reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 10 listů papíru.

Bezlepková vegan buchta

Tento moučník si mohou dopřát lidé i s bezlepkovou či bezlaktózovou dietou. Je vhodný i pro lidi s redukční dietou. Vyzkoušejte zajímavý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si připravíme "chia gel" - smícháme chia semínka se 100 ml vroucí vody a necháme odležet.

Dále potřebujeme bezlepkový základ - smícháme natural rýži, basmati rýži, bílou quinou a vše rozmixujeme v mixéru na mouku. K mouce přidáme cukr (já použila nerafinovaný třtinový cukr), kypřící prášek a vše zamícháme.

V druhé míse si připravíme tekutou směs - rozmixujeme 2 banány se sojovým vanilkovým mlékem a do této směsi ještě zamícháme olej (dala jsem lněný).

Suchou a tekutou směs dobře promícháme a nakonec vmícháme chia semínka s vodou, která již získala gelovou konzistenci.

Těsto na vegan buchtu vlijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pečeme v horkovzdušné troubě při 200 °C zhruba 30 - 40 minut.

Bezlepkovou vegan buchtu si mohou dopřát i lidé s bezlepkovou či bezlaktózovou dietou, vegani a lidé dodržující redukční dietu.

Autor:

Bezlepkový ovocný chlebíček

Přemýšlíte, čím byste obohatili váš sváteční stůl? Vyzkoušejte recept na sladký chlebíček s kandovaným ovocem a ořechy.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce utřeme s cukrem a máslem. Následně vmícháme mouky a necháme chvíli odležet. Rozinky omyjeme a osušíme, kandované ovoce nakrájíme na menší kousky a ořechy nasekáme nahrubo. Vše přimícháme k těstu a necháme odležet přibližně 30 minut.

Z těsta tvarujeme mírně zploštělé válečky o průměru 4 cm. Válečky uložíme na plech a zase necháme chvíli odstát. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

Bezlepkový ovocný chlebíček pečeme pomalu při teplotě 160 - 170 °C podle velikosti válečků i 30 minut. Pozor, hlídáme si zabarvení. V případě potřeby chráníme chlebíček pečícím papírem, aby povrch nezhořkl. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a uchováváme na chladnějším místě.

Bezlepkový ovocný chlebíček nakrájíme a podáváme jako sváteční moučník.

Autor:

Bezlepková bábovka

Další moučník pro celiaky a lidi s alergií na lepek. Tentokrát vyzkoušejte recept na chutnou bábovku.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce, cukr a vanilinový cukr vyšleháme do pěny. Potom přidáme mouku, kypřící prášek a nakonec smetanu ke šlehání, zabráníme tak hrudkám.

Troubu si předehřejeme na 180 °C, formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme kokosem.

3/4 připraveného těsta nalijeme do bábovkové formy. Do zbytku těsta vmícháme kakao a dáme pozor, abychom prášek dobře rozmíchali. Tmavé těsto nalijeme cikcak na světlé.

Bezlepkovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Upečený moučník vyklopíme z formy a nakrájíme na dílky.

Bezlepková bábovka chutná výborně s horkým kakaem.

Autor: konvalinka

Mramorová bábovka z pudinku

Recept na ideální moučník pro celiaky. Jedinou podmínkou je mít pudinkové prášky bez lepku.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si větší nádobu na šlehání, do které nasypeme a nalijeme veškeré ingredience (kromě kakaa). Důkladně vše vyšleháme na jednolitou hmotu.

Troubu si předehřejeme na 175 °C.

Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme kokosem. 3/4 vyšlehaného těsta nalijeme do připravené formy. Do zbylé 1/4 těsta přidáme kakao, dobře promícháme a nalijeme cik cak na vanilkové těsto ve formě.

Mramorovou bábovku z pudinku pečeme přibližně 35 minut. Zda je bábovka upečená, zkoušíme tradičně špejlí. Pokud je suchá, máme moučník hotový.

Upečenou a vychladlou mramorovou bábovku z pudinku můžeme podávat jemně zaprášenou moučkovým cukrem. Je lehká a hlavně bez lepku.

Autor: konvalinka

Ovocný chlebíček z domácí pekárny

Recept pro domácí pekárnu. Moučník z bezlepkové mouky plný ovoce.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku promícháme s práškem do pečiva, vetřeme máslo s cukrem a vmícháme vejce rozšlehaná v mléce.

Sušené meruňky spaříme a nakrájíme na kousíčky, brusinky také rozkrájíme na menší kousky.

Do těsta přidáme ovoce a pomerančovou kůru, mícháme, až se všechno pěkně spojí.

Z domácí pekárny vyjmeme hnětací jehly a do nádoby dáme těsto na ovocný chlebíček. Zapneme program "Pečení" a necháme domácí pekárnu pracovat. Po ukončení programu zkontrolujeme špejlí, pokud se nám zdá chlebíček nedopečený, zapneme znovu asi na 10 - 20 minut a dopékáme.

