reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 49 listů papíru.

Cukeťáky

Výborné bramboráky z cukety, které u nás ani nestíhám smažit.

Ingredience

Postup přípravy

Větší cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nastrouháme polovinu na jemném struhadle a polovinu na hrubém struhadle. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, vymačkáme a slijeme z nich škrobovou vodu. Salám a sýr nastrouháme na jemném struhadle, utřeme česnek se solí.

V míse smícháme těsto na cukeťáky - cuketu, brambory, salám, sýr, česnek, přidáme vejce, mléko a zahustíme moukou. Ochutíme majoránkou, pepřem a osolíme.

Na rozpáleném oleji smažíme cukeťáky stejně jako bramboráky.

Cukeťáky podáváme se sterilovaným zelím nebo zelným salátem.

Autor: MamčaLenča

Brokolice s kořeněnou smetanovou omáčkou

Brokolice je výtečná a zdravá zelenina podobná květáku a získává u nás stále větší oblibu. Zkuste si ji připravit třeba právě s touto smetanovou omáčkou.

Ingredience

Postup přípravy

Z brokolice odstraníme košťál a rozdělíme ji na růžičky. Ve vroucí vodě uvaříme brokolici do měkka. Uvařenou scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme dozlatova, přimícháme mouku, přilijeme vývar a uvaříme hustou omáčku. Přilijeme smetanu a za stálého míchání vaříme něž omáčka zhoustne.
Omáčku osolíme, opepříme a přimícháme strouhaný sýr, který necháme rozpustit. Přidáme k brokolici. Můžeme krátce zapéct.

Podáváme s bramborem.

Autor: Fendryska

Rychlé lívance

Recept na rychlé lívance, které přesto chutnají jako klasické. Recept jsem získala od kamarádky.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme.

Vše dáme do mísy a ručním šlehačem šleháme asi 3 minuty. Pak lívancové těsto necháme asi 5 minut odležet.

Zatím si rozpálíme lívanečník a vytřeme jej olejem. Z těsta smažíme zlatavé rychlé lívance.

Rychlé lívance před podáváním potřeme rozehřátým máslem a sypeme skořicovým cukrem. Podáváme ihned.

Autor: Nirvana

Zapékaný květák s brambory

Recept na rychle zapečený květák s brambory.

Ingredience

Postup přípravy

Květák a brambory očistíme. Květák rozebereme na růžičky, brambory nakrájíme na kolečka.

Do zapékací misky naskládáme květák s brambory a posypeme vše solí a trochou vegety.

Na másle opražíme mouku a vysmahneme jíšku. Zalijeme ji smetanou a připravíme bešamelovou omáčku. Tu ochutíme solí, vegetou a provensálským kořením. Bešamel nalijeme na květák s brambory a vše pečeme asi 40 minut. Asi 10 minut před koncem pečení posypeme vše sýrem a dopečeme.

Zapékaný květák s brambory ihned podáváme.

Autor: ijuhasova

Květákový mozeček

Chutný a zdravý zeleninový oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno.

Ve vyšší pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli. Za občasného míchání ji necháme zrůžovět. Pak ji zalijeme vodou. Směs necháme přejít varem a přidáme růžičky květáku. Podle chuti základ květákového mozečku osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, než květák změkne.

Zatím rozklepneme vejce a rozkvedláme je třeba v hrníčku. Měkký květák opatrně rozmačkáme třeba vidličkou. Vlijeme vejce, důkladně promícháme a necháme asi 5 minut vařit.

Květákový mozeček podáváme s bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem.

Autor: Káťulinka

Zapečené špenátové palačinky

Palačinky plněné špenátem, zapečené se zakysanou smetanou a sýrem.

Ingredience

Postup přípravy

Palačinky připravíme a usmažíme obvyklým způsobem, necháme vychladnout.

Špenátový mražený protlak necháme povolit, prohřejeme na mírném ohni, ochutíme solí, pepřem, česnekem a necháme provařit asi 5 minut, naposledy přidáme vejce, kterým směs zahustíme, necháme vychladnout.

Do zakysané smetany přidáme mléko a vegetu, promícháme. Sýr nastrouháme najemno.

Vychladlé palačinky plníme špenátovou směsí a klademe je do zapékací misky, nemusíme vymazávat, pokud jsme palačinky smažili na tuku. Pokud jsou palačinky sušší, misku mírně vymažeme oblíbeným tukem. Palačinky zalijeme zakysanou smetanou a zasypeme sýrem.

Špenátové palačinky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Podáváme teplé se zeleninou, ale chutnají i studené.

Autor: irma

Palačinky plněné šunkou a sýrem

Máte rádi palačinky na slaný způsob? Tak vyzkoušejte tento recept a budete příjemně překvapeni.

Ingredience

Postup přípravy

Z mléka, vajíčka, mouky, soli a cukru si připravíme hladké těsto. Poté na rozpáleném oleji z těsta upečeme palačinky.

Hotovou palačinku potřeme lehce hořčicí. Poté na ni položíme plátek šunky a plátek eidamu a zabalíme jako psaníčko.

Zabalené palačinky propíchneme párátkem, aby se nám při obalování nerozbalily. Je lepší propíchnout palačinky na dvou místech.

