reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 10 listů papíru.

Sýrová omáčka s kuřecím masem

Jednoduchá, výborná a rychlá sýrová omáčka s kuřecím masem na těstoviny.

Ingredience

Postup přípravy

Najemno nakrájíme cibuli. Cibule můžeme dát podle chuti, ale platí přibližně 1 kuřecí prso a jedna střední cibule.

Cibuli smažíme na rozehřáté pánvi. Až bude mírně zlatavá (barva je důležitá, dodá omáčce tu správnou chuť) přidáme maso nakrájené na nudličky a restujeme. Osolíme, opepříme. Když je maso hotové, odstavíme.

Buď si maso a cibuli přesuneme do jiné nádobky, nebo vezmeme jinou a hlubší pánev. Tu rozehřejeme a necháme rozpustit na malé kousky nakrájenou nivu. Přidáme tavený sýr. Když se rozpustí, zalijeme smetanou na vaření. Pokud chceme mít jistotu, že se všechen sýr rozpustil, můžeme směs rozmixovat, ale není nutné. Podle potřeby a hustoty přiléváme smetanu. Když je omáčka hladká a dostatečně hustá, přidáme odložené maso se zlatavou cibulí a smícháme dohromady. Většinou není potřeba omáčku dochucovat. Pozor, niva je dost slaná, proto se solí na maso radši šetřit.

Sýrovou omáčku s kuřecím masem podáváme s hranolky nebo těstovinami. Do omáčky můžeme přidat i olivy nebo houby. Vegetariánskou nebo zjednodušenou verzi můžeme vykouzlit tak, že prostě vynecháme maso. Takto připravená omáčka se hodí buď na těstoviny nebo třeba jen na přelití steaků, masa.

Autor: xxXXxx

Vepřová krkovice se špenátem a špalíčky

Kdo by neměl rád tradiční českou kuchyni. Co třeba vepřová krkovice se špenátem?

Ingredience

Postup přípravy

Pekáč vymažeme tukem. Já používám téměř na všechno Ramu. Do pekáče vložíme plátky krkovice.Posolíme, okmínujeme, potřeme prolisovaným česnekem a pečeme pozvolna do změknutí asi 1h. Během pečení maso obracíme a podléváme vodou.

Špenát nerozmrazujeme. Necháme na mírném ohni, za stálého míchání, rozpustit v hrnci.Přidáme 2 stroužky česneku utřeného se solí. V mléce rozkvedláme mouku a vajíčko, vmícháme do špenátu a 2 minuty povaříme. Můžeme i opepřit.

Těsto na špalíčky připravíme jednoduše podle návodu na sáčku. Vypracované těsto necháme uležet 5 min, rozdělíme ho na 4 válečky, ze kterých nakrájíme špalíky.Ty vaříme ve vroucí a osolené vodě 5 minut.

Hotové špalíčky a špenát poléváme výpekem z krkovice, nebo můžeme vylepšit cibulkou, osmaženou dozlatova na másle.

Autor: Dana

Masové lasagne se zeleninou

Recept na zapékané lasagne s mletým masem, zeleninou, bešamelovou omáčkou a se sýrem, který rozhodně stojí za to alespoň vyzkoušet.

Ingredience

Postup přípravy

Papriky a rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Tvrdý sýr (eidam) nakrájíme nahrubo, zauzený sýr najemno.

Na pánvi rozpálíme olej a cibulku osmažíme dozlatova. Poté na pánev přidáme mleté maso a orestujeme ho ze všech stran. Po několika minutách přidáme kečup, sůl, pepř, bazalku a nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme nakrájené rajčata a papriky.

Pánev odstavíme a připravíme si bešamelovou omáčku. Na pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo, přisypeme mouku a vytvoříme jíšku. Tu zalijeme mlékem a povaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Omáčka na lasagne by ale neměla být moc hustá. Můžeme osolit a přidáme muškátový oříšek. Nakonec do omáčky vmícháme žloutek rozkvedlaný v troše mléka, omáčku přivedeme k varu a pak odstavíme.

Pekáček vymažeme tukem a na dno nalijeme vrstvu bešamelové omáčky. Do ní naskládáme lasagne (používám předvařené lasagne - není třeba je vařit). Lasagne přelijeme trochou bešamelové omáčky, posypeme vrstvou tvrdého sýru (eidamu) a na tu dáme vrstvu masové směsi. Dáme další vrstvu těstovin a zopakujeme předchozí postup - na lasagne navrstvíme postupně bešamelovou omáčku, tvrdý sýr a maso. Vrstvení zakončíme lasagnemi, které jen jemně polijeme bešamelovou omáčkou a přelijeme směsí ze zauzeného sýra, kterou připravíme rozšleháním jednoho vajíčka a zbylého bílku. K tomu pak přidáme nadrobno nastrouhaný zauzený sýr, bazalku, česnek a špetku soli. Touto směsí nakonec po vrchu lasagne přelijeme.

Lasagne pečeme v zakrytém pekáčku v předehřáté troubě zhruba na 175 °C přibližně 45 minut. Pokud je ke konci pečení odkryjeme, vznikne nám na povrchu křupavá kůrčička.

Masové lasagne se zeleninou podáváme teplé se zeleninovou přílohou nebo s různými zeleninovými saláty.

Autor: Veruuu

Klasický vánoční bramborový salát

Výborný recept na náš rodinný bramborový salát.

Ingredience

Postup přípravy

Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Taktéž si uvaříme kořenovou zeleninu a vejce natvrdo. Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme ji v nálevu, do kterého dáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, špetku soli, cukr a 1 lžíci octa. Zeleninu necháme vychladnout.

