reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 36 listů papíru.

Šlehačkové řezy Margot

Řezy Margot, jak název napovídá, jsou, kromě jiného, ze šlehačky a čokoládové tyčinky. Chutnají výborně a jejich příprava je opravdu snadná.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy nastrouháme čokoládu margot. Přidáme, mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sypkou směs promícháme. Přilijeme šlehačku, olej, mléko a znovu důkladně zamícháme.

Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný hluboký plech, nebo do větší kulaté koláčové či dortové formy. Šlehačkové řezy Margot pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut.

Upečené šlehačkové řezy Margot necháme vychladnout, pak je potřeme Rybízovým džemem od Hamé a pocukrujeme. Pokud je ozdobíme ještě šlehačkou, získáme výborný zákusek.

Autor: Dana

Zapečené kotlety z Vysočiny

Brambory, maso a zelenina z jednoho pekáče. Na přípravu oběda není potřeba moc nádobí.

Ingredience

Postup přípravy

Kotlety rozklepeme asi na 1 cm tenké plátky a osolíme je. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka a promícháme. Česnek nasekáme najemno.

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Část brambor dáme do sádlem vymazaného pekáčku. Brambory osolíme a opepříme a přidáme vrstvu zeleniny i s cibulí a jemně posekaným česnekem. Dáme další vrstvu brambor, opět osolíme a opepříme, přidáme plátky kotlet. Na každou dáme plátek anglické slaniny.

Kotlety zasypeme druhou částí zeleniny a vrstvou brambor, které opět osolíme a opepříme. Pekáč zakapeme lžící oleje. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a po krátkém zapečení zalijeme smetanou. Zapečené kotlety z Vysočiny zvolna pečeme asi 45 minut.

Před koncem pečení je posypeme strouhaným sýrem a chvíli dopečeme. Zapečené kotlety podáváme s lehkým zeleninovým salátem podle vlastní chuti.

Autor: konko

Hospodský vepřový guláš

Recept na pikantní vepřový guláš.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Plec nakrájíme na kostky.

Cibuli osmažíme spolu s kmínem na oleji nebo na sádle do tmavohněda. Přidáme mletou papriku, maso a jen krátce restujeme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, feferonku, sůl a pepř. Vepřový guláš dusíme asi 1,5 hodiny. Až je maso téměř měkké, přilijeme podle potřeby vařící vodu, přidáme masový bujon a zahustíme mouku rozkvedlanou ve vodě. Guláš nesmí být hustý, jinak nevystoupí na povrch tuk. Guláš pomalu a na nejmenším plameni necháme ještě 20 minut bez poklice velmi pomalu probublávat. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku.

Hospodský vepřový guláš podáváme s čerstvým pečivem. Nejlepší je samozřejmě druhý den.

Autor: mash

Skořicová mléčná rýže

Recept na domácí mléčnou rýži. Je to mňamka!

Ingredience

Postup přípravy

Rýži v sáčku uvaříme ze 3/4 určeného času.

V kastrolku přivedeme k varu mléko, vsypeme rýži, skořici a mícháme do studena, než se rýže zahustí. Skořicovou mléčnou rýži dáme vychladit do lednice.

Před podáváním ještě mléčnou rýži poklademe nakrájeným banánem.

Autor: jitlinka

Žloutkové řezy z listového těsta

Taky vám chutají zákusky? Zkuste tento jednoduchý recept na žloutkové řezy z listového těsta.

Ingredience

Postup přípravy

Listové těsto rozpůlíme na 2 části, z každé vyválíme placku velikosti plechu a dáme péct podle návodu. Pak je necháme vychladnout.



Připravíme si krém. V mléce uvaříme pudink se žloutky. Směs necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a pomalu do něj vmícháme pudink. Ten ale musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Podle chuti můžeme přidat rum.



Jednu placku upečeného listového těsta potřeme krémem a druhou na ni přiklopíme, necháme uležet 12 - 24 hodin lednici.



Před podáním moučník posypeme moučkovým cukrem.

Autor: dj

Valašské frgále

Pravé frgále z Valašska nic nepředčí. Nabízím recept, který se mi kdysi dostal do rukou. Nevím, jestli jsou pravé valašské nebo jen koláče, ale jsou moc dobré.

