reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 16 listů papíru.

Ďábelská cizrna

Co s cizrnou, která se válí ve spíži? Tady je výborný recept.

Ingredience

Postup přípravy

Cizrnu přes noc (asi na 10 hodin) namočíme. Poté ji uvaříme v neosolené vodě do křupava, trvá to asi 45 minut. V posledních 15 minutách častěji kontrolujeme, aby se cizrna nerozvařila. Cizrnu scedíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozetřeme.

Na pánvi osmahneme na oleji mletou papriku a přidáme cibuli s česnekem. Poté přidáme uvařenou cizrnu. Chvíli necháme smažit a přidáme kukuřici nebo zeleninu podle chuti, nezapomeneme na kousek másla. Nakonec cizrnu dochutíme mletým pepřem a chilli omáčkou. Necháme pod pokličkou dojít.

Ďábelskou cizrnu podáváme jako pikantní hlavní chod bez masa.

Autor:

Cizrna s kuřecím masem a cuketou

Zdravé a chuťově nekomplikované jídlo. Moc dobrý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Cizrnu namočíme několik hodin dopředu. Můžeme použít i cizrnu konzervovanou ve slaném nálevu, ta se namáčet nemusí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kuřecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky.

Nakrájenou cibuli dáme opéct na rozehřátý olivový olej. Přidáme nakrájené kuřecí maso a opékáme. Dále přidáme nakrájenou cuketu, okořeníme kari kořením, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme, až je cuketa měkká. Nakonec přidáme cizrnu a prohřejeme. Pro zjemnění chuti můžeme po dokončení přidat bílý jogurt.

Cizrnu s kuřecím masem a cuketou podáváme jako hlavní chod.

Autor:

Pikantní košér cizrnové placičky

Velice chutné a zdravé cizrnové placky. Recept plný bylinek.

Ingredience

Postup přípravy

Cizrnu vsypeme do mísy a přelijeme ji 2 litry studené vody. Zakryjeme utěrkou a cizrnu necháme přes noc namočenou. Poté vylijeme vodu a cizrnu usušíme v utěrce.

Do mixéru dáme cizrnu, sekanou petrželku, vejce, kmín, sůl, kayenský pepř a česnek. Vše mixujeme, dokud nám nevznikne pasta podobné sypké textury jako kuskus. Směs přendáme do mísy a vidličkou vmícháme 1/2 hrnku strouhanky. Dáme na 30 minut do lednice.

Pánev naplníme slunečnicovým olejem (asi 3,5 cm) a dáme ho rozehřát. Ze směsi děláme placičky (asi 3 lžíce směsi na jednu placičku) a obalujeme ve zbylé strouhance. Cizrnové placičky smažíme dozlatova a pokládáme na ubrousky.

Na omáčku smícháme sezamovou pastu, 2 lžíce nasekaných bylinek a koření, přidáme pár kapek citronové šťávy, česnek, sůl a pepř podle chuti. Pro řidší konzistenci přidáme pár kapek vody.

Pikantní košér cizrnové placičky podáváme s omáčkou a ledovým salátem s rukolou.

Autor: Anna

Zapečené těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Recept na zapečené těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme si těstoviny (špagety) podle návodu na obalu. Mezitím uvaříme špenát, který osolíme, přidáme prolisovaný česnek a nakonec vmícháme 2 vejce. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do misky, přidáme sůl, pepř, sójovou omáčku, bazalku, rozmarýn, staročeské koření a grilovací koření. Na pánvi osmahneme dozlatova středně velkou cibuli a přidáme maso, které jsme si připravili společně s kořením do misky.

Těstoviny, špenát a kuřecí směs vložíme do zapékací misky a pečeme 5 minut, přidáme 3 rozšlehané vejce a pečeme dalších 5 minut.

Zapečené těstoviny se špenátem a kuřecím masem rozdělíme na talíře a podáváme jako hlavní chod.

