reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 33 listů papíru.

Masové knedlíčky s paprikou a těstovinami

Jemná italská rajčatová omáčka s paprikou a masovými kuličkami. Bazalka by se také výborně hodila!

Ingredience

Postup přípravy

Mleté maso smíchejte s vejcem, polovinou cibule, strouhankou, 4 lžícemi vody a kořením. Z hmoty tvořte kulaté knedlíčky. Přiveďte vývar do varu, dejte do něj knedlíčky a povařte. Přiveďte 2 l osolené vody do varu, vsypte kolínka nebo jiné těstoviny a vařte je doměkka. Propláchněte je potom studenou vodou. Česnek oloupejte, rozsekejte najemno, máslo zpeňte při mírné teplotě a česnek a zbytek cibule poduste dosklovata. Přidejte mouku, vývar z knedlíčků, rajský protlak a povařte asi 5 min. Papriku nakrájejte na proužky. Přidejte k omáčce a povařte. Přidejte kolínka a knedlíčky. Dochuťte a posypte petrželkou nebo jiným kořením.

Autor: 100

Cukety po italsku

Cuketová směs s kuřecím masem a zapečená se sýrem. Rychlý recept na moc dobrý hlavní chod.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky a na rozehřátém oleji je za stálého míchání smažíme asi 5 minut.

Přidáme cukety, papriku a cibuli (vše nakrájené na nudličky) a podle chuti také rozetřený česnek. Směs osolíme, opepříme a dusíme asi 10 minut. Vmícháme nasekanou petrželku a směs přendáme do zapékací misky.

Bílou veku nakrájíme na nudličky, nasucho ji osmahneme na pánvi a rozdělíme ji na zeleninovou směs. Nakonec povrch posypeme strouhaným sýrem.

Cukety po italsku zapečeme pod grilem nebo v horké troubě, až se sýr rozteče.

Cukety po italsku ihned podáváme. Pokud vynecháme kuřecí maso, získáme výborný vegetariánský pokrm.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Lilek s pamazánem

Toto je jeden z receptů sicilské kuchyně. Nebojte se koupit kvalitní parmazán, vyplatí se to.

Ingredience

Postup přípravy

Omyté lilky nakrájíme podélně na plátky, na horkém oleji je usmažíme dozlatova a necháme odkapat na ubrousku. Na olivovém oleji zahřejeme česnek, přidáme rajčata, osolíme a vaříme asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Potom ji odstavíme z ohně a vmícháme lístky bazalky. Zapékací formu naplníme vrstvou lilků, potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe nakrájenou mozzarellou a posypeme parmazánem.

Autor: 100

Čínský řízek

Na nudličky nakrájené maso, naložené v marinádě, ze kterého se smaží malé placičky. Jsou výborné i studené!

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky, přidáme nakrájenou cibuli najemno a ostatní suroviny. Vše řádně promícháme a necháme alespoň 24 hodin v ledničce uležet. Potom naběračkou děláme na rozpálený tuk malé řízečky, které smažíme po obou stranách.

Autor: 100

Vodka kuře

Čínský pokrm, do kterého přidáváme vodku nebo gin, podle toho, co máte radši!

Ingredience

Postup přípravy

Maso nakrájíme na velmi malí kousky, stejně tak cibuli a namočené houby. Pórek na šikmé proužky. Na máslo vhodíme cukr a upražíme karamel, přidáme maso, cibuli, zázvor, houby a zeleninu a podlijeme vývarem a 10 minut dusíme. Potom vlijeme sójovou omáčku a vodku nebo může být gin a dusíme dokud vše nezměkne. Jídlo by mělo mít málo šťávy.

Autor: 100

Čínská čajová vejce

Vejce vařená se sojovou omáčkou, badyánem a čajem. Čínské tradiční jídlo.