Ingredience

Postup přípravy

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

Autor: Niky01

Medové řízky neřízky

Recept na skvělé marinované vepřové řízky.

Ingredience

Postup přípravy

Na marinádu smícháme olej, tmavý med, sójovou a worcestrovou omáčku, ocet, rozetřený česnek a zázvor. Marinádu přivedeme k varu a pak necháme vychladit.

Vepřovou kýtu nakrájíme na menší řízečky. Ty naklepeme, osolíme, opepříme a přes noc naložíme do marinády.

Druhý den naložené maso naskládáme do olejem vymazaného pekáčku a doměkka upečeme.

Medové řízky neřízky podáváme s bramborem a obložené zeleninou.

Autor: konko

Piškotový dort

Jednoduchý smetanový dort plný piškotů a ovoce.

Ingredience

Postup přípravy

Kysanou i sladkou smetanu promícháme. Vsypeme cukr, přilijeme rum (vaječný koňak) a zamícháme. Do směsi vmícháme piškoty.

Dortovou formu necháme vychladit (namrazíme) a naplníme ji polovinou krému. Na krém rozdělíme ovoce; kompotované, nadrobno nakrájené čerstvé nebo i mražené (ananas, hroznové víno, borůvky, banán). Ovoce překryjeme druhou polovinou krému a lžičkou uhladíme povrch. Dort vložíme do chladničky do druhého dne uležet a ztuhnout.

Před podáváním piškotový dort poprášíme kakaem a ozdobíme strouhanými nebo nasekanými ořechy.

Autor: Renča

Rychlý domácí perník

Medovo-rumový perník s kávovou polevou.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, cukr, pudinkový prášek (kakový, čokoládový), prášek do pečiva, koření a kakao smícháme.

Mléko zahřejeme a necháme v něm rozpustit med. Pak přilijeme rum, olej a přimícháme vajíčko. Vzniklou směsí zaděláme smíchané sypké ingredience.

Promícháme a přidáme rozinky a nasekané ořechy.

Těsto na rychlý domácí perník nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme zvolna asi 35 - 40 minut.

Uvaříme silnou kávu a rozpustíme máslo. Smícháme a ihned přidáme kakao i cukr.

Hotový domácí perník necháme vychladnout a potřeme jej horkou kávovou polevou, kterou necháme ztuhnout.

Autor: Renča

Perníková bábovka s povidly

Jednoduchá a rychlá bábovka s medem a povidly. Voní perníkem.

Ingredience

Postup přípravy

V míse ušleháme vejce s vychladlým rozpuštěným máslem a cukrem do světlé pěny. Přidáme tekutý med, povidla, mléko i kakao a vše spolu důkladně promícháme.

Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do perníku a solí. Na závěr zapracujeme do těsta nadrobno nasekané ořechy a kandované ovoce.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 - 60 minut na 180 °C.

Upečenou perníkovou bábovku s povidly necháme chvíli stát ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.

1 hrnek = 300ml

Autor: Renča

Těstoviny se sýrovou omáčkou a kuřecím masem

Tento jednoduchý recept určitě potěší i velké jedlíky.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve rozpálíme pánev wok. Přidáme rostlinný olej a kuřecí maso nakrájené na kousky. Smažíme dozlatova a vlijeme smetanu na vaření. Přidáme kari koření podle vlastní chuti a sůl s pepřem. Do pánve dáme tavený sýr a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a čekáme, až se sýr rozpustí a omáčka zhoustne.

Mezitím dáme do hrnce 1 litr vody a přidáme balíček těstovin. Těstoviny vaříme podle návodu na obalu. Pokud máme těstoviny uvařené, scedíme je.

Těstoviny smícháme se sýrovou omáčkou a kuřecím masem a máme hotovo. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou bylinkou.

Autor: 99kubicek

Hrnková bublanina

Rychlá a chutná vláčná bublanina, kterou zvládne ukuchtit každá kuchařka. Bublaninu s ovocem,které Vás napadne nebo máte čerstvé na zahrádce.

Ingredience

Postup přípravy

1. Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek mléka, hrnek cukru a olej.
Vše mixérem, nebo ručně promícháme (jak je kdo zvyklý).

