reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 36 listů papíru.

Jogurtová marináda

Recept na jednoduchou a pikantní marinádu.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek očistíme a prolisujeme.

Všechny suroviny dáme do misky a důkladně promícháme.

Suroviny smícháme dohromady a naložíme do ní maso.

Jogurtová marináda je vhodná na drůbeží či jehněčí maso

Autor: Neznámý autor

Česneková marináda

Česneková marináda vhodná na drůbeží, králičí či mleté maso.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek očistíme a prolisujeme.

Všechno dáme do misky a česnekovou marinádu jednoduše promícháme.

Do česnekové marinády vložíme maso a marinujeme podle potřeby.

Autor: Neznámý autor

Citronová marináda

Recept na jednoduchou marinádu vhodnou na ryby.

Ingredience

Postup přípravy

Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.

Šalotku dáme do misky, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme.

Do citronové marinády naložíme rybu nebo jiné bílé maso a necháme krátce marinovat.

Autor: Neznámý autor

Mrkvová bábovka s citronovou polevou

Recept na sladkou šťavnatou pochoutku.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Formu na bábovku vymažeme. Mrkev očistíme a nastrouháme.

Změklé máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme po jednom žloutky a ještě chvíli šleháme. Mrkev promícháme s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Mouku s mrkví po částech vmícháme do žloutkové směsi. Přidáme mléko a zlehka vmícháme tuhý sníh. Mrkvové těsto dáme do vymazané formy a pečeme asi 40 minut.

Upečenou bábovku necháme chvilku stát ve formě, pak ji vyklopíme. Mrkvovou bábovku necháme vychladnout. Pak ji přelijeme citronovou polevou. Polevu můžeme zvolit i jinou.

Autor: Lucquie

Bylinková marináda ke grilování

Tip na jednoduchou marinádu hodící se nejen na maso.

Ingredience

Postup přípravy

Olej promícháme s bylinkovou solí, lžičkou kvalitního sušeného (nebo čerstvého) oregana a chilli vločkami.

Do marinády před grilováním naložíme maso a během grilovacího procesu ještě zbytkem marinády potíráme.

Bylinková marináda vyjde asi na 1/2 kg masa, ale já ji s oblibou používám i ke grilování sýrů.

Autor: Michy

Okurkový jogurtový dresink

Ochutnejte okurkový dresink, který chutná podobně, jako řecké tzatziky a jeho příprava vám zabere jen málo času.

Ingredience

Postup přípravy

Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme. Smícháme ji s bílým jogurtem.
Česnek oloupeme a prolisujeme do jogurtu s okurkou. Osolíme a podle chuti opepříme.

Okurkový jogurtový dresink se hodí ke smaženým minutkám z masa nebo k opečeným bramborám. V létě je výbornou pochoutkou ke grilovanému masu. Můžete ho jíst i místo salátu k hlavnímu chodu .Okurkový dresink vás opravdu nezklame.

Bílý smetanový jogurt můžete nahradit (nebo nastavit) zakysanou smetanou.

Autor: Dana

Smetanovo-sýrový dresink

Recept na chutný dresink z nivy a smetany.

Ingredience

Postup přípravy

Majonézu a zakysanou smetanu v misce smícháme.

Nivu si nastrouháme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme.

Vše dobře promícháme, přidáme sůl, trochu worcesterové omáčky a česnek podle chuti.

Dresink vychladíme.

Smetanovo-sýrový dresink podáváme k salátu (zejména v kombinaci mrkev, rajče a cibule), ale moc dobře chutná i ke smaženému kuřecímu masu.

Autor: henek

Marináda na přípravu čínských jídel

Trochu více ingrediencí a marináda má hned jiný šmrnc.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si mističku, do které rozklepneme celá vejce. Přisypeme sůl, pepř, kmín, kari, mletou papriku a vegetu, přidáme worcesterovou omáčku, kečup a hořčici. Všechno spolu důkladně vyšleháme.

