reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 37 listů papíru.

Rajská omáčka s koulemi od babičky

Tuhle rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce, vyzkoušela jsem ji a od té doby ani jinou nevařím.

Ingredience

Postup přípravy

Masové koule




Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.



Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě - v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.




Rajská omáčka




V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.



Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.



K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

Autor: AnnieV

Klasické kuře na paprice

Velmi jednoduchý recept na kuře na paprice.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Kuře očistíme a naporcujeme.

Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Když je cibule zlatavá, vmícháme mletou papriku. Po zpěnění zalijeme trochou vody, přidáme osolené porce kuřete a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce obracíme a podléváme vodou.

Měkké porce kuřete vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z mouky a másla, rozšleháme a povaříme nejméně 20 minut v hustší omáčku. Zalijeme smetanou, necháme přejít varem, přisolíme. Omáčku přecedíme na porce kuřete a prohřejeme.

Klasické kuře na paprice podáváme s dušenou rýží nebo těstovinami.

Autor:

Koprová omáčka 1

Dobrá sladkokyselá koprovka.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvý kopr opereme a nasekáme nebo natrháme.

Do rozpuštěného másla nasypeme hladkou mouku a trochu orestujeme. Za stálého míchání nalijeme teplou vodu a potom mléko, osolíme a tak 10 minut povaříme. Poté přidáme kopr a znova povaříme tak 10 minut. Přidáme cukr, ocet a nalijeme smetanu, až se nám omáčka začne vařit, sejmeme z plotýnky. Kdyby byla koprová omáčka moc řídká, přidáme mléko rozmíchané s hladkou moukou.

K takto ochucené koprové omáčce podáváme vařené brambory a natvrdo uvařená vejce, která podélně rozkrojíme a položíme doprostřed talíře.

Autor: Linnhe

Jednoduchá znojemská omáčka

Recept na oblíbenou omáčku ze sterilovaných okurek.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. Okurky nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kostičky.

V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Zpěníme na něm připravenou cibuli. Vsypeme 4 lžíce mouky a vysmahneme světlou jíšku. Základ okurkové omáčky zalijeme vodou nebo vývarem, rozkvedláme a přidáme okurky a podle chuti i cukr a sůl. Vše společně vaříme.

Ve smetaně rozmícháme 2 lžíce mouky. Znojemskou omáčku zahustíme smetanou, případně dochutíme solí, pepřem nebo cukrem. Omáčku necháme už jen projít varem.

Jednoduchou znojemskou omáčku podáváme teplou. Podáváme s rýží nebo brambory a dušeným hovězím.

Autor: Vilienka

Smetanová houbová omáčka

Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.

Ingredience

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Sýrová omáčka s pórkem a anglickou slaninou

Výborná a rýchla sýrová omáčka na těstoviny.

Ingredience

Postup přípravy

V prvním hrnci rozpustíme v mléku tavený sýr a nivu. V druhém hrnci krátce na troše másla osmažíme pórek a anglickou slaninu s česnekem.

Po změknutí pórku všechno spolu smícháme, podle chutí opepříme a dochutíme bazalkou.

Do sýrové omáčky s pórkem a anglickou slaninou přilijeme smetanu ke šlehání a na závěr nasypeme parmezán.

Autor: Pehakucharka

Fazolky se smetanou

Mladé fazolky dochucené octem a smetanou. Lehké jídlo nejen pro letní dny.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvé fazolky očistíme a překrájíme. Mražené fazolky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli očistíme a nasekáme najemno.

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Pak přidáme mouku, zamícháme a přilijeme 500 ml vody, přidáme masox a přivedeme vše k varu. Přidáme fazolky a uvaříme je doměkka.

Do smetany vmícháme po lžičkách horký vývar, aby se nesrazila, a pak ji pomalu vmícháváme k fazolkám. Fazolky se smetanou dochutíme cukrem, octem a podle potřeby osolíme.

Fazolky se smetanou podáváme s vařenými brambory. Můžeme přidat i vařené nebo pečené hovězí.

Autor: EagleEye

Fazolky na smetaně s koprem

Když nejsou fazolky čerstvé poradíme si i se zamrazenými. Vynikající recept.

Ingredience

Postup přípravy

Zamrazené fazolky povaříme asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Podle potřeby hotové fazolky nakrájíme na menší kousky.

Nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Přidáme hladkou mouku a podlijeme vodou z uvařených fazolek. Rozmícháme a přidáme i fazolky. Do omáčky vlijeme smetanu, přidáme kopr podle chuti, sůl, cukr, ocet a fazolky na smetaně s koprem již jen prohřejeme.

Fazolky na smetaně s koprem podáváme s vařeným bramborem a vejcem.

Autor: Taťána

Základní smetanová omáčka

Recept na přípravu základní smetanové bešamelové omáčky, kterou můžete jakkoliv upravovat, doplňovat, ochucovat.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo rozehřejeme, zasypeme moukou a postupně rozmícháváme se studeným mlékem. Povaříme přibližně 10 minut.

Po odstavení vmícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a můžeme podávat.

Omáčka je vhodná k masům, zelenině, ale také do zapékaných jídel.

Autor: admin_martina

Smetanová omáčka s bylinkami

Jednoduchá a přesto vynikající smetanová omáčka se spoustou čerstvých bylinek.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli očistíme a nasekáme najemno. V troše vývaru rozmícháme mouku. Bylinky opereme, osušíme a nasekáme najemno.

Do pánve vložíme máslo a necháme jej rozehřát. Vlijeme mouku s vývarem. Základ omáčky přivedeme k varu a povaříme do zhoustnutí. Když je omáčka dostatečně provařená, přidáme bylinky a smetanu. Smetanovou omáčku už jen krátce povaříme. Nakonec omáčku ochutíme solí a pepřem.

Smetanovou omáčku s bylinkami podáváme k pečeným masům nebo k těstovinám.

Autor:

Žampionová omáčka se zakysanou smetanou

Omáčka z čerstvých žampionů a smetany. Recept je vcelku jednoduchý.

Ingredience

Postup přípravy

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme žampiony, zaprášíme je kmínem, solí i pepřem, pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Pod pokličkou žampiony za občasného promíchání dusíme asi 20 minut. Podle potřeby žampiony podléváme mlékem, aby se nepřipalovaly.

Zmírníme plamen, "vyklepneme" zakysanou smetanu, důkladně ji v omáčce rozmícháme a opět uvedeme do varu. V mléce si rozkvedláme mouku a kašičku vlijeme do omáčky. Za občasného promíchání omáčku ještě 10 minut provaříme a podle potřeby dochutíme solí či kmínem.

Žampionovou omáčku se zakysanou smetanou podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.

Autor: Renča

Křenová smetanová omáčka

Křenová je jedna z tradičních omáček české kuchyně. Houskový knedlík, kousek masa a rychlý oběd je na světě.

Ingredience

Postup přípravy

Mléko osolíme a dáme vařit. Křen oloupeme a nastrouháme. Pokud máme rádi ostřejší, můžeme křenu přidat.

Ve smetaně rozkvedláme mouku a zavaříme ji do vroucího osoleného mléka. Můžeme dát více mléka a méně smetany. Stále kvedláme na mírném ohni a provaříme. Omáčku můžeme vařit i ve vodní lázni, aby se nepřipálila.

Podle chuti přisladíme a nakonec do ní přimícháme strouhaný křen. Také můžeme přidat najemno nasekané mandle. Ihned odstavíme.

Omáčku podáváme nejen k hovězímu, ale i k vařenému uzenému nebo k vařenému vepřovému masu.

Autor: 59

Nakládaná svíčková na smetaně

Tato naše tradiční česká pochoutka snad nemá žádného odpůrce a chutná ještě lépe, když je den nebo dva uleželá.

Ingredience

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Omyté maso, nejlépe svíčkovou nebo hovězí zadní, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější.

Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme. Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky.

Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu prolisujeme do omáčky nebo rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná. Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit. Do omáčky vložíme prohřát maso a máme hotovo.

Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Autor: 100

Omáčka k masům

Jednoduchá omáčka k restovaným masům.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nasekáme opravdu najemno.

Na pánvi si rozehřejeme máslo a cibuli na něm pomalu restujeme dozlatova. Zalijeme vodou, rozdrobíme kostku bujonu, přidáme lžíci tmavé sójové omáčky a necháme provařit.

Ve troše vody si rozmícháme solamyl a základ omáčky zahustíme. Můžeme zahustit také moukou nebo hotovou jíškou. Podle potřeby nakonec rozředíme.

Omáčku můžeme dochutit pepřem, grilovacím kořením nebo vegetou. Omáčku můžeme obměnit jiným bujonem.

Podáváme k restovaným masům - Medvědí tlapy, u který není výpek ani žádná jiná omáčka.

Autor:

Žampionová omáčka s česnekem

Žampiony dušené na česneku, omáčka se zakysanou smetanou.

Ingredience

Postup přípravy

Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Český česnek oloupeme a najemno nastrouháme (lze nahradit sušeným česnekem z mlýnku).

Rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme žampiony, promícháme a posypeme polovinou česneku. Za občasného míchání 3 minuty dusíme, pak posypeme solí a kmínem, promícháme a dále dusíme. Po 5 minutách přidáme druhou polovinu česneku, promícháme, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka, asi 20 minut za občasného promíchání.

Do omáčky dáme zakysanou smetanu (proto není potřeba na dochucení ocet ani citronová šťáva), promícháme a uvedeme do varu. Do kelímku po smetaně nalijeme mléko, přidáme mouku, promícháme, vzniklou kašičkou zahustíme omáčku a 10 minut provaříme. Podle chuti omáčku přisolíme či přidáme česnek (zde dávám sušený) a podle potřeby rozředíme mlékem. Dochucenou omáčku uvedeme do varu a odstavíme.

Žampionovou omáčku s česnekem jsem podávala s noky, ale můžete servírovat i s houskovým knedlíkem.

Autor: Renča

Hořčicová omáčka

Velmi rychlá a chutná omáčka, když doma skoro nic není.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme najemno. Kdo chce, může přidat i pórek.

Na rozehřátý olej dáme zpěnit cibuli a pórek. Přidáme půl kostky hovězího bujónu, podle chuti mletý pepř a sůl a hořčici. Vše krátce osmahneme, podlijeme vodou a přivedeme do varu. Jakmile nám omáčka vaří, přidáme smetanu a ochutíme cukrem a octem. Zdá-li se nám hořčicová omáčka řídká, vlijeme do ní mléko rozšlehané s hladkou moukou.

Hořčicovou omáčku lze podávat jak ke knedlíkům, tak i k opékaným bramborům, třeba s karbanátky.

Autor: Mikitka

Česneková omáčka se smetanou

Rychlá a pikantní omáčka.

Ingredience

Postup přípravy

Z oleje, hladké mouky a trochu soli vysmažíme bledou jíšku. Česnek oloupeme a utřeme.

Jíšku zalijeme studenou vodou a mlékem. Základ omáčky za občasného míchání povaříme, aby se nepřipálil. Přidáme smetanu a česnek podle chuti. Česnek můžeme také nakrájet na drobné kostičky.

Česnekovou omáčku se smetanou jen krátce povaříme a je hotovo. Omáčku podáváme s pečenými masy nebo podle chuti.

Autor: erickaaa

Okurková omáčka

Omáčka z okurek podle receptu mé babičky

Ingredience

Postup přípravy

Tuk rozpustíme a dáme na něj mouku, kterou opražíme dozlatova. Mouku potom zalijeme vodou a za stálého míchání rozvaříme.

Základ omáčky potom osolíme, osladíme, přidáme nakrájené okurky a vaříme ještě asi 1/2 hodiny.

Hotovou okurkovou omáčku podáváme s vařeným hovězím masem. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo knedlík.

Autor:

Hrášek ve smetanové omáčce s houbami

Jednoduchá smetanová omáčka s hráškem a houbami.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli a houby očistíme. Cibuli nasekáme, houby nakrájíme na tenké plátky.

Cibulku osmažíme. Přidáme nakrájené houby a pokud nepustí vodu, trochu je podlijeme. Přidáme sůl a kmín. Změklé houby zalijeme smetanou, necháme zhoustnout a doplníme scezeným hráškem. Hrášek ve smetanové omáčce s houbami dochutíme solí a kmínem, případně jiným kořením.

