reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 7 listů papíru.

Vepřové plátky na pivu

Recept na výborný a rychlý oběd z vepřového masa.

Ingredience

Postup přípravy

Naklepeme vepřové plátky a pokrájíme tak, aby byly spíš tenčí. Osolíme je.

V misce spojíme tak pět lžic hořčice s polovinou utřeného česneku. V další misce smícháme kečup se sójovou omáčkou a pivem. Mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a česnek také.

Potřeme pekáček máslem, pak na něj poklademe cibuli a česnek, mrkev a koření.
Vepřové plátky potřeme směsí hořčice s utřeným česnekem a naklademe na cibuli a mrkev. Nakonec je zalijeme kečupovou směsí. Vepřové plátky na pivu dáme péct na 180 °C do trouby a asi po dvaceti minutách promícháme. Ničím nepodléváme. Asi za 50 minut až hodinu je hotovo.

Vepřové plátky na pivu podáváme s bramborovou kaší nebo přílohou podle chuti.

Autor: Andreya

Chilli con carne Mexico

Recept na tradiční texaský pokrm na mexický způsob.

Ingredience

Postup přípravy

Fazole si den předem namočíme. Můžeme klidně i 2 dny, když si vzpomeneme. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a dužinu nasekáme nadrobno. Vývar ohřejeme, aby byl horký.

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme česnek a ihned mleté maso. Společně vše restujeme, dokud se maso nerozpadne na drobné kousky. Pak přidáme fazole s rajčaty, krátce osmahneme a zalijeme částí vývaru. Podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a chilli kořením. Směs přikryjeme poklicí a za občasného míchání a podlévání dusíme, dokud nejsou fazole měkké.

Zatím si očistíme chilli papričku s paprikou a nasekáme je najemno.

Když jsou fazole měkké, přidáme sekané papriky a krátce podusíme. Chilli con carne vydusíme do požadované konzistence nebo zahustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vodě.

Chilli con carne Mexico podáváme s rýží nebo chlebem. Podle chuti můžeme přidat i kukuřici.

Autor:

Smažené vepřové kapsičky

Recept na smažené řízečky plněné pikantním máslem.

Ingredience

Postup přípravy

Plátky masa očistíme, osušíme, tence rozklepeme, potřeme olejem, osolíme a necháme odležet.

Připravíme si náplň. Máslo necháme změknout. Česnek oloupeme a prolisujeme. Červenou feferonku zbavíme semínek a velmi jemně usekáme. Petrželku omyjeme, osušíme a nakrájíme najemno. Máslo utřeme se solí, barevným pepřem, česnekem a nakrájenou papričkou. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a máslo necháme ztuhnout. Tuhé máslo nakrájíme na větší kostičky.

Na plátky masa klademe ztuhlé kostky másla. Maso přeložíme a spojíme párátky nebo jehlami a obalíme v trojobalu. Vepřové kapsičky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dorůžova.

Smažené vepřové kapsičky plněné pikantním máslem podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem a zeleninovým salátem.

Autor: Jarka-P

Živáňské špízy

Recept na špízy z vepřové krkovice, brambor, slaniny a cibule s rajčatovo-česnekovým sosem.

Ingredience

Postup přípravy

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky a dílky rozebereme na plátky. Syrové brambory omyjeme, očistíme kartáčkem, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 4 mm. Slaninu vcelku zbavíme kůže a nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Na jehly střídavě napichujeme brambory, slaninu, cibuli a maso. Připravené špízy osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Potom je včetně výpeku vložíme na pekáček, podlijeme trochou vývaru a upečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka.

Hotové živáňské špízy vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku vmícháme kečup, česnek, popřípadě vývar a vše necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvě usekanou petrželku.

Špízy rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s pečivem.

Z uvedeného množství surovin připravíme 6 živáňských špízů. Na jednu porci počítáme 2 jehly.

Autor: Jarka-P

Hovězí Wellington

Slavnostní úprava hovězí svíčkové v listovém těstě.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 300 g kousky. Osolíme a opepříme (poměrně dost). Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, cca 2 minuty, jen aby se maso zatáhlo. Maso přendáme na talířek, pomažeme celé hořčicí a dáme do lednice vychladnout.

