reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 25 listů papíru.

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!

Ingredience

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Autor: 100

Hrníčkový smažák

Patříte také mezi milovníky smaženého sýra, ale nesmíte smažené? Vyzkoušejte tuto dobrůtku.

Ingredience

Postup přípravy

Sýr i salám nastrouháme na hrubém struhadle. Vajíčka důkladně rozšleháme a osolíme. Hrníčky vymažeme máslem a dobře vysypeme strouhankou.

Na dno šálků dáme vrstvu sýra, na ni salám, ten přelijeme 2,5 lžícemi rozšlehaného vejce, opět vrstvíme salám a nakonec sýr. Hrníčky naskládáme do vysokého pekáče, zalijeme vroucí vodou a dáme do maximálně rozpálené trouby a 25 minut zapékáme.

Hrníčkový smažák podáváme s tatarkou a vařenými bramborami s máslem.

Autor: konvalinka

Bramborové hřebínky se slaninou

Nejen velmi chutná bramborová příloha, ale také moc pěkně vypadající pokrm pro sváteční tabuli.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oškrábeme, opláchneme studenou vodou a po delší straně seřízneme tak, aby brambory stály. Potom je hustě nařežeme, ale nedokrajujeme, aby se nerozpadly.

Do zářezů opatrně vsouváme kousky slaniny. Troubu předehřejeme na 180°C.

Ve varné misce si připravíme z kostky drůbeží vývar a do něj opatrně, nejlépe pomocí kleští, vkládáme připravené brambory. Na sporáku přivedeme vývar k varu a ihned jej vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 50 minut.

Poté je osolíme, opepříme, posypeme strouhaným sýrem a vrátíme na 20 minut dopéct.

Brambory ihned podáváme.

Autor: konvalinka

Základní těstovinové těsto

Máte rádi italské těstoviny, hlavně ty plněné? Připravte si je doma.

Ingredience

Postup přípravy

Na vál prosejeme mouku, osolíme a uprostřed uděláme důlek. Vyklepneme do něj vejce, přidáme olej, vodu a nožem smícháme s moukou.

Jakmile se utvoří těstíčko, pracujeme rukama. Dlaní pravé ruky hněteme těsto na pomoučeném vále tak dlouho, až vznikne hladké, pružné a lesklé těsto, které se nechytá na vál.

Těsto zformujeme do bochníku, přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut odpočinout. Poté je vyválíme a můžeme vykrajovat různé tvary, které plníme a vaříme v osolené vodě podle velikosti 4 až 7 minut.

Autor: admin_janach

Jednoduchá vánoční štola

Příprava vánoční štoly je rychlá a opravdu jednoduchá, zvládnou ji i začátečníci. Chutná po másle a po kokosu a nádherně při pečení provoní váš byt.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky.

Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a kokosem. Přidáme změklé máslo, vejce, měkký tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučené ploše vyválíme na silnější plát velký asi 35x25 cm. Okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Těsto na štolu nestáčíme jako třeba závin.

Připravenou štolu přeneseme na plech s pečícím papírem. Pokud pečící papír nemáme, dáme ji na tukem vymazaný plech. Štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C, dozlatova. Doba pečení je asi 45 minut. Zda je štola upečená zjistíme párátkem, které zapíchneme do štoly. Po vyndání by na párátku nemělo zůstat přilepené těsto. Když lepí, znamená to, že je štola uvnitř ještě syrová.

Upečenou jednoduchou vánoční štolu pocukrujeme a necháme vychladnout. Určitě oceníte, že není tak sladká jako štola kupovaná. Navíc vypadá a chutná výborně.

Autor: Dana

Zapékané nudle s uzeným a sýrem

Nudle upečené dokřupava vás určitě nalákají už svým vzhledem a navíc, můžete jim dát chuť svého oblíbeného koření.

Ingredience

Postup přípravy

Široké vaječné nudle uvaříme podle návodu na obalu. Uvařené nudle scedíme a propláchneme studenou vodou. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem.

Uzené maso nebo salám nakrájíme na kostičky, cibuli rozkrájíme najemno. Cibuli smažíme na másle než zesklovatí. Přidáme nakrájené uzené maso a společně s cibulí ještě chvíli smažíme.

