Malá nápověda nejen pro začátečníky Před vánočním pečením si přesně naplánuji, které druhy budu péct. S předstihem nakoupím veškeré suroviny. Předem si naloupu a pomelu oříšky, spařím mandle a zbavím je slupky, připravím také zdobení na cukroví. Loupané (bílé) mandle: Do hrnce dám vodu, kterou přivedu k varu. Poté do ní nasypu mandle a nechám necelou minutu povařit. Scedím a propláchnu studenou vodou. Loupání je jednoduché. Mandli stačí jen zmáčknout mezi prsty a slupka se z ní stahuje sama. Mandle nakonec opláchnu studenou vodou a dám na čistou utěrku osušit. Loupané (bílé) lískové oříšky: Na suchý plech vysypu oříšky a v troubě při 140 °C suším tak dlouho, dokud slupky na povrchu nezačnou praskat. Poté vyjmu z trouby a oloupu. Zelený kokos: Do misky naliji vodu. Párátkem naberu zelenou gelovou barvičku a vodu obarvím do požadovaného odstínu. Nasypu tolik kokosu, aby byl všechen ponořen ve vodě. Nechám asi 10 minut stát. Poté vodu sliji přes hustý cedník, nechám okapat a vysypu na papírovou podložku. Kokos nechám schnout 2 dny, nejlépe na slunci. Občas ho promíchám. Nakonec přeseju přes řídký cedník. Mým výborným pomocníkem je kuchyňský robot, který přípravu cukroví značně usnadní. Umíchá jak tuhá těsta (linecké, ořechové apod.), tak i krémy, těsta na korpusy a kynutá těsta. Všechny suroviny k přípravě těsta navážím přímo do mísy a robot zapnu. Než si připravím suroviny na další recept, je těsto hotové. Stačí skutečně pár minut… Nejraději pracuji s tuky Stella extra a Smetol. Ze Smetolu pekly už naše maminky a babičky. Pak z pultů prodejen zmizel, ale v současné době je opět zpět. Ze ztužených tuků dávám přednost tuku Omega. Před přípravou těsta tuk vyjmu z lednice s předstihem, aby změknul na pokojovou teplotu. Při každém pečení hladkou mouku proseju, těsto je pak nadýchanější a křehčí. Těsto před vyvalováním nechávám v lednici minimálně 2 hodiny uležet. Pokud peču více druhů najednou, připravím všechna těsta v jeden den a peču až následující den. Těsto rozvaluji mezi dvěma většími mikroteny na výšku 2 až 3 mm a podle potřeby podsypávám hladkou moukou. Cukroví peču na plechu vyloženém pečicím papírem a vždy v předem vyhřáté troubě. Během pečení troubu zbytečně neotvírám, aby teplota neklesla. Formičky plním těstem asi do ⅔ . Ve formičce musí zůstat důlek, aby se při pečení těsto nevyboulilo. Špatně by se plnilo. V receptech neuvádím teplotu, při které se cukroví peče. Každá trouba totiž peče jinak. Ve své horkovzdušné troubě peču při 180–190 °C (středně vyhřátá trouba) a při 140–150 °C (mírně vyhřátá trouba). Peču dva plechy cukroví najednou. Cukroví dělám drobné, proto kupuji vykrajovátka menších rozměrů – kolečko hladké, vroubkované 3,5 cm, hvězdička 4 cm, slzička 3 × 4,5 cm, stromeček 4,5 × 4 cm, vějířek 5 × 4,5 cm, měsíček 4 × 3 cm, obdélníček 4 × 2 cm, oválek 4 × 2,5 cm apod. Formičky používám nejčastěji ve tvaru rohlíček 6 × 3 cm, košíček 4 a 4,5 cm, ořech 4 × 3,5 cm. Na plnění cukroví dávám většinou přednost čokoládovému, karamelovému a máslovému krému. Potřebuji- li krém kávový, přidám do máslového krému kávu. Když je v receptu krém ořechový, přidám podle chuti mleté oříšky. Do kokosového krému přidám kokos apod. Na trhu je k dostání také velké množství ochucovacích past. Pokud chcete, můžete mít během chvilky krém pistáciový, jahodový, citronový, banánový, ananasový, višňový, z lesních plodů, malinový, s příchutí vaječného likéru, vanilky, máty či kávy. Stačí pouze vmíchat malé množství koncentrované pasty do připraveného máslového krému. Čokoládovou polevu připravuji nejčastěji z čokolády na vaření Orion nebo Figaro. Oblíbila jsem si také polevy v pecičkách Master Martini – tmavou, bílou i mléčnou. Na trhu jsou k dostání rovněž čokoládové polevy od jiných výrobců a polevy s různými příchutěmi jako jahodová, pistáciová, kávová, citronová, pomerančová, karamelová aj., které stačí jen zvolna rozehřát ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku. Na vodní lázeň potřebujeme dvě nádoby. Měly by být spíše širší. Ideální jsou dva kastroly nebo kastrol a nerezová miska. Do větší nádoby dáme tolik vody, aby se dno menší částečně ponořilo, asi 2 až 3 cm. Menší nádoba se nesmí dotýkat dna. Vložíme