Hrášek ve smetanové omáčce s houbami podáváme s bramborem, knedlíkem či chlebem.

Autor: DDashaa

Brokolicové pyré

Snadná a velmi chutná příloha k vepřovým minutkám nebo k těstovinám.

Ingredience

Postup přípravy

Brokolici omyjeme, rozlámeme na menší kousky a s kostkou zeleninového bujonu uvaříme. Uvařenou brokolici scedíme a dáme do misky.

Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme dozlatova na olivovém oleji. Dáme ji k brokolici, přidáme lžičku másla a 1 obdélníčkový smetanový tavený sýr nebo 2 trojúhelníčky. Osolíme a opepříme. Brokolicovou směs důkladně rozmixujeme.

Hotové brokolicové pyré můžeme zjemnit přidáním zakysané smetany.

Autor: annsa

Omáčka na špagety s cuketou a rajčaty

Jednoduchá vegetariánská omáčka na špagety. Výborný jednoduchý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Na pánev dáme trochu olivového oleje, přidáme nakrájenou cuketu a orestujeme. Dále přidáme nakrájený česnek, chilli papričku, osolíme a přidáme například koření italské bylinky. Tuto směs zalijeme rajčaty v plechovce nebo použijeme rozmixovaná rajčata. Podle chuti můžeme přidat trochu cukru. Podlijeme trochou vývaru a krátce podusíme.

Omáčku na špagety s cuketou a rajčaty podáváme s těstovinami. Můžeme posypat například nakrájeným balkánským sýrem.

Autor: Naďa

Kuřecí se smetanovou omáčkou

Tato omáčka s kuřecím masem je rychlá a chutná i malým dětem.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.

Na rozpáleném oleji nejprve zpěníme cibuli. Vložíme osolené, opepřené a na kousky nakrájené kuřecí maso a restujeme cca 5 minut. Přidáme bobkový list, nové koření a bujonovou kostku. Podlijeme cca 1/2l vody a dusíme 10 - 15 minut do změknutí.

K masu přilijeme smetanu a mléko, ve kterém rozkvedláme mouku, necháme provařit do zhoustnutí. Smetanovou omáčku dosolíme podle chuti a pro zjemnění můžeme přidat lžíci másla.

Kuřecí se smetanovou omáčkou podáváme s rýží nebo těstovinou.

Autor: Floppy

Středověká pepřová omáčka

Středověká specialita s osmaženými kousky pečiva.

Ingredience

Postup přípravy

Chléb natrháme na kousky. Pepř roztlučeme nahrubo.

V pánvi nebo hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme kousky chleba a osmahneme je.

Vývar - hovězí nebo kuřecí - s octem přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Do vývaru přidáme osmažený chléb, pepř a sůl.

Krátce povaříme a máme hotovo.

Středověkou pepřovou omáčku podáváme s pečeným masem a přílohou podle chuti.

Autor: mh

Hrášková omáčka

Recept podobný koprové omáčce nebo fazolovým luskům akorát s hráškem.

Ingredience

Postup přípravy

Do hrnce dáme 4 lžíce oleje, 4 lžíce hladké mouky a 3 lžíce cukru (poměr přísad je pro dvě osoby), tuto směs upražíme na zásmažku. Potom přilijeme obsah celé konzervy hrášku (nejlépe konzerva 400g) a uvaříme kaši. Tu podle potřeby zředíme mlékem. Hráškovou omáčku dochutíme octem nebo citronem.

Jako příloha k hráškové omáčce jsou nejlepší brambory vařené ve slupce a uvařená vejce.

Autor: Mončouš

Brokolice s hermelínovou omáčkou

Rychlý snadný recept na vařenou brokolici podávanou s hermelínovou omáčkou.

Ingredience

Postup přípravy

Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Hermelín nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme.

Z másla a mouky uděláme růžovou jíšku, zalijeme mlékem a rozvaříme. Přidáme nakrájený hermelín a mícháme, až se sýr částečně rozpustí. Přidáme žloutek (někdy žloutek nedávám) a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, dochutíme solí a krátce povaříme.

Brokolici na talíří přeléváme s hermelínovou omáčkou a podáváme s přílohou podle chuti.