Marináda na přípravu čínských jídel je vhodná zejména na naložení tofu, které takto marinujeme 24 hodin. Pak jen běžně opékáme na oleji.

Autor: Ludvo

Marináda na kuřecí maso

Marináda velmi dobré a netradiční chutě. Vhodná na kuřecí křídla.

Ingredience

Postup přípravy

Z citronu vymačkáme čerstvou šťávu. Na přípravu marinády budeme potřebovat asi 1 lžíci.

Česnek oloupeme a prolisujeme.

Všechny suroviny a dochucovače na marinádu v misce dobře promícháme.

Marinádou na kuřecí maso potíráme grilované kousky během pečení nebo grilování.

Autor: ikllombgh

Čínská marináda

Na přípravu náročnější marináda.

Ingredience

Postup přípravy

Z limetek vymačkáme šťávu. Cibuli a papričku očistíme a nasekáme najemno. Asi dvoucentimetrový kousek zázvorového oddenku očistíme a taktéž nasekáme najemno.

V misce smícháme ocet, oleje, rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáme zázvor, cibuli, papričku a bylinky.

Čínskou marinádu důkladně promícháme a máme hotovo. Marinádu nesolíme.

Do čínské marinády nakládáme kuřecí či krůtí maso nebo jakoukoliv jinou drůbež. Vhodná je i pro vepřové.

Autor: Vilienka

Čínská medová marináda

Rychlá marináda vhodná na kuřecí nebo drůbeží maso.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek utřeme se solí, zázvor nastrouháme najemno a vše smícháme dohromady. Je potřeba dát si pozor, aby se med dobře rozmíchal. Je-li marináda kvůli medu hustší, ředíme po lžičce sojovou omáčkou nebo olejem.

Čínská medová marináda je vhodná na libovolné drůbeží maso.

Autor: Atomy

Rozmarýnová marináda

Tato marináda je provoněná rozmarýnem a hodí se na všechny druhy masa. Recept se hodí nejen pro zahradní párty.

Ingredience

Postup přípravy

Olivový olej smícháme s nasekaným rozmarýnem, čerstvě mletým pepřem, nadrobno nasekaným česnekem a octem.

Rozmarýnovou marinádu používáme k naložení masa - druh záleží na našem výběru. Maso necháme v marinádě minimálně hodinu odležet a poté upravujeme podle daného receptu.

Rozmarýnovou marinádu uvítáme třeba při zahradní párty, ale i při jiných příležitostech, kdy chceme mít maso opravdu dobře okořeněné.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Zázvorová marináda

Nezvyklá marináda, která se hodí třeba na kuřecí prsíčka.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, přidáme vejce, sójovou omáčku, dezertní víno, solamyl, zázvor, cukr a promícháme. Podle chuti doplníme marinádu o vegetu a sůl. Pečlivě umícháme.

Naložené masíčko necháme v marinádě do druhého dne uležet v ledničce. Výborně chutná s kuřecími prsíčky.

Autor: Vendulqa

Grilovací koření

Dobrý recept na vlastní výrobu grilovacího koření.

Ingredience

Postup přípravy

Veškeré ingredience (koření a bylinky) smícháme a maso potíráme nebo s přidáním olivového oleje v grilovacím koření marinujeme.

Nahradíme-li česnek nebo zázvor čerstvými, tak používáme k okamžité spotřebě. Uvedené množství je tak na jedno grilování.

Nachystáme-li si větší množství grilovacího koření na uskladnění, vynecháme sůl, aby nám směs nezvlhla, ale nezapomeneme ji potom přidat. Myslím si, potřebné suroviny má každý doma - nemusíme tak utrácet v obchodě za hotové směsi. Pepř doporučuji si pomlít sám, je potom daleko výraznější chuti. Sůl se mi osvědčila ta hrubá mořská, je silnější chuti.

Autor: ronald

Medově sladká marináda

Vynikající marináda na kuřecí křidélka a stehýnka.

Ingredience

Postup přípravy

Olej, med, sójovou omáčku, grilovací koření, pepř a sladkou papriku smícháme, přidáme i prolisovaný česnek a mletý zázvor.

