reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 20 listů papíru.

Domácí šunka od strejdy Pavla

Výborná šunka ze 100% masa. Recept je od strejdy Pavla.

Ingredience

Postup přípravy

Na domácí šunku použijeme 1 kg masa. Může být vepřové, kuřecí nebo krůtí. Maso nakrájíme na menší kousky a prosolíme. Kuřecí, krůtí nebo králičí maso můžeme prosolit normální solí, pak ještě přidáme cukr. Vepřové solíme rychlosolí (pragandou), po ní vepřové pěkně zčervená, cukr být nemusí. U bílého masa praganda není třeba, protože maso nám nezčervená. Přidáme vodu a dobře prohněteme, až se vytvoří lepkavá hmota.Též můžeme přidat různé koření podle chuti. Jednou jsem tak vytvořil šunku v podobě klobásy, ale o průměru šunkovaru.

Pak vložíme hmotu na domácí šunku do šunkovaru, který nejdříve vyložíme igelitovým sáčkem a dobře upěchujeme, tím vytěsníme všechen vzduch. Šunkovar vložíme do lednice na 2 dny uležet. Po dvou dnech vaříme domácí šunku od strejdy Pavla 2 hodiny při 80 °C.

Domácí šunku od strejdy Pavla po uvaření dobře vychladíme a podle chuti podáváme.

Autor: alex

Mazanec z tvarohového těsta

Trochu jiný recept na rychlý a výborný sváteční mazanec.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience - hladká mouka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, cukr moučka, nastrouhaná citronová kůra, muškátový oříšek, sůl, vejce, rozpuštěné máslo, měkký tvaroh, rum, rozinky, nasekané mandle - dáme do mísy a dobře proděláme, aby se tvaroh rozptýlil do celého obsahu.

Tvaroh můžeme použít jak v kostce, tak i ve vaničce, přitom je jedno, jestli je tučný, nebo ne. Do těsta můžeme použít rozinky nebo kandované ovoce. Mandle rozdělíme a část dáme do těsta a zbytkem je posypem. Vytvoříme dva bochánky a potřeme je rozšlehaným vejcem, které rozředíme trochou rumu.

Mazanec pečeme 60 minut v troubě při 160 °C.

Mazanec z tvarohového těsta potom posypeme cukrem moučka, nakrájíme a podáváme na sváteční stůl.

Autor: alex

Rychlý koláč s broskvovým kompotem

Měkkoučký koláč s broskví. Rychlý a hlavně jednoduchý recept, u kterého suroviny odměřujeme hrnkem o objemu 250 ml.

Ingredience

Postup přípravy

Broskvový větší kompot necháme odkapat. Asi 4 poloviny broskví nakrájíme na malé kostičky. Zbytek broskví nakrájíme na slabé měsíčky.

Kulatou formu nebo plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou (moukou). Troubu zapneme a rozehřejeme na 180 °C.

Celá vejce šleháme s vanilkovým i krupicovým cukrem alespoň 10 minut. Při šlehání přidáváme nastrouhanou kůru z citronu, olej, jogurt a mouku s práškem do pečiva. Naposledy ručně promícháme s nakrájenými broskvemi. Těsto na rychlý koláč s broskvovým kompotem uhladíme ve formě a na vrch těsta poukládáme zbytek broskví.

Koláč s broskovým kompotem pečeme dozlatova asi 35 - 45 minut.

Rychlý koláč s broskvovým kompotem po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke kávě nebo k čaji.

Autor: Samman

Rychlý koláč s jablky

Recept na nadýchaný a vláčný koláč s jablky.

Ingredience

Postup přípravy

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme.

Vejce našleháme s cukrem, kakaem a olejem do pěny. Přidáme jablka, mletou skořici a brusinky. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře promícháme.

Těsto vlijeme a roztáhneme na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě nanejvýš 25 minut.