do ní ingredience, které se jen rozehřívají nebo šlehají ve vodní lázni. Větší nádobu postavíme na plotnu a pomalu zahříváme. Pokud připravujeme čokoládovou polevu, pak voda nesmí vařit. Šleháme-li vejce s cukrem pro přípravu krému nebo bílky na sněhové pečivo, pak voda vařit může, ale dáváme pozor, aby nám nestříkala do připravované hmoty. Pokud namáčím cukroví do čokoládové polevy, na okapání používám mřížku. Vrchní části cukroví nechám na mřížce zaschnout, na spodní části nastříkám krém a teprve potom slepuji obě části k sobě. Na „stříkání“ čokolády používám sáčky na zdobení perníčků, které mají pevnou a úzkou špičku. Čokoláda musí být vlažná. Když jsme v ní předtím namáčeli cukroví, je vhodné ji přecedit, aby se neucpala špička sáčku. Cukroví skladuji v krabicích vyložených sádlovým papírem a samozřejmě v chladu. Rozměry papírových košíčků, které používám na kuličky, mušličky apod. jsou 20 × 18 mm, na košíčky je optimální velikost 25 × 18 mm. Nebaví vás stále dokola umývat pytlíky od krémů či náplní? Doporučuji koupit jednorázové trezírovací sáčky. Cena je 6 až 8 Kč. Sáček nemusíte po použití vyhazovat, stačí ho umýt a připravit na příště. U každého receptu uvádím ve spodní části stránky počet kusů z jedné dávky. Tato čísla jsou pouze orientační. Zatímco jedné cukrářce se podaří udělat 100 kousků, jiná jich zvládne 115 a další třeba jen 90. Každá z nás má přece k dispozici jiné velikosti vykrajovátek, jinak vyvaluje těsto, tvoří různě velké cukroví.
autor babička Jarunka69
Řadit podle
Filtrovat
3.5 11x
Osvědčený recept na jemné vanilkové rohlíčky se sádlem.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.3 7x
Snadný recept na sváteční perníkové cukroví, které různě nazdobíme.
ČÍST VÍCE90min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.2 11x
Snadný recept na českou klasiku mezi cukrovím - mandlové rohlíčky.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.0 10x
Praktický recept na známé kokosové cukroví pro různé příležitosti.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.0 8x
Recept na malé sladké bábovičky s ořechovou náplní.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.0 8x
Recept na velmi dobré sváteční cukroví naplněné povidly.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.0 8x
Velmi snadný recept na linecká kolečka trochu jinak - s nutellou, nasekanými arašídy a čokoládovou polevou.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.0 8x
Recept na klasické pečené cukroví.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
3.0 6x
Sváteční recept na chutné košíčky s karamelovým krémem, lískovými ořechy a čokoládou.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.7 7x
Nenáročný recept na křehké kokosové koláčky ozdobené vlašským ořechem a čokoládovou polevou.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.7 7x
Recept na lahodné pečené cukroví s arašídy, mandlemi a kandovaným ovocem.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.7 7x
Tradiční recept na výborné pečené i nepečené cukroví v jednom.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.6 10x
Recept na pečené cukroví s oříšky a kandovaným ovocem.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.6 5x
Sváteční recept na chutné cukroví ozdobené pistáciovou polevou a sněhovou vločkou.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.6 5x
Nenáročný recept na křehké ořechové cukroví ozdobené čokoládovou polevou.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.5 8x
Další z oblíbených receptů na pečené (vánoční) cukroví, které si lze upéct samozřejmě kdykoli během roku. Sladké mlsání ke kávě i čaji.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.3 6x
Sváteční recept na lahodné marcipánové cukroví.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.1 7x
Sváteční recept na výborné pistáciové cukroví k různým příležitostem.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
2.1 7x
Recept na tradiční linecké cukroví na sváteční stůl.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
1.8 5x
Recept na výborné čokoládové cukroví na sváteční stůl.
ČÍST VÍCE60min | Cukroví | Recepty z české kuchyně kuchyně |
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena