reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 11 listů papíru.

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.

Ingredience

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Autor: Bedřiška

Třené linecké

Výborný recept na linecké, už jiný nedělám. Dělám rovnou dvojitou dávku.

Ingredience

Postup přípravy

Utřeme si máslo, moučkový cukr, žloutek a 2 vanilkové cukry. Poté přidáme mouku a důkladně těsto vypracujeme. Dáme odležet do lednice alespoň na 2 hodiny.

Na pomoučněném vále vyválíme placku asi 4 mm silnou a vykrajujeme vzory. Mě se osvedčila menší kolečka, protože to trochu nabude a pak to nevypadá hezky.
Třené linecké pečeme na 170 °C do světle zlatova. Než je sundám z plechu, už mi hnědnou a to nechci.

Pak třené linecké uložíme do krabice do sklepa a po odležení mažeme pikantní marmeládou (tak týden před Štědrým dnem).

Autor: Karolina

Rafaelo

Vynikající cukroví, které se co do chuti může měřit s originálem.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr vanilkový i moučkový dáme do misky, společně s máslem a vodou. Necháme rozpustit ve vodní lázni. Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme postupně sušené mléko a strouhaný kokos. Vzniklou hmotu dáme do chladničky alespoň na 2 - 3 hodiny ztuhnout.

Z tuhé směsi tvoříme kuličky a do každé zabalíme oloupanou mandli. Kuličky rafaelo obalujeme v kokosové moučce a pak necháme v chladu zatuhnout.

Před podáváním naaranžujeme rafaelo do papírových košíčků.

Autor: ikobla

Vánoční vaječný likér

Vaječný likér snad známe všichni. Všichni si ho všelijak upravujeme. Tenhle recept mám od mé dobré kamarádky a každým rokem ho povinně dělávám mým kolegyním, protože jim hodně chutná.

Ingredience

Postup přípravy

Žloutky dáme do šlehače spolu s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem.

Šleháme asi 10 minut. Na chvíli vypneme a pak znovu šleháme 10 minut. Po vyšlehání přidáme salko a šleháme dál. Čím déle šleháme, tím je vaječný likér lahodnější.

Po vyšlehání žloutků s cukrem a salkem, vléváme po troškách rum. Šleháme asi 7 minut.

Vánoční vaječný likér uložíme na chladné místo a podle příležitosti podáváme.

Foto: Shutterstock.com



Vaječným likérem lze plnit třeba i vosí hnízda - zkuste je třeba podle tohoto receptu - Vánoční vosí hnízda plněná vaječným koňakem 

Autor: Jovi

Capuccino kuličky

Kuličky z bílé čokolády a capuccina.

Ingredience

Postup přípravy

Lískové oříšky nadrobno umeleme.

Čokoládu rozlámeme na čtverečky a spolu s máslem a smetanou rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme cukr, oříšky i capuccino (já dala vanilkové) a vše spolu důkladně promícháme. Směs necháme vychladnout.

Ze směsi v dlaních tvarujeme malé kuličky, obalujeme je v capuccinu a dáváme do malých papírových košíčků.

Autor: Renča

Šlehačkoví medvídci

Cukroví ze šlehačky je krásně křehké.

Ingredience

Postup přípravy

Povolené máslo vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu a mouku. Pro chuť dodáme trochu vanilkové tresti nebo použijeme vanilkový lusk. Těsto ze šlehačky necháme odležet v chladu, zabalené v potravinářské fólii.

Šlehačkové těsto rozválíme na tenký plát, vál samozřejmě dostatečně pomoučníme. Vykrajujeme medvídky, ale samozřejmě i jiné tvary.

Šlehačkové medvídky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Při pečení se nám cukroví trochu "nafoukne".

Ještě horké šlehačkové medvídky obalujeme v moučkovém cukru. Recept je asi na 40 menších kousků.