Maso s cibulí smícháme s uvařenými nudlemi, přisypeme pepř, sůl a koření, které máme rádi. Doporučuji vyzkoušet koření Gurmán, nebo i koření na "čínu". Nudle ale budou chutnat jen osolené a opepřené. Vše důkladně promícháme a nasypeme do zapékací mísy

V mléce rozkvedláme vajíčka a trochu je osolíme. Sýr nahrubo nastrouháme a zamícháme do mléka s vejci. Touto směsí polijeme nudle v zapékacím pekáči. Dáme do trouby a pečeme asi 40 minut, dokud není svrchu křupavá kůrka.

Zapékané nudle s uzeným masem a sýrem doplníme zeleninovou oblohou, nebo salátem.

Autor: Dana

Bramborové noky gnocchi s lečem

Bramborové noky gnocchi se naučíte mít doma vždy v zásobě. Oběd z nich lze připravit jednoduše a rychle a jsou chutnou přílohou k masu i omáčkám .

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí maso opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na nudličky. Osmažíme zprudka na rozpáleném oleji. Smažíme asi 5 minut. Kuřecí nudličky posypeme paprikovou vegetou a opepříme .

Šťávu z leča scedíme, zeleninu bez šťávy přimícháme k osmaženému masu.
Ochutíme dvěma lžícemi sójové omáčky a krátce s kuřecím masem podusíme.

Bramborové noky dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme, dokud noky nevyplavou na povrch, asi 3 minuty. Uvařené noky rozdělíme na talíře a nandáme na ně směs kuřecího masa s lečem.

Bramborové noky (gnocchi) s lečem zdobíme čerstvou zeleninou.

Autor: Dana

Řízky naruby s pikantní šťávou

Z vepřového, kuřecího nebo krůtího masa podle chuti.

Ingredience

Postup přípravy

Maso podle potřeby očistíme. Omyjeme jej, důkladně osušíme a naklepeme. Pak řízky osolíme.

Vejce si rozšleháme. Na pánvi si rozpálíme olej. Řízky upěchujeme ve strouhance, obalíme ve vajíčku a zprudka je opečeme na rozpáleném oleji.

Připravíme si nálev. Všechny ingredience na nálev vlijeme do hrnce. Lehce osolíme a společně za občasného míchání ohřejeme, než se vše rozpustí a spojí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 175 °C.

Smažené řízky naruby naskládáme do pekáče. Proložíme je kolečky cibule a zalijeme nálevem a olejem po smažení. Pekáč se řízky naruby vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

Upečené řízky naruby s pikantní šťávou podáváme s přílohou podle chuti.

Autor:

Dort ze zakysané smetany a želé

Jestliže dáváte přednost lehkým a chlazeným moučníkům, jistě vyzkoušejte tento. Chutná opravdu všem.

Ingredience

Postup přípravy

Jahody zbavíme lístečků, omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky.

Smetanu metličkou promícháme s vanilkovým i moučkovým cukrem.

Formu na dort vypláchneme studenou vodou, pokud použijeme plastovou, v případě kovové dortové formy použijeme alobal na vyložení.

Dortové želé si připravíme podle návodu od výrobce. Do připravené formy nalijeme polovinu, poklademe částí jahod a přelijeme druhou polovinou želé. Ještě do teplého naskládáme vrstvu piškotů, co nejvíce k sobě.

Tento základ necháme dobře vychladnout. Na studené piškoty a želé nalijeme polovinu smetany, do které nasypeme zbytek jahod. Dort uzavřeme zbytkem kysané smetany a opět vrstvou piškotů.

Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice ztuhnout.

Druhý den dort opatrně vyklopíme a mřížkovitě ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Při podávání můžeme dort ozdobit čerstvými jahodami nebo šlehačkou, ale i sám o sobě chutná senzačně.

Autor: konvalinka

Vařená kapusta se sýrem

Velmi jednoduché a chutné. Pokrm z růžičkové kapusty.

Ingredience

Postup přípravy

Růžičky kapusty zbavíme vnějších poškozených lístků a dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 10 - 15 minut, dokud kapusta nezměkne. Pak ji scedíme.

Sýr nastrouháme. V malém kastrolku uškvaříme máslo dorůžova.

