reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 12 listů papíru.

Klasické kuře na paprice

Velmi jednoduchý recept na kuře na paprice.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Kuře očistíme a naporcujeme.

Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Když je cibule zlatavá, vmícháme mletou papriku. Po zpěnění zalijeme trochou vody, přidáme osolené porce kuřete a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce obracíme a podléváme vodou.

Měkké porce kuřete vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z mouky a másla, rozšleháme a povaříme nejméně 20 minut v hustší omáčku. Zalijeme smetanou, necháme přejít varem, přisolíme. Omáčku přecedíme na porce kuřete a prohřejeme.

Klasické kuře na paprice podáváme s dušenou rýží nebo těstovinami.

Autor:

Segedínský guláš z kýty

Recept na výborný segedín od kuchaře z naší restaurace.

Ingredience

Postup přípravy

Omyté a očištěné maso nakrájíme na kousky. Cibuli očistíme a nasekáme najemno.

Na horkém sádle osmažíme cibuli, přidáme maso, koření a ze všech stran opečeme. Přidáme kmín, podlijeme vodou s dusíme 30 minut. Opět přilijeme trochu vody a přisypeme zcezené kysané zelí a segedín dále dusíme, dokud zelí i maso nezměkne. Segedínský guláš zahustíme jíškou usmaženou z másla a hladké mouky, promícháme a povaříme. Nakonec vmícháme smetanu, chvilku povaříme a můžeme podávat.

Segedínský guláš z kýty je nejlepší s přílohou jako je houskový knedlík, případně těstoviny.

Autor: liddduska

Luxusní koprová omáčka

Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.

Ingredience

Postup přípravy

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu






















Zdroj: aktuálně.cz

Autor: Vilienka

Koprová omáčka se zakysanou smetanou

Recept na rychlou omáčku maličko jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Do kastrolu dáme sádlo, mouku a uděláme světlou jíšku. Podle potřeby přidáváme mléko do zhoustnutí, povaříme za stálého míchání půl hodiny.

Do provařené omáčky přidáme nadrobno nasekaný kopr, necháme chvíli povařit, přidáme smetanu a dochutíme octem a solí.

Koprová omáčka se zakysanou smetanou se podává tradičně s vařenými brambory a vejcem.

Autor:

Koprová omáčka s vejci

Pokud se vám v mrazáku stejně jako mně ukrývá kopr ze zahrádky, můžete si připravit tuto koprovou omáčku s vejci. V opačném případě lze použít i sterilovaný kopr. Jen je potřeba upravit množství surovin na dochucení omáčky.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci rozpustíme máslo. Za stálého míchání přisypeme hladkou moukou. Necháme lehce zpěnit a připravíme jíšku. Do připravené jíšky vlijeme smetanu, mléko a zhruba 5 minut povaříme. Poté přidáme 2 hrsti nasekaného kopru, lžíci cukru, 3 lžíce octa a sůl. Promícháme a necháme lehce povařit.

Do menšího hrnce nalijeme studenou vodu a vložíme do ní vejce. Přivedeme k varu a povaříme 10 minut.

Kdo má rád sladší omáčku, přidá více cukru nebo ubere octu. Koprovou omáčku s vejci podáváme s bramborem nebo houskovým knedlíkem.

Autor: Hanka

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

Zdravé a moc dobré. Jednoduchý recept, který zvládne úplně každý!

Ingredience

Postup přípravy

Rýži uvaříme podle návodu v osolené vodě.

Kuřecí prsa pokrájíme na nudličky, osolíme, přidáme papriku, vegetu a kari koření. Maso orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme zeleninu. Zalijeme trochou vody, přidáme zeleninový bujón a necháme 10 minut dusit.

Ke směsi přidáme rýži, kousek másla, špetku papriky a vegety a necháme prohřát.

Zeleninové rizoto s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme.

Autor: Lucie-V1

Rizoto v italském stylu

Lehké a šťavnaté rizoto, které není složité na přípravu, a přitom je plné chuti.

Ingredience

Postup přípravy

V kastrolu si připravíme asi litr bujónu podle naší chuti.

Obě cibule nakrájíme najemno, jednu vložíme do hrnce nebo pánve, kde budeme připravovat rýži. Necháme cibuli zpěnit na olivovém oleji, poté k ní nasypeme neuvařenou propláchnutou rýži. Necháme chvilku připéct a nalijeme bílé víno. Počkáme, až se víno zcela vypaří a zalijeme bujónem (nepoužijeme všechen, trošku si necháme na zeleninu). Necháme pod pokličkou vařit od 30 - 40 minut.

