reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 20 listů papíru.

Chilli omáčka

Chilli omáčka se dá použít místo ostrého kečupu, třeba při grilování, na maso.

Ingredience

Postup přípravy

Chilli papričky necháme ve vodě přejít varem. Pak je rozmixujeme a pečlivě procedíme. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Přidáme všechny ostatní ingredience a ještě jednou necháme přejít varem. Chilli omáčku odstavíme a slijeme do sklenic. Omáčka nemá být příliš řídká.

Chilli omáčku můžeme používat k čemukoliv místo ostrého kečupu.

Autor: jessynka

Koprová omáčka 1

Dobrá sladkokyselá koprovka.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvý kopr opereme a nasekáme nebo natrháme.

Do rozpuštěného másla nasypeme hladkou mouku a trochu orestujeme. Za stálého míchání nalijeme teplou vodu a potom mléko, osolíme a tak 10 minut povaříme. Poté přidáme kopr a znova povaříme tak 10 minut. Přidáme cukr, ocet a nalijeme smetanu, až se nám omáčka začne vařit, sejmeme z plotýnky. Kdyby byla koprová omáčka moc řídká, přidáme mléko rozmíchané s hladkou moukou.

K takto ochucené koprové omáčce podáváme vařené brambory a natvrdo uvařená vejce, která podélně rozkrojíme a položíme doprostřed talíře.

Autor: Linnhe

Koprová omáčka

Koprovka, tentokrát ze sladké smetany a čerstvého kopru. Jako příloha nejsou k této omáčce špatné brambory. Vegetariáni si mohou nahradit hovězí vývar zeleninovým nebo vodou.

Ingredience

Postup přípravy

Kopr přebereme, opereme, osušíme a nasekáme nadrobno.

V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme jej moukou a orestujeme dorůžova. Růžovou jíšku zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme. Stačí 15 - 20 minut, než se rozvaří případné hrudky. Přidáme kopr a trochu mléka a omáčku necháme přejít varem.

Koprovou omáčku ochutíme octem, osolíme a nakonec vmícháme smetanu.

Hotovou koprovou omáčku podáváme s hovězím masem nebo vejcem a jako příloha se hodí houskové knedlíky nebo brambory.

Autor: 59

Rajská omáčka s koulemi od babičky

Tuhle rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce, vyzkoušela jsem ji a od té doby ani jinou nevařím.

Ingredience

Postup přípravy

Masové koule




Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.



Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě - v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.




Rajská omáčka




V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.



Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.



K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

Autor: AnnieV

Boloňská omáčka

Skvělá rychlá omáčka k těstovinám.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. Čerstvou bazalku opereme a nasekáme.

Rozehřejeme větší a vyšší pánev. Přidáme olivový olej a po chvíli i cibuli. Necháme ji zesklovatět a přidáme mleté maso. To pořádně restujeme. Během restování přidáme čerstvě nadrcený nebo mletý pepř a maso velice lehce osolíme, protože jej jinak osolí vegeta. Oheň ztlumíme na nejnižší teplotu, přidáme rajčatovou nebo boloňskou směs a promícháme. Také vmícháme česnek, vegetu a sójovou omáčku.

Když začne omáčka bublat, odstavíme ji z ohně a přidáme čerstvou i sušenou bazalku, oreganu a důkladně zamícháme.

Omáčku podáváme s těstovinami. Nejlepší jsou špagety nebo lasagne. Před podáváním doporučuji těstoviny s omáčkou posypat parmazánem nebo Grand Moravia.

Autor:

Pravá boloňská omáčka

Pravý recept na vyhlášenou italskou omáčku. Tento vynikající pokrm je sice časově náročnější, ale jeho přípravu zvládne každý!

Ingredience

Postup přípravy

Mrkev a celer oloupeme a pokrájíme je na drobné kousky. Cibuli taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky.

Všechnu zeleninu osmahneme na olivovém oleji. Až cibule zesklovatí, přidáme mleté maso a orestujeme ho, aby získalo trochu hnědou barvu. Posléze vše zalijeme mlékem a pozvolna vaříme. Opravdu je důležité vařit na mírném ohni, boloňská omáčka se vaří obvykle 2 - 3 hodiny, takže nikam nespěchejte. Když se mléko zredukuje, dolijeme červené víno a znovu pozvolna vaříme. Počkáme, až se i víno vyvaří a přidáme rajčatovou konzervu. Řádně promícháme, ochutíme všemi bylinkami a osolíme. Vaříme ještě alespoň půl hodiny, v případě potřeby přilijeme vodu. Před vypnutím ohřevu boloňskou omáčku dochutíme.