Do medové marinády kuřecí křidýlka či stehýnka naložíme a necháme proležet.

Při grilování zbylou směsí křidélka potíráme.

Medově sladká marináda nám vyjde pro 2 stehýnka nebo 4 křidélka.

Autor: aneta

Italská marináda

Marináda na kuřecí maso, nezbytná pro tradiční letní grilování.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo rozpustíme v menším kastrůlku, vmícháme do něj citrónovou šťávu, okořeníme bazalkou, tymiánem, pepřem a osolíme. Promícháme a používáme na kuřecí steaky.

Autor: gabos

Sezamovo-zázvorová marináda

První ze šesti marinád na tofu.

Ingredience

Postup přípravy

Na marinádu dobře smícháme sójovou omáčku, sezamový olej, špetku chilli, tabasca a přidáme také mletý zázvor s opraženými sezamovými semínky a citronovou šťávu. Sezamová semínka můžeme nahradit 1,5 lžičky medu, citron zase octem.

Pro změnu můžeme do marinády přidat lžičku prolisovaného česneku nebo půl lžičky francouzské hořčice.

Sezamovo-zázvorová marináda se skvěle hodí k dochucení tofu.

Autor: Ludvo

Cibulová marináda

Tato marináda s česnekem a cibulí se bude hodit zejména ke kotletám a špízům. Recept je jednoduchý.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek oloupeme a rozmačkáme, cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Pálivé papričky na jemno pokrájíme (bez jadérek). Petrželku nasekáme nadrobno.

Petrželku s česnekem, cibulí a papričkami vmícháme do oleje společně s pepřem, několika větvičkami rozmarýnu a bobkovým listem.

Cibulovou marinádu používáme k marinování vepřového masa a špízů.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Kari-chilli kečup

Recept na pikantní kečup.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule a jablka oloupeme, společně s rajčaty nakrájíme.

Do gázy zabalíme 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 3 bobkové listy. Rajčata s kořením v gáze pořádně podusíme, přidáme ostatní přísady, znova podusíme doměkka a necháme vychladnout.

Vychladlou směs na kečup rozmixujeme, propasírujeme a znovu převaříme.

Kari-chilli kečup nalijeme do sklenic a sterilujeme cca 15 minut.

Kečup podáváme kdykoli je chuť jako studenou omáčku nebo jako dochucovadlo jiných pokrmů.

Autor: Ludvo

Voňavý kečup

Recept na kečup s jablíčkovou a kořeněnou vůní.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu a jablka očistíme, podle druhu oloupeme, všechno spolu smícháme, přidáme koření a vaříme na malém ohni v nezakrytém hrnci doměkka.

Uvařenou zeleninu s jablky rozmixujeme a propasírujeme, aby nám zůstala jen hustá šťáva bez semínek apod.

Voňavý kečup nalijeme do sklenic a cca 20 minut sterilujeme.

Voňavý kečup podáváme jako studenou omáčku a dochucujeme jím pokrmy.

Autor: Ludvo

Mirkova marináda

Výborná marináda na všechny druhy masa. Hodí se nejen na grilování, ale i pečení.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme v misce.

Přidáme kuřecí čtvrtky nebo jiné plátky masa a promícháme. Maso necháme v Mirkově marinádě v ledničce 24 hodin uležet.

Maso grilujeme a potíráme směsí, která nám zůstala a nebo dáme na pekáček a pečeme v troubě nebo na pánvi.

Mirkova marináda stačí na 12 kusů kuřecích čtvrtek.

Autor: kvetina

Domácí harissa

Recept na pikantní kořenící směs ideální ke grilování.

Ingredience

Postup přípravy

Rajčata spaříme horkou vodou a zbavíme slupky. Cibuli oloupeme, papriku a feferonky omyjeme a očistíme. Vše umeleme na masovém strojku.

Vše dáme do většího hrnce, přidáme zbytek ingrediencí, dusíme do zhoustnutí.