Autor: Dobroty

Plněná cuketa s ovčím sýrem

Recept na chutné naplněné cukety, kterým svou chuť dává ovčí sýr a oregano.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si obvyklým způsobem uvaříme rýži. Omyté cukety rozkrojíme podélně na poloviny a vydlabeme vnitřek s dužinou. Necháme jen okraj cukety tak 1 cm. Dužinu nasekáme nadrobno. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Ovčí sýr nastrouháme nahrubo či nadrobíme.

Cibuli dáme osmahnout na olej a přidáme dužinu z cukety. Dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a oreganem. Směs dusíme doměkka. Před dokončením přidáme ještě uvařenou rýži a odstavíme.

Mezitím rozpálíme troubu tak na 180 °C. Ovčí sýr vmícháme spolu s vejci do podušené směsi. Směsí naplníme vydlabané cukety.

Naplněné cukety pečeme dozlatova na plechu (či vhodné formě) na pečícím papíře tak 25 minut.

Plněnou cuketu s ovčím sýrem podáváme ozdobené čerstvými bylinkami podle chuti a se zeleninovým salátem či svěžím jogurtovým dipem.

Autor: Conny

Smažené cuketky

Cuketa obalovaná v neobvyklém zdravém zdravém trojobalu.

Ingredience

Postup přípravy

Cuketu nakrájíme na asi 0,5 cm silná kolečka, která oloupeme a posolíme. Do tří nádob si připravíme trojobal s malými změnami. Mouku dáváme celozrnnou pšeničnou (lze i žitná) s jednou lžící hladké mouky. Do rozklepnutých rozšlehaných vajec přidáme špetku soli, mletého pepře a lžíci polotučného mléka. Místo klasické rohlíkové strouhanky použijeme pouze kukuřičnou - má lepší chuť, je zdravější a nenasákne tolik tuku. Očištěné a osolené cukety obalíme podle klasického postupu (mouka-vejce-strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Stačí minutku dvě z každé strany.

Množství surovin si každý odhadne sám, podle velikosti cukety a vajec.

Obalovanou cuketu podáváme s bramborem, chlebem, celozrnnými bulkami nebo jíme jen tak. Cukety v trojobalu se dají jíst jen tak na chuť, teplé i studené, nebo jako hlavní jídlo s bramborem či zeleninovou přílohou.

Autor: andanza

Mexické kuřecí z páry

Skvělé marinované kuře vařené v páře, které podáváme s tortillou.

Ingredience

Postup přípravy

Příprava marinády:
Pro přípravu marinády smícháme citronovou a pomerančovou štávu, česnek, mleté annatto (můžeme nahradit paprikou), oregano, kmín, hřebíček, skořici a podle chuti osolíme a opepříme.

Příprava masa:
Kuře rozporcujeme na 8 délů a ty rozložíme do mělkého pekáčku a zalijeme připravenou ovocnou marinádou. Necháme odležet v chladničce přes noc nebo alespoň 6-8 hodin. Během marinování kuře nejméně jednou v marinádě obrátíme.

Marinované porce kuřete vložíme do alobalu po 4 kouscích do každého balíčku. Zbytek marinády rovnoměrně rozdělíme a zalijeme jí maso ve fólii. Balíčky pečlivě zabalíme, aby marináda nevytékala.

Vodu v parním hrnci přivedeme k varu, balíčky s kuřetem dáme na pařák a stáhneme plamen, aby se voda vařila jen mírně. Kuře vaříme v páře asi 1 a půl hodiny. Průběžně kontrolujeme množství vody v parním hrnci i podle potřeby doléváme.

Podáváme v nahřátých miskách se štávou, která zůstane v alobalu. Vhodnou přílohou jsou ohřáté tortilly.

Autor:

Batátové pyré se zeleninovou směsí a kuřecím masem

Recept na rychlý a chutný exotický pokrm.

Ingredience

Postup přípravy

Začneme tím, že si nakrájíme potřebnou zeleninu (pórek, cibuli, mrkev) na kostičky nebo nudličky a umyjeme a oloupeme batáty (2 malé nebo jeden velký). Batáty nakrájíme na větší kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou, trochu osolíme a dáme vařit, dokud nebudou batáty měkké (cca 15 minut). Uvařené batáty scedíme. Nakrájenou zeleninu zatím necháme stranou.