Rychlý koláč s jablky necháme chvíli vychladnout, pokrájíme na kostky a podáváme. Vydrží několik dní stejně měkkoučký a vláčný, pokud rychleji nezmizí ze stolu.

Autor: Michy

Úžasné tvarohové řezy

Recept na vynikající tvarohové řezy s čokoládovou polevou. Jednoduché na přípravu.

Ingredience

Postup přípravy

Smícháme hladkou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, mléko, olej a těsto důkladně vyšleháme. Půlku těsta nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Do druhé půlky těsta vmícháme 2 lžičky kakaa a 2 lžičky rozpustné kávy. Vzniklé tmavé těsto nalijeme na světlé těsto.

Korpus upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.

Uvaříme pudink podle návodu na balení a ještě do horkého pudinku zašleháme 2 tvarohy a půlku másla. Krém potřeme na upečený korpus a necháme vychladnout. Navrchu potom potřeme polevou z rozpuštěné čokolády, do které jsme vmíchali zakysanou smetanu. Polevu necháme zatuhnout a potom moučník nakrájíme a můžeme podávat.

Úžasné tvarohové řezy podáváme jako vynikající moučník ke kávě nebo čaji.

Autor: Marie

Jednoduchý vaječný likér

Recept na rychlý vaječný likér, který se vaří ve vodní lázni. Má jemnou chuť.

Ingredience

Postup přípravy

V mléce rozšleháme za studena vejce. Trochu mléka odložíme a rozšleháme v něm pudinkový prášek. Mléko přivedeme k varu, vmícháme směs mléka s pudinkem osladíme cukrem a vanilkovým cukrem. Mícháme tak dlouho, až vaječný likér zhoustne, poté vmícháme kondenzované mléko.

Za stálého míchání ve studené vodní lázni vaječný likér chladíme a zároveň vmícháváme tuzemský rum nebo pálenku.

Jednoduchý vaječný likér nalijeme do sklenic a za občasného protřepání necháme odležet nejméně přes noc.

Jednoduchý vaječný likér si můžeme přichystat pro různé příležitosti - Vánoce, Velikonoce a jiné svátky, kdy chceme návštěvu pohostit dobrým likérem.

Autor:

Kuřecí medailonky marinované v majonéze

Snadný a rychlý recept na velmi chutnou úpravu kuřecího masa.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a okořeníme kořením podle chuti. Nakrájené maso ponoříme nejlépe na noc do majonézy. Nejlepší je domácí bezvaječná majonéza.

Před přípravou rozpálíme tuk v pánvi, jednotlivé kousky obalíme v hladké mouce a smažíme na pánvi dozlatova.

Kuřecí medailonky marinované v majonéze můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovým salátem nebo hranolky.

Autor: alex

Domácí bezvaječná majonéza

Recept na velmi chutnou domácí majonézu bez nebezpečí salmonely.

Ingredience

Postup přípravy

Do dostatečně velké odměrky dáme mléko, olej, sůl, hořčici, mletý černý pepř, cukr a ocet. Nejlepší olej je slunečnicový nebo jiný stolní olej. Olivový olej není vhodný pro svou příchuť.

Vše tyčovým mixérem zpracujeme v hladkou majonézu. Mixování trvá jen 20 vteřin. Mléko i olej má mít pokojovou teplotu.

Domácí bezvaječnou majonézu podáváme k různým pokrmům podle chuti.

Autor: alex

Pikantní kuře

Výborný recept na pečené kuře připravené trochu jinak. Kuře naložíme před pečením do nálevu ze soli, cukru a vody.

Ingredience

Postup přípravy

Celková příprava trvá trochu déle, protože se kuře nakládá do láku. Pěkné větší kuře očistíme a vypereme ve studené vodě. Z vody, soli a cukru rozmícháme lák a kuře do něj ponoříme alespoň přes noc. Kuře musí být úplně ponořené, a tak množství láku závisí na velikosti nebo množství kuřat.

