reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 10 listů papíru.

Podzimní zelenina z pekáčku

Recept na pečenou zeleninu, kterou lze podávat jako zdravý hlavní chod třeba s bramborovou kaší.

Ingredience

Postup přípravy

Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Cibuli očistíme a nakrájíme na měsíčky či proužky, mrkev oškrábeme nakrájíme na hrubší nudličky.

Pekáček vymažeme olejem, vsypeme promíchanou zeleninu a posypeme kořením na grilovanou zeleninu, já přidala i sušené oregano, aby byla zelenina voňavější. Znovu zakapeme trochou olivového oleje a promícháme.

Podzimní zeleninu pečeme na 200 °C za občasného promíchání asi 45 minut, dokud není zelenina měkká.

Podzimní zeleninu z pekáčku podáváme jako hlavní chod třeba s bramborovou kaší.

Autor: Michy

Brokolice s těstovinami

Zdravá brokolice zapečená se šunkou a sýrem.

Ingredience

Postup přípravy

Brokolici rozdělíme na růžičky a v mírně osolené vodě ji uvaříme, ne zcela doměkka. Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme a promastíme olejem. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Vajíčka smícháme s mlékem a pepřem.

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji ji necháme zesklovatět. Šunku (uzené maso) nakrájíme na kostičky a přidáme k osmažené cibulce. Rychle opečeme a odstavíme. Osolíme, okořeníme a přimícháme brokolici.

Zapékací mísu vymastíme olejem. Do poloviny mísy nasypeme těstoviny a do druhé brokolicovou směs. Kdo má rád, může těstoviny s brokolicí smíchat.

Celou mísu přelijeme vaječnou omáčkou a dáme na 10 minut zapéct. Potom povrch posypeme sýrem a ještě 5 minut dopečeme. Troubu vypneme a necháme ještě asi 5 minut "dojít".

Autor: Renča

Dušená mrkev

Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.

Ingredience

Postup přípravy

Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve).

Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová.

Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso.

Vegetariáni nahradí hovězí bujon zeleninovým.

Foto: Shutterstock.com

Autor: flamea

Dušená mrkev na česneku

Pro někoho příloha, pro jiné hlavní chod. Čistě zeleninový pokrm. Při detoxikaci vynecháme bujon a sojovou omáčku, postačí trocha soli.

Ingredience

Postup přípravy

Velké mrkve oškrábeme a nakrájíme kousky, můžeme i kolečka. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na hrubé kostičky, česnek na plátky.

V hluboké pánvi rozpálíme kvalitní olivový olej a cibulku osmahneme dozlatova, pak přisypeme mrkev a česnek. Asi 5 - 10 minut za občasného promíchání necháme osmahnout. Zakápneme sójovou omáčkou a posypeme bylinkovou solí. Poté podlijeme horkou vodou tak, aby byla mrkev ponořená a rozdrobíme bylinkový bujón s příměsí česneku, ten lze samozřejmě nahradit čerstvými bylinkami a solí navíc. Přikryjeme pokličkou a podusíme, dokud není šťáva z poloviny a víc vysmahnutá, a mrkev měkká.

Dušenou mrkev na česneku podáváme jako hlavní chod, ale klidně i jako přílohu k masitým pokrmům. Na talíři ozdobíme čerstvou petrželkou.

Autor: Michy

Pečená dýně hokaido s těstovinami

Snadný recept na pečenou dýni s vařenými těstovinami.

Ingredience

Postup přípravy

Dýni hokaido omyjeme, zbavíme jadřinců, ale neloupeme, potom ji nakrájíme na větší kousky.

Do pekáčku nebo zapékací misky dáme olej (v mém případě olivový), nakrájenou dýni a trošku bylinek podle možností. V zimě použijeme sušené bylinky, nebo z bylinkového truhlíku, v létě ze záhonu. Já jsem přidala k dýni nakrájenou cibuli, libeček, hrubozrnnou sůl a mletý pepř.

Pekáč přikryjeme pokličkou nebo alobalem a pečeme při cca 200 °C asi 45 minut, záleží na velikosti kousků. Mezitím uvaříme kvalitní těstoviny al dente.

Pečenou dýni hokaido podáváme s těstovinami a sypeme nastrouhaným sýrem. Dýni můžeme jíst i samostatně, případně s chlebem.

Autor: Hanka

Dýňové karbanátky s rýží

Recept na smažené karbanátky z dýně hokaido, mrkve, cibulky a rýže.

Ingredience

Postup přípravy

Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Mrkev očistíme nastrouháme nahrubo. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu osmažíme na troše oleje, mírně osolíme a zalijeme vodou. Povaříme doměkka.

Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru, vaříme do změknutí, scedíme přebytečnou vodu a necháme zchladnout. Do uvařené rýže nastrouháme sýr. Přidáme vejce, mrkev s dýní a cibulkou, nezapomeneme na libeček. Do směsi přidáme tolik strouhanky, aby se z ní daly lehce tvořit dýňové karbanátky.

Dýňové karbanátky smažíme dozlatova z obou stran a odkládáme je na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Dýňové karbanátky s rýží podáváme s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou jako hlavní chod. Jsou dobré i zastudena.

Autor: Michy

Nadýchané žampionové placky

Recept na chutné nadýchané placky, které jsou jednoduché a rychle hotové.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvé žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, ani je neumýváme a neoplachujeme vodou, jen je utřeme vlhkým hadříkem, tak zbavíme žampiony případných nečistot a poté je pokrájíme na malé kousky. Případně můžeme použít jakékoliv jiné lesní houby, které máme rádi.

V pánvi rozehřejeme 2 lžíce čerstvého másla, na něm zprudka opečeme žampiony do hněda a odpaření tekutiny, na závěr osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme úplně vychladnout. Zatím posekáme čerstvou petrželovou nať na jemno, rozklepneme 2 vejce, oddělíme žloutky a bílky, žloutky dáme do mísy a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který odložíme na chvíli do chladničky.

Do mísy k vaječným žloutkům přilijeme 2 lžíce studeného mléka, přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, osolíme, okořeníme černým pepřem, přidáme posekanou petrželovou nať a všechno spolu dobře vymícháme na husté těstíčko, které necháme chvíli odpočinout. Do těstíčka přidáme vychladlé opečené žampiony a opatrně po menších dávkách vmícháme tuhý sníh z bílků. Tímto máme připravené těsto na placky.

V pánvi rozehřejeme máslo, na které polévkovou lžící vkládáme těsto, lžící roztlačíme na placky a žampionové placky osmažíme z obou stran do pěkné zlato-červené barvy. Osmažené žampionové placky necháme odsát od přebytečného tuku na papírové kuchyňské utěrce.

Nadýchané žampionové placky podáváme horké s jemným zeleným salátem nebo jiným lehkým zeleninovým salátem. Žampionové placky jsou velmi chutné, nadýchané a lehoučké. Placky jsou výbornou letní večeří, která je rychle hotová a příprava je velmi jednoduchá.

Autor: Libchen

Zelné placky s uzeným

Pečené placky z čerstvého hlávkového zelí s moravským uzeným. Snadný a rychlý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Hlávkové zelí očistíme a nastrouháme na hrubo. Uzené maso nasekáme na jemné nudličky. Hladkou mouku prosejeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva, solí a mletým kmínem. K ochucené mouce přidáme nastrouhané zelí a uzeninu a směs spojíme vejci ve středně tuhé těsto.

Z těsta tvoříme mokrýma rukama placky ve velikosti dlaně, silné asi 1 cm a klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Zelné placky s uzeným potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 20 - 25 minut dozlatova.

Pečené placky z čerstvého hlávkového zelí podáváme jako chuťovku, ale hodí se i jako příloha k masu.

Autor: Jarka-P

Jednoduché zelňáky

Zelné placky smažené na oleji.

Ingredience

Postup přípravy

Vezmeme si kyselé zelí z pytlíku, necháme trochu okapat, ale neoplachujeme.

Zelí dáme do mísy společně s moukou, vejcem, prolisovaným česnekem (nemusí být) a osolíme. Vše dobře promícháme.

Někde na straně si ze směsi vytvarujeme malé placky. Posypeme kmínem.

Jednoduché zelňáky smažíme na oleji a podáváme jako chuťovku.

Autor: Zadoticka

Zeleninová směs s mrkví a cuketou

Levný a rychlý recept na zeleninovou směs, kterou s rýží nebo brambory podáváme jako hlavní chod.

Ingredience

Postup přípravy

Šalotku očistíme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a také nadrobno nakrájíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Mladé cukety omyjeme, odkrojíme konce, podle potřeby vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky.

Na hluboké pánvi rozehřejeme olej a nejprve orestujeme šalotku. Poté přidáme mrkev s cuketou, zasypeme bylinkovou solí, okmínujeme, přidáme špetku mletého zázvoru, oregano, podlijeme malým množstvím vody a za občasného promíchání asi 10 - 15 minut podusíme. Zeleninovou směs v závěru dochutíme sojovou omáčkou a čerstvě namletým pepřem.

Zeleninovou směs s mrkví a cuketou podáváme s rýží nebo vařenými brambory jako hlavní chod.

Autor: Michy