Mezitím si nakrájíme kuřecí prsa na tenké nudličky. Masové nudličky dáme do misky, přidáme sójovou omáčku a koření. Nesolit, sójová omáčka maso osolí dostatečně. Vše promícháme a rozehřejeme pánev s olejem. Začneme smažit maso. Když se nám zdá maso hotové, přidáme zeleninu a promícháme. Smažíme ještě několik minut za občasného zamíchání. Když mrkev změkne, je to pro nás signál, že máme hotovo. Vzniklou směs přikryjeme poklicí, aby nám nevychladla a pustíme se to batátového pyré.

Do scezených horkých batátů přidáme trochu másla a rozšleháme tyčovým mixérem. Pokud máme radši jemnější kaši, přidáme ještě trochu mléka. Podle potřeby osolíme.

Batátové pyré se zeleninovou směsí a kuřecím masem dáme na talíře a ihned podáváme.

Autor: Anna

Pikantní medová kuřecí křídla

Recept na skvělá a mazlavá kuřecí křídla.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme olej, sojovou omáčku, worchesterovou omáčku, med, chilli koření, mletý černý pepř, mletou sladkou papriku, prolisovaný česnek a sůl. Kuřecí křídla necháme marinovat asi 24 hodin.

Kuřecí křídla naskládáme do pekáče, přelijeme marinádou, přikryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut zhruba na 150 °C. Poté maso odkryjeme a necháme asi 15 minut dopéct na vyšší teplotu, aby se vytvořila kůrka. Já osobně preferuji křidélka mazlavější.

Pikantní medová kuřecí křídla podáváme s přílohou podle chuti, například s americkými brambory nebo hranolky.

Autor: Eliška

Izraelské sladké kuře

Recept na výborné sladké kuře, které je velice populární v Izraeli.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a poté položíme na dno pekáče. Poté smícháme dohromady med, sladkou chilli omáčku, kečup, sójovou omáčku a cukr v jedné míse dohromady. Důkladně promícháme, dokud nám nevznikne tmavě červená omáčka.

Troubu předehřejeme na 180 °C a kuřecí stehýnka důkladně opláchneme ve vodě. Poté jednotlivá stehýnka namočíme celá do omáčky. Stehýnka dáme na pekáč a zbytkem omáčky je důkladně zalijeme. Pekáč zakryjeme alobalem, dáme do trouby a pečeme po dobu 1 - 1,2 hodiny.

Izraelské sladké kuře podáváme s americkým brambory, hranolky či rýží.

Autor: Namer

Sladké kuře se zeleninou

Kuře ochucené medem a chilli omáčkou podávané s rýží je vhodné nejen ke všednímu obědu.

Ingredience

Postup přípravy

Kuře dobře očistíme, omyjeme a naporcujeme. Každý díl posypeme grilovacím kořením, tymiánem a osolíme. Porce pokapeme olivovým olejem a necháme uležet v chladu do dalšího dne.

Zahřejeme si pánev s nepřilnavým dnem a s poklicí. Vložíme připravené porce kuřete (nejprve kůží dolů) a krátce opečeme. Pak porce otočíme a přikryjeme pánev poklicí.
Necháme maso opékat asi 15 minut.

Na maso přidáme kousek másla, med a podle potřeby podlijeme lžící vody. Opět přikryjeme poklicí a necháme opékat.

Je-li maso měkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a trochu mražené zeleninové směsi. Podlijeme vodou rozmíchanou se solamylem. Vmícháme sladkou sójovou omáčku a trochu chilli omáčky. Krátce provaříme.

Sladké kuře se zeleninou podáváme s rýží, maso mírně podlijeme šťávou.

Autor: Stáňa

Grilovaná kuřecí stehna s chutnou marinádou

Chutově skvělý hlavní chod pro milovníky kuřecích stehen.

