reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 13 listů papíru.

Ivetiny marokánky

Marokánky ze smetany se spoustou ovoce a přelité čokoládou mám od své spolupracovnice. Jsou dobré ihned po upečení, ale doporučuje se je nechat raději uležet.

Ingredience

Postup přípravy

Mandle chvilku povaříme ve vroucí vodě, oloupeme a usušené spolu s ořechy nasekáme. Rozinky a kandované ovoce překrájíme na menší kousky.

Smícháme smetanu, rozměklé máslo, krupičku a oba druhy cukru. Ve vodní lázni zahříváme, až směs začne houstnout.

Provaříme a přidáme mandle, ořechy, kandované ovoce i rozinky. Hustou směs dobře promícháme.

Na plech vyložený pečícím papírem lžičkou ze směsi nanášíme hromádky, které mírně rozetřeme na placičky.

Ivetiny marokánky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 - 15 minut, záleží na velikosti placek.

Vychladlé marokánky sundáme z plechu a po spodní straně je potřeme čokoládou. Necháme asi 5 - 10 dnů rozležet.

Autor: Renča

Muffiny podle naší maminy

Starý a opravdu zaručený recept.

Ingredience

Postup přípravy

Čokoládu nalámeme a odebereme požadované množství. Do mísy dáme nejprve suché suroviny a pak tekuté. Těsto na muffiny dobře promícháme.

Těstem plníme formičky na muffiny asi jen to 3/4. Muffiny podle naší maminy pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.

Muffiny podle naší maminy podáváme teplé nebo studené, záleží na chuti.

Autor: otwa

Langoše z kysané smetany

Rychlá večeře. Recept na langoše s česnekem, kečupem a sýrem.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby.

Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme.

Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Autor: PajaK

Šátečky s jablky a vanilkovým pudinkem

Jednoduché šátečky z listového těsta, které jsou plněné jablkovou směsí s ořechy a vanilkovým pudinkem.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si umyjeme a oloupeme jablka a poté je nahrubo nastrouháme. Vytvoříme si jablečnou směs tak, že k nastrouhaným jablkům přidáme nasekané mandle či jiné oříšky, skořicový cukr (popřípadě mletou skořici a cukr) a nadrcené dětské piškoty. Kdo má rád rozinky, může je do směsi také přidat.

Potom si uvaříme pudinkovou směs a to tak, že si klasicky uvaříme pudink, ale musí být hodně hustý. Po uvaření odstavíme.

Poté si rozválíme listové těsto a rádýlkem vykrojíme jednotlivé čtverečky (můžeme samozřejmě dělat i jiné tvary než šátečky). Na každý čtvereček navrstvíme trochu jablkové směsi, na to trochu pudinku a šátečky zabalíme. Nesmíme šátečky plnit moc, jinak potom má pudink tendenci vytékat. Hotové šátečky dáváme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a potom je potřeme rozkvedlaným vajíčkem.

Dáme péct do předehřáté trouby. Po vytáhnutí z trouby necháme šátečky s jablky a vanilkovým pudinkem vychladnout, pocukrujeme a můžeme mlsat.

Autor: Veruuu

Těsto na pizzu z pizzerie

Tenoučké těsto na pizzu, které mě nikdy nezklamalo!

Ingredience

Postup přípravy

Veškeré Ingredience smícháme a necháme těsto na pizzu vykynout asi 40 minut na teplém místě.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje vyvýšíme), kterou potřeme kečupem, nebo rajským protlakem, posypeme oreganem a dle chuti na pizzu naložíme co máme rádi - šunku, salám, anglickou slaninu, žampiony, hermelín, nivu atd.

Pizzu pečeme v dobře rozehřáté plynové troubě asi 10 - 15 minut. V horkovzdušné asi 5 - 8 minut.

Autor: lenckaa

Nepečený smetanový dort

Ovocný dortík ze zakysané smetany určitě znáte, ale nabízím vám trochu jinou variantu tohoto svěžího dezertu.

Ingredience

Postup přípravy

Dezert budeme připravovat do dortové formy nebo lze i do obdélníkové dózy či porcelánového pekáčku. Čím větší bude nádoba, tím nižší bude dort.