Pravou boloňskou omáčku podáváme s jakýmkoliv druhem těstovin a můžeme ji doplnit také sýrem, nejlépe parmazánem.

Autor: Bibík

Pravá játrová omáčka

Opravdu hutná játrová omáčka. Recept doplněn slaninou.

Ingredience

Postup přípravy

Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibulku nasekanou najemno a osmažíme, až je sklovitá. Poté vložíme játra nakrájená na kostičky. Játra lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru (rozpuštěným bujonem), opepříme (pepřové koření). Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka.

Po změknutí přilijeme zbytek vývaru, játra vyndáme z omáčky a půlku z nich rozmixujeme. Omáčku přecedíme, vložíme rozmixovaná játra, dosolíme. Já místo soli používám podravku nebo harmonii chuti. Přivedeme k varu, zahustíme moukou s vodou a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu minimálně 7 minut. Nakonec vložíme do omáčky zbytek jater a lehce povaříme, aby se játra prohřála.

Pravou játrovou omáčku můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Autor: Forever

Žampionovo-nivová omáčka

Výborná a rychlá omáčka na těstoviny jako z pizzerie. Množství pro dva.

Ingredience

Postup přípravy

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, asi 2 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí. Připravíme si smetanu a nivu nastrouháme nahrubo.

Na troše oleje, nejlépe olivového, podusíme žampiony a osolíme, opepříme. Po asi 5-ti minutách přidáme česnek. Krátce ještě smažíme, poté zalijeme smetanou a do omáčky vmícháme nivu. Necháme rozpustit.

Po rozpuštění nivy žampionovo-nivovou omáčku navrstvíme na uvařené těstoviny a můžeme podávat. Příjemná varianta je podávat omáčku s růžičkami uvařené brokolice na těstovinách.

Autor: gabriela

Rajská omáčka podle maminky

Rajská omáčka tak, jak ji vaří moje maminka.

Ingredience

Postup přípravy

Do studené vody dáme bobkový list, kuličky pepře a nového koření, hřebíček, sůl a oloupanou cibuli.Přivedeme k varu,přidáme kousek perníku a rajský protlak.

Na pánvi upražíme asi lžíci másla a 2 lžíce cukru. Upražený cukr přidáme do omáčky. V omáčce rozvaříme masový bujon, ochutíme skořicí a cukrem a octem. Rajskou omáčku zahustíme instantní jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Již jen krátce povaříme. Hotovou rajskou omáčku přecedíme.

Rajskou omáčku podle maminky podáváme s těstovinami, houskovými knedlíky a masovou sekanou.

Autor: mamča digi

Dědova koprová omáčka

Omáčka, kterou někteří milují a jiní nesnáší. Já se ji naučila vařit pro dědu, který ji měl rád a nikdo mu ji nechtěl vařit. Prý je vynikající.

Ingredience

Postup přípravy

Na másle opražíme mouku, kterou zalijeme studeným vývarem a necháme povařit. Přilijeme sladkou smetanu a přidáme jemně posekaný kopr.

Nakonec vmícháme kysanou smetanu, ve které jsme předtím rozšlehali jeden žloutek. Chviličku povaříme.

Hotovou koprovou omáčku podáváme s hovězím masem, houskovým knedlíkem a vejcem uvařeným natvrdo.

Autor: admin_janach

Bešamelová omáčka

Základní omáčka, která se vám bude hodit ke spoustě pokrmů. A také se dá velice rychle změnit v jinou omáčku.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku si prosejeme stranou.

Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit. Měla by však zůstat světlá, takže pozor na to.

Pak do jíšky po částech přiléváme mléko a metlou rozšleháváme dohladka, pozor na žmolky.

Omáčku vaříme asi 20 minut, než zhoustne. Pak ji ochutíme solí a nastrouháme do ní podle chuti trochu muškátového oříšku.

Foto: Shutterstock.com

Autor: 100

Ďábelská omáčka

Pikantní omáčka pro dochucení pečeného a grilovaného masa.

Ingredience

Postup přípravy

Cibulku a feferonku očistíme. Feferonku nakrájíme na nudličky a cibulku nasekáme nadrobno. Petrželku opereme a nasekáme najemno.


Majonézu se smetanou, paprikou a kečupem dobře umícháme, aby se všechny ingredience spojily. Přidáme petrželku, a feferonku s cibulkou.

Nakonec do omáčky zlehka přimícháme smetanou ke šlehání a dochutíme ji solí.

