reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 7 listů papíru.

Rumové kuličky v kokosu

Rumové kuličky patří k mému nejoblíbenějšímu cukroví. Tradiční rodinný recept.

Ingredience

Postup přípravy

Změklé máslo nakrájíme na kousky a dáme do misky nebo na vál. Přisypeme cukr, ořechy, kakao a do důlku vlijeme rum. Rukama zpracujeme v těsto, které dáme do lednice odpočinout.

Z mírně ztuhlé hmoty tvarujeme menší kuličky. Rumové kuličky obalíme v kokosu.

Uložené v krabičce musíme pořádně hlídat, jinak rumové kuličky v kokosu nenápadně mizí.

Autor: Michy

Oříškové těsto na rohlíčky

Recept na rohlíčky z ořechového těsta, jehož příprava trvá jen pár minut.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme změknout a odvážíme si ostatní ingredience.

Na vále nebo v misce smícháme sypké ingredience (mouku, cukr i vanilkový cukr, mleté ořechy). Vyklepneme bílek a na plátky nakrájené máslo. Rukama vypracujeme vláčné ořechové těsto. Zabalíme jej do fólie a uložíme do chladničky odležet.

Z oříškového těsta tvoříme na pomoučněném vále rohlíčky, hrudky, placičky apod. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova a ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru (můžeme přimíchat i cukr vanilkový).

Oříškové těsto na rohlíčky nám v lednici vydrží 2 - 3 dny. Rohlíčky pečeme tak 14 - 10 dnů před Vánocemi, aby nám změkly.

Autor: Michy

Čertovo lejno

Recept na jednoduchou, ale výbornou buchtu.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme v míse, nakonec přidáváme rozinky.

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Místo mouky můžeme na vysypání plechu použít ovesné vločky.

Čertovo lejno upečeme v předehřáté troubě a nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou.

Necháme zatuhnout, nakrájíme a podáváme jako klasický moučník.

Autor: mopslik

Rafaelo kuličky

Chutnají jako pravé!

Ingredience

Postup přípravy

Mandle oloupeme a rozpůlíme.

Tuk rozpustíme, smíchame s cukrem, sušeným mlékem a 100 ml vody. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou můžeme dát do lednice na chvíli odpočinout.

Z hmoty tvarujeme kuličky a do každé dáme půlku mandle. Nakonec rafaelo kuličky obalíme v kokosu a necháme je v chladu ztuhnout.

Autor: janulik

Piškotové rumové kuličky

Rumové kuličky z piškotů obalené v kokosu.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr nasypeme do hrnku, zalijeme 4 lžícemi vody a na malém plameni mícháme, až se cukr rozpustí. Pak zesílíme oheň a vaříme ještě další 4 minuty.

Do mísy nasypeme rozdrcené piškoty, přelijeme je vařeným cukrem, přidáme meruňkovou marmeládu, promícháme, zakapeme rumem, zahustíme strouhanými ořechy a rozinkami, a opět vše důkladně promícháme. Je-li hmota řídká, přidáme ještě trochu drobečků z piškotů, je-li hustá, zakapeme ještě trochou rumu.

Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, ve dlaních je zakulatíme a obalujeme v jemně nastrouhaném kokosu, pro obměnu můžeme použít kakao.

Piškotové rumové kuličky skladujeme v chladnější místnosti uložené v krabičce.

Autor: B10ndak

Vosí hnízda s vaječným koňakem

Budou brzy vánoce tak chyťte inspiraci.

Ingredience

Postup přípravy

Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme k nim cukr, rozehřáté máslo, mléko a rukama vypracujeme vláčnou hmotu. Kousky těsta tvarujeme do formiček na úlky vysypaných moučkovým cukrem a vyklopíme.

Do vzniklého otvoru dáme vaječný koňak a uzavřeme piškotem. Hotová vosí hnízda necháme odležet na chladném místě.

Autor: Kačák

Linecké cukroví našich babiček

Recept na opravdu dobré linecké cukroví. U táty uspělo na jedničku s hvězdičkou!

Ingredience

Postup přípravy

Žloutky ušleháme s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do pěny. Během šlehání postupně přidáváme kousky změklého másla. Nakonec zapracujeme mouku a rukama vypracujeme těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.

Druhý den těsto na linecké cukroví vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme různé tvary jako u klasického lineckého těsta. Cukroví pečeme dorůžova na pečicím papíru při 150 °C.

Vždy dva kousky cukroví slepujeme k sobě džemem nebo marmeládou. Můžeme posypat cukrem moučka, ale také máčet či pokapat čokoládou.

Linecké cukroví našich babiček je vhodné k horkému čaji v chladných zimních dnech.

Autor: Růženka