reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 22 listů papíru.

Banánovo-makové jednohubky

Recept na zdravou mlsku nejen pro děti. Není nad zdravější sladkou jednohubku!

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvě mletý mák vsypeme do mísy, zalijeme horkou vodou a promícháme. Přidáme strouhaný kokos a vše spojíme medem podle chuti.

Banány nakrájíme na hrubší kolečka a pokapeme citronovou šťávou.

Vždy dvě kolečka banánu spojíme makovou náplní a upevníme párátkem.

Banánovo-makové jednohubky ještě za čerstva podáváme.

Autor: Michy

Čokoládové pudinkové překvapení

Máte rádi pudink? Připravte si domácí pohár z pudinku, čokolády a sušenek. Recept je jednoduchý a potěší nejen děti.

Ingredience

Postup přípravy

Pudink si připravíme podle návodu na obalu. Během houstnutí ho osladíme třtinovým cukrem.

Zvlášť si rozpustíme čokoládu, kterou vmícháme do horkého pudinku.
Čokoládové věnečky rozdrtíme na drobečky.

Na dno každého poháru (mističky) dáme vrstvu sušenkových drobečků, zalijeme pudinkem a v chladu necháme ztuhnout.

Čokoládové pudinkové překvapení před podáváním dozdobíme kopečkem šlehačky.

Autor: Michy

Zeleninová polévka s krupicí

Recept na polévku z kořenové zeleniny pro děti od ukončeného sedmého měsíce.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Mrkev, petržel i brambor nastrouháme na jemném struhadle, petrželku nadrobno nasekáme.

Zeleninu dáme do kastrolku, zalijeme kojeneckou vodou a vaříme 15 minut doměkka. Potom k zeleninové polévce postupně a za stálého míchání přidáváme krupici a necháme projít varem. Do hotové polévky vmícháme petrželku a olej.

Zeleninovou polévku s krupicí podáváme dětem jako jeden z prvních příkrmů.

Autor: Michy

Lehké štědrovečerní menu pro děti

Recept na vánoční menu pro děti od těch nejmenších.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce, scedíme a necháme vychladnout. Zvlášť uvaříme očištěnou mrkev s celerem. Vše vaříme doměkka. Hrášek a okurky slijeme.

Oloupané brambory s mrkví a celerem nakrájíme na kostičky, nebo použijeme sítko k protlačování. Přidáme hrášek, nadrobno nakrájené okurky a promícháme. Bramborový salát podle chuti osolíme a dochutíme lákem z okurek.

Lososa opláchneme, osušíme a pokapeme citronem. Necháme chvíli odležet. Maso použijeme bez kůže. Nepřilnavou pánev rozpálíme a lososa na ní opečeme, během opékání můžeme rozdělit na kousky. Když je maso opečené, stačí opravdu pár minut, jemně osolíme.

Bramborový salát s lososem naservírujeme na nahřáté talíře a ihned servírujeme. Takto připravené štědrovečerní menu pro děti je zdravé, lehké a a dobře chutná.

Autor: Michy

Dušený špenát pro nejmenší děti

Recept na podušený špenát připravený pro ty nejmenší děti.

Ingredience

Postup přípravy

Cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Na lžíci másla, kterou jsme rozehřáli v kastrolku, cibulku osmahneme. Přidáme opraný a překrájený špenát, zalijeme asi 1,5 dl vody a podusíme doměkka. Stačí 7 - 8 minut na vyšší ohřev. Nezapomeneme přidat bobkový list a trochu osolit bylinkovou solí. V závěru přidáme i prolisovaný česnek.

K podušenému špenátu přidáme 2 rozšlehaná vejce a za stálého míchání necháme vejce srazit. Podle potřeby špenát ještě dochutíme.

Špenát pomocí tyčového mixéru najemno rozmixujeme a máme hotovo. Před mixováním nezapomeneme vyjmout bobkový list.

