reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 23 listů papíru.

Pikantní pečené kuře

Plněné kuřátko salámovou směsí.

Ingredience

Postup přípravy

Salám nakrájíme na nudličky a protkneme jím kuře na prsou a na stehnech.

Zbytek salámu smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme máslo a vše vložíme do dutiny, tu však nezašíváme.

Kuře osolíme, opečeme zprudka na oleji a za občasného podlévání vodou a obracení pečeme v troubě dozlatova.

Pikantní pečené kuře naporcujeme a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory či rýže.

Autor: 59

Masovo-houbová směs

Recept na vepřové masíčko s hříbky.

Ingredience

Postup přípravy

Do hlubšího kastrolu na trochu oleje vložíme vepřové maso nakrájené kousky a opečeme ze všech stran. Oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Pak ji přidáme k masu.

Cuketu, stroužky česneku a očištěné houby pokrájíme na kostky a vložíme k masové směsi. Zamícháme a podlijeme trochou vody. Směs dusíme za občasného míchání, dokud není maso měkké. Podle chuti osolíme, opepříme a posypeme majoránkou. Nakonec přidáme na kousky pokrájená rajčata, která pokrm dozdobí.

Masovo-houbovou směs podáváme s vařenými brambory.

Autor: Princeznaa1

Výpečky

Recept na výpečky z vepřového masa.

Ingredience

Postup přípravy

Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, stroužky česneku na jemné plátky a rozprostřeme obojí na dno pekáče, který jsme předtím lehce zakápli olejem.

Maso a bůček omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Hodně nasolíme, přidáme kmín a vložíme do pekáče. Přiklopíme pokličkou a pečeme zhruba 1,5 hodiny při 220 °C (podle výkonu trouby). Během pečení maso obracíme a podléváme lehce vodou. Až je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pečeme, dokud maso není dozlatova opečené.

Jako přílohu k výpečkům doporučuji houskový nebo bramborový knedlík a zelí.

Autor: zelena7@seznam-cz

Rošťácká vepřová kotleta

Chuť marinády a později omáčky prostoupí v tomto receptu výrazně do masa.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřovou kotletu naklepeme na tenké plátky, osolíme a opepříme. Na krajích nařízneme.

Ze všech ingrediencí (dochucovačů, koření, vajec a solamylu) si vymícháme marinádu, česnek do marinády prolisujeme. Maso marinujeme v takto připravené směsi celých 24 hodin.

Na pánvi rozpálíme trochu oleje, obalené plátky (trochu okapané) osmažíme dozlatova. Podlijeme zbylou marinádou, zředíme ji trochou vody a krátce provaříme na výbornou omáčku.

Roštáckou vepřovou kotletu podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou, vařeným bramborem nebo jen chlebem.

Autor: Michy

Rychlá čočková polévka

Recept na domácí čočkovku.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.

V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a zpěníme ji. Základ zahustíme hladkou moukou, zalijeme vodou a trochou mléka. Čočku propláchneme studenou vodou a dáme do vroucí vody, necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Nakonec přidáme česnek, sůl, pepř, majoránku, podle chuti můžeme přidat i masox či jiné dochucovací prostředky.

Mezitím si orestujeme nakrájené párky a nakonec je bez omastku přidáme do hotové čočkové polévky.

Rychlou čočkovou polévku můžeme při servírování podávat i s restovanými houstičkami.

Autor: Marťulinka

Zeleninová polévka s masem

Univerzální recept na polévku. Jedna polévka se dá udělat na 100 způsobů. Změníme zavářku - a už chutná jinak.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme tuk, vsypeme zeleninu a zprudka ji osmažíme. Pak ji zalijeme asi 2 litry vody, vložíme skelety, případně kousek masa nebo kosti a vše vaříme 1 - 2 hodiny. Skelety vyjmeme a obereme z nich maso, které vrátíme zpět do polévky.

Polévku dochutíme solí, troškou vegety nebo můžeme vmíchat zeleninový bujón a přidáme zavářku.

Nakonec přidáme bylinky, pažitku, petrželku, popř. libeček, dobromysl neb yzop.

Druhy zavářky


Noky


Rozmícháme kousek rozehřátého másla s celým vejcem (žloutek a bílek), přidáme hrubou krupici, osolíme a lžičkou nabíráme jednotlivé nočky. Zavaříme. Když bychom je chtěli mít trochu tvrdší, přidáme při počátečním míchání trochu mléka.

Kapání


Zamícháme na těstíčko vajíčko, trochu hladké mouky, mléko a sůl asi do takové konzistence, jako má těsto na palačinky. Kapání zavaříme v polévce.

Játrové knedlíčky


Zamícháme 10 dkg rozemletých jater, vejce, kousek másla, česnek, pepř a sůl a přidáme strouhanou housku na zahuštění. Játrové knedlíčky vykrajujeme lžičkou do hotové polévky. Vaříme asi 10 minut.