Druhý den kuře vyjmeme a necháme oschnout a už nesolíme, protože sůl je obsažena v láku. Kuře naplníme nádivkou z rohlíků, uzeniny a vajec. Pod kůži na prsou vložíme plátek másla na zjemnění. Na pekáč nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) na větší nudličky, aby se kuře nepřichytlo k pekáči. Ještě dáme trochu másla, aby se nám vytvořil chutný výpek.

Kuře posypeme grilovacím kořením, nejdříve po jedné a po otočení i po druhé straně, přiměřeně podléváme. Jelikož je kuře většího rozměru, pečeme pozvolna po obou stranách asi 1 hodinu a 45 minut. Během pečení kuře poléváme výpekem.

Pikantní kuře po upečení kuře naporcujeme a podáváme s brambory nebo rýží.

Autor: alex

Pivní tyčky

Jednoduchý, levný a rychlý recept na slané pohoštění.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku nasypeme do mísy a uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, cukr a zalijeme částí vlažného piva. Zaprášíme moukou a takto připravené kvasnice necháme vzejít. Pak přidáme olej, sůl, pepř, zbylé pivo a vypracujeme těsto. Těsto na pivní tyčky necháme asi půl hodiny kynout.

Po vykynutí těsto znovu propracujeme, rozdělíme na menší kousky a tvoříme tyčky nebo preclíky. Pivní tyčky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme hrubou solí s kmínem nebo mákem.

Pivní tyčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

Pivní tyčky podáváme jako slanou chuťovku k pivu, vínu apod.

Autor: alex

Silvestrovský ovar s vejmrdou - křen s jablky

Klasický recept na ovar z vepřového masa s chuťově výrazným jablečným křenem.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřové maso (koleno, plec, hlava) den předem naložíme do láku - 50 g pragandy (rychlosůl) na litr vody. Maso musí být celé ponořené.

Druhý den před přípravou maso opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, česnek, celou cibuli, očištěnou kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) a už nesolíme. Dosolit můžeme po uvaření.

Ovar vaříme 1,45 hodiny na mírném ohni.

Než se maso uvaří, nastrouháme křen a v misce lehce spaříme vývarem. Přistrouháme jablko, osolíme a podle chuti směs okyselíme, nebo přisladíme.

Silvestrovský ovar s vejmrdou - křen s jablky ihned podáváme s chlebem.

Autor: alex

Stánkové langoše

Levné jednoduché langoše, tak jako je dělají ve stáncích s langošema.

Ingredience

Postup přípravy

Recept je bez jogurtu, vajíček a dalších zbytečností!

Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. Těsto můžeme vypracovat i ručně, ale hnětačem to bude trvat pouze 3 - 5 minut.

Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme ještě 10 minut vykynout.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, nejlépe ve fritéze. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova.

Hotové langoše odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku a doplňujeme vybranými surovinami - sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka či marmeláda.

Autor: maya

Vepřová pečeně s uzeným bůčkem

Recept na výborný hlavní chod z vepřového masa, který podáváme s kysaným zelím a bramborovými knedlíky.

Ingredience

Postup přípravy

Pečeni nařízneme asi do poloviny, vetřeme koření (česnek prolisujeme), které jsme smíchali, vložíme plátky uzeného bůčku.

Osolíme a vložíme do pekáče a pečeme na 180 °C asi 2 hodiny. V průběhu pečení maso poléváme výpekem. Než se maso upeče, uvaříme ostatní přílohy.

Vepřovou pečeni s uzeným bůčkem podáváme s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem. Knedlíky můžeme použít jak bramborové, tak houskové. Zelí můžeme použít kysané i hlávkové.

Autor: alex

Pikantní krkovice na zelenině

Výborný recept na hlavní chod i k slavnostnímu obědu.