Dušený špenát pro nejmenší děti podáváme s půlkou vařeného vejce a vařenými brambory jako hlavní chod.

Autor: Michy

Ovocné špízy s medem

S přípravou receptu vám mohou pomoci i děti. Nejen ony si na ovocných špízech pochutnají.

Ingredience

Postup přípravy

Meruňky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Ananas okrájíme, nakrájíme na kolečka, odřízneme střed a rozdělíme na větší kousky. Hroznové víno otrháme, kuličky propláchneme ve vodě.

Připravíme si marinádu. V mističce promícháme med s mletými ořechy.

Jednotlivé ovoce střídavě napichujeme na špejli, občas přidáme vypeckovanou sušenou švestku. Vytvoříme kratší špízy, které zlehka potíráme marinádou.

Ovocné špízy podáváme vychlazené, ještě jednou obalované v mletých oříšcích.

Autor: Michy

Maminčiny buchtičky se šodó

Česká klasika, sladký hlavní chod, který mají v oblibě nejen děti. V hlavní roli kynuté buchtičky a vanilkový krém. Recept krok za krokem.

Ingredience

Postup přípravy

Hladkou mouku prosejeme do mísy, uděláme v něm důlek, přidáme lžicku cukru, trošku teplého mléka a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Ke kvásku přilijeme zbylé vlahé mléko. Přilijeme olej, přidáme žloutky, cukr a sůl.
Těsto na buchtičky důkladně zpracujeme, až je krásně hladké.Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 - 1,5 hodiny kynout. Těsto nám ztrojnásobí svůj objem.

Pekáček vymažeme olejem. Z těsta uždibujeme kousky a tvoříme kuličky, které klademe do pekáče těsně vedle sebe. Každou vloženou buchtičku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby šly po upečení dobře oddělovat.

Buchtičky vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme cca 20 minut.

Připravíme si šodó - vanilkový krém. V hrnci rozehřejeme mléko, část oddělíme do hrnku a rozmícháme v něm pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink vlijeme do teplého mléka, přisypeme cukry a za stálého míchání necháme zhoustnout. Pokud krém nebudeme podávat dětem, přidáme pro chuť trochu rumu.

Upečené buchtičky rozdělíme na talíře, pokud jsou větší, jednoduše je překrojíme. Buchtičky přelijeme šodó a ihned podáváme jako sladký hlavní chod.

Autor: Michy

Ořechové mušličky

Těstoviny připravené nasladko. Pokrm s chutí oříšků vhodný nejen pro děti.

Ingredience

Postup přípravy

Drobné těstoviny (nejlépe mušličky) uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a promícháme se lžící másla.

Mezitím si nahrubo nakrájíme vlašská jádra a opražíme je.

Uvařené mušličky smícháme s ořechy, promícháme s cukrem a skořicí. Dáme do máslem vymazaného pekáčku a krátce zapečeme ve vyhřáté troubě.

Chutě se nám krásně propojí. Ihned po přípravě ořechové mušličky podáváme.

Ořechy můžeme nakombinovat, zaměnit za kešu, para ořechy nebo piniové oříšky. Lze doplnit i o rozinky máčené v rumu.

Autor: Michy

Ovocný salát s brusinkami

Lehký salát nejen pro letní dny. Recept zvládnou s malou pomocí při krájení i děti.

Ingredience

Postup přípravy

Jablko oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na kostky. Mandarinku oloupeme, rozdělíme na měsíčky, které ještě pokrájíme, kiwi oloupeme a také nakrájíme. Mango zbavíme slupky a okrájíme od tvrdého středu, pak nakrájíme na kousky.

Ovoce v míse promícháme i s brusinkami, zasypeme skořicí a rozdělíme do misek. Salát pokapeme medem.

Ovocný salát s brusinkami podáváme jako svačinku či snídani.

Autor: Michy

Rybí filé s přílohou z červené čočky - dětské menu

Recept na oběd pro děti plný zdravých surovin.