Ingredience

Postup přípravy

Vařte vejce 20 minut na mírném plameni. Pak je nechejte v mírném ohni vychladnout. Skořápky LEHCE nakřápněte, aby napraskaly, ale skořápky neloupejte. Vejce vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte sojovou omáčku, sůl, badyán a čaj. Pak znovu uveďte do varu a nechejte povařit 1 1/2 až 2 hodiny povařit. Průběžně kontrolujte, zda jsou vejce ponořená. Ve stejné vodě nechejte vejce do rána vychladnout. Nakonec odstraňte skořápky. Vejce budou mít na povrchu čárky jakoby byly samy popraskané. Podávejte rozkrojená s jinými chody jídla.

Autor: Vilienka

Mandarinkový salát s mrkví

Každé hlavní jídlo bychom měli doplnit zajímavým zeleninovým salátem. Zkuste tento salát původem z čínské kuchyně.

Ingredience

Postup přípravy

Ředkvičky a mrkve očistíme. Mrkve nastrouháme najemno a ředkvičky nakrájíme na plátky. Mandarinky oloupeme, rozebereme na měsíčky a ty pak ještě následně rozpůlíme. Ořechy nastrouháme nebo nasekáme najemno.

Ředkvičky promícháme s mrkví. Pak přidáme oboje mandarinky. Zalijeme vínem, přilijeme část nálevu z kompotu a promícháme. Nakonec salát dochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem.

Salát zjemníme olejem a posypeme strouhanými ořechy.

Autor: Vilienka

Plněné okurky k čaji

Pochoutka vhodná jako doplněk k čaji.

Ingredience

Postup přípravy

Okurky podélně rozřízneme a vydlabeme. Maso, které jsme jemně umleli, smícháme s vejcem, vínem, špetkou mletého pepře, rozemnutými lístky čaje, bramborovým škrobem a solí. Vzniklou směs pečeme za stálého míchání v horkém oleji až dozlatova.


Směs necháme vychladnout. Vydlabané okurky směsí naplníme, vložíme do horkého oleje a opečeme. Nakonec je naskládáme do pekáče, zalijeme vývarem se sójovou omáčkou a vaříme doměkka.

Autor: Vilienka

Zapečené rybí filé se smetanou a čajem

Zapékané filé se spoustou smetany a vůní čaje.

Ingredience

Postup přípravy

Rybí filé osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na másle podusíme žampiony, které z pánve vyjmeme a vložíme filé, které osmažíme. Do vymaštěné zapékací mísy vložíme opečené filé, na každou porci dáme plátky vajec a žampiony a posypeme rozemnutými lístky zeleného čaje. Zalijeme přisolenou smetanou, v níž je rozkvedlaná trocha mouky. Můžeme použít také jen zakysanou smetanu rozředěnou trochou mléka.


Mísu vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.

Autor: Vilienka

Rajčata po provensálsku

Rajčata patří do naší kuchyně i přesto, že je mnozí z nás moc nemilují. Tento recept na netradiční teplý předkrm z plněných rajčátek však zaujme každého.

Ingredience

Postup přípravy

Omytá rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich dužninu. Takto upravená rajčata odložíme na cedník a necháme z nich vykapat šťávu.


Solené sardelky máčíme ve vodě, aby se zbavily přebytečné soli. Několikrát vyměníme vodu a tím máčení urychlíme. Pak sardelky osušíme a rozmixujeme, nebo najemno rozkrájíme společně s tuňákem, strouhankou, česnekem, pepřem a jemnými bylinkami. Do vzniklé směsi přidáme dužninu z rajčat, kterou jsme z nich na začátku odstranili.


Touto směsí naplníme připravená rajčata, na povrchu je posypeme tymiánem a fenyklem a rozložíme je po plechu. Rajčata pokapeme olejem a asi 15 minut pečeme v troubě při teplotě 240 stupňů.


Rajčata podáváme teplá.


Foto: http://www.profimedia.cz/

Autor: Vilienka

Kuřecí italský salát

Recept na lehkou večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Koupíme si slepici nebo kuře a uvaříme si výbornou polévku. Maso ale nesníme, to necháme vychladnout a po vychladnutí maso obereme a nakrájíme na tenké nudličky.