Uvařenou kapustu posypeme nastrouhaným sýrem, polijeme uškvařeným máslem a opepříme Francouzský dresink pokrm zajímavě dochutí, ale není podmínkou. Kapusta je výborná i jen s máslem a sýrem.

Vařená kapusta se sýrem je velmi chutná s upečeným toastovým chlebem nebo tmavým chlebem s máslem. Když k ní ale přidáme uvařené brambory, můžeme ji podávat jako bezmasý hlavní chod.

Autor: Dana

Domácí bramborové nudle

Recept od babičky, ta všechno přidávala přiměřeně, přiměřeně...

Ingredience

Postup přípravy

Brambory ve slupce uvaříme doměkka, potom je oloupeme a propasírujeme přes síto, přidáme trochu soli, vejce a mouku. Na vále vypracujeme těsto. To si rozložíme na čtyři bochánky, které vyválíme asi na 1/2 cm silné pláty a nakrájíme na 5 cm široké pásky, ze kterých si nakrájíme širší nudle.

Nudle vaříme v osolené vodě 3 - 4 minuty. Uvařené nudle z brambor vybereme, omastíme. Posypeme mletým mákem a cukrem, můžeme podávat.

Autor: konko

Kachní prsíčka na višních

Kachna připravená nasladko.

Ingredience

Postup přípravy

Kachní prsa očistíme, omyjeme a usušíme, nařízneme kůži.

V misce smícháme 2 lžíce oleje, skořici, nové koření, grilovací koření, drcený pepř a lžíci cukru. Směs prošleháme vidličkou a vložíme do ní kachní prsa. Necháme 3 - 6 hodin marinovat v chladu. Během marinování maso obracíme.

Na pánvi rozpálíme olej, prsa lehce osolíme a po obou stranách krátce opečeme. Do pekáčku dáme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, nadrobno nasekanou šalotku, vypeckované višně, víno, rozdrobený masox a opečená kachní prsa.

Vše vložíme do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C asi 8 - 10 minut. Upečené kachní maso vyjmeme a uchováváme v teple.

Do vypečené šťávy přidáme solamyl rozmíchaný v trošce vody a krátce prohřejeme. Omáčku dochutíme solí, drceným pepřem, cukrem a citronovou šťávou.

Kachní prsa nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory.

Autor: mikejla

Vánoční Kuba

Slavnostnější variantu získá Vánoční Kuba po přidání uzeného masa a tím, že ho ozdobíte plátky slaniny, které jste uškvařili na pánvi. Máslo můžete nahradit sádlem.

Ingredience

Postup přípravy

Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařící vodou. Pak je necháme okapat. Sušené houby namočíme do horké vody a necháme je nabobtnat.

Cibuli očistíme a nakrájíme na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla, vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit. Potom do pánve hodíme krupky, krátce je osmahneme, ochutíme solí, kmínem, pepřem a zalijeme vodou, uvedeme do varu.

Zatím si scedíme houby, vymačkáme je a nakrájíme je na kousky. Na másle houby chvilku podusíme a přidáme je ke krupkám.

Směs občas zamícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu a dále vaříme pod pokličkou. Když se veškerá voda vsákne a odpaří a krupky jsou měkké, přidáme do směsi utřené stroužky česneku, majoránku a důkladně promícháme.

Zapékací mísu nebo pekáč vytřeme máslem a přeložíme do něj tuto směs, povrch pokapeme rozpuštěným máslem a v předem vyhřáté troubě necháme zapéct.

Upečeného vánočního Kupu před podáváním zdobíme pórkem.
Inspirujte se také dle našeho videoreceptu


Autor: 100

Brambory zapečené s nivou a brokolicí

Voňavé zapečené brambory s chutí brokolice a sýrů. Nechte se zlákat tipem na výborný oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce. Nemusíme je vařit úplně doměkka. Necháme je vychladnout a slupku oloupeme. Brambory můžeme mít uvařené i den předem.

Brokolici necháme jen krátce povařit, aby nebyla příliš měkká. Doporučuji vařit nad párou. Pak ji rozkrájíme na kousky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, silná asi 1/2 centimetru.

Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kolečka. Osmahneme ji na másle. Smažíme, dokud nezesklovatí, pak ji vyjmeme a na pánvi krátce orestujeme i slaninu, rozkrájenou na kostičky nebo na tenké plátky.

Větší zapékací pekáč vymažeme máslem. Na dno naskládáme polovinu nakrájených brambor, na ně poklademe brokolici. Na vrstvu brokolice rozdrobíme nebo nastrouháme nivu, posypeme slaninou. Vrstvu slaniny zakryjeme plátky sýra a nakonec druhou polovinou koleček z brambor. Na brambory poklademe tenké plátky másla.

V mléku rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme a směsí polijeme rovnoměrně připravené brambory v pekáčku. Pečeme v troubě při 150 °C asi 35 - 40 minut dozlatova.

Upečené brambory podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Můžeme dochutit kečupem.

Pokrm můžeme připravit i bez anglické slaniny. I bez ní je výborný a uvítají ho i vegetariáni.

Autor: Dana

Jehněčí s kuskusem

Jehněčí maso a kuskus s rozinkami.

Ingredience

Postup přípravy

Příprava marinády: Do větší hluboké mísy nalijeme dvě lžíce olivového oleje, posypeme sekaným tymiánem, pokapeme citronovou šťávou a přidáme posekaný česnek. Marinádu opepříme, důkladně promícháme a naložíme do ní maso. Mísu přikryjeme alobalem. Do misky s vlahou vodou namočíme rozinky, aby nabobtnaly.

Do hrnce s vodou namočíme kuskus a vmícháme do něj zlehka zbylý olej. Hrnec přikryjeme pokličkou a krupici vaříme na velmi mírném ohni asi 5 minut. Občas kuskus zamícháme, aby se krupice neslepila.

Na teflonovou pánev dáme osmahnout dobře okapané maso. Opékáme 3 - 4 minuty a v půlce opékání plátky obrátíme. Maso musí být uvnitř růžové a na povrchu upečené dozlatova. Nakonec maso osolíme a do trouby dáme nahřát talíře.

Před podáváním prudce opražíme na pánvi s masem piniové oříšky. Rozinky necháme okapat a vmícháme je do kuskusu. Marinádu scedíme a nalijeme ji na kuskus. Vše opatrně promícháme a prohřejeme.

Kuskus dáme na talíře, položíme na něj maso, posypeme piniovými oříšky a posekanými listy máty. Podáváme okamžitě.

Autor:

Zelňáky se škvarky

Osvědčená klasika, které škvarky dodají tu správnou chuť. Škvarky nemeleme, ale jen pokrájíme na kousky.

Ingredience

Postup přípravy

Ze zelí vymačkáme kyselý nálev a překrájíme je na menší nudličky. Sádlo rozpustíme.

Mouku prosejeme na vál, přidáme zelí, rozpuštěné sádlo, škvarky, pepř, kmín, sůl podle chuti a vypracujeme tužší těsto.

Z těsta vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme čtverečky. Plech vymastíme. Vykrájené zelňáky se škvarky klademe na připravený plech. Troubu předehřejeme na 180 °C a zelňáky pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Upečené zlatavé zelňáky se škvarky podáváme horké. Hodí se jako příloha k masu nebo samostatné jídlo.

Autor: admin_martina

Smažená růžičková kapusta

Lákavé již na pohled, zajímavé chuťově.

Ingredience

Postup přípravy

Z růžiček kapusty odkrojíme tvrdý košťál a každou zbavíme vrchních nažloutlých a ovadlých lístků. Dáme do vroucí osolené vody a asi 2 minuty povaříme, kapusta trochu změkne. Pak ji scedíme a necháme okapat.

Všechny kuličky kapusty obalíme v trojobalu, tzn. v hladké mouce, pak namočíme do rozkvedlaného vajíčka a nakonec obalíme ve strouhance.

Do hlubší pánve (kastrolku), nalijeme větší množství oleje a necháme ho rozehřát. Růžičky kapusty smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Smaženou růžičkovou kapustu podáváme nejlépe s uvařenými brambory a namáčíme ji do tatarské omáčky, případně do francouzského dressingu.