Ingredience

Postup přípravy

Rybí filé uvaříme na páře. Stačí dát do hrnce sítko k vaření na páře, trochu vody a cca 10 povařit. Nepoužíváme sůl a ani tuk.

Mezitím si připravíme přílohu z červené čočky. V kastrolku rozehřejeme lžičku olivového oleje a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku i s natí. Poté přidáme jedno na kousky nakrájené rajče a hrst propláchnuté červené čočky. Jen mírně osolíme, přidáme špetku tymiánu a mleté sladké papriky. Zalijeme vodou mírně nad obsah a za častého promíchání povaříme doměkka. Čočka je hotová také za 10 minut.

Rybí filé s přílohou z červené čočky podáváme dětem od 1 roku nejlépe na oběd.

Autor: Michy

Kyselkavý ovocný dezert

Recept na ovocnou svačinku (nejen pro děti).

Ingredience

Postup přípravy

Rybíz obereme a propláchneme. Banány oloupeme.

Ovoce vhodíme do mixéru a pečlivě rozmixujeme. Přidáme trochu vody, aby směs nebyla tak hustá. Komu vadí zrníčka, může propasírovat. Podle chuti přidáme med.

Kyselkavý ovocný dezert podáváme jako lehkou svačinku, lze ji doplnit o piškoty, zdravé sušenky apod.

Autor: Michy

Dušená mrkev s bramborovou kaší - dětské menu

Recept na hlavní chod pro děti od 1 roku.

Ingredience

Postup přípravy

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Cibulku očistíme a i s částí natě ji nakrájíme nadrobno. Cibulku osmahneme na trošce olivového oleje, přidáme mrkev, promícháme a zalijeme vodou mírně nad mrkev. Přidáme špetku soli, libečku, na špičku nože muškátového oříšku a mletého kmínu. Mrkev podusíme doměkka.

Mezitím si připravíme přílohu - větší brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory uvaříme v jemné osolené vodě doměkka. Poté scedíme, přidáme plátek másla, mléko a šťouchadlem rozmačkáme na jemnou kaši. Můžeme použít i mixér.

Mrkev s bramborovou kaší rozdělíme na porce a podáváme jako zdravé dětské menu.

Autor: Michy

Jemné zeleninové risotto

Rizoto, která jsem připravila pro nejmenší děti, ale chutná i dospělákům. Vyzkoušejte zaručený recept na dobrý oběd či večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Hrášek použijeme mražený, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zeleninový vývar použijeme předem připravený, v nejhorším případě můžeme použít z kostky, já používám bujon ze zdravé výživy.

V hrnci rozehřejeme 30 g másla, vsypeme cibuli a smažíme asi 5 minut na mírném ohni do zezlátnutí. Pak přisypeme mrkev s hráškem, malinko osolíme, zeleninu orestujeme, přidáme rýži, tymián a podlijeme půlkou vývaru. Vaříme za velmi častého míchání do vsáknutí vývaru, pak trochu vývaru přidáme a postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechen vývar. Poté už jen risotto za stálého míchání dovaříme doměkka. Rýže arborio je hotová za cca 20 - 25 minut. Na závěr jemné zeleninové risotto zjemníme zbývajícím kouskem másla a dochutíme solí (u dětí velmi opatrně).

Jemné zeleninové risotto podáváme jako lehký oběd či večeři.

Autor: Michy

Banánová pomazánka s tvarohem

Recept na sladkou pomazánku z pečených banánů, kterou ocení hlavně děti.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu vyhřejeme na 200 °C, 2 celé velké banány i se slupkou podélně rozpůlíme a položíme slupkou dolů na plech pokrytý pečicím papírem. V každé polovině uděláme tři zářezy a vložíme do nich lístek čerstvé máty. Banány posypeme 3 lžícemi třtinového cukru a pečene v troubě do změknutí (5 - 8 minut).

Upečené banány vydlabeme ze slupek, promícháme s tvarohem a důkladně promačkáme. Podle potřeby dochutíme medem a citronovou šťávou.