Ingredience

Postup přípravy

Ze všeho koření uděláme marinádu - patří tam chilli pasta, majoránka, česnek, plnotučná hořčice, cibule a sůl. Všechnu kořenovou zeleninu pokrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na měsíčky. Z krkovice nařežeme silnější plátky (asi 2 - 3 cm). Plátky masa potřeme směsí koření a proložíme nakrájenou zeleninou a v přiměřeně velké misce necháme proležet do druhého dne.

Druhý den vložíme maso i se zeleninou do pekáče nebo do remosky. Já použil remosku. Maso podlijeme trochou vývaru a pečeme asi 90 minut doměkka. Když je maso měkké, vyndáme ho do jiné nádoby a výpek se zeleninou rozmixujeme a přepasírujeme. Přilijeme vývar a jíškou zahustíme. Jíšku si připravíme tmavou, aby omáčka měla barvu. Povaříme, maso vložíme zpět a necháme pěkně prohřát.

Pikantní krkovici na zelenině podáváme s houskovým knedlíkem. Omáčka připomíná svíčkovou, ale chilli pasta jí dává pikantní chuť.

Autor: alex

Vinná klobása po domácku

Recept na vynikající opravdovou vinnou klobásu.

Ingredience

Postup přípravy

Tato směs se skládá ze dvou druhů masa. Vepřový bok vykostíme, zbavíme šlach a chrupavek, umeleme a odložíme. Umeleme libové maso a přidáme v mléce namočenou žemli, velmi poctivě promícháme a ještě jednou umeleme. Dobré je na jemnější šajbě.

Do směsi přidáme koření - mletý bílý pepř, muškátový oříšek (opatrně, je velice aromatický), nastrouhanou citronovou kůru z menšího citronu, mléko, bílé víno a osolíme. Dobře promícháme a přidáme mletý bůček a opět dobře promícháme. Můžeme použít ruční šlehač, ale jen se zahnutými háky. Maso je pak perfektně promíchané.

Potom směs naplníme do střívek na vinnou klobásu. Dají se koupit v řeznických potřebách. Pak zatočíme vinnou klobásu do šneků a šup na pánev. Můžeme je opékat jen tak ve střívku, nebo obalíme v mouce, případně v trojobalu.

Vinnou klobásu po domácku podáváme s bramborovou přílohou podle chuti.

Autor: alex

Nekynuté šlehačkové koláčky

Nekynuté koláčky, které jsou rychle hotové. Obratem mizí ze stolu.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, trochu teplé vody a necháme vzejít kvásek. Zatím si nastrouháme máslo nebo heru. Troubu předehřejeme.

Přidáme žloutky, špetku soli, nastrouhanou máslo a tekutou šlehačku.
Všechno spolu dobře promícháme a z těsta děláme malé koláčky, asi jako vlašský ořech, klademe je na plech vyložený pečícím papírem a do každého uděláme palcem důlek.

Důlek v šlehačkových koláčcích plníme buď ořechovou, makovou nebo tvarohovou náplní, případně marmeládou. Záleží na chuti. Naplněné koláčky vložíme do trouby a pečeme dozlatova.

Upečené nekynuté šlehačkové koláčky ihned obalíme v cukru s vanilkou. Necháme vychladit a můžeme podávat.

Autor: konko

Křehké svatební koláčky

Koláčky jsou vynikající a vydrží dlouho vláčné.

Ingredience

Postup přípravy

Do vlažného mléka si dáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout.
Mezitím si na vál dáme mouku, do které zamícháme sůl. Uděláme si důlek, do kterého nastrouháme tuk a máslo, dáme žloutky. Pokud nám kvasnice nakynou zhruba o polovinu, tak je nalijeme na ostatní suroviny a vše důkladně ručně vypracujeme.

Hned po vypracování se těsto vyválí a podle libosti nakrájí, naplní a zamotá.