2. Plech vymažeme olejem, nebo máslem a vysypeme moukou.
Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně.
3. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova.

4. Upečenou hrnkovou bublaninu nakrájíme a můžeme podávat.




Zobrazit dalších 114 receptů BUBLANINU?








Tipy a triky:





Při zadělávání těsta na bublaninu lze použít místo mléka ovocnou kompotovou šťávu. Moučník bude mít hned lepší příchuť.
Třené těsto na bublaninu je hotové, když těžce odpadává z metliček šlehače zpátky do mísy.
Přeslazené těsto zachráníme přidáním jablečného octa nebo citronové šťávy. Koláč bude po upečení navíc krásně voňavý.
Abychom předešli "nafouknutí" bublaniny, zapíchneme do těsta před pečením několik makaronů (s dírkou). Dírkami unikne vzduch a povrch zůstane krásně rovný.

Autor: Instant3

Nadýchaný jahodový koláč

Recept na rychlý letní koláč se šťavnatými jahodami. Na odměření ingrediencí nám postačí hrnek o objemu 3 dl.

Ingredience

Postup přípravy

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nožem rozpůlíme.

Náplň připravíme z tvarohu, zakysané smetany a vanilkového cukru.

Do mísy prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a všechny sypké ingredience dobře promícháme. Vmícháme vejce a mléko, nakonec přidáme rozpuštěnou a vychladlou Heru a vytvoříme vláčné těsto.

Dortovou nebo hranatou (ale menší) formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Rozprostřeme těsto a rozetřeme náplň. Náplň nedáváme až ke kraji, aby nám při pečení vznikl hezký okraj. Navrch poklademe rozpůlené jahody.

Jahodový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Je krásně nadýchaný a nejlépe chutná ještě teplý.

Autor: Michy

Krůtí špízy s olivami

Recept na špízy z krůtího masa, krůtích jater, slaniny a oliv. Pokrm můžeme podávat s bramborem nebo pečivem a zeleninou.

Ingredience

Postup přípravy

Krůtí játra namočíme na několik hodin do mléka. Krůtí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Promícháme se lžící oleje, kečupem a hořčicí. Maso necháme v chladu rozležet. Olivy necháme okapat.

Játra vyjmeme z mléka, opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky stejně velké jako prsa. Každý kousek jater obalíme v plátku slaniny a střídavě s masem a olivami napichujeme na jehly.

Špízy zprudka ze všech stran opečeme na pánvi. Potom je přendáme do pekáčku, podlijeme výpekem a dopečeme v troubě při 200 °C přibližně 10 - 15 minut.

Krůtí špízy s olivami podáváme s opečeným bramborem, pikantními dipy a zeleninovým salátem.

Autor: Jarka-P

Překvapení v alobalu

Večeře či pohoštění na chalupě. Možno dělat doma v troubě nebo venku na ohništi a na grilu.

Ingredience

Postup přípravy

Na každou porci si připravíme kus alobalu, který omastíme olejem. Brambory očistíme a spolu s uzeninou nakrájíme na kolečka. Stejně nakrájíme i papriku, rajče a cibuli. Sýr nastrouháme.

Na alobal klademe: kolečka syrových brambor, plátky anglické slaniny, kolečka klobásky nebo točeného salámu, papriku, rajče a cibuli. Vše zasypeme hustě strouhaným sýrem, můžeme okořenit grilovacím kořením a podobně.

Alobal dobře zabalíme tak, aby otvor zůstal nahoře a mohli jsme kontrolovat stav upečení. Překvapení v alobalu poklademe na plech nebo na rošt a pečeme, grilujeme asi půl hodiny. Koukneme se, zda jsou brambory měkké a sýr rozpečený, a můžeme podávat.

Překvapení v alobalu podáváme přímo v alobalu na talíři nebo prkýnku a k tomu spoustu čerstvé zeleniny. Všechny ingredience jsou orientační, můžete si je dát podle chuti a obměňovat.

Autor: Georgie

Grilovaný hermelín

Jednoduchá pochoutka z grilu pro milovníky hermelínu.

Ingredience

Postup přípravy

V oleji rozmícháme grilovací koření s mletou paprikou a hermelíny v této směsi obalíme.