Ještě horkou domácí harissu dáme do sklenic a zavíčkujeme. Jak dlouho vydrží nevím, u nás se snědla vždycky do dvou týdnů.

Autor: Veris

Domácí čertovská hořčice

Domácí hořčice pro všestranné použití.

Ingredience

Postup přípravy

Očištěnou a drobně pokrájenou zeleninu na mírném ohni povaříme doměkka.

Povařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme olej, hořčici, ocet, cukr,
Deko a krátce povaříme.

Ještě horkou čertovskou hořčici plníme do malých skleniček (přesnídávkových), zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak do vychladnutí.

Domácí čertovskou hořčici používáme dle chuti.

Autor: Jams

Česnekový olej

Recept na olej, který můžete věnovat jako dárek nebo s ním vařit.

Ingredience

Postup přípravy

Do sklenice od okurek (nebo jiné sklenice) si nalijeme olej.

Oloupeme si česnek a přidáme k oleji. Česnek necháme asi týden v chladu uležet. Pokud ho chceme jen na vaření, slijeme česnekový olej do lahvičky a česnek vyndáme. Popřípadě 1 - 2 stroužky pro vůni necháme.

Pokud máme česnekový olej jako dárek, přelijeme do ozdobné flaštičky a přidáme 5 stroužků česneku, aby to líp vypadalo.

Autor: ivannka

Česnekový olej extra kvalita

Recept na olej s jemně pikantní chutí a všestranným použitím.

Ingredience

Postup přípravy

Pokud chceme dosáhnout opravdu vysoké kvality a síly oleje, je nutné dodržet určitá pravidla pro výrobu. Použít pouze nejkvalitnější oleje, česnek pokud možno český a minimalizovat styk česneku s jakýmkoliv kovem a vzduchem. Ač to vypadá složitě, recept je celkem snadný.

Do uzavíratelné sklenky (3/4l) nalijeme oba druhy oleje. Kdo nemá rád olivový, použije 0,6l slunečnicového. 2 velké paličky česneku rozebereme na stroužky, ořízneme jim tupý konec (bubáka) a pokud možno prsty nebo plastovým nožem loupeme. Oloupané stroužky česneku v silnějším igelitovém sáčku rozdrtíme např. dřevěnou paličkou. Stačí stroužek na 3 - 4 kousky. Rozdrcené stroužky česneku nasypeme do oleje ve sklenici a řádně uzavřeme.

Sklenici uložíme na 14 dní na tmavé a chladnější místo, jednou denně ji otočíme dnem vzhůru, aby se česnek řádně prolnul s olejem. Poslední tři dny už sklenici neotáčíme, aby se ve sklenici vše usadilo.

Po 14 dnech sklenici s česnekovým olejem opatrně otevřeme a čistý česnekový olej velmi opatrně slijeme do jiné sklenky tak, abychom nezvířili usazeniny na dně sklenice. Raději tam část oleje ponecháme. Zbylý česnek i s olejem můžeme použít třeba do guláše.

Odlitý česnekový olej extra kvality uchováváme nejlépe v tmavé a dobře uzavřené lahvi či sklenici. Takovýto olej by měl mít výraznou a čistou česnekovou vůni s jemně pikantní chutí. Česnekový olej extra kvality se používá po kapkách.

Tento olej je vhodný na potírání pečiva před i po opečení, do salátů, na dochucení pečených či vařených brambor, rýže, těstovin a na pokapání hotových pokrmů s rybou, rajčaty a lilkem. A pizza jím potřená, ta chutná báječně!

Autor: DROBEK

Rychlá domácí majonéza

Chutná stejně jako oblíbená majonéza Hellmanns.

Ingredience

Postup přípravy

Do vysoké nádobky si nalijeme mléko a přiléváme olej - na 1 díl mléka jsou 2 díly oleje. Šleháme ručním tyčovým šlehačem (ne metličkami) do zhoustnutí. Olej přidáváme, dokud není majonéza tuhá.

Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem, pepřem a hořčicí. Každý si vylepší podle své chuti. Domácí majonéza podle tohoto receptu je opravdu vynikající.

Autor: popelinka

Marináda na ryby

Rádi grilujete? Zkuste marinádu na ryby.

Ingredience

Postup přípravy

Olej smícháme s vínem, sójovou omáčkou, tabascem, pepřem a nezapomeneme přidat prolisovaný česnek a cibuli nakrájenou na proužky.

Ryby naložíme do marinády přes noc a druhý den grilujeme nebo pečeme. Zbytkem marinády potíráme.

Marináda stačí na 4 kusy ryby.

Autor: kvetina

Nejlepší marináda na maso

Tato marináda měla zatím úspěch u všech, kteří ji ochutnali!

Ingredience

Postup přípravy

Maso nakrájíme na steakové plátky.

Vymícháme si marinádu z medu, chilli koření, sójové omáčky, prolisovaného česneku, zázvoru, tymiánu, soli a oleje. Maso naložíme do marinády a necháme do druhého dne proležet.

Steaky v nejlepší marinádě na maso poté buď osmažíme na pánvi nebo grilujeme.

Autor: liddduska

Máslová marináda

Recept na marinádu z másla, kterou uplatníme při ochucování ryb.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo rozpustíme v hrnečku a odstavíme, ihned vmícháme citronovou šťávu a přisypeme koření na ryby. Pokud není solené, marinádu ještě osolíme, udržujeme v teple.

Máslovou marinádu používáme k ochucení pečených ryb, je vhodná k potírání při grilování. Část másla můžeme nahradit olivovým olejem.

Autor: Michy

Marináda na křehké maso

Marináda na chuťově skvělé maso.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience na marinádu promícháme, soli použijeme 1 rovnou lžíci - ne vrchovatou.

Jednotlivé plátky masa v marinádě obalíme a dáme do hluboké mísy. Zbylou marinádou maso zalijeme. Překryjeme alobalem a přes noc uložíme do lednice.

Pak už jen křehké maso z marinády vyjmeme a upravíme podle libosti.

Autor: domca

Ondrova sladko-pikantní marináda

Vynikající marináda na hovězí maso.

Ingredience

Postup přípravy

Koupíme kokosové mléko THAI CHOICE, které je v malé konzervě o objemu 165 ml. Mléko pořádně promícháme, abychom se zbavili tuhých cucků. Do mléka přidáme 3 lžíce medu a opět promícháme. Od oka přidáme nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. Z poloviny citronu také vyždímáme každičkou kapičku. Můžeme přidat i šťávu ze 1/4 pomeranče. Dvě menší či jednu větší chilli papričku (feferonku) zbavíme semínek, pokud někomu pálivost semínek nevadí, může samozřejmě nechat, a nakrájíme ji nadrobno. Dále přidáme worcester, tabasco a sójovou omáčku. Vše opět pečlivě promícháme.

Zhruba centimetrový kousek zázvoru nastrouháme a přidáme do směsi. Stejně tak přidáme slušně velkou špetku čerstvé nebo sušené majoránky a sušeného drceného česneku. Můžeme použít i česnek čerstvý, v tom případě asi 2 - 4 stroužky, záleží, jak kdo má česnek rád. Jako poslední koření patří trocha pepře. Sůl nedáváme vůbec, dostatečně postačí sójová omáčka. Navíc má jít o sladko-pikantní chuť, takže sůl není ani potřeba. Nakonec do marinády přidáme kečup (nejlépe ostrý, jemný bývá příliš sladký, občas lehce nakyslý), který ovšem dáváme hlavně kvůli lehkému zahuštění. Poslední ingrediencí je olivový olej a pro zvětšení množství přilijeme cca 1/2 hrnku vody. Směs na sladko-pikantní marinádu pečlivě promícháme.

