reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 6 listů papíru.

Jehněčí roláda na česneku

Plát jehněčího masa potřený kořeněnou směsí a naplněný slaninou se špenátem. Nenáročný recept na hlavní chod s bramborovou kaší.

Ingredience

Postup přípravy

Jehněčí plec očistíme od blan a přebytečného tuku a rozkrojíme ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda.

Olivový olej smícháme s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřeme maso, poté na maso rovnoměrně rozložíme slaninu a následně špenát (několik hodin předem ho necháme povolit, případně trochu vymačkáme), lehce posolíme, srolujeme a zavážeme roládu kuchyňským motouzem.

Roládu pečeme asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracíme a podléváme vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečeme bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihneme motouz, necháme chvíli odpočívat a poté nakrájíme na plátky.

Jehněčí roládu na česneku podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: Eklasa.cz

Autor: Klasa

Šípková omáčka ke zvěřině

Lahodná šípková omáčka vhodná nejen ke zvěřině.

Ingredience

Postup přípravy

Sušené šípky spaříme v horké vodě s hřebíčky a citronovou kůrou a necháme lehce rozvařit. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citronovou šťávou.

Omáčku můžeme zahustit jíškou, kterou připravíme z másla mouky. Nakonec omáčku povaříme dohladka a můžeme podávat.

Horká šípková omáčka se skvěle hodí ke kančímu masu ale i k jiné zvěřině.

Autor:

Králík na maurský způsob

Porce králíka osmažené an velikém množství cibule, dušené na víně a rozinkách.

Ingredience

Postup přípravy

Na oleji osmahneme kolečka cibule, přidáme porce králíka, osolíme, opepříme, posypeme plátky česneku, přilijeme trochu vody, zakryjeme a dusíme pod poklicí asi 20 minut. Na maso nalijeme víno s větší špetkou šafránu a pečeme s opranými rozinkami ještě 25 minut. Podáváme s dušenou pomerančovou rýží.

Autor: 100

Jehněčí kolínko na pivu

Recept na jehněčí kolínko se zeleninou, chutí česneku, tymiánu a pečené na pivu.

Ingredience

Postup přípravy

Jehněčí kolena očistíme, osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Stroužky česneku oloupeme a necháme v celku. Oloupanou velkou cibuli nakrájíme na čtvrtiny. Celer, menší mrkev a petržel očistíme a rozkrojíme na poloviny. Kapii rozkrojíme a zbavíme semínek.

Pekáč vymažeme sádlem (olejem), poklademe zeleninou, cibulí a česnekem. Na zeleninu položíme snítky tymiánu a jehněčí kolínka. Vše podlijeme pivem, zakryjeme alobalem a pečeme zvolna při 180 °C doměkka. Během pečení kolena kontrolujeme a podléváme výpekem a vývarem. Asi po hodině a půl odstraníme z pekáče zeleninu a nezakrytá kolínka dopečeme dozlatova. Zeleninu rozmixujeme, promícháme s výpekem a podle potřeby naředíme vývarem. Jehněčí kolínka na pivu podle chuti osolíme a opepříme.

Jehněčí kolínka na pivu podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovými noky.

Autor: Jarka-P

Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou

Plátky kančího masa s kapustovou směsí a šípkovou omáčkou. Recept na chutný hlavní chod z kančího masa.

Ingredience

Postup přípravy

Jako první si připravíme omáčku: v kastrůlku necháme rozpustit kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Pak přisypeme cukr, pár kuliček jalovce a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme šípkovou marmeládu a necháme povařit, aby omáčka zhoustla.

Jako přílohu budeme podávat kapustu: nakrájíme ji na nudličky, necháme krátce povařit v osolené vodě a pak přendáme do mísy s ledovou vodou, abychom zastavili var a kapusta tak neztratila krásnou zelenou barvu. Potom přecedíme a necháme okapat.

V dalším hrnci orestujeme plátek slaniny, přidáme kousek másla a nakrájenou zeleninu. Zalijeme smetanou a necháme zhoustnout. Pak přidáme spařenou kapustu, osolíme, opepříme a promícháme.

Kančí maso osolíme a opepříme a ze všech stran orestujeme na olivovém oleji. Pak necháme dopéct v troubě na 180 °C.

Šťávu z pánve, na které jsme restovali maso, zalijeme šípkovou omáčkou, aby se chutě spojily. Asi po 10 minutách vyndáme maso z trouby, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odležet. Šťávu z pekáčku přidáme k omáčce a pak ji přecedíme.

Kančí hřbet nakrájíme na plátky a spolu s kapustou a omáčkou nandáme na talíř.

Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!

Autor: Zdeněk Pohlreich

Kančí rangout s omáčkou z čokolády

Kančí maso s chuťově neobvyklou omáčkou. Recept na přípravu kančího masa s hořkou čokoládou.

Ingredience

Postup přípravy

Kančí si naložíme den předem: nakrájíme maso, mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pár kuliček jalovce, bobkový list, pokapeme malinovým octem a zalijeme červeným vínem. Všechno promícháme v pekáčku, přikryjeme fólií a dáme uležet do lednice.

Druhý den pekáček vyndáme a celou směs přecedíme do druhé nádoby. Dáme stranou maso a osolíme ho. V kastrůlku necháme rozehřát olivový olej a maso zprudka opečeme.
Pak ho vyndáme do misky a orestujeme zeleninu, kterou zalijeme přecezenou marinádou. Nakonec vrátíme do hrnce zpátky maso. Promícháme, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme dusit do měkka asi 1 - 1,5 hodiny.

V druhé pánvičce ohřejeme cca 1 dcl malinového octa, přisypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme pár rozinek a zaprášíme kakaovým práškem. Tuto směs přidáme k masu a přisypeme ještě pár piniových oříšků. Stáhneme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.

Jako přílohu nakrájíme bílý chleba, pokapeme ho olivovým olejem a krátce opečeme na pánvičce.

Kančí nandáme do hlubokého talíře a podáváme spolu s opečeným chlebem.

Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!

Autor: Zdeněk Pohlreich