Pak sýry opatrně, avšak důkladně zabalíme do pevného alobalu a utěsníme.

Z každé strany hermelíny grilujeme 8 minut.

Grilovaný hermelín servírujeme s čerstvou zeleninou a vařeným bramborem.

Autor: admin_martina

Dušené vepřové plátky s olivami

Recept na dušené vepřové plátky ochucené vínem a kořením s jemnou smetanovou omáčkou a olivami.

Ingredience

Postup přípravy

Maso očistíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Zalijeme červeným vínem, promícháme se 2 - 3 lžícemi oleje a usekanými kuličkami jalovce. Naložené plátky kýty necháme alespoň 5 hodin odležet.

Plátky masa osušíme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na oleji z obou stran. Podlijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby maso podléváme a mícháme. Měkké maso vyjmeme a omáčku zjemníme máslem a smetanou. Vmícháme okapané a na plátky nakrájené olivy, vrátíme maso, podle potřeby dochutíme a prohřejeme.

Vepřové dušené plátky s olivami podáváme s rýží nebo vařeným bramborem.

Autor: Jarka-P

Vepřové plátky s tvarůžkovou omáčkou

Vepřová kýta na plátky s olomouckými tvarůžky, pórkem a brokolicí v lahodné omáčce.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule očistíme a dvě nakrájíme na kolečka. Tvarůžky a cihlu nastrouháme. Kýtu očistíme a nakrájíme na slabší plátky. Ty naklepeme, osolíme a opepříme.

V hrnci rozehřejeme trochu oleje a vsypeme do něj cibuli. Cibuli smažíme, než zesklovatí. Vložíme vepřové plátky a z obou stran je usmažíme. Pak vše zasypeme sýrem, promícháme a necháme chviličku smažit. Pak zalijeme vodou podle požadovaného množství omáčky. Vepřové plátky dusíme v omáčce doměkka.

Zatím si očistíme pórek a spolu s brokolicí jej drobně nakrájíme. Vsypeme jej do omáčky a podle potřeby zahustíme moukou. Nakonec tvarůžkovou omáčku zjemníme smetanou.

Vepřové plátky s tvarůžkovou omáčkou podáváme s těstovinami.

Autor: cafajosef

Broskvové pokušení

Broskvové koláče s krémem.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme a vymícháme těsto, které je vláčné a nelepí se nám na ruce. Přikryté těsto dáme asi 30 minut kynout někam do tepla.

Příprava náplně: Z mléka, vanikového pudinku a vanilkového cukru uvaříme krém a do teplého krému vmícháme máslo.

Pak vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál a vyválíme asi tak 1 cm silný plát a sklenicí vykrajujeme kolečka.

Do každého kolečka uděláme prohlubeň tak, že otočíme skleničku a dnem uděláme prohlubeň, tu do poloviny naplníme krémem, který máme už připravený a studený. Na krém položíme kousky nebo celé půlky broskví, můžeme i meruňky. Ještě okraje namašlujeme vejcem.

Kolečka dáme na vymazaný plech dál od sebe a ve středně vyhřáté troubě pečeme tak kolem 170 °C. Broskvové pokušení pečeme asi 20 minut, kolečka musí být zlatavá.

Před podáváním broskvové pokušení posypeme moučkovým cukrem. Koláčky jsou opravdu výborné.

Autor: cafajosef

Mramorovaná skořicová bábovka

Výborná bábovka, po které se jen zapráší.

Ingredience

Postup přípravy

Do změklého másla postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a vejce. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a po částech ji vmícháme do máslového krému. Postupně přidáváme citronovou šťávu, rum a skořici.

Těsto důkladně propracujeme a rozdělíme na dvě části. Jednu část promícháme s kakaem a zředíme lžící mléka.

Vymazanou a vysypanou formu střídavě plníme světlým a tmavým těstem. Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C asi 50 minut.

Mramorovanou skořicovou bábovku necháme trochu vychladnout, vyklopíme z formy a podle chuti a fantazie ji ozdobíme.

Autor: Ariko

Capuccino kuličky

Kuličky z bílé čokolády a capuccina.

Ingredience

Postup přípravy

Lískové oříšky nadrobno umeleme.