Autor: 1-2-3

Lososová omáčka

Recept na jemnou omáčku s kousky lososa, která se hodí k těstovinám i rýži.

Ingredience

Postup přípravy

Lososa zbavíme kůže, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Hlubokou pánev rozpálíme, vlijeme olivový olej a vsypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté přidáme prolisovaný česnek. osolíme a vsypeme koření, které necháme rozvonět. Vsypeme kousky lososa a za častého míchání necháme orestovat. Poté zalijeme vývarem (zeleninový, rybí) a krátce podusíme. Na závěr přidáme kokosový krém a lososovou omáčku už necháme jen krátce prohřát.

Lososovou omáčku podáváme s těstovinami či rýží. Je rychlá a moc dobrá.

Autor: Michy

Houbová omáčka ze sušených hub

Recept na smetanovou omáčku z hub.

Ingredience

Postup přípravy

Sušené houby předem dáme do misky a zalijeme vařící vodou. Houby necháme stát alespoň 30 minut, aby nabobtnaly.

Z másla a mouky uděláme zásmažku (množství je orientační). Houby vytáhneme z vody a vymačkáme, ale vodu si ponecháme. Houby chvíli smažíme v hotové zásmažce a když změknou, přelijeme je houbovou vodou z misky. Za stálého míchání pomaličku vlijeme sladkou smetanu a ocet, osolíme a osladíme podle chuti.

Pokud nám omáčka dostatečně nezhoustla, můžeme doplnit hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody.

Houbovou omáčku ze sušených hub máme nejraději s vejci natvrdo a houskovým knedlíkem, ale fantazii se meze nekladou.

Autor: Lulu

Sýrová omáčka od námořníka

Omáčka vhodná k těstovinám a masu. Hodí se i ke grilování.

Ingredience

Postup přípravy

Do rendlíku dáme smetanu, drcený kmín, 2 balíčky lučiny, špetku bazalky. Poté podle chuti přidáme podravku. Ale opatrně, lučina je mírně slaná.

Během ohřívání omáčku opatrně rozmícháme. Pozor, omáčka nesmí projít varem, většinou končíme tím, že malinko probublává.

Sýrová omáčka po vychladnutí zhoustne.

Autor:

Omáčka na špagety s olivami

Chutná omáčka, kterou máme za pár minut.

Ingredience

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme a česnek prolisujeme.

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájená rajčata, přidáme černé olivy a česnek. Chvíli restujeme, okořeníme a necháme asi 5 minut pod pokličkou podusit.

Hotovou omáčku s olivami dáváme na špagety a sypeme nastrouhaným sýrem. Omáčku na špagety s olivami ihned podáváme.

Autor: Marianell

Vepřové plátky s hořčicovou omáčkou

Ingredience

Postup přípravy

Plátky vepřového naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi osmahneme v rozehřátém oleji. Poté je uchováme v teple.

Na pánev vložíme máslo, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Přilijeme smetanu. Přidáme horčici a nastrouhaný křen a necháme několik minut provařit. Do omáčky vložíme plátky vepřového a několik minut vše ještě prohřejeme.

Jako příloha jsou vynikající opečené brambory.

Autor: Vilienka

Cikánská omáčka

Teplá omáčka, která se hodí i k fritovaným pokrmům.

Ingredience

Postup přípravy

Slaninu nebo jinou uzeninu nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme nahrubo a česnek nakrájíme na plátky. Papriky očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Houby nakrájíme na plátky a okurky na nudličky.

V hluboké pánvi zlehka osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme česnek, papriky, okurky a houby.

Vše osolíme a zaprášíme mletou paprikou. Přimícháme rajský protlak a asi 4 minuty dusíme. Těsně před dokončením přidáme oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata.

Dochutíme solí a mletým pepřem.

Autor: Vilienka

Těstoviny s krabí omáčkou a sýrem

Rychlá a velice chutná omáčka, která se hodí ke všem druhům těstovin.

Ingredience

Postup přípravy

Menší cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Krabí tyčinky oloupeme a nasekáme najemno. Těstoviny uvaříme v osolené vodě po dobu uvedenou na obalu.

V pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme tavený sýr, který necháme roztavit. Přidáme nakrájené krabí tyčinky a smetanu. Omáčku necháme chvilku povařit, aby se prohřála. Podle potřeby okořeníme pepřem a solí. Pokud bude omáčka příliš hustá, přidáme mléko.

Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře a přelijeme krabí omáčkou se sýrem. Těstoviny s krabí omáčkou a sýrem ihned podáváme.

Autor: EagleEye

Noky s brokolicovou omáčkou

Recept na vynikající jídlo, které si snad každý milovník noků zamiluje.

Ingredience

Postup přípravy

Šunku si nakrájíme na menší kostičky a osmažíme ji na horkém oleji. Jakmile je zlatavá, přidáme pokrájenou a omytou brokolici. Přilijeme vodu a podusíme doměkka. Jakmile brokolice změkne, vlijeme smetanu. Podle potřeby můžeme přidat rozkvedlanou mouku ve vodě. Brokolicovou omáčku již jen krátce prohřejeme.

Noky vytvarujeme z práškového těsta, které připravíme podle návodu na práškových bramborových knedlících. Noky uvaříme.

Noky smícháme s brokolicovou omáčku a můžeme podávat.

Autor: Neznámý autor

Bílá omáčka z mrkve

Rychlá bílá omáčka z mrkve nebo kořenové zeleniny. Pokud není čas a zbylo maso, je tato omáčka nejvhodnější.

Ingredience

Postup přípravy

Mrkev nebo kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Vložíme ji do hrnce s vodou, přidáme bobkový list a vegetu a dáme vařit. Pokud chceme, aby měla omáčka výraznější chuť, zeleninu orestujeme na másle. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji.



Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mlékem. Omáčku mícháme do zhoustnutí. Nakonec do ní vmícháme rozmixovanou zeleninu, dochutíme ji podle vlastní chuti solí, cukrem, octem a citronovou šťávou a necháme provařit. Pro zjemnění omáčky vmícháme smetanu nebo lžíci másla.



Podáváme s masem a brambory, těstovinami, knedlíkem nebo noky.

Autor: miroslavaJ

Omáčka s celerem

Recept pro vegetariány. Jednoduchá celerová omáčka.

Ingredience

Postup přípravy

Cibulku a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme nadrobno a česnek prolisujeme. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky.

Cibulku osmahneme a přidáme kostičky celeru. Osolíme, posypeme červenou paprikou, trochu podlijeme a asi 30 minut dusíme.

Poté okořeníme majoránkou a prolisovaným česnekem podle chuti. Nakonec omáčku s celerem zahustíme moukou.

Autor:

Omáčka trikolora

Jednoduchá a rychlá omáčka z čerstvých paprik.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme všechny tři papriky (červená, žlutá, zelená a popř. oranžová) nakrájené na drobné kostičky.Osmahneme asi 2 minuty, potom přidáme 3 lžíce hladké mouky. Mícháme, dokud se mouka nezačne přichytávat ke dnu, zalijeme vodou (0,5 l) a dobře rozmícháme. Omáčku povaříme asi 5 minut.

K paprikám přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme. Podle potřeby můžeme omáčku ještě zahustit trochou hladké mouky rozmíchané v mléce.

Omáčku trikolora můžeme podávat s vařeným masem, opečeným párkem i vajíčkem.

Autor: Šája

Hokaidová omáčka

Recept na chutnou dýňovou omáčku, která je vhodná pro vegetariány i k masu.

Ingredience

Postup přípravy

Dýni, brambory a cibuli si nakrájíme na kostky.

Nakrájenou dýni, brambory a cibuli zalijeme vodou, přidáme dvě lžičky zeleninového vývaru, libeček a petrželku. Povaříme 10 minut, aby nám vše změklo.

Poté tyčovým mixérem rozmixujeme do jemna. Přidáme bobkový list a hřebíček. Podle chuti nastrouháme do omáčky muškátový oříšek a pepř. Dýňovou omáčku dáme ještě na 5 minut povařit. Posléze vytáhneme bobkový list a hřebíček.

Hokaidová omáčka je vhodná k rýži, těstovinám, ale i k masu.

Autor: Sabina B