Houskové knedlíčky


Zamícháme celé vajíčko, kousek másla, přidáme strouhanou housku, mléko a případně petrželku. Uděláme těsto, aby z něj bylo možno tvarovat kuličky. Houskové knedlíčky zavaříme do hotové polévky a povaříme asi 10 minut. Nejlepší knedlíčky jsou z morkových kostí, ze kterých vydlabeme morek a rozpustíme na ohni. To je místo másla.

Svítek


Dobře utřeme 2 dkg másla se solí a 2 žloutky a pak přidáme asi lžíci mléka, 3,5 dkg hrubé mouky, zamícháme a přidáme sníh ze dvou bílků. Svítek pečeme velmi pomalu v troubě jako piškot.

Zeleninovou polévku s masem můžeme připravit s houbami nebo i bez masa. Stačí vynechat masové položky a přidat vegetariánskou zavářku.

Autor: Ninfa

Hospodské ovarové koleno

Máte rádi pořádný flák masa a nejlépe vepřové koleno? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Ingredience

Postup přípravy

Koleno důkladně omyjeme a spaříme vroucí vodou. Neloupanou cibuli také omyjeme a odkrojíme s kořínky a začistíme horní část. Česnek oloupeme. Pokud chceme vývar z kolena použít jako základ pro polévku, můžeme přidat i mrkev, petržel a celer. Zeleninu do vývaru vkládáme celou. Nakrájenou až před dovařením.

Koleno vložíme do hrnce odpovídající velikosti. Přidáme koření (pro lepší chuť můžeme koření opražit na suché pánvi), cibuli, česnek, vegetu, sójovou omáčku a vše zalijeme vodou. Koleno musí být ponořeno. Zakryjeme poklicí a dáme vařit. Podle potřeby doléváme vodu a zvolna jej vaříme doměkka.

Pokud jej chceme mít dříve uvařeno, můžeme kůži na několika místech naříznout a místy maso lehce naříznout až ke kosti. Uvařené maso by mělo téměř odpadávat od kosti.

Hotové koleno necháme vychladnout a v žádném případě do něj nepícháme. Kůžičku ozdobně nařízneme. Třeba do tvaru mřížky.

Rozpálíme si fritovací hrnec. Jestli je dostatečně velký, vložíme do něj celé koleno i s kostí. V případě, že je malý, obereme odpadávající kusy od kosti a smažíme je. Hlavní je vysmažit na kůžičce zlatavou křupavou kůrčičku.

Hotové kolenonebo jen maso, podáváme na stylovém dřevěném prkénku s čerstvě strouhaným křenem, hořčicí, kečupem a čerstvým chlebem. Pro dobrý pocit můžeme přidat i zeleninu.

Autor:

Směs z vepřového masa a zeleniny

Velmi chutný pokrm vonící bazalkou.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřové maso nakrájíme na kousky a orestujeme na tuku.

Osolíme, opepříme, přidáme sójovou omáčku, cibuli a mraženou zeleninu (může být směs s houbami). Vše podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme.

Když je maso měkké, přidáme papriku, rajčata a bazalku. Zahustíme moukou a krátce provaříme.

Směs z vepřového masa a zeleniny podáváme s rýží, bramborovými hranolky nebo s jinou přílohou podle chuti.

Autor: janatka

Řecké tzaziky

Letní grilování bez chyby? Jen s tzaziky.

Ingredience

Postup přípravy

Omytou salátovou okurku nastrouháme na struhadle a přidám ji do bílého jogurtu, připraveného v misce. Zamícháme.

Obsah misky osolíme, opepříme a přidáme prolisované stroužky česneku. Kdo má rád kopr, přidá kopr.

Osobně tzaziky dělám podle své chuti a pokaždé trochu jinak, někdy hustší s více nastrouhané okurky, někdy méně. Proto nepíšu přesné množství, ale svůj odhad.

Řecké tzaziky můžeme podávat hned. Tzaziky se hodí ke všem druhům masa, ke grilovaným i pečeným, dobré je to i na chléb. Má specialita: Uvařená kolečka brambor osmažíme na pánvičce, přidáme koření na americké brambory a vše lehce zalijeme tzaziky a nakonec přidáme ogrilovanou anglickou slaninu.

Autor: Neznámý autor

Vepřová srdce nadivoko

Pikantní pokrm s omáčkou pro 4 osoby. Příloha: knedlíky, těstoviny, příp. brambory

Ingredience

Postup přípravy

Vepřová srdíčka zbavíme tuku a zbytků trubic a nakrájíme na proužky velikosti malíčku. Středně velké cibule a česnek očistíme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky.

