reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 12 listů papíru.

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

Zdravé a moc dobré. Jednoduchý recept, který zvládne úplně každý!

Ingredience

Postup přípravy

Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě.

Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky, osolíme, přidáme papriku, vegetu a kari koření. Maso orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme zeleninu. Zalijeme trochou vody, přidáme zeleninový bujón a necháme 10 minut dusit.

Ke směsi přidáme rýži, kousek másla, špetku papriky a vegety a necháme prohřát.

Zeleninové rizoto s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme.

Autor: Lucie-V1

Klasické kuře na paprice

Velmi jednoduchý recept na kuře na paprice.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Kuře očistíme a naporcujeme.

Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Když je cibule zlatavá, vmícháme mletou papriku. Po zpěnění zalijeme trochou vody, přidáme osolené porce kuřete a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce obracíme a podléváme vodou.

Měkké porce kuřete vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z mouky a másla, rozšleháme a povaříme nejméně 20 minut v hustší omáčku. Zalijeme smetanou, necháme přejít varem, přisolíme. Omáčku přecedíme na porce kuřete a prohřejeme.

Klasické kuře na paprice podáváme s dušenou rýží nebo těstovinami.

Autor:

Smažené karbanátky

Recept na tradiční smažené karbanátky z mletého masa.

Ingredience

Postup přípravy

Mleté maso smícháme s vodou a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout, aby bylo šťavnatější. Malou cibuli oloupeme a nasekáme najemno.

Pak přidáme vejce, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek nebo lžičku sušeného česneku, petrželku nebo pažitku, sůl, cibuli, mouku a strouhanku podle potřeby. Hmotu dobře propracujeme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Karbanátky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova.

Smažené karbanátky podáváme s bramborovou kaší, sypanou nakrájenou jarní cibulkou a doplníme čerstvou zeleninou. Smažené karbanátky podáváme ihned po usmažení, tak chutnají nejlépe.

Autor: dobrá víla

Kari karbanátky z červené čočky

Vegetariánské karbanátky, které chutnají výborně! Vyzkoušejte můj vlastní recept.

Ingredience

Postup přípravy

Loupanou červenou čočku uvaříme doměkka, stačí ji vařit tak 10 minut. Uvařenou čočku scedíme.

Z pórku použijeme mladou zelenou část, kterou nakrájíme na drobné kousíčky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Čočku, mrkev a pórek promícháme v míse. Přidáme vejce, sůl, pepř, kari, prolisované stroužky česneku a lžičku sušené (lépe čerstvé a nasekané) petrželky. Na závěr směs zahustíme jemnou strouhankou a dobře prohněteme.

Z karbanátkové hmoty tvoříme rukama menší koule, které zploštíme a obalíme ve strouhance.

Kari karbanátky z červené čočky smažíme po obou stranách na rozpáleném olivovém oleji. Jsou rychle hotové.

Kari karbanátky z červené čočky podáváme s bramborovou přílohou (bramborová kaše, vařené či šťouchané brambory).

Autor: Michy

Masové karbanátky s cuketou

Kombinace mletého masa s cuketou je velmi vhodná pro přípravu karbanátků. Získají jemnou a nezaměnitelnou chuť.

Ingredience

Postup přípravy

Mleté maso vložíme do mísy, přidáme hrubě nastrouhanou cuketu, v mléce namočené pečivo, vejce, koření a hladkou mouku (podle potřeby přidáme více). Směs dobře promícháme.

Lžící nabíráme porce, které obalujeme v mírně rozdrcených kukuřičných lupíncích (cornflakes) a v ruce dobře propracujeme v karbanátky.

Na pánvi s nepřilnavým dnem si nahřejeme olej, na který pokládáme připravené karbanátky. Karbanátky s cuketou smažíme dozlatova z obou stran.

Masové karbanátky s cuketou podáváme s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou, s vařeným bramborem nebo s knedlíkem a kyselým zelím. Chutnají s jakoukoliv přílohou a dobré jsou i studené.

Autor: Stáňa

Maminčiny smažené karbanátky

Recept na klasické karbanátky tak, jak je děláme u nás doma.

Ingredience

Postup přípravy

Na karbanátky použijeme kvalitní mleté maso (půl na půl hovězí a vepřové). K mletému masu přilijeme vlažnou vodu, dobře promícháme a necháme v chladu 30 minut odležet.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na oleji dozlatova. Cibuli můžeme přidat i syrovou, případně ji přímo pomlít zároveň s masem. Česnek oloupeme a prolisujeme. Strouhanku prosejeme.