Nakonec palačinky obalíme v klasickém trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Plněné palačinky podáváme s bramborovou kaší, ale i samotné bez přílohy jsou výborné. Když nám palačinky zbudou, lze je jíst i studené.

Autor: Verýsek

Květákový mozeček s cibulkou

Recept na rychlý zeleninový pokrm.

Ingredience

Postup přípravy

Květák omyjeme a rozdělíme na malé růžičky. Uvaříme doměkka s kostkou zeleninového bujonu. Růžičky by se nám měly téměř rozpadat.

Cibulku (zejména zelenou nať) po omytí nasekáme na kolečka. Vejce rozklepneme do hrníčku a rozšleháme s vegetou a chilli vločkami.

Květák a cibulku dáme na pánev s trochou olivového oleje, osmahneme. Květák mírně rozmačkáme vidličkou, zalijeme vajíčkem a za stálého míchání necháme vejce zatuhnout. Nakonec zasypeme větším množstvím petrželky a promícháme.

Květákový mozeček s cibulkou nejlépe chutná s čerstvým chlebem.

Autor: Michy

Langoše z kysané smetany

Rychlá večeře. Recept na langoše s česnekem, kečupem a sýrem.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby.

Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme.

Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Autor: PajaK

Pizza pro začátečníky

Tuto pizzu zvládne každý. Recept je docela jednoduchý a chutný. I moji rodiče říkají, že je lepší než jakákoliv kupovaná pizza.

Ingredience

Postup přípravy

Nakrájíme rajčata, oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky, oloupeme česnek a prolisujeme ho. Česnek smícháme s trochou kečupu, nastrouháme sýr.

Necháme si rozpéct troubu asi na 200 °C.

Na pomoučněném vále rozválíme těsto do velikosti plechu, ale můžeme také udělat malá pizza kolečka, aby měl každý svou pizzu.

Listové těsto položíme na plech, potřeme směsí kečupu a česneku, poklademe plátkovou šunku, cibuli, rajčata a posypeme bazalkou nebo oreganem. Nakonec pizzu pro začátečníky posypeme strouhaným sýrem.

Pizzu pečeme 15 - 20 minut podle toho, jaký typ trouby máme.

Když někdo nemá rád rajče nebo cibuli, dá se pizza připravit i bez toho. Já osobně to ráda nemám, proto tuto pizzu dělám bez zeleniny.

Autor: Petik

Rýžový nákyp s meruňkami

Nákypy můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo,nebo i jako lehký moučník. Rýžový nákyp chutná jak s meruňkami, tak i se švestkami.

Ingredience

Postup přípravy

Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem, nejlépe horkým.

Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.

Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupička a nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou.

Množství rýže záleží na velikosti zapékacího pekáče. Pokud se vám uvařená rýže do pekáče nevejde, můžete její zbytek polít máslem, posypat kakaem a nabídnout jako rýžovou kaši. Na rýžový nákyp můžeme použít meruňky nejen čerstvé, ale i mražené, či kompotové.

Autor: Dana

Plněné cibule se slaninou

Cibule jako hlavní chod. Recept je velmi snadný.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule oloupeme a podélně rozkrojíme. Odlupujeme cibulové mističky. Když začnou být příliš malé, necháme je stranou. Všechny zbytky najemno nasekáme.

Párky a slaninu nakrájíme na malé kostičky, vložíme do pánve, necháme rozškvařit a přidáme nasekanou cibuli a chvilku restujeme. Cibulové mističky uvnitř osolíme, opepříme, na dno vložíme lžíci zakysané smetany a zbytek doplníme masovou směsí. Vršek zasypeme strouhaným sýrem.

Misky (cibule) naskládáme na plech potřený olejem a zapečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dozlatova.

Plněné cibule se slaninou podáváme jako hlavní chod.

Autor: gabos

Staročeské lívance

Recept na lívance, které jsou skvělé s marmeládou i povidly.

Ingredience

Postup přípravy

Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.

Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.

Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena.

Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem a zdobíme ovocem.

Foto: Shutterstock.com

Autor: Princeznaa1

Zahradnické řízky

Chutné řízky nejen pro vegetariány a milovníky zeleninových pokrmů.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu krátce povaříme, ideálně v páře, a rozmixujeme. Zatím si očistíme cibuli s česnekem a nasekáme je najemno. Rozmixovanou zeleninu smícháme s vejcem, cibulí a česnekem. Přidáme mouku, strouhanku a vše dobře okořeníme.

Z hmoty tvarujeme placičky, které obalujeme v mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a na závěr ve strouhance smíchané s ovesnými vločkami.

Zahradnické řízky klademe na rozehřátou teflonovou pánev potřenou olejem a opékáme z obou stran dozlatova.

Zahradnické řízky podáváme s vařenými brambory.

Autor: admin_martina

Těstoviny s omáčkou z gorgonzoly

Recept na rychlý oběd či večeři z těstovin s chutí a vůní sýrů.

Ingredience

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky, okořeníme a osolíme.

