reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 42 listů papíru.

Zlaté české buchty

Trošku mísení a hnětení a zlaté honzíkovy buchty můžeme dát do trouby.

Ingredience

Postup přípravy

V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, cukr i žloutek. Vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Jako poslední přilijeme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 - 40 minut kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 1 cm silný. Plát těsta nakrájíme na čtverce asi 9 x 9 cm a do středu každého dáme vrchovatou lžíci naplně (tvarohová, maková, pudinková, čokoládová, marmeládová, povidlová - podle vlastní chuti). Okraje potřeme bílkem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a složíme rohy (jako psaníčko), aby náplň nebyla nikde vidět. Buchty zakulatíme, potřeme je po stranách rozpuštěným máslem a naskládáme do vymazaného pekáčku. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.

Pak zlaté české buchty potřeme na povrchu zbylým bílkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Hotové české buchty necháme mírně vychladnout a před podáváním na stůl je pocukrujeme.

Autor: Renča

Třešňovo-jahodová marmeláda

Jednoduchý recept na uschování letní úrody ovoce.

Ingredience

Postup přípravy

Třešně i jahody omyjeme i se stopkami a necháme je na sítu dobře okapat. Pak jahody zbavíme korunek a nakrájíme je na kousky. Z třešní odstraníme stopky, vypeckujeme je a rozmixujeme.

Ovoce smícháme ve větším hrnci s želírovacím cukrem a za občasného míchání uvedeme do varu. Pokud chceme marmeládu pikantnější, rozlomíme do ní jednu celou skořici a přidáme hřebíček. Zmírníme plamen a za občasného míchání marmeládu 5 - 7 minut provaříme.

Odstraníme vzniklou světlou pěnu a marmeládu plníme do nahřátých skleniček (třeba od dětské výživy) a ihned zavíčkujeme. Pokud jsme přidali koření, musíme si dát pozor, abychom ho do skleniček nepřidali! Skleničky s marmeládou "zabalíme" do deky a necháme do druhého dne vychladnout.

Z uvedeného množství je 7 skleniček třešňovo-jahodové marmelády.

Autor: Renča

Mleté maso se sýrem

Jednoduchý recept na karbanátky z mletého masa a sýru. Výborně chutnají s bramborovou kaší.

Ingredience

Postup přípravy

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, koření, osolíme, opepříme a směs důkladně promícháme. Tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme k masové směsi.

Z takto připravené směsi tvarujeme placičky, které poté obalíme v trojobalu. Obalené karbanátky smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.

Hotové mleté maso se sýrem podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Autor: lucik

Kokosovo-kakaová roláda

Velice jednoduchá, rychlá a dobrá mlska.

Ingredience

Postup přípravy

Do misky vložíme rozemleté piškoty, cukr, kakao, změklé máslo, mléko a rum. Zaděláme vláčné těsto.

Na náplň společně vymícháme máslo, cukr a kokosovou moučku.

Těsto na roládu vyválíme na 5 mm tloušťku na fólii posypané kokosem. Potřeme náplní, roládu stočíme a dáme do ledničky ztuhnout.

Kokosovo-kakaovou roládu nakrájíme na plátky a přidáme na mísu s cukrovím.

Autor: Bedřiška

Rafaelo

Vynikající cukroví, které se co do chuti může měřit s originálem.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr vanilkový i moučkový dáme do misky, společně s máslem a vodou. Necháme rozpustit ve vodní lázni. Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme postupně sušené mléko a strouhaný kokos. Vzniklou hmotu dáme do chladničky alespoň na 2 - 3 hodiny ztuhnout.

Z tuhé směsi tvoříme kuličky a do každé zabalíme oloupanou mandli. Kuličky rafaelo obalujeme v kokosové moučce a pak necháme v chladu zatuhnout.

Před podáváním naaranžujeme rafaelo do papírových košíčků.

Autor: ikobla

Rumové kuličky v kokosu

Rumové kuličky patří k mému nejoblíbenějšímu cukroví. Tradiční rodinný recept.

Ingredience

Postup přípravy

Změklé máslo nakrájíme na kousky a dáme do misky nebo na vál. Přisypeme cukr, ořechy, kakao a do důlku vlijeme rum. Rukama zpracujeme v těsto, které dáme do lednice odpočinout.