Mezitím si na druhé pánvi připravíme zeleninu s masem. Opět zpěníme cibuli na olivovém oleji a hned poté přidáme na kostičky nakrájené žampiony. Když už budou houby skoro hotové (musí mít hezkou zlatou barvu), dáme do pánve na nudličky nakrájené, osolené, opepřené maso a papriku. Můžeme podlévat bujónem. Nakonec přidáme rozpůlená cherry rajčata, olivy a slitou kukuřici. Podle chuti okořeníme.

Až bude rýže hotová, přímícháme zeleninu k rýži, necháme chvilku pod pokličkou a rizoto v italském stylu můžeme podávat.

Autor: xenija

Vepřové rizoto s hráškem a kukuřicí

Recept na jednoduché rizoto.

Ingredience

Postup přípravy

Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmažíme. Maso nakrájené na kostičky přidáme k cibulce a osmažíme. Vše zasypeme grilovacím kořením, asi polovinou sáčku, a smažíme doměkka.

Pokud maso málo pustilo šťávu, tak malinko podlijeme, aby maso nebylo suché. Z velké konzervy hrášku a malé konzervy kukuřice scedíme nálevy. Okurky nakrájíme také na kostičky. V kastrolu nebo míse smícháme rýži, maso a scezenou zeleninu.

Vepřové rizoto s hráškem a kukuřicí podáváme sypané sýrem.

Autor: Posorka

Kuřecí rizoto se zeleninou

Máte rádi italské rizoto? Zkuste moji českou variantu. Recept je pro 4 osoby. Vegetariáni nahradí kuřecí sójovými kostkami.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Okořeníme je grilovacím kořením a vložíme do misky. Maso zalijeme sójovou omáčkou a necháme marinovat. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.

V hrnci si rozehřejeme polovinu másla a olej. Vsypeme cibuli, slaninu a pomalu ji smažíme dorůžova. Pak plamen zvýšíme a přidáme kuřecí kostky a opepříme. Maso osmahneme a přeložíme do misky. Vývar ohřejeme, aby byl horký.

Do hrnce po masu vložíme zbylé máslo a olej. Necháme je rozehřát a vsypeme rýži. Tu asi 5 minut restujeme. Pak přidáme maso, krátce vše osmahneme a zalijeme částí vývaru. Vývaru dáváme jen tolik, aby se do rýže vsákla.

Po zalití vývarem drůbeží rizoto asi 10 minut za stálého míchání mírně vaříme. Přidáme zeleninu a vaříme dalších asi 10 - 12 minut. Po 7 minutách můžeme rýži zkoušet. Během vaření rýži pravidelně podléváme a mícháme, aby se rýže nepřipálila. Nakonec kuřecí rizoto ochutíme citronovou šťávou a solí.

Hotové kuřecí rizoto se zeleninou podáváme horké a zdobíme citronovou kůrou a trochou strouhaného sýra.

Autor:

Jihočeská cmunda

Recept na pravý jihočeský bramborák.

Ingredience

Postup přípravy

Oloupeme si brambory a nastrouháme je na hrubém struhadle. V mlýnku na maso pomeleme uzené. Oloupeme celý česnek a promačkáme v lisu.

Maso přidáme do mísy k nastrouhaným bramborům, přisypeme mouku, přilijeme horké mléko. K těstu na bramborák přidáme vejce a ochutíme solí, pepřem, majoránkou, kmínem. Přidáme česnek.

Směs na jihočeskou cmundu dobře promícháme a na sádle opečeme jako placky dozlatova.

Autor: Fendryska

Klasický španělský ptáček

Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

Autor: Renča

Moravský španělský ptáček z vepřového masa

Recept na španělské ptáčky z vepřového masa, který vám ušetří nějaký ten peníz, ale chutí si nikterak nezadá s daleko dražší hovězí klasikou.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. Na plátky položíme polovinu natvrdo uvařeného vejce, párek, okurku a maso zavineme. Nití nebo svorkami plátky omotáme tak, aby nám náplň během vaření neunikala.

Cibuli nakrájíme nadrobno a v papiňáku na rozpáleném sádle cibuli orestujeme dozlatova, vložíme španělské ptáčky a ze všech stran je opékáme, aby se maso pěkně zatáhlo.

Vše zalijeme silným masovým vývarem, uzavřeme hrnec a dusíme cca 45 minut. Pokud nemáme papiňák, dusíme maso na mírném ohni a pozvolna asi 2 hodiny.

Poté španělské ptáčky vyndáme a omáčku zahustíme jíškou. Podle chuti dosolíme, dokořeníme a vrátíme prohřát španělské ptáčky zbavené nití zpět do omáčky.

Moravské španělské ptáčky z vepřového masa podáváme s dušenou rýží nebo houskovými knedlíky.

Autor: Richard Novák