Ve vařící vodě spaříme listový špenát, slijeme a necháme vychladnout.
Očištěné žampiony vložíme do kutru a rozdrtíme na fáš. Osolíme, opepříme a vložíme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby takřka veškeré vody. Necháme vychladnout.

Na potravinářskou folii si rozložíme plátky parmské šunky, tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Na šunku naklademe listy spařeného špenátu. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme i s potravinářskou folií, pořádně utáhneme a vložíme do lednice na 15 minut. Tímto způsobem nachystáme i druhý balíček.

Na pomoučněném vále si rozválíme dva pláty listového těsta silné cca 3 mm a velké tak, abychom do nich mohli následně zabalit balíček s masem a ještě nám zbylo cca 5 cm na překrytí. Okraje (minimálně 3 cm) pomažeme žloutky.

Z balíčku s masem odstraníme folii a položíme na střed plátu listového těsta.
Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje, tak aby nám šťáva nemohla vytéct. Položíme na zapékací misku a z horní (té hezčí) strany a z boku pomažeme žloutky a osolíme hrubozrnnou solí. Následně lehce nožem, tak abychom těsto neprořízli, vytvoříme na horní stranu ozdobný ornament. Na horní straně, například špejlí, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180 - 200 °C. Pečeme dle požadavku na stupeň propečení. Pro doporučený stupeň medium cca 35 minut. Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2 - 3 cm vysoké plátky a servírujeme.

Tento recept je fantastický, neuvěřitelně chutný a slavnostní. Obrovská výhoda je, že si je možné vše předem nachystat klidně den dopředu a až přijde ta veledůležitá návštěva, balíček jen pomazat žloutkem, vytvořit ozdobný ornament a vložit do trouby. Za půl hodinky, zatímco se budete věnovat své návštěvě, jen vyndáme a necháme 10 minut odpočinout, což nádherně provoní byt a všem se budou sbíhat sliny. Pak už jen stačí naporcovat. Doporučuji použít nůž se zoubky a porcovat přímo před návštěvou. Ten wow efekt je skvělý. A pak stačí už jen poslouchat pochvaly.

Hovězí Wellington se ovšem dá též udělat z vepřové panenky nebo z velmi levných kuřecích prsou. Cena je v takovém případě více než přijatelná a parádu s tím naděláte takřka stejnou.

Autor: Dvořákovi

Kuřecí nugety

Smažené kuřecí nugetky připravujeme z prsních řízků a bramborovo-sýrového těstíčka. Podáváme jako hlavní chod i jako chuťovku s ostrými omáčkami.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné kousky - hranolky. Okořeníme mletou chilli paprikou, zakapeme olejem a necháme v chladu několik hodin rozležet.

Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a osolíme. Vymačkáme z nich škrobový výluh a slijeme. Tvrdý sýr nastrouháme najemno.

Připravíme si těstíčko. Brambory a sýr spojíme vejcem. Promícháme s moukou, škrobovou moučkou a smetanou. Osolíme a opepříme.

Kuřecí hranolky namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji do růžova.

Kuřecí nugety podáváme s opečenými brambory nebo bramborovou kaší. Podle chuti doplníme zeleninovými saláty a dipy.

Autor: Jarka-P

Mexická pánev

Recept na rychlou večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Zeleninu očistíme a nakrájíme.

Do velké pánve vlijeme lžíci oleje, vložíme nakrájené kuřecí a restujeme. Přidáme směs koření - např. steak nebo mexický gril. Ještě chvíli restujeme, přidáme nakrájený pórek, červenou papriku, stáhneme plamen a chvíli dusíme.

Klobásu nakrájíme na kolečka, přidáme ke směsi a dále opékáme. Poté přidáme plechovku fazolí v červené omáčce, podusíme a nakonec plechovku kukuřice. Poté mexickou pánev již jen prohřejeme. Úplně nakonec přidáme 2 lžíce kečupu a prolisovaný česnek.

Mexickou pánev podáváme s chlebem.

Autor: ivanab