Rajčata nakrájíme na měsíčky, nasekáme 2 sterilované okurky, tvrdý sýr vlastního výběru nakrájíme na nudličky. Z celého citronu vymačkáme šťávu.

Maso, zeleninu a sýr smícháme dohromady, prokapeme jemně olivovým nebo salátovým olejem, přidáme šťávu z citronu, sůl a pepř. Promícháme a italský kuřecí salát dáme vychladit do ledničky.

Italský kuřecí salát bude chutnat i návštěvám. My k němu jíme bílé pečivo.

Autor: Bublyna

Zapečený pangas se špenátovými listy

Jednoduché a chutné jídlo pro milovníky špenátu.

Ingredience

Postup přípravy

Filé z pangase lehce okořeníme kořením na ryby a osolíme.

Mísu na pečení vymažeme tukem. Vložíme do ní lehce filé. Na filety rovnoměrně rozložíme špenátové listy, které osolíme. Pangase se špenátovými listy vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a dáme asi na 30 minut zapékat. Po půl hodině přidáme do mísy rozšlehaná vejce a vytvoříme tak třetí vrstvu. Zapékáme, dokud se vejce zcela nesrazí.

Zapečeného pangase se špenátovými listy podáváme s bramborovou kaší. Ihned podáváme.

Autor: Kubas

Ovocný moučník

Jemný tvarohový dortík, jehož příprava není ani náročná, ani dlouhá. Jen musíte nechat moučník odležet v chladničce.

Ingredience

Postup přípravy

V misce rozmícháme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, přidáme mléko, ve kterém jsme rozpustily želatinu( zastudena). Formu srnčího hřbetu vyložíme alobalem, tak aby přesahoval přes okraj, na přikrytí pokrmu. Formu vyskládáme piškoty, které pokryjeme vrstvou tvarohové směsy, poklademe ovocem, zbytkem tvarohu a nakonec poslední vrstvu poklademe piškoty. Při hluboké formě postup opakujeme. Zakryjeme alobalem a dáme vychladit do chladničky.

Autor: 100

Lilek zapečený s kuřecím masem

Vynikající lehké jídlo pro všechny příležitosti.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou a pepřem a asi 15 minut ho restujeme na troše oleje.

Mezitím vytřeme zapékací mísu olejem, rovnoměrně na celé dno prolisujeme (nastrouháme) česnek, posypeme nasekanou petrželkou a celé to osolíme. Na takto připravené dno vyskládáme plátky lilku a poté je posolíme. Na něj vyskládáme nakrájenou papriku a na ni kolečka pórku, Trochu to celé posypeme vegetou. Nakonec se dá vrstva restovaného kuřecího masa, na které položíme plátky rajčat, které jemně osolíme. Vše celé to posypeme bazalkou. Lilek s kuřecím masem pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut.

Lilek zapečený s kuřecím masem podáváme s čerstvým pečivem nebo pita chlebem.

Autor: Inncik

Brokolice zapečená s anglickou slaninou

Vynikající lehké jídlo vhodné pro všechny příležitosti.

Ingredience

Postup přípravy

Brokolici omyjeme a rozdělíme na větší růžičky, mrkev nakrájíme na silnější kolečka (nebo šikmá kolečka). Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu. Do vroucí vody hodíme nakrájenou mrkev, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Pak přihodíme brokolici, přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut.

Mezitím nastrouháme najemno sýr, přelijeme šlehačkou, dochutíme. Spíše trochu "přechutíme", protože jsme zeleninu vůbec nekořenili, ani nesolili. Do zapékací misky vyskládáme do brokolici, kterou proložíme kolečky mrkve a plátky slaniny. Vše zalijeme šlehačkou se sýrem. Brokolici s anglickou slaninou pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Zapečenou brokolici s anglickou slaninou podáváme s vařenými brambory.

Autor: Inncik

Exotické kuřecí nudličky

Kuřecí nudličky se sezamem a zeleninou - výborné, lehké a jiné.

