reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 12 listů papíru.

Těstoviny zapečené s kuřecím masem a mozzarellou

Italské suroviny v české kuchyni jsou velmi oblíbené. Vyzkoušejte výtečné těstoviny z italských těstovin, s italskou mozzarelou a s výraznou chutí bazalkového pesta.

Ingredience

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme studenou vodou a znovu scedíme. K přípravě byly použity orecchiette, těstoviny tvarem podobné malým mušličkám. Můžete samozřejmě použít i jiný druh těstovin.

Česnek oloupeme a prolisujeme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky. Do rozehřátého oleje vložíme česnek, přidáme kuřecí kousky a zprudka osmažíme. Posypeme italskými bylinkami, posolíme a opepříme.

Uvařené těstoviny promícháme s bazalkovým pestem a usmaženým masem.

Připravíme si 3 - 4 zapékací misky, záleží na jejich velikosti. Zapékací misky vytřeme máslem a naplníme těstovinami s masem. Rajčata nakrájíme na tenké plátky a narovnáme na těstoviny v miskách. Také mozzarellu rozkrájíme na slabé plátky a klademe ji na vrstvu rajčat. Naplněné misky můžeme ještě posypat pepřem a italskými bylinkami.

Do smetany přilijeme mléko, přidáme vejce, sůl, trochu nasekané bazalky a rozkvedláme. Pomocí naběračky směsí polijeme připravené těstoviny v zapékacích miskách.

Misky vložíme do trouby a pečeme při 150 °C asi 30 minut, dokud se mozzarella navrchu nerozpeče a nezezlátne.

Těstoviny zapečené s kuřecím masem a mozzarellou ozdobíme lístky bazalky a hned podáváme.

Autor: Dana

Stánkové langoše

Levné jednoduché langoše, tak jako je dělají ve stáncích s langošema.

Ingredience

Postup přípravy

Recept je bez jogurtu, vajíček a dalších zbytečností!

Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. Těsto můžeme vypracovat i ručně, ale hnětačem to bude trvat pouze 3 - 5 minut.

Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme ještě 10 minut vykynout.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, nejlépe ve fritéze. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova.

Hotové langoše odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku a doplňujeme vybranými surovinami - sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka či marmeláda.

Autor: maya

Šunkofleky

Oblíbená česká klasika. Recept na rychlé a chutné jídlo.

Ingredience

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme ve slané vodě s několika kapkami oleje. Slijeme, krátce propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vařené uzené maso nebo šunku nakrájíme asi na centimetrové kostičky. Troubu předehřejeme na 220 °C.

Do zapékací mísy dáme okapané těstoviny, promícháme s kostkami masa, napěchujeme a dáme na 15 minut do trouby.

Mezitím rozšleháme vejce v mléce, dostatečně osolíme a opepříme. Vaječnou směsí zalijeme částečně zapečené šunkofleky. Teplotu zmírníme na 180 °C a šunkofleky dopečeme.

Upečené šunkofleky chutnají výborně s kyselými okurkami. Můžeme je doplnit i čerstvým salátem. Podle chuti můžeme přidat do fleků i kukuřici nebo jinou zeleninu.

Autor: konvalinka

Buřtguláš

Oblíbené jídlo z brambor a uzeniny. Tento recept na buřtguláš je připravený v jednom hrnci.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule oloupeme a nasekáme najemno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Točený salám můžeme oloupat (ale není potřeba), podélně rozkrojíme a nakrájíme na půl kolečka.

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme brambory, koření, sůl a chvíli restujeme. Pak vše podlijeme vodou a vaříme téměř doměkka.

Hladkou mouku si rozkvedláme ve smetaně a nalijeme k poloměkkým bramborám. Když vše začne bublat, přidáme točený salám a dobře provaříme.

Před podáváním buřtguláš ještě dochutíme. Můžeme servírovat s chlebem, ale buřtguláš je sytý sám o sobě.

Autor: konvalinka

Rychlé boloňské špagety

Recept na rychle a chutně připravené boloňské špagety.

Ingredience

Postup přípravy

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidáme nasekaný česnek a minutku restujeme.

K zelenině přidáme mleté maso a restujeme tak dlouho, dokud nebude maso téměř hotové. Maso osolíme, opepříme a přidáme nasekané oregano. Zalijeme rajčaty v plechovce, dochutíme cukrem, kořením na špagety a ještě špetkou soli a pepře. Můžeme podle chuti ještě přidat oregano a prolisovaný česnek.

Uvařené špagety (podle návodu na obalu) nikdy neproplachujeme vodou! Jen scedíme, zakápneme olejem a promícháme.

Hotovou boloňskou omáčku promícháme s uvařenými špagetami, dáme na talíř, posypeme nastrouhaným eidamem nebo parmezánem, ozdobíme lístky oregana a jemně zakápneme olivovým olejem.

Autor:

Vepřové nudličky Gyros

Vepřové nudličky při smažení provoní vaši kuchyň řeckým kořením.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek oloupeme a prolisujeme. Promícháme ho s kořením Gyros, pepřem, olejem a kečupem.

Vepřové plátky nakrájíme na dlouhé nudličky, promícháme se lžičkou solamylu a naložíme do marinády. Necháme alespoň 1 hodinu uležet, nejlépe ale přes noc. Maso je pak křehčí a pikantnější.