Na slanině zpěníme cibuli, česnek a majoránku. Jakmile začne směs vonět, přidáme pokrájená srdíčka a orestujeme. Osolíme je, přidáme 2 bobkové listy a 1/2 polévkové lžíce drceného černého pepře s novým kořením a kmínem, 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice a 1/2 moka lžičky skořice. Srdíčka podlijeme vývarem nebo vodou a vydusíme. Podlijeme znovu, přidáme 3 nakrájené žampiony nebo jiné houby a nakonec vmícháme kysanou smetanu. Vepřová srdce nadivoko nezahušťujeme moukou, stačí množství vydušené cibule a česneku.

Vepřová srdce nadivoko podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo brambory.

Autor: Retig

Žampionové ledvinky

Kdo rád vnitřnosti, tak může zkusit ledvinky se žampiony.

Ingredience

Postup přípravy

Ledvinky pořádně očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky. Na másle osmahneme na plátky pokrájené žampiony. Zvlášť v kastrolku si doměkka uvaříme zmrazený hrášek a scedíme.

Na tuku opečeme nakrájenou anglickou slaninu a pokrájenou cibuli. Přidáme ledvinky, posekanou zelenou petrželku a krátce osmahneme. Zalijeme vínem, přidáme žampiony a hrášek, opepříme, přidáme ostrý kečup a krátce spolu podusíme. Posypeme podravkou a podle chuti osolíme.

Hotové žampionové ledvinky podáváme s rýží a posypané kroužky z lahůdkové cibulky.

Autor: Sch-iška

Domácí chléb pečený v troubě

Recept na chléb, který mám ještě od mojí maminky. Když se chléb vytáhne z trouby, krásně voní a připomíná mi mé dětství.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout.

Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto. Já těsto prvně zpracuji hnětačem a potom si ho předělám na vál a rukama dodělám. Pokud se bude zdát těsto řídké, můžeme přidat trochu mouky. Necháme dobře vykynout.

Z těsta utvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Potom vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou a domácí chléb pečeme podle potřeby asi 1/2 hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb hlídat.









Autor: 60 Věra

Pečená vepřová kýta s rozmarýnem

Pečená kýta provoněná rozmarýnem. Recept na maso, které chutná teplé s bramborovou kaší nebo zastudena s chlebem.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřovou kýtu vcelku omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a připravíme si marinádu. Do mističky vlijeme olej, vmícháme česnekovou sůl, bylinkové grilovací koření a prolisovaný česnek. Marinádu dobře promícháme.

Kýtu potřeme ze všech stran marinádou. Abychom maso ochutili dokonale, můžeme ji ve středu naříznout a potřít maso i jakoby zevnitř. Posypeme rozmarýnem a necháme pár hodin rozležet.

Vepřovou kýtu dáme do pekáčku a upečeme doměkka. Podle potřeby maso podlijeme slabým vývarem a během pečení kýtu občas přelijeme výpekem. Kýtu s rozmarýnem pečeme asi hodinu nebo déle, záleží, jakou máme troubu.

Pečená vepřová kýta s rozmarýnem chutná s bramborovou kaší, ale dá se podávat i studená jako chuťovka. Před podáváním pečenou kýtu samozřejmě nakrájíme na plátky.

Autor: Michy

Vepřová kýta po španělsku

Recept na ostré jídlo pro mlsné jazýčky.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřovou kýtu omyjeme, nakrájíme na plátky, naklepeme a necháme stranou. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na půl měsíčky.

Do zapékacího pekáče nalijeme trochu oleje. Nejdříve dáme cibuli. Na ni dáme plátky masa. Vše posypeme solí a pepřem, posypeme chilli kořením a takto opakujeme 2 - 3 vrstvy podle možností. Až budeme mít hotovo, přelijeme olejem, přidáme trošku vody na podlití a zakryjeme. Pekáč s kýtou vložíme do rozehřáté trouby na 220 °C.
Po 30 minutách troubu stáhneme na 180 °C a necháme už jen dopékat. Po dalších 30 minutách vytáhneme maso z trouby ven, odklopíme a necháme už jen zlehka dopéct doměkka.

Vepřovou kýtu po španělsku podáváme nejlépe se šťouchanými brambory.

Autor: Rachelka

Staročeská vepřová kýta

Recept na rychlý chutný a vydatný oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve maso omyjeme a osušíme. Osolíme, potřeme česnekem a kořením. Na rozehřátém sádle maso opečeme a podlijeme horkou vodou. Pak dáme opečené maso i s výpekem na plech a podlijeme horkou vodou.

Kýtu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Občas maso v troubě podlijeme a otáčíme. Před koncem pečení přidáme do výpeku nakrájenou cibuli a maso potřeme medem rozmíchaným v troše vody. Vepřovou kýtu prudce zapečeme, až med trochu zkaramelizuje. Staročeskou vepřovou kýtu vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Staročeskou vepřovou kýtu podáváme přelitou šťávou s bramborovou kaší nebo s brambory.