Z mírně ztuhlé hmoty tvarujeme menší kuličky. Rumové kuličky obalíme v kokosu.

Uložené v krabičce musíme pořádně hlídat, jinak rumové kuličky v kokosu nenápadně mizí.

Autor: Michy

Marcipán ze sušeného mléka

Další z receptů na falešný marcipán.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme změknout.

Do misky vsypeme cukr, přidáme bílek, sušené mléko a přidáme máslo. Zpracujeme lepivou hmotu, kterou ochutíme mandlovým aroma. Podle potřeby marcipán rozdělíme na kousky a obarvíme potravinářským barvivem.

Marcipán ze sušeného mléka můžeme použít ke tvorbě samotných cukrovinek nebo vytvářet malé ozdůbky. Lze jím plnit formičky, vyválet plát a vykrajovat nebo tvarovat ručně.

Autor: Michy

Marcipánová hmota

Recept na marcipán ze sušeného mléka a medu.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy vsypeme cukr, sušené mléko, přidáme med, vodu a mandlové aroma. Vše velmi dobře smícháme. Pokud to nejde, což se děje často, lze si pomoct tak, že namočíme ruce do vody a zpracujeme těsto rukama. Podle libosti vmícháme potravinářské barvivo.

Marcipánovou hmotu používáme na tvoření marcipánových tvarů nebo ke zdobení v plátech celých moučníků, apod.

Autor: Marie

Plněné trubičky

Recept na vánoční trubičky, které naplníme krémem a oba konce namočíme do čokolády.

Ingredience

Postup přípravy

Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme všechny potřebné suroviny a vypracujeme těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.

Mezitím si připravíme krém, kterým budeme plnit upečené trubičky. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Poté přidáme mleté ořechy a rum a důkladně promícháme.

Těsto vytáhneme z lednice a postupně odkrajujeme menší kousky, které vyválíme přes potravinovou fólii na plát hrubý zhruba 2 mm. Z plátu rádýlkem vykrajujeme obdélníčky o velikosti cca 3 x 2cm, které natáčíme na kovové trubičky. Takto připravené trubičky dáme na vymazaný plech (trubičky ukládáme spojem dolů) a upečeme v mírně předehřáté troubě. Doba pečení je zhruba 10 minut.

Upečené trubičky naplníme připraveným krémem. Poté oba konce trubiček namáčíme v čokoládové polevě, kterou připravíme smícháním čokolády na vaření a stoprocentního tuku. Nakonec necháme trubičky ztuhnout v lednici.

Autor: lucik

Košíčky s marcipánem

Košíčky plněné kokosem, čokoládou a zdobené marcipánovou kuličkou.

Ingredience

Postup přípravy

Podle receptu si připravíme poloviční dávku
nepravého marcipánu
a v dlaních z něj vyválíme 20 malých kuliček. Kuličky potom obalíme v kokosové moučce a necháme na vzduchu "vyschnout".

Ve vodní lázni, za občasného promíchání, rozpustíme čokoládu s tukem. Za stálého míchání přidáme kakao i cukr a nakonec "na zahuštění" kokos.

Kokosovou čokoládu rozdělíme do 20 papírových košíčků, lehce je posypeme kokosem a necháme asi 5 minut tuhnout. Pak doprostřed každého košíčku položíme marcipánovou kuličku a jemně ji vmáčkneme dovnitř.

Košíčky s marcipánem uložíme do chladničky zatuhnout.

Autor: Renča

Kokosová vosí hnízda

Vosí hnízda z kokosového těsta a kokosového krému pro jednotnou chuť.

Ingredience

Postup přípravy

Na těsto promícháme mleté piškoty s cukrem, kokosem a přidáme plátky másla, rum a mléko. Z ingrediencí vypracujeme těsto, kterými plníme formičky vysypané moučkovým cukrem. Z těsta si připravíme asi 30 kusů úlů, které necháme nejlépe do druhého dne zaschnout.

Úly plníme kokosovým krémem a nakonec je poklademe na malé linecké kolečko nebo dětský piškot.

Na náplň svaříme mléko, přidáme kokos, med a cukr. Společně krátce povaříme a necháme vychladit. Poté náplň dochutíme kokosovým likérem, a zahustíme drobečky ze světlých sušenek.

Hotová vosí hnízda zdobíme bílou čokoládou, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Stačí ozdobit špičku a posypat barevnou kokosovou moučkou.