Brambory oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli také nakrájíme na drobno. Vše dáme k bramborám a přidáme hrášek. Vmícháme zbylé suroviny - majonézu (možno s trochou bílého jogurtu), hořčici, olej, sůl, mletý pepř a vše opatrně promícháme. Nakonec přidáme nasekaná vejce a dochutíme nálevem, ve kterém jsme vařili zeleninu. Klasický vánoční bramborový salát ještě jednou opatrně promícháme a dáme vychladnout.

Klasický vánoční bramborový salát se má dělat brzo ráno, aby se do večera pěkně uležel.

Foto: Shutterstock.com

Autor: ronald

Čočka s uzeninou a vejcem

Čočka s vejcem, uzeninou podle vlastního výběru a kyselou okurkou.

Ingredience

Postup přípravy

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. V této vodě poté čočku uvaříme do měkka.

Oloupanou a nakrájenou cibulku osmažíme na sádle dozlatova. Vše zaprášíme moukou a trochu osmažíme. Přidáme ke skoro měkké čočce a necháme trochu povařit asi 10 minut. Podle potřeby dolijeme vodou. Poté přidáme utřený česnek, trochu octa, zeleninový bujon, sůl, pepř a necháme krátce přejít varem.

Čočku podáváme s uzeninou nakrájenou na kostičky, vejcem na plátky a okurkou také na kostičky.

Autor: spider-rio

Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou

Recept z hlavy rodilého slováka s vlastnoruční ukázkou.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.

Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou.

Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.

Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

Foto: Shutterstock.com

Autor: konvalinka

Kapustové karbanátky s masem

Kapustové karbanátky připravené s masem a dietně pečené v troubě.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Kapustu očistíme a nakrájíme na díly. Vložíme je do vroucí vody, necháme přejít varem a vyjmeme je. V cedníku je necháme okapat. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

V masovém mlýnku kapustu umeleme nebo ji nasekáme najemno. Smícháme ji masem, kořením podle chuti, vejci a hladkou moukou. Vmícháme sójovou omáčku a hmotu zahustíme strouhankou podle potřeby. Troubu předehřejeme.

Na sporáku rozehřejeme pekáček s olejem. Z kapustové hmoty tvoříme karbanátky, které z obou stran osmahneme v pekáčku. Ten pak vložíme do trouby a kapustové karbanátky dopečeme.

Kapustové karbanátky s masem podáváme ihned. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo kaše.

Autor: Vilienka

Znojemská omáčka

Chutná znojemská omáčka, kterou můžeme podávat s knedlíkem, rýží i těstovinami.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve orestujeme jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme drcený kmín, maso na kostičky a orestujeme. Trošku osolíme, přidáme sladkou papriku (nemusí být) a maso podlijeme vodou.

Do základu omáčky přidáme půlku masoxu (nebo vývar) a nalisovaný česnek. Základ omáčky vaříme v tlakovém hrnci asi 20 minut do měkka.

Po uvaření přidáme nakrájené nebo na hrubo nastrouhané okurky, které necháme v omáčce chvilku vařit. Omáčku nakonec ještě zahustíme.

Znojemskou omáčku podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

Autor: Zdenka :-)

Játra v cibulové omáčce

Klasicky připravená játra na cibuli.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme nakrájená játra, nasekanou feferonku a opepříme. Opečeme vše na oleji. Potom zaprášíme mletou paprikou, podlijeme a doměkka dusíme.

Podušená játra poprášíme hladkou moukou a ještě krátce povaříme, aby se ztratila moučná chuť. Hotová játra osolíme podle chuti a přidáme také špetku dvě majoránky.

Játra v cibulové omáčce podáváme s dušenou rýží.

Autor: Michy

Svíčková na smetaně po našem

Svíčková omáčka na smetaně tak, jak ji máme rádi u nás doma.

Ingredience

Postup přípravy

Maso (falešnou nebo pravou svíčkovou) očistíme, ze slaniny si nakrájíme klínky a maso slaninou prošpikujeme po směru vláken. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme na jemno. Předehřejeme si troubu na 230 °C. Maso nasolíme, opepříme, obalíme v koření (nové koření + tymián), dále obalíme v cibuli a nastrouhané zelenině. Vložíme do pekáčku nebo hrnce, zasypeme zbytkem zeleniny, pokapeme šťávou z půlky citronu a zalijeme cca 100 g rozpuštěného másla. Pečeme doměkka cca 2,5 hodiny zakryté, zbytečně neodkrýváme, ať vůně zůstanou tam, kde mají. V případě potřeby podlijeme jen opravdu malým množstvím hovězího vývaru. Pokud nebudete pekáček příliš často odklápět, nebude potřeba tolik podlévat.

Po upečení maso vyjmeme z pekáčku na prkénko a necháme pár minut odpočinout, zeleninu přemístíme do hrnce, vyjmeme kuličky nového koření. Přilijeme hovězí vývar dle požadovaného množství, přivedeme k varu a omáčku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem - opravdu do jemna. Přidáme 2 kysané smetany a povaříme. Dále přidáme smetanu na vaření. Dochutíme (citron, sůl, pepř, případně cukr). Většinou není potřeba dále zahušťovat (to záleží na množství zeleniny - čím více, tím hustší). Nakonec nakrájíme maso na tenčí plátky a naházíme do omáčky. Necháme pomalu varem probublat cca 10 minut.

Svíčkovou na smetaně po našem podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčem (plátek citronu, šlehačka, brusinky)

Pro ty, kteří vydrží, je tady ještě jeden tip. Omáčka chutná ještě lépe druhý den, když se krásně odleží.

Autor: FuFajz