reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 9 listů papíru.

Bramborový guláš

Velmi chutný bramborový guláš s uzeninou, který zvládne i začátečník.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

Do rozpáleného hrnce nalijeme olej. Přidáme cibulku, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme brambory, papriku, kmín a vše podlijeme vodou. Brambory dusíme doměkka.

Mezitím oloupeme špekáčky a nakrájíme je na půlkolečka (podle chuti je můžeme i orestovat).

Když jsou brambory měkké, zahustíme guláš smetanou s trochou mouky a necháme provařit. Nakonec přidáme připravená kolečka špekáčků, okořeníme majoránkou a solí a dovaříme.

Hotový guláš podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Autor: 59

Kotlíkový guláš

Recept na tradiční kotlíkový guláš. Samozřejmě lze připravit i v normálním hrnci.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si připravíme všechny ingredience. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Česnek utřeme s trochou soli. Salám nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

V kotlíku nebo hrnci rozpálíme tuk a cibuli v něm osmahneme. Zasypeme ji paprikou a moukou a rychle osmažíme. Přidáme kečup, zalijeme vodou a krátce jen povaříme. Vsypeme brambory, základ guláše osolíme a brambory uvaříme dopoloměkka. Pak přidáme salám, česnek, polévkové koření a vše, hlavně brambory, uvaříme doměkka.

Hotový kotlíkový guláš podáváme s čerstvým chlebem a zdobíme kolečky syrové cibule.

Autor: 59

Moje kuře na paprice

Česká klasika na smetaně. Vyzkoušejte můj recept, tohle jídlo doma milujeme.

Ingredience

Postup přípravy

Kuře očistíme a naporcujeme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na kousku másla nebo na kostičky nakrájené slanině. Cibulku zaprášíme mletou sladkou paprikou, poklademe na ni maso a podusíme doměkka. Pro vůni můžeme přidat i několik kuliček nového koření.

Měkké kuře vyjmeme a výpek zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou s moukou. Omáčku povaříme a přecedíme ji na kuře. Maso v omáčce krátce prohřejeme a máme hotovo.

Kuře na paprice podáváme s libovolnou přílohou - může být knedlík, těstoviny, ale i rýže.

Tip: Chceme-li mít omáčku výraznější chuti, přidáme rajče.

Autor: 59

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!

Ingredience

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Autor: 100

Vánoční bramborový salát

Každé Vánoce se všichni těšíme na pravý bramborový salát! Připravte si jej podle receptu, který je pro nás tím chuťově nejlepším.

Ingredience

Postup přípravy

Středně velké brambory uvaříme ve slupce doměkka, uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme, nakrájíme podélně (celer na plátky) a uvaříme v mírně osolené vodě. Měkkou zeleninu scedíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a také nakrájíme na kostičky.

Brambory dáme do mísy společně se zeleninou, přidáme hrášek, nakrájené okurky spolu s částí okurkového nálevu a doplníme vejci a jablky. Nakonec rozpustíme nakrájený špek a veškerý obsah v míse zalijeme puštěným tukem (škvarky odložíme na jiný recept). Mísu se všemi surovinami na vánoční bramborový salát necháme odstát a opatrně mícháme, až je vše zcela vychladlé. Je důležité, aby v salátu zůstaly kousky brambor, zeleniny a ostatních surovin. Bramborový salát podle chuti osolíme, opepříme, ocukrujeme a v závěru přidáme i tatarskou omáčku a majonézu.

Takto připravený vánoční bramborový salát necháme v klidu odležet, a to nejlépe do druhého dne. Vánoční bramborový salát podáváme se smaženým kaprem nebo klasickými řízky, jak kdo má rád.

Foto: Vojtěch Leman

Autor: 100

Těstoviny s kuřecí směsí

Recept na těstoviny podávané s chutnou omáčkou, kuřecím masem a parmazánem.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme, okořeníme polévkovým kořením a sladkou paprikou. Oloupaný a nadrobno nakrájený česnek přidáme k masu. Maso zalijeme olejem tak, aby bylo ponořené a necháme v lednici 24 hodin marinovat.

Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě, nejvhodnější jsou vrtulky či penne. Uvařené těstoviny scedíme.

Zeleninu očistíme. Jemně pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme maso a opečeme. Zmírníme oheň a přidáme nakrájená rajčata. Pod pokličkou necháme vše dusit. Můžeme i mírně podlít, záleží na množství vody v rajčatech.

Když jsou rajčata měkká, ale drží stále pohromadě, přidáme kečup, nakrájený pórek a olivy na kolečka. Prohřejeme a dosolíme, přidáme skořici, ta by neměla přehltit veškerou chuť.

Uvařené těstoviny bohatě zalijeme připravenou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. Těstoviny s kuřecí směsí ihned podáváme.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Pařížské palačinky

Recept na palačinky plněné čokoládou a zdobené ořechy, šlehačkou a ovocem.

Ingredience

Postup přípravy

Z vejce, cukru, soli a prosáté hladké mouky připravíme hladké těsto.

Na oleji osmahneme velmi tenké palačinky.

Ve vodní lázni rozpustíme na kousky nalámanou čokoládu s máslem. Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha.

Palačinky potřeme připravenou čokoládou a přehneme do trojúhelníku. Vše zdobíme nasekanými ořechy, broskvemi a ušlehanou smetanou.

Pařížské palačinky podáváme jako lahodný dezert, který potěší nejen děti.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Svíčková Stroganov

Populární úprava svíčkové, na které si určitě pochutnáte

Ingredience

Postup přípravy

Maso nakrájíme na tenké nudličky a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, a za stálého míchání dále opekáme. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, oloupaná a nakrájená rajčata, podlijeme vývarem a krátce podusíme.

Potom vložíme kapary, na kostičky nakrájené okurky,vypeckované olivy, zjemníme zakysanou smetanou a prohřejeme. Okořeníme bobkovým liste,trochou citrónové šťávy, nakrájenou petrželkou a koprem.

Zdobíme plátkem citrónu a podáváme v šálcích s čerstvým pečivem.


(zdroj: www.slovart.cz, foto: J.a B.Poláčkovi)

Autor: Tým Vaření-cz

Vánoční štola

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve prosijeme do mísy mouku s práškem do pečiva. S moukou smícháme tuk, tvaroh a smetanu. Do takto připravené směsi přidáme cukr, sůl a vypracujeme z ní těsto. To důkladně propracujeme a přidáme do něj nakonec citronovou kůru, přebrané a vyprané hrozinky a celé mandle. Ještě důkladně prohněteme a vyvávlíme na vále. Plát těsta přehneme v polovině po délce a přesuneme na vymazaný plech. Takto připravenou štólu pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 35 minut. Hotovou štólu vyndáme z trouby a potřeme rozpůštěným máslem a hustě pocukrujeme.

Autor: Šárka Orendášová