reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 8 listů papíru.

Bezlepková mramorová bábovka

Bábovka bez lepku, přesto neztrácí na chuti ani na kráse.

Ingredience

Postup přípravy

Vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny. Za stálého šlehání přiléváme olej. Pak přidáme jizerku a prášek do pečiva. Mixujeme tak dlouho, dokud v těstě nejsou hrudky.

Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme 3/4 těsta. Do zbytku v míse nasypeme jednu lžičku kakaa a promícháme. Kakaové těsto přilijeme do formy a vidličkou projedeme oběma těsty, aby se spojilo a vytvořilo mramorování.

Ve vyhřáté troubě pečeme bezlepkovou bábovku při 170 - 200 °C asi 45 minut. Po upečení bezlepkovou mramorovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme, nebo můžeme polít polevou.

Bezlepkovou mramorovou bábovku nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: Geheimnis

Bezlepkový dort

Vyzkoušený skvělý recept na bezlepkovou pochoutku co nejen skvěle vypadá. Důkaz, že i bezlepkové výrobky můžou chutnat fantasticky.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy a z bílků ušleháme sníh. Ke žloutkům přidáme vanilkový cukr, 200 g cukru krystal a začneme šlehat. Postupně do žloutkové směsi zašleháme i 150 ml oleje a citronovou kůru. Až budou suroviny pořádně promíchané a vyšlehané, trvá to asi 15 minut, přimícháme i předem připravenou a promíchanou směs solamylu, pudinků a prášku do pečiva. Těsto by mělo mít krásně žlutou barvu, obzvlášť pokud použijeme domácí vejce a kvalitní pudink. Platí: čím žlutější, tím lepší. Mělo by být celkem řídké.

Nakonec přimícháme i sníh z bílků a těsto nalijeme do pečící dortové formy, kterou si předem vymažeme máslem a vysypeme solamylem. Dáme péct do trouby na 150 °C asi na 20 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, jestli je těsto i vespod upečené. Když už je téměř hotové, zvýšíme troubu na 200 °C a pečeme, dokud se navrchu neudělá zlatavá krusta. Poté formu vyndáme z trouby a necháme vystydnout.

Studený korpus si vyndáme z formy a rozkrojíme na 4 pláty. Pokud těsto hodně vykynulo, což se stává často, odkrojíme i horní kopeček. Aby byly všechny pláty rovné.

Pláty promažeme silnými vrstvami výrazné rybízové marmelády. Je na to nejlepší, protože má kyselejší chuť, která skvěle doplňuje sladké těsto. Rozhodně s ní nešetříme a namažeme ji i navrch, skvěle to vypadá.

Bezlepkový dort ozdobíme například pařížskou šlehačkou a nebo jak vám to prostě chutná. Ovoce, zdobení, čokoláda, želé.. fantazie se meze nekladou, ale doporučuji obalit dort ze stran, lépe to vypadá. Hotový bezlepkový dort nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: eM Vantulová

Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami

Dort pečený bez mouky, tedy vhodný i pro lidi s intolerancí lepku. Výborná kombinace kakaa a švestek. Jednoduchý recept na velmi chutný dort.

Ingredience

Postup přípravy

Jedno celé vejce, 5 žloutků a cukr šleháme v míse doběla (asi 5 minut). Poté přimícháme vařečkou kakao tak, abychom neztratili objem. V druhé míse ušleháme tuhý sníh ze zbylých pěti bílků. Sníh s těstem opět opatrně smícháme, abychom neztratili objem.

Těsto nalijeme do dvou rozevíracích kulatých dortových forem vyložených pečícím papírem. Pečeme asi 15 - 20 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Pokud nemáme dvě formy, smícháme s polovinou sněhu jen polovinu těsta a tu pečeme. Po dopečení zopakujeme se zbytkem těsta a sněhu stejný postup. Nepečené těsto tak neztratí tolik objemu dlouhým stáním.

Pokud máme tvrdé švestky, je dobré je nechat přes noc namočené v trošce vody. Měkké švestky rozkrájíme a rozmixujeme se smetanou a velkým panákem rumu. Rozmixované švestky necháme v lednici odstát.

Vychladlý korpus namažeme náplní ze švestek a smetany a přiklopíme druhým korpusem. Nahoru vyrobíme polevu. Ve vodní lázni umícháme čokoládu s trochou másla. Máslo způsobí, že poleva příliš neztvrdne a jde lépe krájet.

Kakaový bezlepkový dort se sušenými švestkami nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník při různých příležitostech.

Autor: vendendula

Schwarzwaldský bezlepkový dort

Výborný dort, který si může udělat i celiak.

Ingredience

Postup přípravy

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme máslo, nastrouhanou čokoládu, mouku. V případě bezlepkové diety Jizerka. Nakonec sníh z bílků. Těsto dáme do trouby a upečeme. Jestli je hotové poznáme podle toho, že se těsto na špejli nelepí.

Mezitím si připravíme náplně. Višně dáme i s vodou z kompotu do kastrolu, přidáme vodu, skořici a cukr a necháme projít varem. Můžeme zahustit solamylem. Ušleháme šlehačku se ztužovačem.