Kuřecí maso orestujeme na kousku másla s olejem. Orestované maso vyjmeme a do pánve vlijeme smetanu a přidáme rozpustit tavený sýr s nastrouhanou gorgonzolou. Opepříme a popřípadě trochu osolíme. Pozor, moc nesolíme! Já nesolím vůbec, protože sýry už jsou slané dost. Solím jen na začátku trochu kuřecí maso. Když je omáčka hladká, vrátíme zpět kuřecí maso a jídlo je hotovo. Pokud omáčka zbude, není problém ji opět ohřát, ale to už ji mírně naředíme mlékem. Sýr v ní totiž po vychladnutí zhoustne.

Těstoviny s omáčkou z gorgonzoly můžeme na talíři posypat nastrouhaným parmazánem, popřípadě sypeme strouhaným eidamem a takto připravené jídlo podáváme.

Autor: Audrey75

Zapékané brambory se špenátem a balkánským sýrem

Recept na zapékané brambory trochu jinak - se špenátem a balkánským sýrem.

Ingredience

Postup přípravy

Ze všeho nejdříve uvaříme brambory ve slupce. Vaříme v osolené vodě doměkka. Brambory si nejlépe uvaříme den předem, aby se dobře loupaly a krájely (na kolečka).

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejeme kousek másla, cibulku osmahneme, přidáme špenát (ne protlak), pokud máme, použijeme čerstvý. Ke špenátu přidáme bobkový list, osolíme, opepříme, přidáme oblíbené koření či bylinky a podlijeme vývarem. Špenát podusíme doměkka a v závěru dochutíme prolisovaným česnekem.

Pekáček vymažeme olejem, poklademe vrstvou brambor. Pokračujeme vrstvou špenátu, kterou zasypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Opět dáme brambory, špenát a zakončíme bramborovými kolečky.

Vejce rozšleháme ve smetaně, maličko osolíme, opepříme a směsí pekáček s brambory a špenátem zalijeme. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Zapékané brambory se špenátem a balkánským sýrem rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.

Autor: Michy

Maminčina dušená mrkev

Dušená mrkev jako od maminky.

Ingredience

Postup přípravy

Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Nadrobno nakrájenou cibulku necháme v hrnci zpěnit na másle. Až trochu změkne, přidáme mrkev, vodu, bujón i masox, koření a kostičku másla. Promícháme a necháme vařit zhruba 20 minut, záleží na druhu mrkve. Nakonec zahustíme zápražkou z hladké mouky, kterou přecedíme přes sítko, abychom v mrkvičce neměli hrudky.

Maminčinu dušenou mrkev podáváme s vařenými brambory.

Autor: Iwee

Plněné bramborové lokše

Recept na bramborové placky se slaninovo-smetanovou náplní s chutí česneku.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké je oloupeme a necháme vychladnout. Pak brambory nastrouháme na jemno, osolíme a spolu s moukou vypracujeme středně tuhé těsto. Pracujeme na silně pomoučněném vále. Těsto rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých vyválíme tenké placky. Lokše opečeme z obou stran dorůžova a uchováme na teple.

Připravíme si náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jarní cibulku usekáme na nahrubo, česnek nakrájíme na plátky a anglickou slaninu na kostičky. V hlubší pánvi necháme rozškvařit slaninu a pak ji vyjmeme. K výpeku přidáme malé množství oleje, na kterém necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak vmícháme slaninu, jarní cibulku a zakysanou smetanu. Vše prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.

Upečené lokše potřeme náplní a svineme do ruličky. Plněné bramborové lokše podáváme teplé s čerstvou zeleninou.

Autor: Jarka-P

Květákové lívance s krémem

Snadný a rychlý recept na přípravu lívanců s květákem. Pokrm podáváme jako hlavní chod. Jsou dobré i jako příloha ke grilovaným masům.

Ingredience

Postup přípravy

Květák očistíme, rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Měkký květák zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme na sítu odkapat a vychladnout.

Ze zakysané smetany, majonézy, hořčice a kečupu ušleháme hladký krém, který podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet.

Z mouky, prášku do pečiva, vajec a mléka ručním šlehačem připravíme hladké těstíčko. Vychladlý květák drobně usekáme a vmícháme do těstíčka. Směs osolíme, opepříme a ochutíme mletým kmínem.

Na rozehřátém oleji tvoříme pomocí malé naběračky lívance, které pečeme z obou stran dozlatova.

Květákové lívance podáváme s ochuceným krémem ze zakysané smetany a čerstvou zeleninou. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory. Skvěle chutnají i jako příloha při grilovaní.

Autor: Jarka-P

Cuketa v krnovském těstíčku

Cuketa usmažená v kořeněném těstíčku. Receptů na cuketu není nikdy dost, když se úroda opravdu vydaří.

Ingredience

Postup přípravy

Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme asi na půl centimetru silná kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Na těstíčko rozšleháme vejce s kořením adžika, gyros kořením, solí, mlékem, prolisovaným česnekem, minerálkou, vrchovatými lžícemi celozrnné mouky, směsi na bramborové knedlíky v prášku a práškem do pečiva. Minerálku můžeme obměnit světlým pivem.

Kolečka cukety protáhneme v těstíčku a usmažíme z obou stran v rozpáleném oleji.

Cuketu v krnovském těstíčku podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou nebo salátem.

Autor: veraricna

Cukeťák z trouby

Recept na rychlou a chutnou večeři z cukety, tvrdého sýra a šunkového salámu.