Do marinády dáme naložit silnější plátky (pořádný steak) hovězího masa přes noc. Druhý den si pak rozehřejeme na pánvi trošičku olivového oleje, protože je olej ale už v marinádě, není víceméně potřeba, a položíme steaky. Ihned také přilijeme cca 1/4 - 1/3 marinády a necháme maso opékat. Když se marináda z větší části vyvaří, dolijeme zbytek. Maso občas otáčíme. Pokud chceme marinádu mít hustější, tak trošičku zahustíme.

Ve výsledku by marináda měla být sladká, ovšem nikoliv moc, a stejně tak i ostrá. Díky tomu, že maso bude pouštět šťávu, ondrova sladko-pikantní marináda chytne docela hodně gulášovou barvu a lehce i chuť.

Autor: Ondra

Pikantní marináda na čínská jídla

Další marináda na tofu.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Žloutky, worcestrovou omáčku, kari koření, cukr a sůl v mističce dobře vyšleháme, a to nejlépe metličkou na sníh. Přidáme nakrájenou cibuli. Pikantní marinádu na čínská jídla, zejména tofu, uchováme před použitím v chladu.

Pikantní marinádu na čínská jídla použijeme dle chuti a potřeby.

Autor: Ludvo

Marináda na grilování 2

Marináda, která se hodí ke grilování kuřecího i vepřového masa.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek očistíme a rozmačkáme. Nemusíme jím šetřit.

Česnek smícháme s pepřem, kari kořením, provensálským kořením a olejem. Kdo marinády solí, osolí ji. Můžeme do ní přidat i trochu hořčice nebo sójové omáčky. Vše důkladně promícháme.

Touto marinádou potřeme připravené maso, které potom vložíme do vhodné nádoby a necháme odležet nejlépe minimálně 24 hodin v lednici.

Pokud dáme do marinády více oleje, nevadí. Zbylou marinádou zalijeme maso. Při grilovaní jím pak maso potíráme.

Na závěr dáme pivo. Doporučuji ho přilít k masu asi 2 hodiny před grilováním. Pokud bychom ho přidali již do marinády, maso by bylo mírně nahořklé.

Autor: jdone

Pomerančová marináda s koriandrem

Pokud rádi experimentujeme s marinádami, rozhodně vyzkoušejte tuto.

Ingredience

Postup přípravy

Z pomerančů vymačkáme šťávu. Vlijeme ji do kastrůlku a zahřejeme, ale nevaříme.

Šťávu odstavíme a vmícháme do ní olej, javorový sirup, chilli koření a sekané lístky koriandru. Ten můžeme vyměnit na rozmarýn. Podle chuti můžeme přidat i trochu sójové omáčky.

Pomerančovou marinádou zalijeme maso a necháme vychladit. Pak marinujeme do druhého dne.

Autor: Vilienka

Marináda s majonézou

Recept na marinádu vhodnou k nakládání ryb.

Ingredience

Postup přípravy

Osolené, opepřené porce ryb obalíme v mouce, opečeme na oleji po obou stranách a vyjmeme na mísu. Pánev s tukem necháme vychladnout. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na nudličky a stranou uvaříme. Necháme vychladnout. Zbylou zeleninu očistíme a nasekáme.

Ve zbylém prochladlém tuku rozmícháme majonézu, smetanu, přidáme cukr, worcesterskou omáčku. Dále přidáme zeleninu, cibuli, okurky a podle chuti marinádu okyselíme a osolíme. Nalijeme na rybu a necháme ji v této marinádě odležet přes noc.

Toto množství stačí na 1 kg ryby.

Autor: Ludvo

Marináda na grilované maso

Recept, který užijete při grilování.

Ingredience

Postup přípravy

Z vajec, dochucovačů a veškerého koření a bylinek si připravíme marinádu. Přidáme prolisovaný česnek a vše dobře vyšleháme.

Vepřové maso nakrájíme na plátky a v přichystané marinádě necháme marinovat minimálně 24 hodin.

Poté maso v marinádě připravujeme na grilu, až je krásně zlatavé a měkké.

Marinádu používáme podle chuti na různé druhy masa.

Autor: pitrspan