Banánovou pomazánku s tvarohem podáváme se sladkým pečivem na snídani či svačinu. Banánová pomazánka s tvarohem chutná hlavně dětem.

Autor: Michy

Strouhaná zeleninová polévka

Recept na zdravou polévku, která i s přípravou zabere pouhých 30 minut. Žádná mouka, žádné bujony, takže je vhodná i pro děti.

Ingredience

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, stejně tak oloupaný kedluben. Cibuli oloupeme a necháme v celku. Pórek očistíme a čtvrtku nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petržel s libečkem opláchneme a nadrobno nasekáme, případně dáme do polévky celé snítky a po uvaření je vyjmeme.

V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme pórek a skoro dozlatova osmahneme. Přidáme nastrouhanou zeleninu a za občasného promíchání orestujeme. Zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme celou cibuli, sůl, koření, bylinky a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme zhruba 10 minut. Poté přidáme mražený hrášek, česnek a ještě 5 minut povaříme. Poté strouhanou zeleninovou polévku podle potřeby dochutíme a máme hotovo. Cibuli, kuličky koření a bobkový list před podáváním vyjmeme.

Strouhaná zeleninová polévka nejlépe chutná horká s čerstvým chlebem, ale i samotná je výborná a postačí.

Autor: Michy

Malinový tvaroh

Tip na zdravou svačinku pro děti. Lze jej použít i k plnění palačinek či jiných dezertů.

Ingredience

Postup přípravy

Maliny propláchneme a necháme okapat. Vanilkový lusk vydlabeme.

Polotučný tvaroh dáme do misky, promačkáme a důkladně prošleháme s vanilkovými semínky, malinami a medem.

Malinový tvaroh podáváme jen tak jako zdravou svačinku, případně jím plníme palačinky, dezerty či pečené dortové korpusy.

Autor: Michy

Domácí banánový pudink

Jednoduchý recept na domácí banánový pudink, který uvítají nejen děti.

Ingredience

Postup přípravy

V trošek vlahého sojového mléka rozmícháme kukuřičný škrob. Zbytek mléka nalijeme do hrnce a zahřejeme. Banány oloupeme a rozmačkáme na hladkou kaši, případně rozmixujeme.

Do zahřátého mléka přidáme směs s kukuřičným škrobem, rozklepnuté žloutky, rozmačkaný banán a na mírném ohni povaříme do zhoustnutí. Banánový pudink podle potřeby dosladíme. Lze použít cukr, med, agávový sirup, datlový sirup. Ale možná bude pudink díky zralým banánům sladký dost.

Domácí banánový pudink rozlijeme do pohárů s piškoty a dozdobíme na kolečka nakrájenými banány. Domácí banánový pudink ihned podáváme, nám chutná ještě teplý.

Tento pudink lze připravit i z mandlového či jiného rostlinného mléka.

Autor: Michy

Gratinované lesní plody

Recept na zapečené ovoce, které podáváme ještě teplé. Jednoduchý a moc dobrý dezert vhodný i pro děti.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si ovoce, lze použít čerstvé lesní plody, které jen omyjeme a necháme okapat. Pokud máme mražené lesní ovoce, necháme ho nejdříve rozmrazit.

Čtyři zapékací misky o průměru 15 cm vymažeme máslem. Předehřejeme gril v troubě. Vanilkový lusk rozřízneme a podélně vyškrábeme veškerá zrníčka.

K vanilce přidáme moučkový cukr a žloutky. Vyšleháme doběla. Přidáme hustou smetanu a ušleháme hladkou směs.

Lesní ovoce rozdělíme do misek, přelijeme je připravenou vyšlehanou směsí a posypeme třtinovým cukrem.

Misky umístíme pod gril a necháme cca 5 minut gratinovat, hlídáme, aby se povrch nepřipálil.

Gratinované lesní plody podáváme ihned po vyjmutí z trouby.