Na dno formy narovnáme piškoty. Vanilkový cukr rozdělíme do kelímků se zakysanou smetanou a se smetanou promícháme. Obsah všech kelímků navrstvíme na piškoty. Celý povrch smetany poklademe ještě jednou vrstvou piškotů. Takto připravené dáme do lednice a pustíme se do přípravy malinového pudinku (viz. Dezert z mražených malin).

Do necelého půllitru vody nasypeme mražené maliny, přidáme cukr a přivedeme k varu. Necháme krátce povařit. Ve zbytku studené vody rozkvedláme pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink přilijeme k malinám a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

Uvařený malinový pudink nalijeme na připravený a trochu vychlazený smetanový základ. Nemusíme se bát, hustá a již studená smetana se nerozpustí.

Ovocný smetanový dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne. Pokud jsme dezert připravili ráno, stačí vydržet do večera.

Autor: Dana

Měsíční krajina

Recept na rychlý koláč.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200 °C. Uvaříme si pudink podle návodu na obalu. Pudink nechladíme.

Vejce s cukrem utřeme do husté hmoty. Přidáme mouku, prášek do pečiva a olej. Vyšleháme v hladké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto nalijeme pudink. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 - 20 minut.

Upečený a teplý koláč potřeme zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem. Měsíční krajinu necháme vychladnout.

Vychladlou a uleželou měsíční krajinu nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

Autor: jirten

Honzovy buchty

Výborné kynuté buchty jako z pohádky.

Ingredience

Postup přípravy

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme. Pekáč vymažeme olejem.

Z těsta tvoříme kuličky na tác. Až máme všechno těsto spotřebované, začneme od první kuličky roztahovat kuličky na placky, které plníme náplní. Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme na 175 °C asi 22 minut. Buchty s tvarohovou náplní pečeme o něco déle. Ještě horké buchty opět z vrchu potřeme olejem a kdo chce, může pocukrovat.

Honzovy buchty podáváme podle chuti.

Náplně. Maková: Mák spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.

Tvarohová: Jeden tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a žloutkem. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a přidáme rozinky.

Autor: Niky01

Banánové potěšení

Jednoduchý dort z listového těsta, banánů a pudinku.

Ingredience

Postup přípravy

Listové těsto rozválíme na kulatý plát a opatrně jej přeneseme do dortové formy o průměru 26 cm. Formu předem vyložíme pečícím papírem, okraje, které jsou vyšší než forma, seřízneme.

Vlašské ořechy spolu s piškoty a sušenkami pomeleme a smícháme s cukrem. Zapneme troubu na 180 °C.

Obě mléka nalijeme do hrnce, zapneme plamen, přidáme cukr a vsypeme pudinkový prášek. Metličkou vše důkladně promícháme a za občasného míchání vařečkou uvedeme k varu. Pak 2 minuty vaříme za stálého míchání.

Banány oloupeme, podélně je rozpůlíme a "vysteleme" jimi dno dortové formy. Na banány nalijeme horký banánový pudink a povrch uhladíme. Na banánový pudink rovnoměrně nasypeme připravenou sypkou směs.

Banánové potěšení pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut, necháme ve formě zcela vychladnout a pak opatrně nakrájíme na dílky.

Autor: Renča

Sýrové chuťovky v těstíčku

Tři druhy plísňového sýra v chutném smetanovém těstíčku.

Ingredience

Postup přípravy

Sýry vyjmeme z obalů a nakrájíme na menší trojúhelníčky.

Vejce v misce rozšleháme, přidáme bylinkovou sůl, mletou papriku a přimícháme smetanu na vaření. Pomalu přišleháme veškerou mouku. Vznikne nám hladké těstíčko.

Sýr brie, hermelín i camembert obalujeme nejprve v těstíčku a poté ještě ve strouhance. Ihned na rozpáleném oleji sýr v těstíčku ze všech stran osmažíme dozlatova.

Smažený sýr v těstíčku napícháme na párátka a podáváme jako chuťovku.

Autor: Michy

Kakaová roláda s tvarohem

Výborná roláda ke kávě nebo čaji.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem a olej.

Těsto na roládu rozetřeme na papír na pečení a rychle upečeme. Pečeme asi 10 minut při 200 °C. Po upečení korpus překlopíme na čistý papír na pečení, spodní papír sloupneme a položíme zpátky a celé to srolujeme i s oběma papíry. Korpus na roládu necháme vychladnout.