Ingredience

Postup přípravy

Asi 800 g oloupané cukety nastrouháme do větší mísy. Třetinu cukety můžeme nahradit brambory. Cibule nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Šunkový salám také nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme.

K cuketě přidáme nakrájené cibule, šunkový salám, tvrdý sýr, polohrubou mouku (já dala celozrnnou), půl balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, půl lžičky soli, 2 lžičky majoránky, 4 stroužky prolisovaného česneku a dobře promícháme.

Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozetřeme těsto na cukeťák, uhladíme a pečeme asi 1 hodinu. Velmi záleží na tom, jak je vrstva těsta vysoká.

Cukeťák z trouby podáváme teplý jako hlavní chod.

Autor: Jana Barcalová

Špenát podle maminky

Recept na dobrý špenát podle mojí maminky.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si vyšší kastrol. Vyšší kastrol zvolíme kvůli tomu, že špenát rád prská.
Nakrájíme si půlku cibule nadrobno a osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji, přidáme rozetřený česnek a promícháme. Poté přidáme zmrzlý špenátový protlak a postupně obracíme do té doby, než se špenátový protlak rozpustí.

Do rozpuštěného špenátu přidáme půl lžičky soli a špetku pepře. Soli můžeme přidat i lžičku, záleží na vás a vaší chutí. Já moc nesolím, proto dávám jen půl lžičky.
Vše důkladně promícháme a povaříme 2 - 3 minutky.

Poté přidáme mléko a opět promícháme a povaříme 5 minut. Za stálého míchaní přidáme strouhanku a povaříme 3 - 5 minut. Nakonec přidáme 4 vejce, které důkladně rozmícháme se špenátem a povaříme dalších 5 minut.

Špenát podle maminky podáváme s knedlíky nebo brambory a masem podle chuti.

Autor: Miya

Dušená mrkev

Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.

Ingredience

Postup přípravy

Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve).

Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová.

Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso.

Vegetariáni nahradí hovězí bujon zeleninovým.

Foto: Shutterstock.com

Autor: flamea

Kuskusová pánev se zeleninou

Zeleninová kořeněná směs s kuskusem. Zdravý a dietní recept na hlavní chod a přílohu.

Ingredience

Postup přípravy

Brokolici rozdělíme na růžičky, které propláchneme. Košťál můžeme rozříznout a nakrájet na asi centimetrové kousky. Papriky omyjeme, zbavíme semínek a také nakrájíme na centimetrové kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Pažitku nasekáme nadrobno.

V hluboké pánvi s olivovým olejem smažíme nakrájenou zeleninu (asi 5 minut při nízké teplotě). Dále přidáme hrášek, kari koření, harissu a dochutíme troškou soli a pepře. Směs přelijeme vývarem a provaříme. Nakonec přisypeme kuskus, promícháme, vypneme a necháme nabobtnat. Kuskusovou pánev před podáváním dobře promícháme.

Kuskusovou pánev se zeleninou ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.

Autor: Samman

Palačinky

Recept na jednoduché palačinky, které si můžete dát s marmeládou, tvarohem nebo masem.

Ingredience

Postup přípravy

1. Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá).

2. Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme z obou dvou stran dozlatova.

3. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.

Poznámka autora receptu: Jednu porci počítám na 2 palačinky. Recepty vystačí přibližně na 8-10 palačinek v závislosti na velikosti pánve a tloušťce palačinek.






Další skvělý recept v našem videu


















Autor: Angrešt

Rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami

Recept na klasický sladký nákyp, tentokrát si ho připravíme s meruňkami.

Ingredience

Postup přípravy

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme ji, přidáme hřebíček a vsypeme propláchnutou rýži. Za občasného promíchání vaříme rýži 10 minut. Poté slijeme přebytečnou vodu, vyndáme hřebíček a zalijeme horkým mlékem. Za stálého míchání uvaříme rýži doměkka.

K rýži vsypeme vanilkový i krupicový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, asi 90 g másla a přikryjeme pokličkou. Rýži necháme částečně vychladnout.

Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Do částečně vychladlé rýže přidáme žloutky a dobře promícháme. Jako poslední přijde bílkový sníh, který vmícháme do rýže jen zlehka, aby nám nespadl.

Zapékací mísu (případně malé mističky) vymažeme máslem a navrstvíme polovinu rýže. Poklademe okapanými meruňkami a přikryjeme druhou polovinou rýže. Na vrch rýžového nákypu s meruňkami položíme tenké plátky másla a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C péct, Nákyp pečeme asi 50 minut.

Upečený rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami sypeme před podáváním moučkovým cukrem a zdobíme zbylým ovocem.

Autor: Michy

Zapečená cuketa s bramborem a uzeným masem

Výborné a zdravé jídlo, které je vynikající i ve vege verzi. Recept na chod z jednoho pekáčku.

Ingredience

Postup přípravy

Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. Osolíme a necháme odstát, dokud nepustí šťávu.

Mezitím nakrájíme uzené na malé kostičky a dáme do misky, kam přidáme jogurt, hořčici, vajíčko, mléko, česnek, koření a promícháme.

Poté vymačkáme přebytečnou šťávu z cukety a brambor, zalijeme připravenou jogurtovou směsí. Vše důkladně promícháme, pokud se nám zdá směs moc řídká, můžeme přidat malinko mouky.