Čokoládu rozlámeme na čtverečky a spolu s máslem a smetanou rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme cukr, oříšky i capuccino (já dala vanilkové) a vše spolu důkladně promícháme. Směs necháme vychladnout.

Ze směsi v dlaních tvarujeme malé kuličky, obalujeme je v capuccinu a dáváme do malých papírových košíčků.

Autor: Renča

Hrk hrk buchta s broskvemi

Hrk hrk buchta je vynikající rychlá buchta, asi vynález Dr. Oetkera, který je překvapivě dobrý.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr, vejce a vanilkový cukr utřeme, pak po lžících přidáváme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dáme do trouby na 180 °C a pečeme asi 12 minut.

Do uzavíratelné nádoby dáme všechny ingredience na náplň, uzavřeme a třepeme (hrkáme) tak dlouho, než se spojí do hustého krému. Kompot dáváme i s lákem, buchta je pak více ovocná a vláčná.

Krém vylijeme na těsto a necháme ztuhnout. Za půl hodiny máme skvělou hrk hrk buchtu s broskvemi, která potěší jak děti, tak dospělé.

Autor:

Tmavý chléb se slunečnicovými semínky z domácí pekárny

Recept na tmavý chléb celozrnný. Doporučujeme zkusit tento recept.

Ingredience

Postup přípravy

Nasypeme do domácí pekárny 55 dkg tmavé chlebové mouky, poté 8 dkg sušeného droždí, nalijeme 4 dl vody, přidáme 1 lžičku soli, přilijeme 1 dl mléka a ozdobíme slunečnicovým semínkem. Domácí pekárnu pustíme a necháme upéct chleba.

Tmavý chléb se slunečnicovými semínky z domácí pekárny nakrájíme a mažeme třeba pomazánkovým máslem.

Autor: Vládíček

Zapečené brambory s mletým masem

Zapečené smetanové brambory s mletým masem, sýrem, anglickou slaninou a pórkem. Výborně chutnají s čerstvým cibulovým salátem.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pórek omyjeme a nakrájíme na kroužky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Mleté maso spojíme s vejcem a vmícháme strouhaný sýr. Osolíme, opepříme a řádně promícháme mokrýma rukama.

Pekáček vytřeme tukem. Dno vyložíme vrstvou brambor a na ni rozprostřeme masovou náplň, kterou posypeme nakrájeným pórkem a poklademe plátky anglické slaniny. Horní vrstvu tvoří opět plátky brambor. Okořeníme a dáme zapéci do trouby. Asi po 20 minutách pečení, zalijeme pokrm smetanou. Zvolna dopečeme, až brambory zrůžoví.

Zapečené brambory s mletým masem servírujeme teplé. Vhodnou přílohou je čerstvý cibulový salát.

Autor: Jarka-P

Tvarohovo-banánová bábovka

Měkoučká bábovka s vůní banánu, která je opravdu jednoduchá.

Ingredience

Postup přípravy

Tvaroh rozmícháme vidličkou. Přidáme vejce, mléko a olej. Banán také rozmačkáme vidličkou a přidáme ho do tvarohové směsi. Dobře promícháme.

Mouku prosejeme s pudinkovým práškem, práškem do pečiva a cukrem. Tvarohovou směs přidáme do prosáté směsi a důkladně vše promícháme.

Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a vložíme do vyhřáté trouby. Tvarohovo-banánovou bábovku pečeme na 175 °C asi 40 minut, záleží na troubě. Zkoušíme vpíchnutím špejle. Upečenou tvarohovo-banánovou bábovku necháme na mřížce vychladnout.

Tvarohovo-banánovou bábovku ocukrujeme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: null

Brambory na kyselo - zablafuňky

Krajové jídlo mojí maminky.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou. Vody dáme trochu víc než při běžném vaření. Osolíme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a bobkové listy.

Když jsou brambory měkké, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou, povaříme a přidáme podle chuti ocet. Necháme vařit a do toho rozklepneme vejce. Lehce zamícháme, aby zůstala celá a brambory na kyselo - zablafuňky mírně vaříme asi 5 minut.

Na porci počítáme 1 - 2 vejce.

Autor: boša

Výborné loupáčky

Domácí loupáčky jsou výborné, lepší než kupované.