Touto omáčkou dochucujeme například pokrmy s grilovaným, nebo pečeným masem a bramborem.

Autor: Vilienka

Ďábelská chilli omáčka

Vynikající dresink k pečeným nebo grilovaným masům.

Ingredience

Postup přípravy

Kečup a tatarku smícháme. Podle chuti přidáme pepř, chilli koření a špetku soli.

Ďábelskou chilli omáčku důkladně promícháme a necháme ji 30 - 60 minut uležet v chladu.

Ďábelská chilli omáčka je vhodná ke grilovaným nebo pečeným masů. Chutná i k bramborovým přílohám.

Autor: Véňa

Ďábelská omáčka s okurkou

Recept na vážně ďábelskou omáčku ke grilovaným masům.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nasekáme. Okurku nakrájíme najemno.

V misce smícháme cibuli s okurkou. Vmícháme majonézu a přidáme hořčici. Podle libosti dochutíme chilli omáčkou.

Ďábelská omáčka s okurkou podáváme ke grilovanému masu a minutkám.

Autor: Táááááňa

Mexická omáčka

Pikantní omáčka k masu i rybám.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci necháme rozpálit olej.

Mezitím si spaříme, oloupeme a na menší kostičky nakrájíme rajčata. Zbytek zeleniny očistíme a nadrobno nakrájíme cibuli, papriky a papričky. Zeleninu krátce osmahneme na oleji. Hrnec přikryjeme a zeleninu dusíme, až zelenina změkne.

V hmoždíři roztlučeme koření a cukr a směs přidáme ke změklé zelenině. Zalijeme octem a vaříme asi hodinu, dokud omáčka nezhoustne.

Omáčku lze podávat k pečeným masům, rybám a fazolím. Přikusujeme čerstvé pečivo či tortillu.

Autor: Sarkak

Salsa roja

Mexická pikantní omáčka z rajčat a chilli papriček se hodí nejen na mexické pokrmy, ale také na všechno dle vaší chuti.

Ingredience

Postup přípravy

Papričky opatrně zbavíme semínek a přelijeme je vařící vodou. Rajčata necháme spařit a oloupeme je. Zeleninu scedíme, přidáme česnek, koriandr, olej a kmín a všechno to rozmixujeme nahrubo. Směs za častého míchání vaříme asi 15 minut na pánvi. Neplníme ji do sklenice a uchováváme v lednici.

Autor: 100

Omáčka z angreštu

Omáčka vhodná i jako dip.

Ingredience

Postup přípravy

Z másla a mouky připravíme růžovou zápražku. Zalijeme ji studenou vodou, smetanou a nepatrně ji přisolíme.

Angrešt omyjeme a podle potřeby očistíme. Z citronu si nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

Do omáčky přidáme angrešt, podle chuti citronovou kůru a cukr a vaříme, až angrešt změkne. Nakonec omáčku z angreštu ochutíme citronovou šťávou.

Omáčku z angreštu podáváme k masu nebo zelenině podle chuti.

Autor: erickaaa

Rybízová omáčka

Rychlá bešamelová omáčka s rybízem.

Ingredience

Postup přípravy

Z másla a mouky vysmahneme světlou zápražku.

Jíšku zalijeme studenou vodou a mlékem, osolíme a dobře provaříme. Přidáme rybíz, cukr a opět krátce povaříme. Rybízovou omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně podle chuti osladíme. Soli dáme jen špetku.

Rybízovou omáčku podáváme ke zvěřině nebo grilovaným masům.

Autor: erickaaa

Čertova omáčka

Recept na levný a pikantní oběd nebo večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na nudličky, česnek na plátky a feferonku nakrájíme na kousky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na nudličky.

Na pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek, feferonku a krátce orestujeme. Pak přidáme špekáčky a dále restujeme. V misce si smícháme hořčici, kečup a červené víno. Touto směsí zalijeme orestované špekáčky se zeleninou a chvilku provaříme.

Čertovu omáčku podáváme s rýží.

Autor:

Grilovací omáčka

Omáčka určená ke grilování - jako příloha k připravenému masu či zelenině. Výrazně kořeněná.

Ingredience

Postup přípravy

Šalotky očistíme a nasekáme najemno.

V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a zvolně v něm smažíme šalotky dozlatova. Pak přidáme protlak a zbylé suroviny bez vývaru. Vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Můžeme použít i vodu.

Grilovací omáčku přivedeme zvolna k varu a vaříme ji dalších asi 8 - 10 minut. Záleží na požadované hustotě.

Grilovací omáčku podáváme s grilovaným masem či zeleninou.

Autor: Vilienka