reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 9 listů papíru.

Skládané řezy

Výborné dvoubarevné skládané kakaovo-tvarohové řezy.

Ingredience

Postup přípravy

Řezy se skládají z tmavého kakaového těsta a ze světlého tvarohového těsta.
Kakaové těsto si připravíme takto: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko, citrónovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao.
Tvarohové těsto si připravíme takto: Tvarohy ušleháme s vejci, cukry, pudinkovým práškem a mlékem na řídké těsto.

Na vymazaný a vysypaný plech rozetřeme asi dvě třetiny kakového těsta, na něj nalijeme všechno světlé těsto a na něj opět rozetřeme zbytek kakaového těsta.

Po upečení a vychladnutí posypeme skládané řezy moučkovým cukrem.

Autor: ejmik

Hrášková polévka s krutonky

Krémová hrášková polévka podávaná s křupavými krutonky. Klasický recept na dobrý hráškový krém.

Ingredience

Postup přípravy

Nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, bílou část pórku a stroužek česneku lehce orestujeme na másle. Po chvilce přisypeme hrášek, ochutíme solí, pepřem, oreganem a tymiánem a zalijeme vývarem, přivedeme k varu a rozmixujeme.

Na sucho opečeme krutony z rohlíku. Když jsou dokřupava opečené, přidáme do pánve kousek másla a promícháme, odstavíme z ohně. Do polévky přilijeme kapku smetany, podle chuti dosolíme nebo dopepříme a polévku přecedíme přes cedník.

Hráškovou polévku servírujeme s krutonky.

Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!

Autor: Zdeněk Pohlreich

Šátečky s pudinkem

Recept je velmi jednoduchý, přitom jím pohostíte každou návštěvu.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si dáme vařit pudink (pudinkový.prášek, mléko a cukr) a po uvaření necháme asi hodinu chladnout.

Troubu rozehřejeme na 220 °C.

Dále si vyválíme listové těsto a nakrájíme na čtverečky. Na každý dáme kávovou lžičku pudinku a kávovou lžičku marmelády. Spojíme rohy a zabalíme do šátečku.

Listové šátečky s pudinkem dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 - 20 minut.

Hotové šátečky s pudinkem a marmeládou necháme vychladnout a před podáváním je podle chuti sypeme moučkovým cukrem.

Autor:

Krokety ze zbylých brambor

Také nevíte co s bramborami, které vám zbyly od oběda? Připravte si krokety!

Ingredience

Postup přípravy

Brambory rozmačkáme, přidáme vejce a mouku. Připravíme tak tužší těsto.

Z těsta trháme kousky a tvarujeme kuličky (jejich obalením v mouce se při práci tolik nelepí na prsty).

Připravené kuličky fritujeme v rozpáleném oleji.

Kroketky jsou vhodné k masu, ale také jako doplněk k dobrému vínu nebo pivu.

Autor: Stáňa

Domácí krtkův dort

Recept na krtkův dort hodně podobný kupovanému.

Ingredience

Postup přípravy

Horkovzdušnou troubu zapneme, aby se vyhřála na 180 °C. Nachystáme si formu na dort. Vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Já používám formu o průměru 22 cm. Pokud máte větší, je to jedině dobře. Ideální je forma o průměru 26 cm.

V míse smícháme sypké suroviny (čokoládové pudinky, prášek do pečiva, moučkový cukr), pak vmícháme vejce a olej (nejlépe elektrickým mixérem). Těsto vlijeme do nachystané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Těsto pečeme asi 20 minut. Upečený korpus poznáme tak, že se lehce odklápí od dortové formy a že se těsto nelepí na špejli.