Ingredience

Postup přípravy

Těsto, které připravíme smícháním uvedených ingrediencí, můžeme zpracovat v domácí pekárně nebo ručně.

Hotové loupáčkové těsto necháme vykynout a na pomoučeném vále vyválíme rohlíky a opět necháme kynout.

Potom loupáky pomažeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Plech s loupáčky dáme do rozpálené trouby a pečeme dorůžova.

Autor: televize

Dírkovaný kakaový moučník

Něco sladkého na zub přijde nejen při neděli vhod. Recept na chutný moučník.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, olej, mléko, cukr, vejce, prášek do pečiva, kakao dobře promícháme a ušleháme. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Korpus na dírkovaný moučník upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí uděláme obráceným koncem vařečky do těsta dírky (jamky).

Tuk rozpustíme v hrnečku, přidáme kakao, cukr, pudinkový prášek a mléko. Vymícháme hladkou a lesklou polevu.

Povrch dírkovaného koláče polijeme připravenou polevou, která zalije i jamky, necháme ztuhnout a nakrájíme.

Dírkovaný kakaový moučník chutná výborně ke kávě.

Autor: Michy

Citronová bábovka s jogurtem

Další citronová bábovka. Tentokrát s jogurtem. Rychlý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Suroviny na bábovku musí mít pokojovou teplotu. Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyšleháme do pěny s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou nejlépe z bio citronu. Přidáme olej, jogurt a citronovou šťávu. Dobře společně promícháme. Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a ještě jednou dobře promícháme.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova. Zda bábovku máme dobře upečenou vyzkoušíme vpichem špejlí, musí zůstat suchá. Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, poté vyklopíme.

Citronovou bábovku s jogurtem posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na plátky a můžeme vychutnávat.

Autor: null

Sójové nudličky s kukuřicí

Sója je svými pozitivními účinky na zdraví dobře známá. Připravme si místo masa sójové nudličky. Recept na nedělní oběd po vzoru vegetariánů.

Ingredience

Postup přípravy

Sójové nudličky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 20 minut. Poté přecedíme a vymačkáme ze sóji přebytečnou vodu.

Oloupeme si cibuli, rozkrojíme napůl a cibuli nakrájíme na tenké plátky (půlměsíčky). Česnek oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky.

Dno hlubší pánve pokryjeme olivovým olejem a vložíme cibuli, kterou dozlatova osmahneme. Až poté přidáme plátky česneku a promícháme.

Přidáme předvařenou sóju, sterilovanou kukuřici a krátce podusíme. Ochutíme solí, pepřem, zakápneme sójovou omáčkou a červeným vínem. Opět krátce podusíme.

Směs nakonec posypeme bazalkou a můžeme podávat. Sójové nudličky s kukuřicí chutnají moc dobře i bez přílohy.

Autor: Michy

Těstoviny s tuňákem a cizrnou

Rychlý recept na voňavé těstoviny.

Ingredience

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme al dente. Použijeme nejlépe mezze, penne nebo spirálky.

Na trošce olivového oleje osmahneme rozmáčknutý česnek. Cizrnu propláchneme pod tekoucí vodou a odkapanou přidáme k česneku. Po chvilce přidáme rajčata a vaříme cca 10 minut. Přidáme tuňáka, ze kterého jsme slili olej, a vaříme dalších 5 minut.

Ke směsi nakonec přidáme uvařené těstoviny, promícháme, osolíme, opepříme a přimícháme nakrájenou mozzarellu. Jakmile se mozzarella začne roztékat, můžeme podávat.

Těstoviny s tuňákem a cizrnou podáváme jako teplý hlavní chod.

Autor: null

Ovesná kaše s pudinkem a ovocem

Sladká ovesná kaše s ovocem chutná dospělým i dětem. Snadný a moc dobrý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Ovesné vločky propláchneme studenou vodou. Dáme do hrnce, zalijeme malým množstvím vody a necháme alespoň 20 minut stát. Vločky krásně změknou a jejich vaření pak netrvá tak dlouho.

Vločky zalijeme potřebným množstvím vody. Její hladina by měla být kousek nad hladinou vloček. Přidáme špetku soli a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak již na mírném ohni mícháme do úplného změknutí vloček.

