reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 8 listů papíru.

Meruňkový koláč z jogurtového těsta

Koláč podle tohoto receptu je křehký, vláčný a opravdu šťavnatý! V zimě lze nahradit čerstvé meruňky kompotovanými, případně použít i jiné ovoce.

Ingredience

Postup přípravy

V míse promícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidáme 2 rozklepnutá vejce a bílý jogurt. Svižným šleháním nám vznikne hladké lité těsto.

Meruňky dobře omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Meruňky nakrájíme na tenké měsíčky.

Jogurtové těsto vylijeme na plech, který jsme předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Hustě poklademe meruňkami.

Pomocí prstů rozžmouláme z uvedeného množství mouky, cukru a změklého másla drobenku. Koláč hustě posypeme drobenkou.

Meruňkový jogurtový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Drobenka by měla mírně zezlátnout.

Upečený meruňkový koláč necháme mírně vychladnout, nakrájíme a poprášíme cukrem.

Autor: Michy

Meruňkový koláč s polevou

Vláčný koláč s polevou z oříšků a kokosu.

Ingredience

Postup přípravy

Meruňkový kompot i se šťávou rozšleháme s vejci. Přidáme moučkový cukr a nakonec mouku s kypřícím práškem.

Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto na meruňkový koláč pečeme na 180 °C asi 30 minut. Upečený meruňkový koláč necháme vychladnout.

Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme mléko, cukr a za stálého míchání povaříme 3 minuty. Polevu odstavíme a vmícháme kokosovou moučku a mleté oříšky.

Meruňkový koláč přelijeme vlažnou polevou a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí meruňkový koláč s polevou podáváme.

Autor: máma

Domácí indiánci

Kvalitní recept na pořádné domácí indiánky. Je to vážně dobrota!

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme korpus. Bílky vyšleháme s 2/3 cukru na tuhý sníh a všleháme pudinkový prášek. Žloutky s vodou a 1/3 cukru ručně zamícháme metličkou. Obě směsi ručně spojíme a vmícháme prosátou mouku. Směs naplníme do cukrářského pytlíku a hladkou trubičkou stříkáme na plech vyložený pečícím papírem plná kolečka o průměru 4 cm. Korpus na indiánky pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C do světle hnědé barvy cca 6 - 8 minut. Hotové korpusy necháme vychladnout.

Dále si připravíme sníh. Na středním ohni svaříme cukr krupici s vodou na tzv. bublinu (cukrový rozvar) - očko z drátu ponoříme do rozvaru a vyjmeme, jakmile vyfoukneme jednu bublinu, ztlumíme oheň a zároveň dáme šlehat do robotu na plný chod bílky s moučkovým cukrem. Znovu zkusíme rozvar a vaříme tak dlouho, dokud se v očku neudělá po vyfouknutí více bublin po sobě. Robot, ve kterém šleháme bílky, zpomalíme a tenkým pramínkem vléváme do bílků cukrový rozvar. Mícháme do úplného vychladnutí. Nakonec přidáme džem a důkladně vymícháme.

Vychladlým sněhem naplníme cukrářský pytlík s hladkou trubičkou a na vychladlé korpusy stříkáme postupně na sebe 3 vrstvy. Připravené indiánky dáme dobře vychladit do lednice.

Čokoládu rozehřejeme do tekutého stavu, musí být spíš řidší než hustší a nesmí být horká. Do připravené čokolády namáčíme vychlazené indiánky a necháme zatuhnout.

Domácí indiánky podáváme jako výtečný zákusek.

Autor: Veronika Bučková Šestáková

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.

Ingredience

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Autor: dadulka111

Smetanová kapustová polévka s houbami

Recept na výbornou kapustovou polévku, která opravdu chutná.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku ji necháme zesklovatět. Přidáme očištěnou a na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené čerstvé houby. Krátce orestujeme.

Základ na kapustovou polévku zalijeme drůbežím vývarem, osolíme, opepříme, přidáme uřený česnek a povaříme. Na závěr zalijeme smetanou a po cca 2 minutách vypneme.

Smetanovou kapustovou polévku s houbami před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Autor: Pavel

Mokrá buchta

Výborná buchta vhodná k odpolednímu čaji nebo kávě.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce našleháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva. Dochutíme rumem, rozinkami a vmícháme dvě malé sklenice ovocného kompotu i se šťávou. Těsto na mokrou buchtu dobře promícháme.

Plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rovnoměrně rozetřeme těsto. Buchtu pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Mokrou buchtu necháme po upečení vychladnout. Poté pocukrujeme, můžeme i polévat čokoládovou polevou.

Autor: mersy

Panna Cotta z mléčné krupicové kaše

Recept na přípravu dezertu Panna Cotta z mléčné krupicové kaše s ovocnou omáčkou.

Ingredience

Postup přípravy

Do rendlíku dáme mléko, vmícháme cukr, sůl, dětskou krupičku a uvaříme za stálého míchání krupicovou kaši. Ochutíme jemně mletou skořicí a vmícháme smetanu.

Plátkovou želatinu namočíme ve vlažné vodě, vymačkáme a vmícháme do horké kaše. Mírně zchladlou kaši nalijeme nejlépe do silikonových formiček (můžeme použít i porcelánové) a necháme zchladnout v lednici cca 2 hodiny.

Jahodový džem krátce povaříme aby vznikla omáčka.

Panna Cottu z mléčné krupicové kaše vyklepneme z formiček na talířky, přelijeme horkým ovocem Hot Fruits s malinami a podáváme.

Autor: Alakarte-cz

Rýžový nákyp s meruňkami

Nákypy můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo,nebo i jako lehký moučník. Rýžový nákyp chutná jak s meruňkami, tak i se švestkami.

Ingredience

Postup přípravy

Rýži propláchneme a vsypeme do vařící osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného promíchání rýži vaříme asi 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme mlékem, nejlépe horkým.

Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.

Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.

Zapékací pekáč vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme půlky meruněk, jednu vedle druhé. Meruňky přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla a dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 45 až 50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá křupička a nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Upečený rýžový nákyp s meruňkami na talíři posypeme moučkovým cukrem, můžeme ještě ozdobit ovocem, nebo polít meruňkovou šťávou.

Množství rýže záleží na velikosti zapékacího pekáče. Pokud se vám uvařená rýže do pekáče nevejde, můžete její zbytek polít máslem, posypat kakaem a nabídnout jako rýžovou kaši. Na rýžový nákyp můžeme použít meruňky nejen čerstvé, ale i mražené, či kompotové.

Autor: Dana