Směs cukety, brambor a uzeného masa dáme do máslem vymazané zapékací mísy. Pečeme přikryté asi 45 minut, poté sundáme víko a posypeme strouhaným eidamem či plátky mozzarelly. Pečeme ještě dalších 10 minut.

Zapečenou cuketu s bramborem a uzeným masem rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.

Autor:

Cukeťáky s anglickou

Cuketa a brambory - známý cukeťák, dnes ještě s kostičkami škvařené slaniny.

Ingredience

Postup přípravy

Silnější plátky (0,5 - 1cm) anglické slaniny nakrájíme na kostičky a na suché pánvi je vyškvaříme a necháme zcela vychladnout. Kostičky nesmí být tvrdé, ale krásně křupavé!

Mladou cuketu i brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Česnek oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme k zelenině. Osolíme a necháme 15 minut "pustit" šťávu. Tu pak opatrně slijeme (vylijeme).

Do směsi přidáme slaninu, vejce, majoránku i pepř a dobře promícháme. Pak teprve podle hustoty přidáme mouku i strouhanku a připravíme si polotuhé těsto. Ochutnáme a případně dochutíme solí.

Na rozpáleném oleji smažíme placky, horké je klademe na papírové utěrky, které odsají přebytečný olej.

Cukeťáky s anglickou jsou dobré potřené ostrým kečupem.

Autor: Renča

Těstovinový salát ze základní školy

Výborný recept na těstovinový salát, který jsem se naučila na ZŠ.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci uvaříme těstoviny podle návodu. Uvařené těstoviny slijeme a necháme okapat.

Čínské zelí nakrájíme na nudličky, krabí tyčinky na kolečka, ředkvičky na malé kousky. Kousky ananasu scedíme a ještě trochu pokrájíme.

Vše smícháme ve velké míse s vychladlými těstovinami, přidáme majonézu, scezenou kukuřici a hrášek. Nakonec těstovinový salát dochutíme solí a pepřem.

Těstovinový salát ze základní školy podáváme studený.

Autor: Libuše Chroncová

Květákovo-sýrové karbanátky

Recept na výborné zeleninové karbanátky.

Ingredience

Postup přípravy

Středně velký květák očistíme a rozdělíme na růžičky. V osolené vodě uvaříme doměkka, potom květák scedíme a necháme vychladnout.

Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme sýr, postačí méně tučný eidam. Petrželku nasekáme najemno, případně použijeme sušenou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh.

Květák v hrnci rozšťoucháme na velmi drobné kousky, přidáme žloutky a pořádně promícháme. Přidáme sýr, strouhanku podle potřeby, sůl a veškeré koření a bylinky. Nakonec přimícháme bílky a můžeme tvarovat.

Ze směsi tvoříme menší květákovo-sýrové karbanátky, které těsně před smažením obalíme ve strouhance. Karbanátky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Květákovo-sýrové karbanátky podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší jako hlavní chod. Jsou dobré i studené jako chuťovka. Příjemně je doplní okurkový salát nebo sterilovaná okurka.

Autor: Michy

Jednoduché květákové kari

Květák a koření - nic dalšího kromě trochy tuku není na tento recept potřeba.

Ingredience

Postup přípravy

Středně velký květák zbavíme všech zelených částí a odkrojíme tvrdý košťál. Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený květák scedíme a pokrájíme nadrobno.

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme. Přidáme květák a krátce orestujeme. Pro zjemnění můžeme přidat kousek másla. Květák okořeníme pepřem, kari, kurkumou a římským kmínem. Dosolíme. Květákové kari dobře promícháme a ještě krátce prohřejeme. Podle chuti můžeme přidat trošku kokosového mléka, kari získá zase jinou a orientální chuť.

Jednoduché květákové kari podáváme jako hlavní chod.

Autor: Michy

Pečený květák v orientálním stylu

Marinovaný květák upečený s klínky cibule a plátky česneku. Recept na přípravu květáku trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Květák omyjeme a rozebereme na větší růžičky. V misce smícháme olivový olej a všechno sypké koření. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek na silné plátky.

Na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací formy dáme květákové růžičky, nakrájenou cibuli a česnek. Zakapeme připravenou marinádou.

Troubu předehřejeme na 200 - 220 ˚C a vložíme do ní plech s květákem. Pečeme 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promícháme a pečeme dalších 10 minut.

Pečený květák v orientálním stylu servírujeme horký pokapaný citronovou šťávou a zasypaný nasekanou petrželkou.

Autor: Moravanda

Vegetariánská pečená zelenina s bramborem

Výborný recept na lehký zeleninový oběd i večeři. Zdravá vegetariánská bomba!

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si zeleninu, omyjeme ji pod tekoucí vodou a podle potřeby očistíme. Brambory, rajče a cibuli nakrájíme na kolečka. Celer, mrkev a papriku nakrájíme na hrubší nudličky. Květákové růžičky krátce předvaříme v osolené vodě. Brokolici také rozdělíme na malé růžičky. Řepu předvaříme a nakrájíme na malá kolečka.