K masu na karbanátky přidáme osmaženou cibulku, prolisovaný česnek a veškeré koření. Mletého kmínu po špetce, libečku a promnuté majoránce po lžičce. Směs osolíme a opepříme. Přidáme vejce, mouku a strouhanku, vše dobře propracujeme.

Z hmoty tvarujeme menší kuličky, které zploštíme. Karbanátky obalíme ve strouhance.

Na pánvi rozpálíme větší množství oleje a karbanátky pozvolna smažíme po obou stranách dozlatova.

Maminčiny smažené karbanátky ihned podáváme s bramborovou kaší, kterou posypeme nasekanou čerstvou pažitkou, jarní cibulkou apod. Jsou dobré i zastudena s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou.

Autor: Michy

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.

Ingredience

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu












Zdroj: aktuálně.cz

Autor: Vilienka

Koprová omáčka s hovězím plátkem

Tuto koprovou omáčku máme moc rádi a jistě si ji oblíbíte také.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí maso uvaříme do měkka.

V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vodou nebo vývarem (já dala vývar z masa), přidáme mléko, zamícháme a povaříme 20 minut.

Přilijeme smetanu a dáme nasekaný kopr, provaříme a nakonec dochutíme solí, cukrem, octem nebo citrónovou šťávou.

Hovězí maso nakrájíme na plátky. Jako příloha k této koprové omáčce je nejlepší houskový knedlík nebo vařený brambor a vařené vajíčko.

Autor: janatka

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!

Ingredience

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Autor: 100

Vepřový guláš s fazolemi

Vepřový guláš s červenými fazolemi podáváme s rýží nebo těstovinami.

Ingredience

Postup přípravy

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené sterilované fazole necháme okapat. Slaninu nakrájíme na malé kostičky.

Na oleji necháme rozškvařit slaninu. Potom přidáme cibuli a česnek. Necháme zesklovatět a vmícháme nakrájené vepřové maso, které orestujeme dorůžova, okořeníme paprikou a osolíme. Zmírníme oheň a pod pokličkou podusíme. Jakmile maso pustí šťávu, podlijeme ho vývarem a udusíme doměkka. Do měkkého guláše vmícháme rajčatový protlak, drcený rozmarýn a sójovou omáčku. Povaříme asi 5 minut a vmícháme fazole. Prohřejeme a podle chuti osolíme.

Vepřový guláš s fazolemi podáváme s rýží a zdobíme bylinkami.

Autor: Jarka-P

Mleté hovězí biftečky se sýrem

Vyzkoušejte recept na mleté biftečky ze směsi hovězího masa s uzeným sýrem, ochucené kečupem a mletou paprikou.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí zadní maso očistíme a 2 x umeleme nebo naškrábeme, do hladké směsi. Mleté maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme, ochutíme mletou uzenou paprikou a prolisovaným česnekem. Přidáme 50 ml oleje, sladký kečup, hořčici, strouhaný uzený sýr a nasekanou jarní cibulku. Směs řádně propracujeme rukama a necháme v chladu asi 30 minut odležet.

Na obalení biftečků si promícháme prosátou hladkou mouku s jemnou strouhankou, solí a pepřem.

Z odleželé masové směsi mokrýma rukama vytvarujeme vyšší placičky - biftečky, které obalíme v připravené strouhance a zvolna opečeme z obou stran na oleji dozlatova.

Opečené mleté hovězí biftečky se sýrem necháme okapat ubrousku, pak je rozdělíme na porce a podáváme s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.

Autor: Jarka-P

Kamenův guláš

Recept na guláš trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Nadrobno nakrájíme cibuli a trochu slaniny. Maso nakrájíme na kostky.

Cibuli a slaninu dáme do rozehřátého kastrolu a orestujeme dozlatova. Necháme chvíli vychladnout. Přidáme mletou červenou papriku a minutku vše spolu podusíme. Přidáme maso nakrájené na kostičky a pečeme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přidáme lečo, majoránku, česnek, chilli. Kamenův guláš dusíme, než maso změkne. Pak přidáme brambory nakrájené na kostky a sůl. Vaříme, dokud brambory nezměknou.

Kamenův guláš podáváme s chlebem.

Autor: kamen104