reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 9 listů papíru.

Brambory zapečené s růžičkovou kapustou

Jednoduché a syté jídlo z voňavé kapusty, které si po vynechání uzeniny mohou vychutnat i vegetariáni.

Ingredience

Postup přípravy

V kastrolu na másle zpěníme cibulku, pak zaprášíme moukou a zalijeme mlékem či smetanou. Osolíme, opepříme a necháme povařit, až omáčka zhoustne. Do trochu zchladlé omáčky zamícháme polovinu strouhaného sýra a celé vejce.

Neloupané velké brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Růžičky kapusty rozkrájíme podle velikosti na poloviny až čtvrtiny, vložíme do mísy, promícháme s podravkou, podlijeme 2 lžícemi vody a v mikrovlnce necháme vařit 5-7 minut, aby kapusta byla změklá. Uzeninu nakrájíme na kostičky - vegetariáni ji vynechají a i tak budou mít skvělé jídlo. Troubu zapneme na 220°C.

Zapékací nádobu lehce vymažeme olejem a na dno naskládáme polovinu plátků brambor, které posolíme. Na ně vložíme kapustu a uzeninu a zalijeme třetinou omáčky. Poklademe druhou polovinou brambor, které opět posolíme, zalijeme opět omáčkou, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v troubě.

Brambory zapečené s růžičkovou kapustou jsou hotové, když povrch zezlátne.

Autor: cheva

Bramborová buchta

Vyměníme tentokráte sladký moučník za slaný.

Ingredience

Postup přípravy

Z 3 lžic vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Brambory oloupeme a nastrouháme. Salám nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, koření, česnek, salám a promícháme. Přidáme brambory, vejce rozmíchané ve zbytku mléka a vykynutý kvásek. Zpracujeme v těsto, které necháme na teplejším místě vykynout.

Vykynuté nalijeme na vymazaný plech, necháme ještě trošku vzejít a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Autor: konvalinka

Bramborová buchta na pekáček

Recept na buchtu z bramborového těsta.

Ingredience

Postup přípravy

Z trochy mléka, cukru a kostky droždí necháme nakynout kvásek.

Syrové oloupané brambory nastrouháme obvyklým způsobem. K bramborám přidáme kvásek a česnek rozetřený s částí soli. Přidáme všechny ostatní ingredience - mouku, vejce, koření, olej a mléko. Těsto nesmí být ani moc řídké, ani moc husté. Podle chuti přidáme i nasekané škvarky, ale nemusí být. Necháme nakynout.

Dobře nakynuté těsto nalijeme do vymaštěného pekáče (dávka je na 2 pekáče, stačí polovic pekáče) v předehřáté troubě pečeme na středním stupni.

Během pečení několikrát potřeme rozpuštěnou Herou, těsto není vlhké. Po vytažení z trouby potřeme povrch bramborové buchty rozpuštěným máslem.

Bramborovou buchtu z pekáčku rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.

Autor: Jiří Viktor K

Bramborová buchta neboli báč

Slaný recept na dobrý bramborový pokrm s kousky uzeného nebo škvarků. Také se mu říká báč.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemno a necháme vytéct vodu. Česnek oloupeme a prolisujeme.

K nastrouhaným bramborám přidáváme postupně polohrubou mouku, mléko, vejce, droždí, prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sůl. Nakonec můžeme přidat na kostičky pokrájené uzené nebo škvarky.

Těsto necháme vykynout, po vykynutí přendáme do vymazaného pekáčku, necháme dovykynout a potřeme sádlem.

Bramborovou buchtu pečeme dozlatova při asi 180 °C.

Bramborovou buchtu neboli báč podáváme teplý jako hlavní chod.

Autor: Quido

Bác - kynutá bramborová buchta

Pochoutka našich babiček. Vhodné jako snídaně, svačina nebo příloha.

Ingredience

Postup přípravy

Z mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Syrové i vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle do jedné mísy. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Přimícháme drobnější škvarky (nemusí být). Přimícháme kvásek a podle potřeby zahustíme hrubou moukou. A necháme vykynout.

Pekáč si vymastíme a vysypeme hrubou moukou smíchanou s částí máku. Vykynuté těsto přelijeme do plechu, vršek posypeme mákem a dáme péct při cca 200 °C dle výšky těsta.

Bác - kynutá bramborová buchta je skvělá na snídani, svačinu a lze ji použít i jako přílohu.

Autor: tomik-pb

Lehký bramborový salát s křenem

Dietní bramborový salát s jablky, karotkou a křenem.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupeme. Oloupaný celer uvaříme v osolené a okyselené vodě doměkka. Syrovou karotku oloupeme a nastrouháme najemno. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme nahrubo nebo pokrájíme na drobné kostičky a zakapeme citronovou šťávou.

Připravíme si křenový krém. Křen oloupeme, nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Místo lehké zakysané smetany můžeme použít bílý jogurt.

Brambory nakrájíme na kostičky a k nim nahrubo nastrouháme vařený celer. Přidáme jablíčko, nastrouhanou karotku a vše spojíme křenovým krémem. Salát podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu rozležet.

Lehký bramborový salát s jablkem a křenem je vhodnou dietní přílohou ke smaženým a pečeným masům. Můžeme ho podávat i jen tak s pečivem.

Autor: Jarka-P

Bramborový salát s cibulí a jogurtem

Snadný recept na lehký bramborový salát s cibulí a jogurtem. Salát podáváme jako přílohu ke smaženým rybám nebo řízkům.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli nakrájíme na velmi jemné kroužky, které zasypeme solí a necháme vylouhovat. Čerstvou petrželovou nať jemně nasekáme. Česnek nakrájíme na tenké plátky a vložíme do vývaru. Vývar s česnekem krátce povaříme, scedíme a promícháme s hořčicí.

Nakrájené brambory vložíme do mísy, osolíme, opepříme a posypeme petrželkou. Vylouhovanou cibuli vymačkáme, přidáme k bramborám a vše zalijeme teplým vývarem. Salát necháme zcela vychladnout a několik hodin odležet. Těsně před podáváním případnou tekutinu slijeme a do bramborového salátu s cibulí vmícháme bílý jogurt.

Bramborový salát s cibulí a jogurtem podáváme jako přílohu k smaženým nebo pečeným masům.

Autor: Jarka-P

Bramborový salát s okurkou

Lehký bramborový salát s čerstvou okurkou a jogurtovou zálivkou.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Pažitku usekáme.

Připravíme si zálivku. Francouzskou hořčici promícháme s olivovým olejem, jogurtem a bílým vinným octem.

V míse promícháme brambory s okurkou, posypeme pažitkou a vše spojíme zálivkou. Podle chuti osolíme a opepříme.

Bramborový salát s čerstvou okurkou podáváme jako přílohu. Salát lze podávat i samostatně jako lehkou dietní večeři.

Autor: Jarka-P

Celerová kaše

Recept na jemnou celerovou kaši.

Ingredience

Postup přípravy

Celer a brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Obojí uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a vychladlé rozmixujeme.

Mezitím si balkánský sýr nastrouháme najemno. Pažitku očistíme a nakrájíme na delší kousky.

Rozmixovanou směs doplníme máslem, mlékem a ochutíme pepřem. Nakonec vmícháme balkánský sýr a pažitku. Podle chuti ještě osolíme.

Celerová kaše chutná dobře samotná nebo jako příloha k libovějšímu masu.

Autor: Michy