Další videorecept na skvělé cukroví - mandlové stromečky



Autor: Michy

Afro trubičky

Naše nejoblíbenější cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Piškoty umeleme. Arašídy v cukru taky umeleme. Ze suroviny na těsto vypracujeme hodně tuhé těsto.

Těsto vyválíme na tenký plát a nakrájíme z něj pásy. Pásky těsta natáčíme na trubičky a necháme zaschnout.

Zaschlé afro trubičky namáčíme v čokoládě a plníme libovolným oblíbeným krémem.

Autor: Niky01

Tiramisu s mascarpone

Žádné levné náhražky, ale tiramisu s originálním italským mascarpone. Recept na úžasný dezert.

Ingredience

Postup přípravy

Žloutky vyšleháme s mletým cukrem a lžící horké vody do pěny. Poté přidáme mascarpone a ručně vyšleháme v hladký krém. Šlehačku vyšleháme se lžící vanilkou ovoněného moučkového cukru (nebo s 1 balíčkem vanilkového cukru). Z bílků vyšleháme sníh. Ke žloutkové směsi přidáme bílky a šlehačku a lehounce vymícháme krém.

Formu vyskládáme dlouhými cukrářskými piškoty. Ty přelijeme vychladlou černou kávou smíchanou s alkoholem (rum, vodka, likér). Piškoty potřeme krémem. Můžeme zasypat kakaem. Dáme další vrstvu piškotů a opět potřeme zbylým krémem. Důkladně zasypeme kakaem.

Tiramisu s mascarpone dáme do lednice alespoň na 12 hodin uležet. Je to potřeba, aby krém dobře ztuhl a držel tvar.

Foto: Thinkstock.com

Inspirujte se též v našem videoreceptu





Autor: Any

Masové karbanátky se žampiony

Žampionové placičky s trochou masa

Ingredience

Postup přípravy

Oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme očištěné nakrájené žampiony, pepř a podusíme. Necháme prochladnout. Maso semeleme. Žemle namočíme do mléka a vymačkáme, česnek utřeme se solí a smícháme s vejci, hladkou moukou, strouhankou a podušenými houbami. Vše dobře promícháme. Z hotové směsi tvarujeme karbanátky o stejné velikosti (dva na jednu porci). Obalíme v trojobalu a osmažíme v horkém tuku do zlatočervené barvy.

Autor: 59

Halušky s uzeninou, zelím a balkánským sýrem

Recept na jinou úpravu halušek, po které se u nás všichni mohou utlouct.

Ingredience

Postup přípravy

Ve velkém hrnci (já používám titanový) na sádle vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou uzeninu nebo uzené maso. Vše osmahneme a vypneme.

V jiném hrnci povaříme pokrájené kysané zelí i s nálevem a s trochou vody. Vaříme tak dlouho, až se všechna tekutina vyvaří. Balkánský sýr nebo brynzu si nastrouháme na jemném struhadle.

Obsah sáčku s těstem na halušky vsypeme do mísy a přidáme do něj podle chuti mletý pepř. Pak těsto připravíme podle návodu na sáčku. Pak přes cedník na noky tvoříme do vařící osolené vody malé nočky - halušky, které asi 2 minuty povaříme.

Uvařené halušky scedíme a vsypeme je do hrnce se směsí slaniny, cibule a uzeniny. Důkladně promícháme, přidáme zelí a nastrouhaný sýr. Opět důkladně promícháme a takto připravené halušky ihned podáváme.

Autor: dobrá víla

Palačinky

Recept na jednoduché palačinky, které si můžete dát s marmeládou, tvarohem nebo masem.

Ingredience

Postup přípravy

1. Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá).

2. Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme z obou dvou stran dozlatova.

3. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.

Poznámka autora receptu: Jednu porci počítám na 2 palačinky. Recepty vystačí přibližně na 8-10 palačinek v závislosti na velikosti pánve a tloušťce palačinek.






Další skvělý recept v našem videu


















Autor: Angrešt

Buchtičky se šodó

Tip na sladký oběd, který mají rády především děti. Vanilkové šodó potěší i dospělé.

Ingredience

Postup přípravy

Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchtičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout. V průběhu kynutí asi 2x prohněteme.