Přichystáme si malý pekáček. Na dno poklademe plátky brambor, přidáme rajče, celer, mrkev, cibuli, brokolici i květák. Zeleninu osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a čerstvý rozmarýn. Lehce promícháme a nahoru poklademe předvařenou červenou řepu. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby. Vegetariánskou zeleninu pečeme asi 20 minut.

Vegetariánskou pečenou zeleninu s bramborem dáme na talíř, přidáme kopeček zakysané smetany a ihned podáváme.

Autor: eva Kalvarova

Pikantní smažený květák

Květák smažený v pikantním těstíčku z cornflakes s chilli kořením.

Ingredience

Postup přípravy

Květák očistíme, rozdělíme na větší růžičky a košťál nakrájíme na malé kousky. Do napařovacího hrnce dáme vodu, do ní vložíme kousky košťálu , bobkový list a sůl. Chvíli povaříme a přikryjeme napařovací částí, do které jsme rozložili růžičky květáku. Zakryjeme poklicí a zvolna vaříme do poloměkka.

Příprava těstíčka. Cornflakes jemně umeleme, promícháme s hladkou moukou, škrobovou moučkou, solí, pepřem a chilli kořením. Zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali vejce a olej. Řádně promícháme v hladké hustší těstíčko, které necháme 10 až 15 minut odstát.

Vychladlý květák osolíme, namáčíme do těstíčka a zprudka smažíme ve vysoké vrstvě oleje dorůžova. Pro snadnější práci doporučuji použít fritovací hrnec.

Pikantní smažený květák necháme okapat a podáváme podle chuti s různými omáčkami, bylinkovou nebo ostrou chilli. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a čerstvá zelenina.

Autor: Jarka-P

Brokolicová pizza

Další varianta bezmasé pochoutky. Pizza s rajčaty, květákem a brokolicí je provoněná zázvorem a česnekem.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si kynuté těsto. Brokolici a květák rozdělíme na větší růžičky, necháme povařit v osolené vodě asi tak 5 minut a rozebereme na menší kousky. Česnek utřeme se solí a smícháme s oreganem a zázvorem. Těsto vytvarujeme do požadovaného tvaru, dáme na vymazaný plech a potřeme olejem. Poklademe plátky rajčat, potřeme ochuceným česnekem a pokapeme worcesterem. Na rajčata nastavíme růžičky květáku a brokolice. Pečeme asi 20 min. při 200°C, posypeme sýrem, necháme sýr rozpustit a pak zdobíme petrželkou..

Autor: 100

Tenké těsto na pizzu

Tento recept jsem dostala od mé kamarádky, která je z Itálie. Věřím, že si pochutnáte!

Ingredience

Postup přípravy

Hladkou mouku, máslo, olej, mléko, sůl a čerstvé droždí smícháme dohromady a těsto na pizzu necháme 2 hodiny odpočinout.

Z těsta vyválíme tenkou placku, na kterou nejprve dáme vrstvu rajčatového suga, oregano a plátky mozzarelly. Dále vrstvíme to, na co zrovna máme chuť - salám, zeleninu, houby.

Tenké těsto na pizzu pečeme na 180 °C asi 25 minut.

Foto: Thinkstock.com

Autor:

Italská pizza - těsto

Velice křehké a vláčné těsto na oblíbenou pizzu.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku prosejeme. Z ingrediencí zaděláme těsto, které necháme 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky a dáme je asi na 10 minut do ledničky.

Plech vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem, podle představy na něj rozložíme těsto z lednice a podle chuti přidáme tomatový základ, šunku od kosti, salám, sýr, olivy a podobně.

Pizzu dáme do vyhřáté trouby a pečeme 15 až 20 minut. Po upečení ihned podáváme.

Foto: Vojtěch Leman

Autor: nany

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!

Ingredience

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Autor: 100

Kuskus s cuketou

Vegetariánský hlavní chod z celozrnného kuskusu. Díky cuketě bude kuskus pěkně šťavnatý.

Ingredience

Postup přípravy

Cuketu oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Vymačkáme přebytečnou vodu, ale nesolíme. Hrášek slijeme.

Kuskus vsypeme do velké misky a zalijeme vroucí vodou (množství podle návodu na obalu). Přimícháme lžíci oleje, asi lžičku vegety a trochu bylinkové soli. Promícháme a přikryjeme pokličkou. Kuskus necháme si 15 minut bobtnat, až nasákne všechnu vodu a je sypký. Pak vmícháme špetku tymiánu.

Mezitím v hluboké pánvi rozehřejeme zbytek oleje a po rozehřátí zprudka osmahneme cuketu. Občas promícháme, ochutíme sójovou omáčkou, vegetou a přidáme i sterilovaný hrášek. Tepelná příprava je rychlá, stačí asi 10 minut, kdy se z cukety odpaří voda. Nedusíme.

Ještě teplou cuketovou směs vmícháme ke kuskusu, necháme trochu prochladnout a přidáme na kostičky nakrájený sýr.

Kuskus s cuketou podáváme teplý i studený jako hlavní chod. Chutná třeba se sterilovanou okurkou, čerstvým zeleninovým salátem nebo jen tak. Na talíři ozdobíme petrželkou.

Autor: Michy

Zeleninový kuskus

Kuskus se spoustou zeleniny.