Pudinkový prášek rozmícháme se 2 lžícemi cukru a malým množstvím mléka, aby nevznikly žmolky. Potom dolijeme zbytkem mléka, promícháme a nalijeme k ovesným vločkám. Znovu přivedeme k varu a mícháme asi 3 minuty (do zhoustnutí kaše).Do kaše zamícháme ještě lžíci cukru.

Ovesnou kaši s pudinkem ozdobíme broskvemi a jahodami, posypeme cukrem a skořicí. Výbornou chuť kaše získá, když ji polijeme uškvařeným nebo alespoň rozpuštěným máslem.

Autor: Dana

Lívanečky

Recept na rychlé a jednoduché lívanečky.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve žloutky dobře ušleháme s cukrem, potom přidáme mléko a mouku, kterou smícháme s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta.

Na plotýnce si rozehřejeme lívanečník a peroutkou jej vymažeme olejem na smažení. Lívanečky smažíme dozlatova.

Hotové lívanečky ozdobíme podle chuti. Nejlépe se osvědčila borůvková marmeláda se šlehačkou.

Autor: Alda

Jahodové kostky

Jednoduchý a dobrý moučník na zpracování jahod.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si piškotový korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Ušleháme žloutky s cukrem, jemně vmícháme mouku s práškem do pečiva, citronovou šťávou a s našlehanými bílky. Těsto vlijeme na plech vyložený papírem a upečeme piškot, který necháme vychladnout.

Zatím si připravíme jahodový krém. Očištěné jahody rozmixujeme. Přidáme cukr, můžeme ubrat či přidat podle sladkosti jahod. Vmícháme malý bílý jogurt, lžičku citronové šťávy a opatrně vmícháme želatinu ze 1/4 l vody uvařenou podle návodu. Když krém začne tuhnout, vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém nalijeme na vychladlý korpus.

Nakonec si připravíme z 1/2 l vody želatinu, kterou celý koláč přelijeme. Jahodový koláč dáme ztuhnout do lednice na 2 hodiny.

Koláč nakrájíme na jednotlivé jahodové kostky. Jahodové kostky můžeme ještě ozdobit šlehačkou a kouskem jahody.

Autor: miruna

Rychlý koláč se zakysanou smetanou

Osvědčený recept na přípravu vláčného moučníku se smetanovou náplní.

Ingredience

Postup přípravy

Z hladké mouky, cukru, kypřícího prášku, vejce a másla uhněteme hladké těsto (něco jako linecké). Těsto rozdělíme na polovinu a první část těsta vmačkáme do máslem vymazané dortové formy. Já používám klasickou odepínací formu s průměrem 30 cm. Stačí pouze rovnoměrná tenká vrstva po dně bez okrajů. Z druhé poloviny vyválíme kruh o velikosti formy a použijeme až po nalití náplně.

Zakysané smetany, vanilkové pudinky, cukr, vanilkové cukry a vejce ručně vyšleháme do jemné konzistence. Místo jedné smetany lze použít třeba nakrájená jablka, ale poté použijeme pouze jeden pudink. Připravenou směs nalijeme do formy a přiklopíme vyváleným těstem. Nijak nemačkáme, jen těsto položíme a srovnáme.

Koláč pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Doporučuji respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Koláč je hotový, když je povrch jemně zlatý.

Rychlý koláč se zakysanou smetanou podáváme podle chuti ke svačině nebo snídani.

Autor: Martina

Piškot se šlehačkovým krémem

Snadný a rychlý recept na lahodný zákusek se šlehačkou ke kávě.

Ingredience

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků a bílky našleháme na sníh. Žloutky s cukry ušleháme do pěny, přidáme šťávu ze dvou citronů, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, přisypeme hladkou mouku, prášek do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků.

Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Piškot pečeme asi 15 - 20 minut v troubě při 180 °C.

Na náplň ušleháme šlehačku, přidáme 3 lžíce medu a želatinový ztužovač za studena.

Piškot necháme vychladnout, rozpůlíme podélně, namažeme náplní, necháme ztuhnout a pocukrujeme.

Piškot se šlehačkovým krémem nakrájíme a podáváme jako jemný zákusek.

Autor: Drahuška