Autor: Michy

Zeleninová směs s řapíkatým celerem a tofu

Zeleninová směs s tofu, která s bramborovou či dýňovou kaší nikdy nezklame. Recept, který uvítají nejen děti.

Ingredience

Postup přípravy

Všechnu zeleninu důkladně očistíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak česnek. Řapíkatý celer nakrájíme na drobné kousky, oškrábanou mrkev také. Tofu nakrájíme na kostky. Připravíme si veškeré koření.

Na hluboké pánvi rozehřejeme olej a nejprve osmahneme cibulku. Vsypeme česnek, necháme rozvonět, přidáme mrkev, řapíkatý celer a restujeme asi 3 - 4 minuty. Přidáme vyloupaný nebo mražený hrášek a opět orestujeme. Zasypeme kořením, bylinkami, solí a zalijeme trochou vody. Zeleninovou směs dusíme pod pokličkou cca 10 minut, poté přidáme tofu, podle potřeby znovu podlijeme vodou a dusíme dalších 5 minut. Pokud je zelenina měkká, máme hotovo, popřípadě ještě podusíme. Na závěr dochutíme sojovou omáčkou a podle potřeby přidáme sůl či bylinky. Voda by se měla téměř vyvařit.

Zeleninová směs s řapíkatým celerem a tofu nejlépe chutná s bramborovou či jinou kaší.

Autor: Michy

Rýžové kopečky v jablkovém pyré

Recept na sladký hlavní chod, který si oblíbí zejména děti.

Ingredience

Postup přípravy

Rýži propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme špetku soli, 2 lžíce medu a uvaříme hustou rýžovou kaši. Rýžovou kaši naplníme do máslem vymazaných malých formiček. Krátce zapečeme ve vyhřáté troubě.

Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, vsypeme do kastrolku, trochu podlijeme a přidáme zbylý med, rozinky a dusíme doměkka.

Do jablkové kaše vlijeme pudink rozmíchaný ve vodě a za stálého míchání povaříme, až směs dostatečně zhoustne. Jablkové pyré dochutíme čerstvou pomerančovou šťávou.

Na talíř nalijeme jablkové pyré, doprostřed vyklopíme kopeček rýžové kaše a ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou. Rýžové kopečky v jablkovém pyré teplé podáváme.

Autor: Michy

Mrkvová polévka s pažitkou

Recept na mrkvovou polévku, kterou si zamilují nejen děti .

Ingredience

Postup přípravy

Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Pažitku opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno.

V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mrkev a osmahneme. Přidáme brambory, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme cca 20 minut do změknutí. Poté mrkvovou polévku rozmixujeme, doplníme nasekanou pažitkou, vmícháme smetanu pro zjemnění a máme hotovo.

Mrkvovou polévku s pažitkou podáváme horkou.

Autor: Michy

Palačinkové ruličky

Děti palačinky milují! A pokud jim je připravíte jako malé ruličky naplněné marmeládou či krémem, slehne se po nich za pár minut zem. Recept je velmi snadný.

Ingredience

Postup přípravy

Mléko a vejce necháme stát alespoň 30 minut při pokojové teplotě.

Mléko nalijeme do mísy, přidáme rozklepnutá vejce, vanilkový cukr, špetku soli a prošleháme. Po částech přisypáváme prosátou mouku a stále šleháme, až nám vznikne hladké těsto. Těsto na palačinky necháme 15 minut odležet a můžeme smažit.

Pánev rozpálíme s kouskem másla, vlijeme naběračku těsta, kterou rozlijeme pohybem pánví a osmažíme z obou stran dozlatova. Takto smažíme palačinky do vyčerpání těsta.

Každou palačinku potřeme libovolnou marmeládou či krémem, zarolujeme a nakrájíme na ruličky.

Palačinkové ruličky podáváme jako sladké pohoštění, dětem jako sladký hlavní chod či chuťovku. Jsou skvělé i na dětskou oslavu.

Autor: Michy