Pekáč vymažeme olejem. Z těsta tvoříme kuličky, které klademe do pekáčku těsně vedle sebe. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Buchtičky pečeme na 175 °C asi 20 minut. Ještě horké upečené buchtičky opět z vrchu potřeme olejem a kdo chce, může pocukrovat.

Krém na buchtičky uvaříme podle návodu na pudinku s tím rozdílem, že použijeme větší množství mléka. Asi o polovinu více mléka než je v návodu. Pro chuť přidáme trochu rumu a vanilkový cukr.

Buchtičky se šodó podáváme přelité vanilkovým krémem (šodó).

Autor: Niky01

Rajská omáčka s koulemi od babičky

Tuhle rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce, vyzkoušela jsem ji a od té doby ani jinou nevařím.

Ingredience

Postup přípravy

Masové koule




Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.



Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě - v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.




Rajská omáčka




V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.



Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.



K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

Autor: AnnieV

Honzíkovy české buchty

Klasika dle mé bábrlinky. Recept na výborné české buchty.

Ingredience

Postup přípravy

Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek.

Do mísy prosejeme hladkou mouku, žloutky, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, vanilkový cukr, kvásek a po trochách přidáváme vlažné mléko. Vše zpracujeme ve vláčné těsto, posypeme povrch moukou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Důležité je, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.

Po vykynutí rozdělíme těsto na poloviny a rozválíme na cca 1,5 cm plát, pomocí rádýlka rozdělíme na 12 čtverců, na které poklademe náplň podle vašeho výběru, třeba makovou, tvarohovou.

Buchty ze všech stran pomastíme rozpuštěným máslem a klademe vedle sebe. Honzíkovy české buchty pečeme prvních 10 minut na 200 °C, poté na mírném stupni cca 15 - 20 minut dopékáme.

Autor: Lefinka

Hrnkový sypaný tvarohový koláč

Vynikající tvarohový moučník, po kterém se vždy jen zapráší.

Ingredience

Postup přípravy

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Zvlášť rozmixujeme tvaroh, vejce, mléko a moučkový cukr. Kdo má rád, může přimíchat rozinky nasáklé rumem.

Polovinu sypké směsi nasypeme do hlubokého plechu, který jsme předem vymazali tukem. Ihned na ni nalijeme tvarohovou náplň a zasypeme zbytkem mouky. Po celém povrchu koláče poklademe na plátky nakrájené máslo a dáme péct do trouby.

Hrnkový sypaný tvarohový koláč doporučuji krájet až po vychladnutí, ale někdy té vůni neodoláme. Koláč podáváme i teplý. Jen pro jistotu, hrnek v tomto receptu znamená asi 2,5 dl.

Autor: Pitri-s1

Strouhaný koláč s tvarohem

Recept na vynikající kakaový koláč s tvarohem.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Z prosáté mouky smíchané s kypřícím práškem, kakaem, máslem a mlékem vypracujeme těsto. To zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme do lednice ztuhnout.

Formu vymažeme a vysypeme. Ztuhlé těsto rozdělíme na poloviny a jednu polovinu nastrouháme do formy.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem, solamylem, máslem a mlékem. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vpracujeme do náplně. Náplň rozprostřeme na těsto, nastrouháme na něj druhou polovinu těsta a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Upečený strouhaný koláč s tvarohem necháme lehce vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Strouhaný koláč podáváme vlažný i studený.

Autor: Ik

Sandokanovy oči

Výborné bonbony pro ty, kteří mají rádi čokoládu.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si krabičku od bonboniéry (osvědčily se mi mořské plody) a do každé jamky dáme po jedné lentilce.

Připravíme náplň 1. Do menšího kastrůlku dáme tuk, kokos, sušené mléko a cukr. Nad párou vše za stálého míchání zahřejeme až do rozpuštění. Pozor, hmota se nesmí vařit. Poté nalijeme na každou lentilku tak, aby ještě zbylo místo na další 2 náplně. Necháme ztuhnout.

Na druhou náplň spojíme ořechy a cukr s rumem. Polovinu kávové lžičky dáme na zchladlou náplň 1. Je možno i více podle velikosti bonboniéry.

Nakonec si připravíme poslední náplň. Do kastrůlku vložíme tuk, cukr a kakao a připravíme stejně jako náplň 1.

Zalijeme všechny bonbony a necháme polevu ztuhnout.