Ingredience

Postup přípravy

Den předem si nakrájíme kuřecí maso na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme koření adžika. Není moc pálivé, takže ho můžeme dát klidně víc. Přidáme kokos. Ten není cítit, jen přidá zvláštní chuť. Dále přidáme sezam, celé to přelijeme trochou oleje. Exotické kuřecí nudličky dáme do ledničky marinovat. Je dobré směs aspoň 2x promíchat.

Rozpálíme si pánev, přidáme kuřecí nudličky a zhruba 15 minut restujeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou papriku a čínské zelí, dochutíme.

Exotické kuřecí nudličky jsou výborné s kuskusem.

Autor: Inncik

Rychlý jarní salát

Skvělý salát, který zabere jen pár minut.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Zeleninu podle podle potřeby očistíme.

Zelí (musí být vážně rané) nasekáme najemno, přidáme nakrájenou okurku, ředkvičky, nasekanou cibulku a nakrájená vařená vajíčka. Štědře pokapeme olivovým olejem a dochutíme pouze trochou soli.

V případě, že si chceme na salátu pochutnat i v období, kdy se rané zelí nedá sehnat, můžeme ho zaměnit ledovým salátem. V tom případě si hlavně musíme pamatovat, že salát se nemá krájet, ale trhat na kousky ručně.

Množství surovin si určíme sami podle chuti a množství strávníků.

Autor: Inncik

Salát s melounem a sýrem feta

Velice osvěžující salát pro milovníky neobvyklých jižanských kombinací a různých experimentů.

Ingredience

Postup přípravy

Meloun okrájíme od slupky a dužinu nakrájíme na velké kousky. Přidáme nakrájený sýr. Fetu jsem často zaměňovala balkánským sýrem a taky to bylo moc dobré.

Černé olivy podle chuti překrájíme a dáme k melounu a sýru. Červenou cibuli nakrájíme na jemné půl měsíčky a naložíme do většího množství limetkové šťávy. Doporučuji té cibule víc. Když zmizí štiplavá chuť cibule, přidáme ji do salátu. Nakonec přidáme nahrubo posekanou petrželku a mátu podle chuti. Salát s melounem a sýrem feta pokapeme olivovým olejem a máme hotovo.

Salát s melounem a sýrem feta podáváme lehce vychlazený. Podáváme k němu čerstvé pečivo.

Autor: Inncik

Těstoviny s rajčaty a slaninou

Těstoviny jsou oblíbenou pochoutkou a lze je připravit mnoha způsoby. S dušenými rajčaty chutnají skvěle.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme, slaninu rozkrájíme na malé kostičky. Chilli papričku jemně nasekáme. Parmazán nastrouháme.

Na oleji dozlatova osmažíme slaninu, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme sterilovaná rajčata i s nálevem, chilli papričku, špetku cukru, sůl a pepř. Dusíme asi 20 minut. Mezitím ve vroucí osolené vodě uvaříme doměkka těstoviny.

Uvařené a scezené těstoviny rozdělíme na porce, na každou porci nandáme dušená rajčata a posypeme nastrouhaným parmazánem.

Těstoviny s rajčaty a slaninou můžeme připravit i jako směs - všechny uvařené těstoviny s rajčaty promícháme a pak teprve na porce rozdělíme.

Autor: Dana

Kuřecí kousky v kokosovém mléce

Pokud jste ještě kokosové mléko nikdy nevyzkoušeli, tak právě teď máte nejlepší příležitost.

Ingredience

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kousky, cibuli na kostičky, česnek na tenké plátky. Vše smícháme s mletým zázvorem, kari, olejem, solí a pepřem.

Kuřecí kousky restujeme na rozehřáté pánvi asi 8 minut. Poté přilijeme kokosové mléko a sójovou omáčku. Kuřecí kousky v kokosovém mléce necháme chvíli povařit a můžeme podávat.

Kuřecí kousky v kokosovém mléce podáváme nejlépe s rýží a posypané petrželkou.

Autor: liddduska

Krůtí prsa v kokosové omáčce

Zdravé krůtí prsa v kokosové omáčce. Pikantnost dodá pórek a hlavně chilli papričky. Velice zdravé a dietní jídlo.

