reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 3 listů papíru.

Banánový dezert se smetanou

Recept na super osvěžení na léto.

Ingredience

Postup přípravy

Banány si nakrájíme na kolečka, do každé zakysané smetany vmícháme 1 vanilkový cukr nebo 2 lžíce granka.

Do dortové formy vrstvíme na sebe - piškoty, banán, zakysaná smetana, dokud není plná, poslední vrstvu zakončujeme zakysanou smetanou. Navrchu můžeme posypat grankem nebo čokoládovými hoblinami, oříšky. To záleží jen na chuti a fantazii.

Banánový dezert se smetanou necháme zatuhnout v lednici asi 3 hodiny.

Některé smetany špatně tuhnou a tak hrozí rozpad dezertu po sundání prstence z formy. Takže pokud nemáte jistotu, že smetana zatuhne, je lepší dezert udělat do misek nebo pohárů a pak vyjídat lžičkou.

Autor: Veris

Pravé žloutkové věnečky

Věnečky jsou dělané z odpalovaného těsta a povedou se každému.

Ingredience

Postup přípravy

Do hrnce dáme vařit vodu se solí a tukem. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další.

Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj děláme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme na 170 °C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout.

Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme v hladký pudink a za stálého míchání jej necháme vychladnout. Do změklého másla po částech zašleháme pudink. Podle chuti můžeme přidat rum.

Vychladlé věnečky rozkrojíme (nejlépe vroubkovaným nožem) a plníme krémem. Připravíme si polevu. Cukr, rum a horké mléko třeme 10 minut v misce. Polevou pak žloutkové věnečky přeléváme.

Žloutkové věnečky necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Autor: Bedřiška

Kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou

Vyzkoušejte recept na kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou. Koláč výborně chutná i s rebarborou nebo rybízem.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Veškeré ingredience na těsto odvážíme a odměříme. Droždí v menší misce utřeme s cukrem, zalijeme 2 - 3 lžícemi mléka a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Ve zbývajícím mléce zvolna rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme špetku soli, cukr, žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přilijeme mléko s máslem a pomocí vařečky zaděláme řidší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Mezitím si připravíme z másla, cukru a mouky drobenku, kterou uchováme vchladu. Jablka očistíme, zbavíme jadřinců a i se slupkou nakrájíme na plátky.

Připravíme si tvarohovou náplň. Polotučný tvaroh vyšleháme se 4 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ochuceného tvarohu.

Plech vyložíme pečícím papírem na který mokrýma rukama stejnoměrně rozpřostřeme vykynuté těsto. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, plátky jablek a vše hustě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 40 minut.

Vychladlý kynutý koláč s tvarohem a jablky rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.

Toto množství surovin je určeno na jeden plech, nebo dva koláče připravené ve velké remosce.

Autor: Jarka-P