Autor: Michy

Dvoubarevné hvězdičky

Dejte si s přípravou trošku práce a vykouzlíte nádherné cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku smícháme s práškem do pečiva i oběma druhy cukru a vysypeme na vál. Do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vajíčko a přidáme změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vpracujeme kakaovou kašičku (mléko+kakao). Těsta přikryjeme utěrkou a necháme na vále 30 minut odpočívat.

Z obou částí těsta vyválíme pláty asi 5 mm silné a formičkami vypichujeme hvězdičky. Ze středu potom vypíchneme ještě malou hvězdičku a středy si vzájemně barevně vyměníme. Barevné středy jemně přimáčkneme, spojíme s obvodovou hvězdičkou.

Dvoubarevné hvězdičky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 5 - 8 minut na 175 °C. Hvězdičky (asi 70 kousků) necháme na plechu vychladnout. Pozor - jsou křehké!

Autor: Renča

Medové trubičky s vaječným koňakem

Na žádné oslavě by neměly chybět tyto skvělé sladké trubičky.

Ingredience

Postup přípravy

Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto, v případě suchého těsta přidáme ještě trochu mléka, jinak budou trubičky praskat. Necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc, vyválíme přes foliový sáček na tenký plát, skleničkou vykrajujeme kolečka a namotáváme na trubičky.

Pečeme dorůžova při cca 175C°.

Po vychladnutí namáčíme do čokolády a naplníme krémem. Do krému je dobré všlehat trochu másla, krém je pak chutnější a také pevnější, a zdobíme podle vlastni fantazie.

Autor: Mysakusak

Lehké sněhové pusinky

Recept na výborné, malé a lehké pusinky.

Ingredience

Postup přípravy

Bílky s cukrem ušleháme do tuhého sněhu. Sněhem naplníme cukrářský sáček a tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky.

Lehké sněhové pusinky pečeme (sušíme) v troubě vyhřáté na 150 - 160 °C zhruba 20 minut. Stačí přelomit pusinku a zkusit, zda je uvnitř sníh propečený.

Lehké sněhové pusinky jsou sladkou chuťovkou, kterou si lze upéct pro každou příležitost.

Autor: Tíšek99

Dobré a rychlé kokosky

Recept na kokosky nenáročné na přípravu.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kokos do robota. Bílky a cukr rozmícháme a dáme za stálého míchání vařit .Vaříme asi na teplotu 45 °C, to poznáme tak, že namočíme hřbet prstu do směsi a lehce nás to pálí.

Takto připravenou hmotu pomalu nalijeme na kokos, který mícháme v robotu (rychlost 2, stejně jako když zaděláváme kynuté těsto). Přidáme lžičku marmelády (nejlépe meruňkovou, ale může být i jiná) a vymícháme.

Připravenou hmotu dáme do sáčku s hladkou trubičkou a stříkáme na plechy, na kterém máme pečící papír, malé hromádky. Pokud je hmota příliš hustá a špatně se stříká, tak přidáme trochu bílků a promícháme.

Kokosky pečeme při 120 °C asi 20 minut . Po zchladnutí kokosky opatrně sundáme a můžeme podávat.

Autor: Vlasti

Měkké pracny

Úžasný recept po mé babičce. Pracny jsou krásně měkoučké ihned po upečení.

Ingredience

Postup přípravy

Těsto můžeme připravit i z poloviční dávky. Ořechy najemno umeleme. Heru a máslo necháme trochu povolit, aby šla dobře propracovat. Nastrouháme citronovou kůru.

Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo. Uděláme dva válečky a dáme je do chladna, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne.

Vychladlé těsto si rozkrájíme na malé kostičky, které vmačkáváme do formiček. Pracny pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 - 15 minut. Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak, že lehce prstem zkusíme promáčknout. Pokud se již nepropadají, vyndáme je a vyklepáváme z formiček. Pracny skladujeme v chladné místnosti, aby byly křehké.

Kdo má rád, může při dávání na mísu s pracnami pocukrovat moučkovým cukrem.

Autor: atafle