Ingredience

Postup přípravy

Maso odblaníme - pokud je třeba - omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší plátky.



Zeleninu očistíme a omyjeme. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky a samotnou dužninu chilli papričky (bez jadřince a jadérek) nakrájíme proužky.



Rozpálíme si pánev, přilijeme lžíci olivového oleje, přidáme zeleninu a přibližně 5 minut ji restujeme.
Pak ji vyjmeme, přidáme zbytek oleje a místo zeleniny opékáme maso. Po 3 - 4 minutách maso posypeme kari kořením a přidáme zpátky zeleninu. Směs osolíme a opepříme a přilijeme mléko a vývar.
Vše dusíme dalších 5 minut.



Podáváme s rýží.

Autor: Vilienka

Švestková plněná vepřová panenka

Rychlé, jednoduché a chutné jídlo pro sváteční příležitost. Vepřová panenka plněná švestkami, nivou a dalším.

Ingredience

Postup přípravy

Den předem si naložíme švestky v rumu. Do mandlí můžeme vmáčknout oloupané mandle. Naložené švestky smícháme s nasekanou nivou.

Brambory důkladně omyjeme, rozčtvrtíme a rozložíme na plech. Šalotku očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory posypeme provensálským koření, šalotkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Špalíky vepřové panenky rozpůlíme na dva stejné díly - asi 15cm dlouhé a uděláme doprostřed dlouhým nožem křížem díru. Do vzniklého otvoru dáme naložené v rumu sušené švestky a kousky nivy. Panenku zpevníme špejlemi nebo svážeme nití. Osolíme ji a opepříme.

Rozpálíme si pánev s olejem. Na pánev vložíme špalíčky vepřové panenky a zprudka ji smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak panenku přeložíme do zapékací misky a dopečeme ji v troubě asi 10 minut na 200 °C.

Panenku zbavíme nití či špejlí. Švestkovou plněnou vepřovou panenku podáváme s provensálskými brambory a šalotkou.

Autor:

Domácí sušené maso

Sušené maso je velmi chutná a energeticky bohatá pochoutka nejen na cesty, která se navíc nekazí.

Ingredience

Postup přípravy

Vybereme pěkné a neprorostlé hovězí maso, osvědčený je roštěnec. Maso důkladně očistíme a necháme v mrazáku lehce ztuhnout. Než budeme dále pracovat s masem, budeme se věnovat přípravě marinády. Smícháme všechny ingredience a snažíme se vše co nejlépe promíchat. Zejména sůl silně třeme a mícháme, aby se rozpustila.

Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.

Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.

Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.

Autor: Guraim

Pstruh s česnekem a bylinkovou krustou

Pstruh s česnekem a bylinkovou krustou provoní kuchyň a zaručeně uspokojí i mlsné jazýčky.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek oloupeme a utřeme se solí, můžeme jej i prolisovat. Bazalku s petrželkou jemně nasekáme a promícháme s česnekem a solí. Namíchané bylinky s česnekem rozdělíme na 2 porce.

Vykuchané pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřek každého pstruha pokapeme citronovou šťávou a vyplníme bylinkami s česnekem. Na vyplnění pstruhů rozdělíme 1 celou porci bylinek. Pak pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce z obou stran osmahneme na rozehřátém másle.

Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme asi 80 g změklého másla a trochu strouhanky (asi 2 lžíce). Vznikne nám hustá hmota.

Zapékací mísu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a každou rybu na povrchu potřeme hustou bylinkovou směsí. Bylinkami nešetříme. Potřené ryby polijeme zbytkem másla z pánve, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby, dokud bylinková krusta nezezlátne. Pečeme za stálého dohlížení 20 - 30 minut v horkovzdušné troubě. Ke konci pečení můžeme na 5 minut použít kombinaci horkého vzduchu s vrchním grilem.

Pstruhy s česnekem a bylinkovou krustou podáváme s uvařenými nebo upečenými brambory, zdobíme plátkem citronu a bylinkami.