Autor: Dana

Plněné kuřecí špalíčky

Upečené plněné kuřecí špalíčky jsou křupavé a šťavnaté, určitě stojí za ochutnání.

Ingredience

Postup přípravy

Omytou papriku zbavíme jádřince a rozřízneme ji na 4 - 6 větších kousků.
Kůži na stehnech (nebo kuřecích špalíčkách) opatrně nožem nadzvedneme a pod kůži každého kuřecího kousku zasuneme plátek sýra, plátek slaniny a kousek papriky. Slaninu, sýr a papriku na sebe naskládáme předem, pod kůži zasuneme najednou. Kůži na okrajích masa připevníme párátkem, aby při pečení sýr nevytékal. Každou porci masa nasolíme a posypeme mletou paprikou.

Pekáč slabě vymažeme máslem, narovnáme do něho naplněné kuřecí špalíčky. Malý plátek másla můžeme dát ještě na každý kousek kuřecího masa. Pečeme v troubě při 150 °C asi 60 minut, a to dozlatova. Během pečení maso obracíme.

Plněné kuřecí špalíčky chutnají s hranolky, ale i s rýží, nebo jen s chlebem. Podáváme je s čerstvou zeleninou. Hodí se i zeleninový salát.

Autor: Dana

Trojité řízky

Recept na řízky z vepřové krkovičky, které plníme sýrem, šunkou a obalujeme je v těstíčku.

Ingredience

Postup přípravy

Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování.

Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme plátek eidamu, opět slabě potřeme hořčicí. Na potřený sýr položíme plátek šunky a obalíme v těstíčku. Plátky spojí hořčice, ale lze použít i párátka.

Připravené obalené řízky v těstíčku usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Trojité řízky podáváme s bramborovou kaší.

Autor: Weri

Sýrové palačinky v kukuřičných lupíncích

Palačinky jsou zajímavé na pohled i chuťově.

Ingredience

Postup přípravy

Palačinky: Z mouky, vajec, mléka a špetky soli ušleháme ručním šlehačem těsto na palačinky. Palačinky usmažíme na pánvi, po obou stranách.

Nivu a eidam nastrouháme a vmícháme do zakysané smetany. Sýru dáme tolik, aby hmota byla hustá a nestékala. Nivy dáváme větší poměr než eidamu, má výraznější chuť. Osolíme a opepříme. Můžeme ochutit i jiným oblíbeným kořením či bylinkou.

Každou palačinku potřeme sýrovou hmotou, dvě strany palačinky proti sobě trochu zahneme - směrem ke středu, aby hmota nevytekla, a palačinku pak běžným způsobem zavineme.

Na velké prkénko nasypeme kukuřičné lupínky, překryjeme sáčkem a po sáčku válíme válečkem na nudle, dokud lupínky nerozdrtíme.

V misce rozkvedláme vejce s malým množstvím mléka. Každou naplněnou palačinku namočíme do vajíčka a pak hned obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.

Takto připravené sýrové palačinky smažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova.

Sýrové palačinky v kukuřičných lupíncích podáváme obložené zeleninou.

Autor: Dana

Kapustové karbanátky

Karbanátky bez masa můžeme podávat s brambory.

Ingredience

Postup přípravy

Kapustu spaříme a vaříme v osolené vodě, až změkne. Cibuli oloupeme a na másle osmažíme.

Uvařenou kapustu nadrobno rozsekáme, přidáme vejce, rozkrájenou housku, navlhčenou v mléce, osmahnutou cibulku a dochutíme solí, pepřem. Směs propracujeme v těsto. V případě potřeby přidáme strouhanku, aby se daly vytvarovat karbanátky. Kapustové karbanátky obalujeme ve vajíčku, mouce a strouhance a smažíme dozlatova.

Kapustové karbanátky podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo hranolky.

Foto: Vojtěch Leman

Autor: 59

Domácí tlačenka

Na výrobu použijeme vepřovou hlavu, kolínka, nohy. Na lepší druh dáme ramínko, bůček, jazyk, játra i jiné maso.

Ingredience

Postup přípravy

Důkladně očištěné a umyté maso zvolna vaříme, ne však zcela doměkka (ani kůži, kterou používáme jako spojovací materiál). Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na sádle ji osmažíme.

