reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 8 listů papíru.

Losos s bylinkovou omáčkou

Křehké maso z lososa s jemnou bylinkovou omáčkou Vás určitě nezklame.

Ingredience

Postup přípravy

Losos zakoupený v supermarketu je již vykuchaný, zbavíme ho pouze ploutví, případně hlavy a rozkrojíme podél na 2 půlky, poté na jednotlivé porce. Nebo lososa nepůlíme a rozkrájíme ho na podkovy.

Než začneme rybí maso smažit, připravíme si základ na bylinkovou omáčku: Petrželku a lístky bazalky nasekáme najemno. V malém množství mléka rozkvedláme lžíci hladké mouky, promícháme se zbytkem mléka a se smetanou.

Kousky lososa pokapeme šťávou z citronu, jemně zaprášíme moukou a vložíme na pánev s rozehřátým máslem. Maso posolíme, posypeme kmínem a opékáme z obou stran dozlatova. Když je losos opečený a měkký, vyjmeme jej z pánve.

Na pánev s máslem (po smažení lososa) nasypeme nasekané bylinky, necháme prohřát a pak zalijeme mlékem a smetanou. Ochutíme solí, můžeme i pepřem.

Upečeného lososa polijeme bylinkovou omáčkou a zdobíme plátkem citronu. Podáváme s pečenými nebo uvařenými brambory, chutná i s toastovým chlebem.

Autor: Dana

Chilli con carne Mexico

Recept na tradiční texaský pokrm na mexický způsob.

Ingredience

Postup přípravy

Fazole si den předem namočíme. Můžeme klidně i 2 dny, když si vzpomeneme. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a dužinu nasekáme nadrobno. Vývar ohřejeme, aby byl horký.

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme česnek a ihned mleté maso. Společně vše restujeme, dokud se maso nerozpadne na drobné kousky. Pak přidáme fazole s rajčaty, krátce osmahneme a zalijeme částí vývaru. Podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a chilli kořením. Směs přikryjeme poklicí a za občasného míchání a podlévání dusíme, dokud nejsou fazole měkké.

Zatím si očistíme chilli papričku s paprikou a nasekáme je najemno.

Když jsou fazole měkké, přidáme sekané papriky a krátce podusíme. Chilli con carne vydusíme do požadované konzistence nebo zahustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vodě.

Chilli con carne Mexico podáváme s rýží nebo chlebem. Podle chuti můžeme přidat i kukuřici.

Autor:

Hospodský vepřový guláš

Recept na pikantní vepřový guláš.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Plec nakrájíme na kostky.

Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do tmavohněda. Přidáme mletou papriku, maso a jen krátce restujeme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, feferonku, sůl a pepř. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny. Až je maso téměř měkké, přilijeme podle potřeby vařící vodu, přidáme masový bujon a zahustíme mouku rozkvedlanou ve vodě. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí na povrch tuk. Guláš pomalu a na nejmenším plameni necháme ještě 20 minut bez poklice velmi pomalu probublávat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.

Hospodský vepřový guláš podáváme s čerstvým pečivem. Nejlepší je samozřejmě druhý den.

Autor: mash

Naše znojemská omáčka

My ji milujeme. Vyzkoušejte tento recept!

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Hovězí maso nakrájíme na kostky, vložíme na cibuli, trochu podlijeme vodou. Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme lžíci hořčice. Necháme vařit skoro doměkka.

Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájenou půlku předepsaného množství okurek, párek a lžíci hořčice. Když je maso měkké, přidáme nakrájená vařená vejce a ještě zbylé okurky. Znojemskou omáčku zamícháme a chvilku povaříme.

Naši znojemskou omáčku podáváme podle chuti s knedlíkem či rýží.

Autor: Kačák

Krutí medailonky s kari a citronem

Krůtí maso s kari a jemnou chuti citronu. Vynikající recept.

Ingredience

Postup přípravy

Citron důkladně omyjeme. Nastrouháme z něj na jemno kůru a vymačkáme šťávu. Krůtí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na medailonky, které mírně naklepeme. Medailonky vložíme do vhodné mísy a přidáme olej, sůl, pepř, vegetu, worcesterovou omáčku, kari, citronovou kůru a šťávu. Vše promícháme a necháme asi 1 hodinu odpočinout v chladu.

Na pánev slijeme olej z misky s medailonky a necháme olej rozpálit. Až pak přidáme medailonky, které orestujeme po obou stranách. Pak medailonky vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme cibule nasekané najemno dozlatova. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Vrátíme maso, přidáme masox a dusíme pod poklicí přibližně asi 30 minut za občasného promíchaní. Podle potřeby podlijeme medailonky s kari vodou a dochutíme solí.

Krutí medailonky s kari a citronem podáváme a dušenou rýží nebo těstovinami.

Autor: spider-rio

Cuketa á la Martina

Pro ty, kteří milují cuketu jako já, je zde velmi rychlý, jednoduchý a skvělý oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme si těstoviny, nejlépe Panzanni. Cibuli očistíme a nasekáme. Cuketu nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme.

Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a zpěníme ji. Přidáme cuketu, osolíme, opepříme, přidáme česnek, bazalku a česnekový pepř. Směs podusíme maximálně 10 minut. K cuketě přidáme uvařené těstoviny a již jen krátce prohřejeme.

Cuketu á la Martina ihned podáváme.

Autor: martík

Květák na smetaně

Recept na jednoduchý květák, který podáváme s brambory.

Ingredience

Postup přípravy

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěný a omytý květák rozebraný na růžičky, podle chuti osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme trochu mleté červené papriky.

Smícháme mléko, smetanu a mouku a vlijeme na dušený květák, promícháme a uvedeme do varu. Květák na smetaně podle chuti ochutíme vegetou a nakonec zjemníme máslem.

Autor: Neobee

Zapečené cannelloni

Na první pohled složitý, ale velmi chutný recept na italské těstoviny.

Ingredience

Postup přípravy

Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na jemno nakrájenou cibuli. Trochu ji osmahneme a poté přidáme mleté maso. To osmahneme a trochu osolíme, opepříme, přidáme oregano a bazalku.

Poté si připravíme rajčata - rozkrájíme je na jemné kousky a přidáme lžíci protlaku. To vše přidáme k masu a pořádně zamícháme. Můžeme také dochutit solí.

Směs dáme stranou a přejdeme na plnění trubiček. Nejlépe je plnit holýma rukama a tlačit směs dovnitř tak, aby byly trubičky plné. Až je vše naplněno, položíme na plech vedle sebe. Pokud máme velkou troubu, vyjde na jeden plech/ někdy i na dva.

Do misky dáme 4 lžíce bílého vína (nebo můžeme i smíchat se smetanou), trochu vody z rajčat. Osolíme a opepříme a vniklou omáčkou polijeme cannelloni a dáme péct do trouby na cca 200°C (podle typu trouby). Počkat, než se na vrchní vrstvě utvoří kůrka, poté otočit. Ke konci ještě můžeme posypat parmazánem a nechat dopéct dalších cca 10 min.

Autor: Trubka