reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 7 listů papíru.

Osvěžující mátová citronáda

Nápoj, který osvěží každý den. Čerstvá máta a citron povzbudí všechny lidské smysly.

Ingredience

Postup přípravy

Mátu natrháme, promneme v ruce a vložíme do nádoby. Citrony pečlivě omyjeme, nejlépe jarem (pokud je nemáme v bio kvalitě), rozpůlíme, lehce vymačkáme (přes ruku nebo lis, abychom neměli v nápoji pecky) a rozkrájíme na osminky.

Citrony, šťávu z nich, mátu a cukr promícháme, pokud možno trochu rozmělníme. Zalijeme ledovou vodou a přidáme led. Vše lehce promícháme.

Mátovou citronádu podáváme ve vyšší sklenici, děti jistě ocení brčko (slámku).

Autor: Káka

Jahodový sirup

Velkou úrodu jahod můžete zpracovat do domácího sirupu. Zkuste třeba tento recept.

Ingredience

Postup přípravy

Jahody omyjeme, zbavíme "korunek" a necháme okapat. Pak je vsypeme do hrnce, přilijeme vlažnou vodu a rozmačkáme. Ve vodní lázni jahodovou šťávu za občasného míchání hodinu prohříváme. Poté šťávu vymačkáme přes plátýnko.

Odměříme šťávu, na každých 500 ml šťávy počítáme 400 g cukru. Štávu i s cukrem nalijeme do čistého hrnce a uvedeme do varu. Za občasného míchání vaříme max. 5 minut. Delší var vede k želírování.

Připravený jahodový sirup nalijeme do nahřátých sklenic, zazátkujeme a vychladlé sklenice uskladníme.

Sirup vydrží asi 6 měsíců, ale nikoli u nás. Kyselina citronová ani želírovací prostředky nejsou potřeba.

Autor: Renča

Zázvorová limonáda

Recept na letní osvěžující nápoj plný vitamínů.

Ingredience

Postup přípravy

Asi 2 cm kousek zázvoru oloupeme. Zázvor nastrouháme najemno.

Zázvor zalijeme vodou a necháme vylouhovat.

Zatím si vymačkáme šťávu z citronu. Vmícháme cukr a přidáme do zázvorové vody. Vše dobře promícháme a zázvorovou limonádu necháme pořádně vychladit.

Zázvorovou limonádu podáváme s kostkami ledu a kolečky citronu.

Foto: Vojtěch Leman

Autor: Světluška

Nealkoholické mojito

Recept na oblíbený osvěžující drink. Tentokrát bez alkoholu.

Ingredience

Postup přípravy

Příprava 1,5 litru nápoje.

Připravíme si limetku nakrájenou na osminy i se slupkou. Limetku řádně očistíme kartáčkem, lépe použijeme limetku chemicky neošetřenou. Přichystáme si najemno nasekané lístky máty a třtinový cukr.

Limetku trochu vymačkáme a dáme do džbánku 1,5l. Přidáme mátu, cukr a vše zalijeme minerálkou.

Nealkoholické mojito podáváme vychlazené s ledem.

Autor: Annie

Naše domácí Caffe Latte

Jednoduše připravené Caffe Latte na domácí způsob.

Ingredience

Postup přípravy

Mléko dáme na mírný plamen ohřát a mezitím si připravíme horkou kávu.

Do zahřátého mléka přidáme lžičku vanilkového cukru a ještě za tepla z něj vyšleháme pěnu.

Mléko nalijeme do sklenice, přidáme část pěny, kterou jsme vyšlehali. Pomalu přiléváme kávu a cestičku po kávě zakryjeme zbytkem pěny.

Domácí Caffe Latte dozdobíme mletou skořicí, doplníme brčkem a podáváme.

Autor: Stanicka

Krémová horká čokoláda

Znáte krémovou čokoládu z automatů? Já ji miluji a tak jsem zkoušela, jak ji vyrobit. Je to skoro ono.

Ingredience

Postup přípravy

Čokoládu rozlámeme na čtverečky, přidáme smetanu, asi tři lžíce mléka a ve vodní lázni rozpustíme. Dolijeme mlékem, zahřejeme, ale nevaříme.

Odstavíme z plotýnky, vložíme bonbóny a necháme rozpustit. Když jsou rozpuštěné, našleháme metličkou a lijeme do sklenic. Můžeme ozdobit šlehačkou.

Kdo má rád hodně sladké, může si nápoj před šleháním osladit lžičkou cukru.

Autor: konvalinka

Levandulový sirup

Recept uvítáte na uklidnění, při nespavosti či při bolestech hlavy.

Ingredience

Postup přípravy

Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Sundáme z plotny a necháme 24hodin louhovat.

Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty.

Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.

Autor: moschus1