Než se těsto upeče, nachystáme si krém. Šlehačky ušleháme do tuha. Vmícháme želatinový ztužovač, připravený podle návodu na obalu. Já používám Želatinový ztužovač Dr.Oetker (odpovídá 6 plátkům želatiny). Ten připravíme tak, že do 100 ml vlažné vody vsypeme obsah sáčku a mícháme asi 30 sekund. Poté rychle vmícháme do šlehačky a mícháme elektrickým mixérem asi 2 minuty. Přidáme asi 20 g mletého cukru (nebo víc, podle chuti), v mixéru rozmixovaný banán a čokoládu rozkrájenou na malé kousky. Takto připravený krém dáme asi na 30 minut do lednice, aby před použitím ještě trochu ztuhl.

Upečený korpus necháme zchladnout. Poté ho přendáme na talíř a lžící vydlabeme asi 1,5 cm do hloubky a necháme asi 1 cm široký okraj. Vydlabanou část korpusu v misce rozdrobíme. Vydlabaný korpus poklademe banány rozkrájenými na půlky, rozkrojenou částí dolů. Použila jsem víc banánů, proto jsem je na korpus dala celé/kulaté). Šlehačkový krém navršíme na korpus kopulovitě až k okraji a posypeme rozdrobeným korpusem. Domácí krtkův dort dáme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout.

Domácí krtkův dort podáváme vychlazený.

Autor: Myrrha

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.

Ingredience

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Autor: Renča

Rychlé bramborové noky

Recept na rychlé bramborové noky.

Ingredience

Postup přípravy

Větší brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Tekutinu z nich slijeme. Brambory osolíme a vmícháme do nich vejce a krupici s moukou. Vypracujeme řídké těsto, které se lepí na vařečku.

K varu přivedeme hrnec s dostatečným množstvím vody, kterou pak osolíme. Lžící namočenou ve studené vodě vykrajujeme přibližně stejně velké kousky těsta, které ihned vkládáme do vroucí vody. Rychlé bramborové noky vaříme asi 5 - 10 minut podle velikosti nebo až vyplavou.

Rychlé bramborové noky podáváme jako přílohu.

Autor: monca-beruska

Tvarohový koláč s broskví

Oblíbený recept pro milovníky tvarohových moučníků. Pro slavnostnější příležitosti přizdobíme kompotovaným ovocem a čokoládou.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve připravíme těsto. Na vál prosejeme mouku, kterou smícháme s polovinou prášku do pečiva. Přidáme cukr. Do středu rozklepneme jedno vejce a dokola rozdrobíme změklé máslo. Vše zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme na chvíli odležet.

Kompotované broskve necháme okapat, potom je nakrájíme na kousky.

Náplň připravíme ve šlehači. Tvaroh zalijeme mlékem, přidáme vejce, vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek, olej a cukr. Vše důkladně promícháme. Nakonec vařečkou vmícháme nakrájené kompotované broskve.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Nejlépe ručně poklademe dno a stěny formy těstem. Nyní do formy vlijeme připravenou krémovou náplň. Tvarohový koláč s broskví pečeme v mírné troubě dozlatova, dokud náplň neztuhne.

Tvarohový koláč s broskví podáváme ke kávě nebo čaji. Můžeme ho ozdobit kompotovanou broskví a čokoládou.

Autor: Jarka-P

Vláčná mramorová bábovka

Recept na olejovou bábovku, která vydrží i týden.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr krupici, žloutky a vanilkový cukr vyšleháme do zhoustnutí, až se dělá pěna. Pak pomalu vmícháme olej s vodou a přimícháváme po částech mouku.
Z bílků vyšleháme do tuha sníh a nakonec ho opatrně vmícháme do těsta. Odložíme si 1/3 těsta bokem.

Formu bábovky vymažeme a vysypeme krupičkou. Nalijeme těsto do bábovkové formy a do odloženého těsta vmícháme kakao a přilijeme do formy.

Mramorovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 3/4 hodiny.
Zkusíme vpíchnutím do bábovky špejlí, zda je upečená. Nelepí-li se nám těsto na špejli, je bábovka hotová.

Mramorovou bábovku necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Vláčná nám vydrží až týden.

Autor: buchticka