Je dobré vložit celé plato od bonboniéry do mrazáku. Bonbony rychleji ztuhnou a také se výrazně prodlouží doba trvanlivosti. Sandokanovy oči můžeme věnovat jako dárek nebo jako dobrotu pro nečekané návštěvy.

Autor: Ninfa

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

Máte rádi jemné moučníky? Tento strouhaný koláč se vám bude při každém soustu rozpadat na jazyku.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva, kakaem a cukrem. K sypkému základu přidáme na kousky nakrájený tuk a žloutky. Vypracujeme těsto a zabalíme ho do potravinové folie. Na hodinu ho uložíme do mrazničky.

Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Tvaroh rozmícháme se žloutky, moučkovým cukrem a pudinkovým práškem. Nakonec zlehka zapracujeme sníh.

Menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno nastrouháme polovinu kakaového těsta, pokryjeme tvarohem a nastrouháme zbylé těsto.

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut.

Autor: Michy

Křehké kokosové těsto

Recept na jemné domácí těsto s kokosem.

Ingredience

Postup přípravy

Na vál nasypeme hladkou mouku (prosetou), přisypeme moučkový cukr i kokos (kokosovou moučku), přidáme rozměklý tuk i citronovou kůru a vyklepneme vejce. Všechny ingredience důkladně, ale rychle zpracujeme. Podle potřeby, pokud je těsto hutné a špatně se pojí, přidáme smetanu.

Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a uložíme asi na 1 hodinu odpočinout do chladu.

Z těsta na pomoučněném vále vyválíme placku a vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vždy na plech dáváme tvary stejné velikosti.

Menší tvary pečeme na 180 °C, větší na 200 °C. Podle velikosti tvarů pečeme
15 - 30 minut. Během pečení je nutná kontrola. Hotové cukroví má krásně zlatavou barvu.

Autor: Renča

Střecha z BeBe sušenek

Vynikající recept na nepečený moučník s tvarohovým krémem.

Ingredience

Postup přípravy

Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme ho rumem. Nejlepší je použít přímo šlehač.

Na alobal naskládáme jako šachovnici BeBe sušenky (3 řady po 7 kusech, střídáme světlou a tmavou barvu sušenek). Je dobré si na alobalu vyzvednout okraje, aby se sušenky nerozjížděly.

Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou sušenku a obráceně.

Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány vcelku. Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy.

Po zatuhnutí v lednici polijeme moučník čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.

Pak už jen střechu z BeBe sušenek krájíme a nestačíme se divit, jak dobrůtka rychle mizí.

Autor: Gabriela277

Měsíční krajina

Recept na rychlý koláč.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200 °C. Uvaříme si pudink podle návodu na obalu. Pudink nechladíme.

Vejce s cukrem utřeme do husté hmoty. Přidáme mouku, prášek do pečiva a olej. Vyšleháme v hladké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto nalijeme pudink. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 - 20 minut.

Upečený a teplý koláč potřeme zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem. Měsíční krajinu necháme vychladnout.

Vychladlou a uleželou měsíční krajinu nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

Autor: jirten

Líná manželka

Jednoduchá nepečená rychlovka, po které se zapráší.

Ingredience

Postup přípravy

Pekáč (plech nebo jinou formu) vyložíme pečicím papírem a vrstvíme. Patro BeBe sušenek můžeme volit šachovnici nebo třeba jednu z vrstev tmavou a druhou světlou. Namažeme marmeládou a naskládáme druhé patro.

Z litru mléka a cukru dle návodu na pudinku a tří pudinkových prášků uvaříme hustou hmotu, kterou vytvoříme další vrstvu. Následuje další vrstva BeBe sušenek.
Nakonec si umícháme zakysané smetany, můžeme přidat i kapičku rumu nebo tresti. Cukr v originál receptu je, ale já už ho nedávám (v pudinku a sušenkách je ho dost). Bílou směsí potřeme celý povrch buchty a nakonec posypeme strouhanou čokoládou, čokoládovou rýží (myší hovínka) nebo zdobíme dle vlastní fantazie.

Dezert líná manželka necháme v chladu uležet nejlépe přes noc, poté krájíme řezy. Schováváme pečlivě! U nás se sní většinou ještě vlažný.

Autor: kporizova

Zapečené kuřecí maso s nivou a smetanou

Recept na kuřecí maso zapečené s nivou,smetanou a brambory pro asi 6 až 8 osob.