Vařené maso pak odkostíme, vařený jazyk sloupneme z kůže a vše nakrájíme na kostky podle druhu tlačenky. Libové maso na větší, tučné maso na drobnější.

Játra nakrájíme na plátky 1,5 - 2 cm silné a spaříme je horkou vodou tak, aby nebyla uvnitř syrová, ale ne tak, aby byla příliš spařená a tvrdá. Až potom i játra nakrájíme na drobné kostky.

Vše dáme do větší nádoby spolu s cibulí, přidáme vývar z masa (ale sebereme tuk), dochutíme česnekem, solí a kořením. Dobře promícháme.

Takto připravenou směs plníme do obalů, zavážeme a vkládáme do horké vody. Vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Pak tlačenky vyndáme, opláchneme a jemně propícháme, abychom je zbavili vzduchu.

Při chladnutí je obracíme, aby maso, koření a kůže byly rovnoměrně rozloženy.

Domácí tlačenku podáváme s octem, s cibulí a s krajícem dobrého tmavého chleba. Záleží však na chuti.

Autor: Stáňa

Smažené nudle

Výborné lehké vegetariánské jídlo, které zvládne snad každý začátečník.

Ingredience

Postup přípravy

Nudle vaříme asi 8 minut v osolené vodě. Vyberte si ty asijské nudle, které vám nejvíce chutnají. Necháme je okapat. Slijeme kukuřici, nejlépe mladé klasy, a rozpůlíme. Papriky a pórek nakrájíme na proužky, černé houby křížem nakrojíme, zázvor pokrájíme na tenké plátky. V hluboké pánvi, nejlépe ve woku rozehřejeme olej, papriku, zázvor, pórek a houby na něm smažíme asi 2 minuty, osolíme, opepříme, přidáme nudle, kukuřici a sójové klíčky, smažíme asi 2 minuty. Rozšleháme vejce se dvěma lžícemi sojovky a přelijeme jimi nudle a zeleninu v pánvi. Smažíme dokud vejce neztuhnou, dochutíme sojovkou, solí a pepřem.

Autor: 100

Jemné tvarohové knedlíčky se sýrem

Jemné tvarohové knedlíčky se sýrem podáváme posypané strouhanou nivou a s čerstvou zeleninou.

Ingredience

Postup přípravy

Sýr eidam nastrouháme na jemném struhadle. Sýr niva nastrouháme nahrubo.

Změklé máslo utřeme se solí a žloutky do pěny. Vmícháme tvaroh, mouku, strouhanku a nastrouhaný eidam. Těsto dobře propracujeme a necháme asi 20 minut odležet.

Pomocí polévkové lžíce tvarujeme knedlíčky, které vaříme v osolené vodě.
Hotové knedlíčky vyjmeme, propíchneme vidličkou a horké obalíme v nastrouhaném sýru niva.

Knedlíčky rozdělíme na porce a podle chuti můžeme pokapat rozpuštěným máslem a dochutit kečupem. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Tvarohové knedlíčky můžeme podávat samostatně, nebo i jako přílohu k masům s omáčkami.

Autor: Jarka-P

Zdravé pohankové karbanátky

Bezmasé karbanátky se spoustou vitamínů, minerálů a vlákniny.

Ingredience

Postup přípravy

Pohanku vsypeme do osolené vroucí vody a vaříme doměkka. Hrnec s pohankou poté odstavíme z plotny, přiklopíme pokličkou, zabalíme do utěrky a necháme dojít 20 minut. Nakonec pohanku scedíme a vsypeme do velké mísy.

Cibuli pokrájíme na jemné kostičky a smícháme ji s pohankou a jedním vejcem. Směs dochutíme prolisovanými stroužky česneku, solí, pepřem a majoránkou. Můžeme přidat také čerstvé bylinky, například nasekanou petrželku. Vše řádně promícháme.

Ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které obalujeme v mouce a rozšlehaném vajíčku (je možno ještě ve strouhance - trojobal). Pohankové karbanátky díky tomu drží lépe pohromadě a získají křupavou kůrku. Placičky smažíme na pánvi s trochou rozpáleného oleje.

Zdravé pohankové karbanátky podáváme s libovolnou přílohou.

Autor: hynbo