Zatím si připravíme náplň. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něj zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promícháme.

Po vychladnutí korpus rozmotáme, natřeme náplní, poklademe okapanými mandarinkami (nebo jiným ovocem) a srolujeme. Kakaovou roládu s tvarohem libovolně ozdobíme nebo jen pocukrujeme.

Kakaovou roládu s tvarohem nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: Jity66

Šarlota s pudinkem

Vynikající, nenáročný recept z piškotové rolády a pudinku.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky a moučkový cukr ušleháme do pěny, vmícháme tuhý sníh z 5 bílků a pak i hladkou mouku. Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem, rozetřeme a pečeme na 180 °C dorůžova.

Z upečené rolády stáhneme papír a roládu na něj přeneseme z druhé strany tak, abychom navrchu měli sloupnutou stranu. Tuto stranu pak namažeme džemem. Roládu svineme delší stranou, aby byla delší. Necháme chviličku vychladnout a pak ji nakrájíme na plátky.

Mísu vyložíme potravinářskou folií, aby nám pak šarlota šla dobře vyklopit. Pak vyskládáme mísu plátky rolády, hezky těsně vedle sebe, až po okraj. Necháme si asi 6 plátků na dno šarloty.

Z mléka, vanilkového pudinku, vanilkového cukru a cukru moučkového uvaříme pudink. Vmícháme želatinu, kterou jsme připravili podle návodu na balíčku. Vlažný pudink nalijeme do vyložené mísy. Na vrch pudinku - dno šarloty vyskládáme zbývající plátky rolády. Šarlotu s pudinkem dáme vychladit do ledničky asi do druhého dne. Pak ji opatrně vyklopíme z mísy.

Ztuhlou šarlotu s pudinkem zdobíme šlehačkou nebo krémem podle chuti či fantazie.

Autor: Katryn

Masové lasagne se zeleninou

Recept na zapékané lasagne s mletým masem, zeleninou, bešamelovou omáčkou a se sýrem, který rozhodně stojí za to alespoň vyzkoušet.

Ingredience

Postup přípravy

Papriky a rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Tvrdý sýr (eidam) nakrájíme nahrubo, zauzený sýr najemno.

Na pánvi rozpálíme olej a cibulku osmažíme dozlatova. Poté na pánev přidáme mleté maso a orestujeme ho ze všech stran. Po několika minutách přidáme kečup, sůl, pepř, bazalku a nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme nakrájené rajčata a papriky.

Pánev odstavíme a připravíme si bešamelovou omáčku. Na pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo, přisypeme mouku a vytvoříme jíšku. Tu zalijeme mlékem a povaříme, aby omáčka trochu zhoustla. Omáčka na lasagne by ale neměla být moc hustá. Můžeme osolit a přidáme muškátový oříšek. Nakonec do omáčky vmícháme žloutek rozkvedlaný v troše mléka, omáčku přivedeme k varu a pak odstavíme.

Pekáček vymažeme tukem a na dno nalijeme vrstvu bešamelové omáčky. Do ní naskládáme lasagne (používám předvařené lasagne - není třeba je vařit). Lasagne přelijeme trochou bešamelové omáčky, posypeme vrstvou tvrdého sýru (eidamu) a na tu dáme vrstvu masové směsi. Dáme další vrstvu těstovin a zopakujeme předchozí postup - na lasagne navrstvíme postupně bešamelovou omáčku, tvrdý sýr a maso. Vrstvení zakončíme lasagnemi, které jen jemně polijeme bešamelovou omáčkou a přelijeme směsí ze zauzeného sýra, kterou připravíme rozšleháním jednoho vajíčka a zbylého bílku. K tomu pak přidáme nadrobno nastrouhaný zauzený sýr, bazalku, česnek a špetku soli. Touto směsí nakonec po vrchu lasagne přelijeme.

Lasagne pečeme v zakrytém pekáčku v předehřáté troubě zhruba na 175 °C přibližně 45 minut. Pokud je ke konci pečení odkryjeme, vznikne nám na povrchu křupavá kůrčička.

Masové lasagne se zeleninou podáváme teplé se zeleninovou přílohou nebo s různými zeleninovými saláty.

Autor: Veruuu