Autor: gerberka11

Čočková polévka s párkem

Luštěninové polévky či jídla bychom měli do našich jídelníčků zařazovat alespoň 1 x týdně.

Ingredience

Postup přípravy

Přebereme čočku, důkladně ji propláchneme a asi v 1 a 1/4 litru vody vaříme přibližně 40 minut.

Brambory oškrábeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Pórek opláchneme, osušíme a nakrájíme na špalíčky. Kořenovou zeleninu očistíme, mrkev krájíme na kolečka, petržel a celer na kostičky. Párky rozkrájíme také na kolečka a spolu s bramborami a kořenovou zeleninou přidáme k čočce. Vaříme dalších 10 minut, vsypeme pórek a ještě 5 minut dovaříme.

Když je polévka dovařená, vmícháme do ní majoránku, nasekanou petrželku a dochutíme pepřem, solí a octem.

Polévku podáváme horkou.

Autor: admin_janach

Lívance bez kynutí

Rychlé lívance potřené marmeládou a ozdobené sladkou šlehačkou.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat.

Mezitím rozehřejeme olej. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, které po obou stranách smažíme dozlatova.

Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance (asi 24 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany.

Cukr ke smetaně můžeme přidat i vanilkový nebo skořicový, lívance tak získají jinou chuť.

Vyzkoušejte také:



Autor: Renča

Rychlé lívance

Recept na rychlé lívance, které přesto chutnají jako klasické. Recept jsem získala od kamarádky.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme.

Vše dáme do mísy a ručním šlehačem šleháme asi 3 minuty. Pak lívancové těsto necháme asi 5 minut odležet.

Zatím si rozpálíme lívanečník a vytřeme jej olejem. Z těsta smažíme zlatavé rychlé lívance.

Rychlé lívance před podáváním potřeme rozehřátým máslem a sypeme skořicovým cukrem. Podáváme ihned.

Autor: Nirvana

Hovězí polévka od babičky

Voňavý hovězí vývar u nás vždy patřil k nedělnímu obědu. Na tu chuť a vůni se nezapomíná.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat.

Hovězí polévku vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány. Hovězí polévku od babičky podáváme teplou.

Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává se méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

Foto: Shutterstock.com

Autor: Melissima

Honzovy buchty

Výborné kynuté buchty jako z pohádky.

Ingredience

Postup přípravy

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme. Pekáč vymažeme olejem.

Z těsta tvoříme kuličky na tác. Až máme všechno těsto spotřebované, začneme od první kuličky roztahovat kuličky na placky, které plníme náplní. Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme na 175 °C asi 22 minut. Buchty s tvarohovou náplní pečeme o něco déle. Ještě horké buchty opět z vrchu potřeme olejem a kdo chce, může pocukrovat.

Honzovy buchty podáváme podle chuti.

Náplně. Maková: Mák spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.

Tvarohová: Jeden tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a žloutkem. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a přidáme rozinky.

Autor: Niky01

Vepřové na míchané zelenině

Maso dušené na zelenině. Jednoduchý recept na všední oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřové plátky rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na tuku prudce osmahneme, aby se maso zatáhlo.

Zvlášť si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Když je zlatavá, vsypeme zeleninu a podlijeme vodou nebo lépe vývarem. Maso přidáme k zelenině, posypeme bazalkou, přikryjeme a dusíme doměkka.

Vepřové na míchané zelenině podáváme s rýží nebo bramborem.

Autor: Michy

Houskový hrnkový knedlík podle naší babičky

Recept na jednoduché a velmi chutné domácí knedlíky.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, dva žloutky a půl hrnku mléka, vše pořádně propracujeme a podle potřeby ještě přilijeme trochu mléka. Nakrájíme si na kostičky rohlíky, ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh a vše vpracujeme do sebe.

Směs dáme na 15 minut odstát. Do sádlem vymaštěných hrnků (můžou být vymaštěné i olejem, ale musí být víc), dáme do 3/4 směs.

Hrnky pak vložíme do vroucí vody tak, aby voda byla do poloviny výšky hrnků. Přikryjeme poklicí, aby mohla pára pryč a nekapala do hrnků, vaříme 20 - 25 minut.

Poté hrnky vybereme z vody a položíme dnem nahoru na prkénko. Knedlík by měl, pokud je dobře vymaštěný hrnek, po částečném vychladnutí vyjet z hrnku sám.

Houskový knedlík podle naší babičky podáváme k oblíbenému jídlu jako přílohu.

Autor: Roger

Dobrý karlovarský knedlík

Recept na jednoduchý karlovarský knedlík z bílého pečiva.

Ingredience

Postup přípravy

Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout, takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko.

Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků.

Připravené knedlíkové těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou.

Karlovarské knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18 - 20 minut.


Autor: Mumlbestie