Po vychladnutí korpus rozkrojíme na 3 díly. Na spodní díl dáme višňovou marmeládu a náplň z višní. Přikryjeme dalším dílem korpusu, který také potřeme marmeládou a půlkou šlehačky. Přiložíme poslední díl a schwarzwaldský bezlepkový dort ozdobíme zbylou šlehačkou, strouhanou čokoládou a višněmi. Místo višní se dá použít i jiné ovoce.

Schwarzwaldský bezlepkový dort dáme do lednice vychladit a můžeme podávat.

Autor: Kolikokoli

Bezlepkový dort s čerstvými jahodami

Recept na vynikající lehký dort bez lepku s krémem z mascarpone, čokoládovým korpusem a čerstvými jahodami.

Ingredience

Postup přípravy

Předem upozorňuji, že u všech surovin je potřeba vybírat značky, které vyrábí bez lepku, já nakupovala ve zdravé výživě.

Nejprve vyšleháme pudinky a vejce. Potom přidáme cukr s práškem do pečiva. Pak postupně zašleháváme olej. Těsto je hotové a dáme ho do formy (na 3 pláty korpusu forma asi o průměru 28 cm).

Formu vyložíme pečicím papírem, nejprve položíme na spodní část kus papíru, formu připevníme ke spodní části a tím uchytneme papír. Pak ustřihneme dva dost široké pásky papíru, okraje formy vymažeme olejem a pásky přilepíme. Na dorty je tohle vyložení nejlepší, protože obyčejné vyložení ničí tvar korpusu. Pečeme 1 hodinu až 1 hodinu a 20 minut při 165 °C. Upečení vyzkoušíme špejlí.

Na krém vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Potom přišleháme mascarpone, ale šleháme velice rychle, aby jen změklo (asi 5 sekund). Když budeme šlehat dlouho, tak se krém srazí. Pak už mícháme jen ručně metličkou, přimícháme cukr podle chuti.

Když je korpus studený, rozřežeme ho na pláty. Spodní část necháme nahoru, ať je horní část dortu rovná. Na první plát rozetřeme krém a poklademe plátky jahod, pak korpus, krém, jahody a tak, dokud máme korpus. Končíme krémem, který rozetřeme po celém dortu. Pokud chcete krém potahovat marcipánem nebo fondánem, musíte do krému zašlehat měkké máslo, krém musí být z 50 % krém a z 50 % máslo. Krém dáme vychladit aspoň na hodinu.

Zdobení bezlepkového dortu s jahodami je na vás. Já použila 2 tabulky čokolády na vaření a přidala asi 2 lžíce ztuženého tuku, rozetřela si polevu na papír na pečení, dala ztuhnout a rozkrájela pomocí nahřátého nože na obdélníky, které jsem přilepila na okraje dortu. Na dort jsem nalila zbytek čokolády a pokladla plátky jahod. Číslo 20 jsem vytvořila pomocí sáčku a rozpuštěné bílé čokolády se ztuženým tukem, dala jsem ji do lednice a nakonec zapíchla do dortu.

Bezlepkový dort s čerstvými jahodami podáváme k různým slavnostním příležitostem.

Autor: Amita

Kukuřičný chléb s brusinkami

Další kombinace velmi zdravého a neobvyklého chleba.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 230 °C a máslem vymastíme obdélníkovou pečící formu. Brusinky si předem namočíme. Místo sójového mléka můžeme použít nízkotučné mléko.

V míse dobře promícháme mouku, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva a sůl, Vmícháme předem namočené brusinky a mísu dáme stranou. V druhé míse rozkvedláme velká vejce s mlékem, medem a olejem. Přidáme k obsahu první mísy a dobře promícháme. Těsto nalijeme do připravené pečící formy a pečeme při 180 °C, až vrchní krusta mírně zhnědne. Po asi 20 minutách pečení zapíchneme do těsta špejli a zkontrolujeme, zda je propečené.

Kukuřičný chléb s brusinkami podáváme jako klasický chléb.

Autor: Ludvo

Jednoduché placky k obložení

Recept na dobré placky z kukuřičné mouky, které obložíme podle chuti.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy vsypeme mouku a postupně přiléváme osolenou vodu. Množství vody záleží na mouce. Rukama zpracujeme těsto, které drží pohromadě, ale je více měkké. Těsto necháme na 15 - 20 minut odpočinout.

Těsto rozdělíme na 12 menších kousků. Každý kousek těsta rukama zpracujeme do tvaru míčku a mezi pečicím papírem vyválíme na slabé placky.

Placky pečeme na sucho v kvalitní pánvi asi minutu z každé strany.

Jednoduché placky obložíme podle chuti a teplé podáváme.

Autor: Samman

Kukuřičné placky

Postní verze receptu na placky.

Ingredience

Postup přípravy

Kukuřičnou hrubou mouku smícháme s vodou podle potřeby, trochou bramborového škrobu a štipkou soli, necháme 15 minut odležet. Vytvoříme tvarovatelnou hmotu.

Ze směsi vytvarujeme menší placky, které smažíme na rozpáleném tuku.

Kukuřičné placky podáváme jako chuťovku, přílohu, apod.

Autor: Ludvo