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme si brambory ve slupce. Necháme je vychladnout a pak je nakrájíme na kolečka. Kuřecí prsa nakrájíme na menší plátky a dáme je do mísy. Přidáme grilovací koření, sůl, pepř a trochu oleje. Promícháme a necháme asi tak hodinu naložené. Potom přidáme dvě vejce, promícháme a na pánvi osmažíme. Cibuli očistíme a nkrájíme na kolečka. Párky nakrájíme na proužky. Nivu nastrouháme. Dvě vejce rozšleháme, přidáme smetanu z kelímku a promícháme.

Když máme vše připraveno, začneme. Trochou oleje vymažeme remosku nebo pekáč. Pokládáme první vrstvu - cibuli, druhou vrstvu jsou brambory, které lehce osolíme. Další vrstvou jsou párky, pak niva a nakonec dáme usmažené kuřecí plátky. Vše opakujeme, až bude pekáč nebo remosku plnou. Nakonec vše zalijeme připravenou smetanou. Kuřecí maso s nivou dáme na hodinu zapéct do trouby vyhřáté na 180°C.

Zapečené kuřecí maso s nivou a smetanou ihned podáváme. Můžeme doplnit zeleninovým salátem.

Autor: cafajosef

Smetanové pokušení

Jednoduchý a zároveň neodolatelný smetanový dezert, který stojí za ochutnání.

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme silnou kávu a necháme vychladnout. Vyšleháme si do tuha jednu smetanu ke šlehání. V sáčku rozmačkáme nahrubo Koka sušenky.

Příprava krému: Přidáme pomalu vyšlehanou smetanu do kysané smetany promíchané s vanilkovým cukrem.

Dno dortové formy vyložíme cukrářskými piškoty, které pokapeme vychladlou kávou. Počet se může lišit podle velikosti formy. Na piškoty dáme vrstvu krému - polovinu dávky. Krém posypeme polovinou drcených sušenek. Postup opakujeme - vyložíme vrstvu piškotů, pokapeme kávou, přidáme zbylý krém a posypeme sušenkami.

Vyšleháme do tuha druhou smetanu, kterou naneseme na vrstvu sušenek. Nakonec posypeme dort kakaem.

Smetanové pokušení necháme uležet a vychladnout nejlépe do druhého dne. Podáváme s dobrou kávou.

Autor: Stáňa

Krém do vánočního cukroví

Vynikající krém, který lze použít do kteréhokoli slepovaného vánočního cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Dáme cukr a vejce do nádoby a rozmícháme, potom šleháme v páře do ztuhnutí. Nádobu s horkou hmotou přendáme do studené vody a opět šleháme do vychladnutí.

Máslo utřeme s kakaem. Vyšlehané máslo spojíme s vychladlou hmotou a krém je hotový.

Hotovým krémem slepujeme vánoční cukroví. Použít se dá na ořechy, linecké nebo moka placičky a další.

Autor: Helenae

Rychle křehké kokosové těsto

Recept na voňavé kokosové cukroví, které je křehké hned po upečení a nepotřebuje dlouhé týdny k odležení.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Z celého citronu (bio kvality nebo dobře očištěného) nastrouháme kůru a vymačkáme asi lžíci šťávy.

Cukr a máslo utřeme pomocí vařečky, rukou nebo hnětače. Postupně zapracujeme žloutky, prosátou mouku, citronovou kůru, šťávu a nakonec přidáme i strouhaný kokos. Podle chuti můžeme kápnout i trochu vanilkové esence. Zpracujeme hutné kokosové těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek a zabalíme do potravinové fólie. Uložíme do ledničky alespoň na hodinu.

Z kokosového těsta můžeme tvořit protlačované cukroví pomocí strojku nebo cukrářského sáčku, případně těsto vyválet na pomoučněném vále a vykrajovat nejrůznější tvary. Kokosové cukroví pečeme ve středně vyhřáté troubě 10 - 15 minut podle velikosti.

Kokosové těsto si můžeme připravit do zásoby, v lednici vydrží max. týden, ale v mrazáku až měsíc. Upečené kokosové cukroví se dá konzumovat hned po upečení, ale nejlépe chutná 2 - 3 dny poté, nepotřebuje týdny odležet jako jiné druhy těst.

Autor: Michy

Svíčková na smetaně po našem

Svíčková omáčka na smetaně tak, jak ji máme rádi u nás doma.