Autor: Dana

Prošívaná deka s tvarohem

Lehká kakaová buchta s mřížkovou tvarohovou náplní.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Vyšší plech vymažeme máslem.

Nejdříve si raději připravíme náplň, aby nám pak připravené těsto nespadlo. Tvaroh utřeme s vejcem. Přidáme cukr, vanilku, vanilkový pudink a nakonec mléko podle potřeby. Vše důkladně rozmícháme. Měla by nám vzniknout hladká, ale ne příliš řídká hmota.

V míse utřeme cukr se žloutky a olejem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Do žloutkové pěny vmícháme kakaovou mouku a mléko. Vše zamícháme. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vmícháme do základu těsta.

Připravené těsto nalijeme na vymazaný plech. Náplň dáme do igelitového sáčku. Na jedné straně mu ustřihneme růžek, aby vznikla díra asi 5mm a náplň ze sáčku vytlačujeme na neupečené těsto do mřížek.

Plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 - 20minut.

Upečenou buchtu Prošívaná deka necháme trochu vychladnout, nařežeme a můžeme podávat.

Autor:

Výborné loupáčky

Domácí loupáčky jsou výborné, lepší než kupované.

Ingredience

Postup přípravy

Těsto, které připravíme smícháním uvedených ingrediencí, můžeme zpracovat v domácí pekárně nebo ručně.

Hotové loupáčkové těsto necháme vykynout a na pomoučeném vále vyválíme rohlíky a opět necháme kynout.

Potom loupáky pomažeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Plech s loupáčky dáme do rozpálené trouby a pečeme dorůžova.

Autor: televize

Broskvové pokušení

Broskvové koláče s krémem.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme a vymícháme těsto, které je vláčné a nelepí se nám na ruce. Přikryté těsto dáme asi 30 minut kynout někam do tepla.

Příprava náplně: Z mléka, vanikového pudinku a vanilkového cukru uvaříme krém a do teplého krému vmícháme máslo.

Pak vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál a vyválíme asi tak 1 cm silný plát a sklenicí vykrajujeme kolečka.

Do každého kolečka uděláme prohlubeň tak, že otočíme skleničku a dnem uděláme prohlubeň, tu do poloviny naplníme krémem, který máme už připravený a studený. Na krém položíme kousky nebo celé půlky broskví, můžeme i meruňky. Ještě okraje namašlujeme vejcem.

Kolečka dáme na vymazaný plech dál od sebe a ve středně vyhřáté troubě pečeme tak kolem 170 °C. Broskvové pokušení pečeme asi 20 minut, kolečka musí být zlatavá.

Před podáváním broskvové pokušení posypeme moučkovým cukrem. Koláčky jsou opravdu výborné.

Autor: cafajosef

Rybízový kynutý koláč s drobenkou

Recept na výborný kynutý koláč s rybízem, který bude chutnat každému.

Ingredience

Postup přípravy

Z vlažného mléka, trochy krystalového cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme, smícháme se špetkou soli, rozpuštěným máslem, rozšlehaným vejcem a kváskem. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Přikryjeme ho a necháme nakynout.

Mezitím omyjeme a osušíme rybíz. Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem a herou na drobenku.

Vyšší plech vymastíme tukem. Těsto vyválíme, přeložíme na plech, kraje potřeme máslem. Na těsto rozložíme rybíz a posypeme připravenou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby na 20 minut. Rybízový kynutý koláč s drobenkou necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Rybízový kynutý koláč s drobenkou nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: Tuti

Pomazánka s ořechy

Ke snídani i svačině se hodí i tato pomazánka. Recept je připravený z šikovně namíchaných surovin.

Ingredience

Postup přípravy

Karotku oškrábeme a nastrouháme najemno. Stejně tak sýr a křen.

Tavené trojúhelníčky rozetřeme se smetanou, přimícháme tvaroh, jemně nastrouhanou karotku, osolíme, opepříme. Přidáme posekané ořechy a
dobře promícháme. Nakonec přidáme plísňový sýr a křen.