Hotový ovocný chlebíček z domácí pekárny vyklopíme a necháme vychladnout na drátěné mřížce. Pak krájíme na plátky. Ovocný chlebíček chutná výborně na snídani k čaji.

Autor: Michy

Bezlepkové cookies

Sušenky cookies z bezlepkové sójové mouky.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve ušleháme z bílků sníh, do kterého vmícháme cukr a ještě došleháme dohusta. Do takto vytvořené pěny vmícháme žloutky se sojovou moukou.

Tukem důkladně vymažeme plech a lžičkou na něj klademe malé hromádky těsta. Takto vytvořené piškoty pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.

Hotové bezlepkové cookies můžeme dále použít k přípravě oblíbených nepečených druhů cukroví nebo je v této podobě sníst.

Autor: Šárka Orendášová

Domácí bezlepkový chléb

Vyzkoušejte recept na skvělý domácí chléb vhodný pro bezlepkovou dietu.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku prosejeme a smícháme ji se solí a s droždím. Vše dobře promícháme a zalijeme vlažnou vodou smíchanou se lžičkou oleje. Přidáme tvaroh, kmín a pečlivě vypracujeme těsto.

Hotové těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo přibližně 2 až 3 hodiny. Těsto by mělo získat dvojnásobný tvar.

Nakynuté těsto vložíme do vymazané formy na chleba a ještě necháme asi 30 minut kynout.

Chléb vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 190 °C. Pak teplotu stáhneme na 160 °C a necháme chleba dopéct ještě asi 35 minut.

Upečený chleba vyklopíme z formy a počkáme, až vychladne.

Suroviny na přípravu domácího bezlepkového chleba nás budou stát přibližně 50Kč.

NAKOUPIT SUROVINY

Autor: Tesco

Bezlepkový makovec s jablkem, mrkví a červenou řepou

Výborný recept na vláčný moučník nejen pro celiaky. Ani nepoznáte, že v něm není pšeničná mouka.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve nastrouháme větší syrové jablko, větší mrkev a střední uvařenou červenou řepu.

Všechny sypké suroviny (mouky, prášek do pečiva, cukr krupice, vanilkový cukr, skořici, mletý mák) smícháme dohromady, dále přidáme vejce, olej, vodu a vytvoříme lité těsto. Do těsta vmícháme nastrouhané jablko, mrkev a červenou řepu. V případě potřeby přilijeme trochu vody.

Hotové těsto vylijeme na pekáč a pečeme přibližně 35 - 40 minut při teplotě 180 °C.

Bezlepkový makovec s jablkem, mrkví a červenou řepou podáváme jako vláčný moučník ke svačině.

Autor: Vojtík

Bábovka z domácí pekárny

Skvělá a přitom naprosto jednoduchá bábovka, navíc bezlepková. Je totiž bez mouky.

Ingredience

Postup přípravy

Do pečící nádoby dáváme následující suroviny v daném pořadí. Vejce, olej, cukr, pudinky, kypřící prášek.

Dáme do pekárny a zapneme na program moučník. Pokud nemáme, pak těsto asi 20 minut mícháme a v předehřáté troubě asi 50 minut pečeme.

Bábovku z domácí pekárny necháme vychladnout a můžeme se do ní pustit.

Lze různě experimentovat a kombinovat pudinky, doporučuji vždy dva vanilkové a dva podle chuti. Vyzkoušené mám čokoládové, banánové, karamelové. Lze přidat lžíci rumu. Lžíci mouky, zejména pokud chceme přidat kousky čokolády. Jinak je těsto lehké a vše padne ke dnu. Část cukru lze nahradit cukrem třtinovým.

Bábovku z domácí pekárny můžeme ocukrovat nebo přelít polevou. Můžeme ji také napříč rozříznout a promazat marmeládou či krémem. Pokud máte pocit, že moučník z pekárny nehezky vypadá, zkuste nakrájet na plátky, ty překrojit a narovnat za sebe jako třeba biskupský chlebíček.

Dobrou chuť!!!

Autor: Lenčáč

Výborné bezlepkové palačinky

Recept na moc dobré palačinky bez lepku a kravského mléka.

Ingredience

Postup přípravy

Bezlepkovou mouku prosejeme a vsypeme do mísy. Přidáme sůl, rozpuštěné máslo, rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Po troškách vléváme sojové mléko a zašleháváme. Těsto na palačinky by mělo být lité, proto podle potřeby vléváme vlažnou vodu, až získáme tu pravou konzistenci. Záleží na druhu použité mouky i mléka. Bezlepkové těsto necháme asi 15 minut odležet.

Pánev potřeme máslem, nalijeme menší naběračku těsta a pohybem pánví těsto rovnoměrně rozlijeme. Palačinky smažíme po obou stranách dozlatova.

Bezlepkové palačinky podle tohoto receptu jsou vhodné na sladkou i slanou úpravu. My je tentokrát podávali jen s povidly a sypané cukrem.

Autor: Michy