Svatební koláčky dáme na vymaštěný plech jeden vedle druhého. Nenecháme skoro žádné mezery, koláčky pak budou krásně hranaté. Ale nemusíme se bát, jdou po upečení krásně oddělit. Po naplnění můžeme svatební koláčky dát hned do trouby. Koláčky pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Po vytažení z trouby koláčky ihned potřeme rumem smíchaným s máslem. Nebojte se vypotřebovat vše, skoro až koláčky plavou. Uvidíte, že budou vynikající.

Po natření je necháme tak napůl vychladnout a potom je obalíme v cukru. Pokud máte rádi hodně obalené, tak je obalte skoro ihned. Ale obalujte opatrně, jsou opravdu křehké. Koláčka nedávejte ani nepřikrývejte igelitem, není to potřeba jen by zvlhly a nebudou tak dobré.

Takto připravené svatební koláčky budou i týden vláčné. Pokud je zatím nesníte.

Autor: Horynče

Dobré svatební koláčky

Klasický recept na vynikající svatební koláčky, které jsem sám upekl.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy dáme mouku, uděláme důlek a připravíme v něm kvásek z kvasnic a trochy vlažného mléka a necháme ho vzejít. Potom přidáme cukr, máslo, vejce, rum, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, zbytek mléka a zaděláme hustější těsto. Dobře propracujeme na vláčné těsto.

Těsto na svatební koláčky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu uložíme do lednice, aby nekynula, druhou hned rozválíme na plát asi 3 mm silný a vykrajujeme malá kolečka asi 3 cm o průměru a uprostřed uděláme důlek a plníme připravenými náplněmi - tvarohová, maková, povidlová a ořechová. Koláčky ozdobíme sekanými mandlemi nebo rozinkami. Z této dávky uděláme asi 260 malých koláčků.

Koláčky pečeme asi 15 minut v troubě při 180 °C. Ještě horké koláčky potíráme směsí rozpuštěného másla a rumu. Tato směs udrží koláčky měkké a vláčné, nakonec je pocukrujeme.

Dobré svatební koláčky podáváme jako výborné slavnostní pohoštění.

Autor: alex

Spirálky z listového těsta

Jednoduchý a rychlý recept na vynikající chuťovku se sýrem a zeleninou.

Ingredience

Postup přípravy

Můžeme použít zmražené listové těsto nebo si uděláme vlastní listové těsto. Máme-li mražené těsto, dáme ho rozmrazit, rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na dva tenké pláty.

Každý plát potřeme kečupem a na jeden dáme vrstvu na jemno nakrájené papriky (na barvě nezáleží), poklademe plátkový sýr a na druhou polovinu dáme na kolečka nakrájenou cibuli, plátkový sýr a okořeníme podle chuti. Já použil směs koření podravka a pepř.

Plát těsta zatočíme jako malý štrúdl a nakrájíme na 1 cm silná kolečka a dáme na plech. Spirálky pečeme v troubě asi 30 minut na 180 °C.

Spirálky z listového těsta podáváme podle chuti k různým příležitostem.

Autor: alex

Tvarohovo-meruňkový koláč

Je to rychlý a dobrý koláč z vyzkoušeného těsta. K přípravě tohoto koláče jsem použil půl dávky už vyzkoušeného receptu na tvarohový mazanec, mražené meruňky a tvaroh.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy dáme hladkou mouku, měkký tvaroh (může být ve vaničce i kostka), rozpuštěné máslo, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Vše smícháme a zpracujeme na hladké těsto.

Těsto rozválíme na plát podle velikosti plechu a pomocí válečku na těsto přeneseme na vymazaný plech. Upravíme okraje, aby šťáva při pečení nevytékala mimo a nepálila se. Do takto připravené vaničky nalijeme rozmíchaný jeden tvaroh ochucený cukrem a rumem. Do tvarohu poklademe hustě ovoce. Celý koláč posypeme drobenkou z mouky, cukru a másla.

Koláč pečeme asi 40 minut při 180 °C. Výsledek je velice uspokojivý.

Tvarohovo-meruňkový koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.

Autor: alex