Ingredience

Postup přípravy

Koření a dochucovače na marinádu dobře promícháme, přidáme i nasekaný česnek, podle chuti dosolíme
a dopepříme. Kuřecí stehna dobře očistíme, slabě nařežeme a vložíme do mísy potřené olivovým olejem. Maso přelijeme marinádou a necháme alespoň hodinu v lednici odležet a marinovat.

Kuřecí stehna vybereme z marinády a grilujeme na roštu, ale můžeme i v troubě asi 20 minut při 180 °C s obracením a občasným potíráním marinády.

Grilovaná kuřecí stehna s chutnou marinádou podáváme teplé jako hlavní chod s oblíbenou přílohou. Někomu postačí i bohatý salát a čerstvé pečivo.

Autor: null

Uhlířina z krup

Tento recept potěší každého milovníka krup a obohatí váš jídelníček.

Ingredience

Postup přípravy

Kroupy si předem uvaříme, stejně tak oloupané brambory nakrájené na větší kostky. Zelí propláchneme.

Dva stroužky česneku přesmahneme na lžíci sádla nebo oleje, přidáme špetku majoránky a ihned přidáváme předem uvařené kroupy, vařené brambory a propláchnuté kysané zelí. Dávkujeme 1:1 nebo podle vlastní chuti. Ti co si neodpustí masitou chuť, přidají do uhlířiny slaninu nebo uzené.

Uhlířinu z krup připravíme na pánvi nebo v zapékací míse v troubě. Podáváme na oběd či večeři.

Autor: Sofie

Pohanka se žampiony a rukolou

Recept na velmi chutné pohankové rizoto se žampiony a čerstvou rukolou. Pokrm můžeme podávat i místo vánočního kuby.

Ingredience

Postup přípravy

Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Očištěné a oloupané žampiony nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit.

Na horkém oleji nejprve restujeme asi 2 minuty žampiony. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Pak vmícháme vypranou pohanku, krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Pohanku 2 - 3 minuty povaříme, potom ji zakryjeme poklicí, odstavíme z tepla a necháme 25 - 30 minut bobtnat. Pak k měkké pohance přilijeme podle potřeby zbývající vývar, vše prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť a ihned servírujeme.

Kroupovou pohanku se žampiony a rukolou můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k uzenému masu nebo pečeným rybám.

Autor: Jarka-P

Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Recept na výborné knedlíky za 15 minut hotové.

Ingredience

Postup přípravy

Utřeme cukr s máslem, přidáme tvaroh, vejce a mouku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na vále, rozkrájíme a plníme ovocem.

Tvarohové knedlíky plněné ovocem vaříme ve vroucí vodě asi 5 minut.

Tvarohové knedlíky plněné ovocem podáváme s cukrem, skořicí a přelité máslem.

Autor: Any

Voňavá smažená kuřecí křidélka

Jednoduchý recept na kuřecí křidélka.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve dobře očistíme křidélka, větší perka vytrháme pinzetou, zbytek opálíme nad ohněm. Dobře umyjeme pod tekoucí vodou a kuchyňskou utěrkou dobře osušíme.

V misce rozkvedláme vajíčka. V druhé misce smícháme 4 lžíce mouky, pálivou nebo sladkou papriku, sůl, pepř, petrželku a tymián.

Křidélka nejprve obalíme v moučné směsi, poté ve vajíčkové směsi, dbáme na dobré obalení. Křidélka obalíme ještě jednou ve mouce, dobře přitlačíme, ať mouka pěkně drží.

Křidélka opékáme ve vařicím oleji (já používám olivový) alespoň 10 minut a během smažení obracíme. Křidélka jsou hotová, když píchneme vidličkou a nebude vycházet žádná šťáva. Křidélka pečeme dozlatova a pokládáme na kuchyňskou utěrku dál od sebe, aby se zbavila přebytečného oleje.

Voňavá smažená kuřecí křidélka podáváme třeba jen jako chuťovku.

Autor: null