Naložené a uleželé maso zprudka smažíme na rozpáleném oleji. Smažíme téměř do křupava, ale ne do vysušení masa. Vepřové nudličky podle chuti ještě osolíme.

Vepřové nudličky Gyros podáváme s hranolky nebo s rýží a zeleninovou oblohou. Doplnit můžeme tatarskou omáčkou.

Samotná příprava trvá jen několik minut, musíme ale počítat s dobou marinování masa.

Autor: Dana

Segedínský guláš z kýty

Recept na výborný segedín od kuchaře z naší restaurace.

Ingredience

Postup přípravy

Omyté a očištěné maso nakrájíme na kousky. Cibuli očistíme a nasekáme najemno.

Na horkém sádle osmažíme cibuli, přidáme maso, koření a ze všech stran opečeme. Přidáme kmín, podlijeme vodou s dusíme 30 minut. Opět přilijeme trochu vody a přisypeme zcezené kysané zelí a segedín dále dusíme, dokud zelí i maso nezměkne. Segedínský guláš zahustíme jíškou usmaženou z másla a hladké mouky, promícháme a povaříme. Nakonec vmícháme smetanu, chvilku povaříme a můžeme podávat.

Segedínský guláš z kýty je nejlepší s přílohou jako je houskový knedlík, případně těstoviny.

Autor: liddduska

Vepřová panenka s bylinkovou omáčkou

Rychlý recept na skvělé jídlo. Vepřová panenka ve smetanové omáčce s bazalkou a rajčaty. Recept je na 1 porci.

Ingredience

Postup přípravy

Panenku nakrájíme na kolečka, jemně naklepeme, okořeníme steakovým kořením. Osolíme ji a opepříme. Omyté rajče nakrájíme na kolečka, jemně posypeme sušenou bazalkou.

Na rozpálenou pánev vložíme panenku a orestujeme ji dozlatova. Maso vyjmeme a do výpeku přidáme rajčata. Lehce je orestujeme a také vyjmeme. Poté přidáme smetanu a bazalkové pesto. Omáčku provaříme a dochutíme solí.

Panenku s bylinkovou omáčkou servírujeme na talíř tak, že prokládáme maso a rajčata. Nakonec vše přelijeme omáčkou. Panenku s omáčkou podáváme s různými úpravami brambor nebo s rýží.

Autor: preca

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.

Ingredience

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Autor: Renča

Babiččina bramboračka

V zimním období se u nás bramboračky vaří vždy pořádný hrnec. Přijde k chuti určitě i vám, až se budete vracet promrzlí z vycházky nebo z lyžování.

Ingredience

Postup přípravy

Houby namočíme asi na 20 minut do vody. Zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, brambory na větší kostky. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením a vaříme do změknutí.

Z másla a mouky usmažíme růžovou jíšku, kterou necháme vychladnout. Bobkový list a nové koření vyjmeme.

Odebereme trochu vývaru a rozpustíme ho se 2 kostkami masoxu. Přidáme do hrnce ještě s prolisovaným česnekem, vychladlou jíškou, majoránkou a krátce povaříme.

Polévku dochutíme polévkovým kořením a mletým pepřem. Posypeme čerstvou nebo sušenou petrželovou natí.

Babiččinu bramboračku podáváme s chlebem.

Tip: Vegetariáni nahradí masox jiným bujonem. V nejlepším případě bujon vynecháme a použijeme vývar.

Autor: Dana

Zelňačka na červeno

Chutná polívka vařená v jednom hrnci.

Ingredience

Postup přípravy

Olejem pokryjeme dno hrnce a necháme ho rozpálit. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce zesklovatět. Přisypeme 2 vrchovaté lžíce mouky a uděláme jíšku. Přidáme mletou papriku a kmín a chvilku orestujeme, až se koření hezky rozvoní. Postupně podléváme vodou (můžeme místo ní použít přímo hovězí vývar) a rozmícháváme vzniklou jíšku.

Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Taktéž přidáme nakrájenou klobásku. Polévku jemně přisolíme, ale pozor, klobásky bývají slané, takže opatrně. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 20min, podle toho, jak nahrubo jsou nakrájené.

Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zelí i se šťávou ze zelí, ta polévku dobře ochutí. Když máme zelňačku příliš hustou, dolijeme ji vodou. Pokud jsme vařili z vody a ne z vývaru, přihodíme bujon. Vaříme ještě 15 min.
Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem.

Zelňačku podáváme s čerstvým pečivem.

Autor: flamea

Gulášová polévka z mletého masa

Hutná polévka z mletého masa, která zasytí.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Cibuli zpěníme na másle, do ní vložíme mleté maso a cca 10 minut smažíme za občasného míchání. Zaprášíme mletou červenou paprikou, řádně promícháme a hned podlijeme horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli je čas na solení a kořenění, jak má kdo rád.

Dále přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, masox, dolijeme horkou vodou tak, aby vše plavalo a vaříme asi 5 minut. Mezitím si uděláme máslovou jíšku, kterou po 5 minutách vylijeme do polévky a vaříme asi dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly brambory být také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnáme, případně doladíme chutě a můžeme podávat.

Gulášovou polévku z mletého masa podáváme klidně i jako hlavní chod, protože dobře zasytí.

Autor: Petr