Ingredience

Postup přípravy

Kuskus nasypeme do hluboké mísy a pokapeme citronovou šťávou. Zamícháme a necháme stát, až nabobtná. V případě potřeby přidáme pár lžic vlažné vody.

Připravíme si opláchnutou petrželku a mátu posekáme nadrobno. Spařená rajčata oloupeme, vyjmeme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Oloupanou okurku nakrájíme podélně na čtyři díly, vyjmeme semena a dužninu rovněž nakrájíme na kostičky.

Bylinky, kostičky rajčat a okurky vložíme do mísy s kuskusem, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a důkladně promícháme. Salát uložíme na chladné místo.

Před podáváním umyjeme ředkvičky, očistíme je a rozkrojíme na čtyři části tak, aby vespod zůstaly spojené. Nakonec jimi zeleninový kuskus ozdobíme.

Autor:

Kuskus s rajčaty

Recept na kuskus s pečenými rajčaty a česnekovo-rozmarýnovou chutí, který podáváme s kozím sýrem a rukolou. Pokrm můžeme servírovat jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Kuskus připravíme podle návodu na obalu, ale místo vody použijeme zeleninový vývar. Oloupaný česnek a omytý rozmarýn jemně nasekáme. Červenou cibuli nakrájíme na drobné nudličky. Sušená rajčata necháme okapat a nakrájíme na jemno.

Cherry rajčátka omyjeme, vložíme v jedné vrstvě do malého pekáčku, zastříkneme olejem a v horké troubě zprudka zapečeme. Jakmile vzniknou na rajčatech tmavé puchýřky, vyjmeme je z trouby a slupky lehce sloupneme.

V hluboké pánvi na oleji s máslem orestujeme za stálého míchání sušená rajčata, cibuli, česnek a rozmarýn. Pak přidáme rajčata i se šťávou, směs ochutíme solí, pepřem a podle potřeby přisladíme cukrem. Nakonec vše zlehka spojíme s kuskusem a podle potřeby dochutíme.

Kuskus s rajčaty rozdělíme na porce, obložíme kozím sýrem a podáváme ozdobený rukolou.

Autor: Jarka-P

Zelenina smažená v pivním těstíčku

Květák, brokolici, mrkev a kedlubnu smažíme v pivním těstíčku a podáváme s jogurtovo-bylinkovou omáčkou, která je součástí receptu.

Ingredience

Postup přípravy

Květák a brokolici očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Mrkev a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na plátky 3 mm silné. Připravenou zeleninu osolíme a necháme odležet.

Připravíme si jogurtovou omáčku. Omyté a nasekané bylinky vložíme do mísy, zalijeme olejem, citronovou šťávou a jogurtem. Vše spolu rozmixujeme a ochutíme cukrem, solí a pepřem. Omáčku necháme v chladu rozležet.

Mouku promícháme s kypřícím práškem. Vejce osolíme, rozšleháme s pivem, zahustíme moukou a vymícháme ve středně husté těstíčko.

Kousky zeleniny obalujeme v hladké mouce, namáčíme do těstíčka a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Hotovou zeleninu necháme okapat na papírové utěrce.

Smaženou zeleninu rozdělíme na porce a podáváme s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Autor: Jarka-P

Kuskus se špenátem

Rychlý a zdravý recept na přípravu velmi dobrého kuskusu se špenátem a česnekem.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek sloupneme a utřeme se solí a pepřem. Mražené listy špenátu necháme povolit a pokrájíme na větší kousky.

V hlubší pávni rozpálíme olivový olej, pak vložíme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na cibuli přidáme pokrájený špenát a utřený česnek. Orestujeme. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.

Nyní přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se voda vsákne do kuskusu, přikryjeme pánev na 2 minuty pokličkou. Když je kuskus sypký, je pokrm připraven k podávání. Podle chuti přisolíme a omastíme olivovým olejem.

Kuskus se špenátem servírujeme v misce a zdobíme rajčetem.

Autor: Jarka-P

Falafel

I když se tyto chutné cizrnové kuličky pocházející z oblasti Blízkého východu obvykle smaží v oleji, chutnají stejně dobře i upečené v troubě, doplněné kořeněnou jogurtovou omáčkou.

Ingredience

Postup přípravy

Cizrnu uvaříme v dostatečném množství vody na středně silném ohni doměkka (1-1 112 hodiny). Nadbytečnou tekutinu slijeme a cizrnu necháme vychladnout. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s cibulí, česnekem, kmínem, mletým koriandrem, petrželkou a koriandrovou natí na hladkou kaši. Dáme do misky, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na hodinu do chladničky.

Vsechny suroviny na přípravu jogurtové omáčky smícháme v misce, misku přikryjeme a uložíme do chladničky.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech na pečení vytřeme kukuřičným olejem. Z cizrnové hmoty tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a pokládáme je na plech. Mírně je zploštíme, potřeme kukuřičným olejem a pečeme v troubě 15 minut. Potom je obrátíme a pečeme dalších 15 minut dozlatova. Falafel podáváme teplý s jogurtovou omáčkou (dipem).

Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů

Autor: Nakladatelství Slovart

Lívance z kynutého těsta

Recept, který se vždy hodí. Lívance si můžeme připravit i jako sladký hlavní chod.