Pomazánku s ořechy namažeme na plátky veky a ozdobíme zelenými bylinkami.

Autor: konko

Žampionovo-nivová omáčka

Výborná a rychlá omáčka na těstoviny jako z pizzerie. Množství pro dva.

Ingredience

Postup přípravy

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, asi 2 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí. Připravíme si smetanu a nivu nastrouháme nahrubo.

Na troše oleje, nejlépe olivového, podusíme žampiony a osolíme, opepříme. Po asi 5-ti minutách přidáme česnek. Krátce ještě smažíme, poté zalijeme smetanou a do omáčky vmícháme nivu. Necháme rozpustit.

Po rozpuštění nivy žampionovo-nivovou omáčku navrstvíme na uvařené těstoviny a můžeme podávat. Příjemná varianta je podávat omáčku s růžičkami uvařené brokolice na těstovinách.

Autor: gabriela

Hovězí po burgunsku

Hovězí dušené na víně s estragonem.

Ingredience

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké a slaninu na nudličky. Na rozpáleném oleji osmažíme slaninu, přidáme oloupané, ale celé cibulky a dozlatova všechno osmažíme.

Slaninu i cibulku vyjmeme a ve výpeku orestujeme maso. Pak je zaprášíme moukou a za stálého míchání zředíme horkým vývarem (masox, bujón). Uvedeme do varu, přilijeme víno, osolíme, opepříme a přidáme bylinky i koření. Přiklopíme a za občasného promíchání dusíme do změknutí masa.

Žampiony očistíme, nakrájíme je na čtvrtky a spolu s cibulkou i slaninou přidáme k měkkému masu do hrnce a krátce podusíme. Před podáváním vyjmeme bobkový list.

Hotové hovězí po burgunsku servírujeme nejlépe s vařenými bramborami. Přílohou může být i čerstvá zelenina.

Autor: Renča

Plzeňský kapr

Pečený kapr na cibuli a slanině. Recept na kapra trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Kapra naporcujeme na podkovy, omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

Na dno pekáčku kápneme lžičku oleje, poklademe porce kapra, posypeme nasekanou cibulí a nasekaným česnekem. Poklademe na proužky nakrájenou anglickou slaninou, zastříkneme vymačkanou šťávou z půlky citronu a lehce nastrouháme citronovou kůru. Navrch přidáme ještě lžíci másla.

Takto připraveného plzeňského kapra pečeme v troubě při teplotě 150 °C asi 20 minut. Po této době podlijeme sklenicí piva. Ohřátým výpekem přelijeme kapra seshora a dalších 10 - 15 minut dopékáme.

Plzeňského kapra podáváme s vařenými brambory a sypeme nasekanou petrželkou.

Autor: Jiří Viktor K

Domácí housky na hamburgery

Recept na nadýchané hamburgerové houstičky. Jednoduchá příprava a výborná chuť.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo si rozpustíme. Do mísy rozdrobíme nebo nasypeme droždí a přidáme ostatní suroviny. Chvilku mícháme a jakmile se vše spojí v jednu pevnou masu, můžeme těsto vyjmout a promačkávat v dlaních. Těsto by se mělo dobře hníst. Pokud by se lepilo, můžeme jej ještě vyválet v mouce, dokud nebude hladké. Poté jej dáme do mísy a necháme pod utěrkou zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě. Osobně si mísu s těstem vždy postavím na další mísu, do které naliji vroucí vodu.

Vyjmeme vykynuté těsto, ještě trochu promačkáme a poté rozdělíme na houstičky. Velikost si můžete určit sami. Já těsto použila i na 2 kg hamburger.
Housky naskládáme na plech, který předtím lehce omastíme. Můžeme použít i pečící papír. Přikryjeme utěrkou a necháme 45 - 60 minut vykynout.

Vykynuté housky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C zhruba 15 minut. Upečené hamburgerové housky vyjmeme a necháme vychladnout. Až změknou, můžeme je rozkrojit a plnit.

Autor: Malina