Ingredience

Postup přípravy

Maso (falešnou nebo pravou svíčkovou) očistíme, ze slaniny si nakrájíme klínky a maso slaninou prošpikujeme po směru vláken. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme na jemno. Předehřejeme si troubu na 230 °C. Maso nasolíme, opepříme, obalíme v koření (nové koření + tymián), dále obalíme v cibuli a nastrouhané zelenině. Vložíme do pekáčku nebo hrnce, zasypeme zbytkem zeleniny, pokapeme šťávou z půlky citronu a zalijeme cca 100 g rozpuštěného másla. Pečeme doměkka cca 2,5 hodiny zakryté, zbytečně neodkrýváme, ať vůně zůstanou tam, kde mají. V případě potřeby podlijeme jen opravdu malým množstvím hovězího vývaru. Pokud nebudete pekáček příliš často odklápět, nebude potřeba tolik podlévat.

Po upečení maso vyjmeme z pekáčku na prkénko a necháme pár minut odpočinout, zeleninu přemístíme do hrnce, vyjmeme kuličky nového koření. Přilijeme hovězí vývar dle požadovaného množství, přivedeme k varu a omáčku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem - opravdu do jemna. Přidáme 2 kysané smetany a povaříme. Dále přidáme smetanu na vaření. Dochutíme (citron, sůl, pepř, případně cukr). Většinou není potřeba dále zahušťovat (to záleží na množství zeleniny - čím více, tím hustší). Nakonec nakrájíme maso na tenčí plátky a naházíme do omáčky. Necháme pomalu varem probublat cca 10 minut.

Svíčkovou na smetaně po našem podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčem (plátek citronu, šlehačka, brusinky)

Pro ty, kteří vydrží, je tady ještě jeden tip. Omáčka chutná ještě lépe druhý den, když se krásně odleží.

Autor: FuFajz

Kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou

Vyzkoušejte recept na kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou. Koláč výborně chutná i s rebarborou nebo rybízem.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Veškeré ingredience na těsto odvážíme a odměříme. Droždí v menší misce utřeme s cukrem, zalijeme 2 - 3 lžícemi mléka a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Ve zbývajícím mléce zvolna rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme špetku soli, cukr, žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přilijeme mléko s máslem a pomocí vařečky zaděláme řidší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Mezitím si připravíme z másla, cukru a mouky drobenku, kterou uchováme vchladu. Jablka očistíme, zbavíme jadřinců a i se slupkou nakrájíme na plátky.

Připravíme si tvarohovou náplň. Polotučný tvaroh vyšleháme se 4 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ochuceného tvarohu.

Plech vyložíme pečícím papírem na který mokrýma rukama stejnoměrně rozpřostřeme vykynuté těsto. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, plátky jablek a vše hustě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 40 minut.

Vychladlý kynutý koláč s tvarohem a jablky rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.

Toto množství surovin je určeno na jeden plech, nebo dva koláče připravené ve velké remosce.

Autor: Jarka-P

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!

Ingredience

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Autor: 100

Míša řez s malinami

Recept na vynikající míša řezy, kterým dodají ten pravý šmrnc maliny.

Ingredience

Postup přípravy

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme těsto, které rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, můžeme použít i dortovou formu. Korpus na míša řezy pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 25 minut. Zda je korpus upečený, zkoušíme klasicky špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

Dále si připravíme krém. Tvaroh vyšleháme s máslem a cukrem do hladké hmoty. Másla není opravdu moc, také jsem se toho bála, ale je to dostačující. Tvaroh doporučuji klasický v kostce, ne vaničku. Korpus natřeme vyšlehaným krémem.

Když je korpus natřený krémem, vezmeme připravené maliny. Mohou být i mražené, ale čerstvé jsou čerstvé. Jednu malinu po druhé zamáčkneme do krému a uhladíme, aby se vytvořil rovnoměrný povrch, na který může přijít poleva.

Na polevu si ve vodní lázni rozehřejeme máslo, nalámeme do něj čokoládu a mícháme až vznikne hladká hmota. Pokud je čokoláda příliš tuhá přidáme trochu mléka či vody. Připravenou polevou potřeme krém s malinami. Řezy pak dáme odležet do ledničky, aby se mohly propojit chutě a ztuhla čokoláda.