Ingredience

Postup přípravy

Mléko nalejeme do hlubšího hrnce, zahřejeme a odebereme trochu do hrníčku, do kterého přidáme droždí a trochu cukru. Uděláme kvásek.

Do hrnce s mlékem přidáme cukr, špetku soli, máslo a vejce, vše vyšleháme metličkou. Postupně vmícháme mouku, poté kvásek a znovu vymícháme metličkou. Vydržíme tak dlouho, dokud není těsto hladké. Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsta by mělo být jednou tolik.

Připravíme si lívanečník, mažeme kouskem tuku a lívanečky jeden po druhém upečeme.

Když jsou lívance hotové, mažeme je jahodovým džemem, sypeme tvarohem. Lívanečky můžeme ozdobit i šlehačkou nebo kousky ovoce.

Hlavní fotografie: Thinkstock.com




Autor: l-enka

Lívance z tvarohového těsta

Recept na jemné lívance z tvarohového těsta bez kynutí. Lívance podáváme s zakysanou smetanou jako teplý moučník, ale klidně i jako sladkou večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Tvaroh promícháme se špetkou soli, vanilkovým cukrem a žloutkem. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Do tvarohu postupně přisypeme krupičku a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.

Pánev nebo lívanečník, zlehka potřeme olejem, na kterém z těsta tvoříme lívanečky. Lívance z tvarohového těsta smažíme dozlatova z obou stran.

Jemné lívance z tvarohového těsta podáváme se zakysanou smetanou přelité Hot Fruits s višněmi.

Foto: Thinkstock.com

Autor: Jarka-P

Paprikové lívance se sýrem

Recept na slané lívanečky z paprikového těsta, které servírujeme s aromatickými přírodními sýry. Hodí se například kozí tvarohový krém a brynza.

Ingredience

Postup přípravy

Papriky očistíme, rozkrojíme na poloviny, zbavíme semínek a na suché pánvi nebo pod rozpáleným grilem opečeme. Zčernalou slupku odstraníme a vychladlé papriky nakrájíme na malé kousky. Mouku prosejeme a promícháme s kypřícím práškem do pečiva. Čerstvou petrželku jemně nasekáme a oloupaný česnek prolisujeme.

Mléko rozmixujeme s paprikami a česnekem dohladka. Z tohoto ochuceného mléka umícháme s moukou, vejci a nasekanou petrželkou těstíčko, které osolíme, opepříme a zakryté necháme asi 15 - 20 minut rozležet.

Mezitím si připravíme kozí tvaroh, který podle potřeby našleháme s mlékem a ochutíme solí, pepřem a nasekanou pažitkou.

Paprikové lívance smažíme na rozpáleném a olejem vytřeném lívanečníku z obou stran dozlatova. Podáváme s ochuceným tvarohovým sýrem a zdobíme čerstvou paprikou a bylinkami.

Paprikové lívance se sýrem můžeme podávat jako teplý předkrm, ale i jako hlavní chod k večeři. Lívanečky chutnají i studené s čerstvou zeleninou.

Autor: Jarka-P

Zeleninové lečo s pestem

Recept na lečo, které chuťově doplníme rajčatovým pestem. Recept na zdravý hlavní chod.

Ingredience

Postup přípravy

Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Pórek důkladně omyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Rajčata spaříme, oloupeme a rozkrájíme na kostičky.

V hrnci rozpálíme olej, vsypeme veškerou zeleninu a orestujeme. Osolíme, opepříme a za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě. Můžeme přidat pár nasekaných lístků bazalky. Na závěr vmícháme 2 - 3 lžce rajčatového pesta. Pozor, bývá dost slané!

Zeleninové lečo s pestem podáváme s chlebem jako hlavní chod.

Autor: Michy

Cuketový točený koláč

Cukety mají právě teď svoji hlavní sezónu. Zkuste tento zdravý slaný koláč. Vypadá velmi efektně, přitom je velmi jednoduchý na přípravu.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C.

V misce smícháme jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, vrchovatou lžíci tvarohu, studenou vodu, olej, med, sůl a vypracujeme těsto. Kdyby bylo příliš lepivé, přidáme trochu mouky.

Do koláčové nebo dortové formy vložíme pečící papír a vytvarujeme z těsta dno koláče. Těsto předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě.

Mezitím si nachystáme náplň, tedy pokrájíme šunku a oblíbený tvrdý sýr na kostičky, zalijeme vidličkou rozšlehanými třemi vajíčky a přemístíme na předpečený korpus.

Připravíme si malé zelené a žluté cukety. Škrabkou na brambory tvoříme tenké plátky z cukety tak, aby měly vždy kousek slupky na jedné straně - docílíme toho tak, že budeme cuketu otáčet. Oloupanou velkou mrkev také pomocí škrabky naškrábeme na plátky. Pak už jen do středu smotáme plátek mrkve a okolo přidáváme střídavě nastojato plátky cuket a mrkve.

Cuketový točený koláč jemně potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), vložíme zpět do trouby a dopékáme na 175 °C dalších cca 30 minut. Dopečení poznáme podle vajíček a opečené cukety.

Cuketový točený koláč podáváme teplý, nakrájený na trojúhelníčky. Tento slaný koláč vypadá velmi efektně a skvěle doplní i nejrůznější oslavy.

Autor: Markéta v troubě