Míša řez s malinami nakrájíme a servírujeme. Případně můžeme ještě na povrchu ozdobit tvarohem a malinami.

Autor: Romulka

Drobenka na koláč

Víte, jak připravit drobenku na koláč? Jednoduchý a rychlý návod je zde!

Ingredience

Postup přípravy

Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem.

Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní.

Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka.

Pak už jí stačí jen posypat připravený koláč a dát zapéct.

Autor: Stáňa

Rychlý velikonoční beránek

Pokud chcete upéct velikonočního beránka, rozhodně zkuste tento jednoduchý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na beránka důkladně vymažeme a pořádně vysypeme moukou. Mouku smícháme práškem do pečiva. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Žloutky dáme do větší mísy. Vyšleháme je spolu s cukrem, vodou a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme smetanu a nakonec přidáme i mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy, beránka vložíme do trouby a pečeme. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut. Místa, která by se mohla připalovat, jako třeba ouška, obalíme alobalem.

Upečeného velikonočního beránka vyjmeme z trouby, formu zabalíme do studené vlhké utěrky. Pak beránka opatrně vyklopíme z formy.

Rychlého velikonočního beránka ozdobíme a můžeme podávat.

Autor: Vilienka

Třený velikonoční beránek

Klasický velikonoční beránek.

Ingredience

Postup přípravy

Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme.

Třené těsto rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme beránka z formy a necháme vychladnout.

Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.

Autor: máma

Ovocné kynuté knedlíky bez vážení

Klasické kynuté knedlíky, které asi nejlépe chutnají s jahodami.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek. Do něj nalijeme trochu vlažného mléka a rozdrobíme kvasnice. Promícháme s troškou mouky, posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme kvásek v teple nakynout.

Pak přidáme sůl, vejce, mléko podle potřeby a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Těsto opět necháme v teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta tvoříme knedlíky, které plníme buď ovocem nebo povidly či zavařeninou.

Ovocné kynuté knedlíky bez vážení vaříme ve vroucí vodě pod pokličkou asi 5 minut, ale záleží na velikosti knedlíků. Obrátíme je a vaříme odkryté ještě 3 minuty. Po vyjmutí ovocné knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich vyšla pára.

Ovocné kynuté knedlíky bez vážení posypeme strouhaným tvarohem, cukrem nebo skořicí a polijeme rozehřátým tukem nebo smetanou. Ihned podáváme.

Autor: Háňa

Babiččiny vanilkové rohlíčky

Lepší rohlíčky jste nikdy nejedli. Originální recept na vanilkové rohlíčky mé babičky.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme.

Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici.

Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova.

Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

Insprujte se též v našem videu


Autor:

Bramborové šišky s ořechy

Těsto na šišky je podle mé babičky, která pro šišky často používala i název slejšky“.

Ingredience

Postup přípravy

Ořechy umeleme nebo rozsekáme tyčovým mixerem. Máslo v kastrolku uškvaříme dorůžova.

Studené brambory nastrouháme na vál, posypeme solí, moukou, krupicí. Do směsi uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a nalijeme ocet. Přidáním octa je pak těsto křehčí. Ze všeho rukama zpracujeme pevné těsto.
Těsto rozdělíme asi na 3 části a z každé vyválíme na pomoučněném vále delší válečky. Z nich odkrajujeme malé kousky, které v ruce vytvarujeme na šišky. Šišky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.

Bramborové šišky polijeme uškvařeným máslem, posypeme rozemletými ořechy a cukrem. Způsobů podávání je samozřejmě více. Šišky mohou být posypané jen cukrem a polité máslem, chutnají i s cukrem a skořicí. Nebo můžeme na másle osmažit strouhanku a šišky pak promíchat se strouhankou a cukrem.

Brambory na šišky vaříme předem, aby stačily před přípravou šišek vychladnout. Stejné těsto lze použít i na bramborové špalíčky.

Autor: Dana

Jednoduchá tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka - ten nejsnadnější recept.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy dáme tvaroh, máslo, cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku, 2 lžíce rumu, 4 žloutky a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně lehce přidáme k těstu.

Těsto na tvarohovou bábovku nalijeme do olejem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku. Upečeme ve vyhřáté troubě.

Jednoduchou tvarohovou bábovku vyklopíme a podáváme vychlazenou.

Autor: gazová