reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 13 listů papíru.

Rychlá pórková polévka

Rychlá a velice jednoduchá pórková polévka.

Ingredience

Postup přípravy

Pórky očistíme, povadlé části odstraníme, podélně je rozkrojíme a propláchneme, aby mezi jednotlivými vrstvami nebyla nečistota, a pokrájíme je nadrobno.


V hrnci rozehřejeme olej a trochu másla na zjemnění, vsypeme mouku a lehce ji osmahneme dozlatova. Pak ji zalijeme studenou vodou, přidáme masox, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky vsypeme nakrájený a propláchnutý pórek a vaříme asi 15 minut doměkka. Ochutíme solí a pepřem. Kdo má rád, může přidat smetanu na zjemnění.


Vařící polévku sejmeme z ohně, vyklepneme do ní vejce, hned vidličkou rozšleháme a nakonec přidáme jemně nakrájenou petrželku.


Do polévky můžeme při podávání přidat nadrobno nakrájenou houstičku lehce osmaženou na másle nebo na směs másla s olejem.

Autor: liskova-jirina

Dietní žampionová polévka

Jednoduchá polévka ze žampionů a mléka.

Ingredience

Postup přípravy

Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. V troše vody a citronové šťávě je podusíme doměkka.

Z másla a mouky vysmahneme světlou jíšku. Zředíme ji vodou, rozšleháme a povaříme. Přidáme dušené žampiony, mléko, koření podle chuti a žampionovou polévku necháme přejít varem.

Dietní žampionovou polévku podáváme horkou, vhodné jsou suchary.

Autor: Vilienka

Klasická pórková polévka

Recept na klasickou pórkovou polévku.

Ingredience

Postup přípravy

Pórek a brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky.

V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej a zprudka orestujeme pórek s kmínem. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory, majoránku, sůl, pepř, masox. Pórkovou polévku přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Ke konci vaření můžeme polévku zahustit instantní jíškou, ale není potřeba.

Klasickou pórkovou polévku podáváme teplou a nejlépe s čerstvým pečivem.

Autor: Langerova

Vynikající mrkvová polévka

Když někomu řeknu, že miluji mrkvovou polévku, většinou se ošklíbají, ale když ochutnají, chtějí ještě.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme. Asi tak 10 minut na mírném ohni.

Pak mrkev zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujon, na kostky nakrájené brambory a přikryjeme pokličkou. Mrkvovou polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Po změknutí brambor polévku osolíme, trošku opepříme a vlijeme smetanu z kelímku. Zamícháme, maličko povaříme a zahustíme jíškou. Mrkvovou polévku mírně povaříme a poté ihned podáváme.

Na talíři posypeme mrkvovou polévku čerstvou nakrájenou petrželkou na ozdobu.

Autor: mrnousek

Frankfurtská polévka 2

Vydatná polévka, kterou můžeme podávat jako samostatné jídlo.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli, česnek a brambory oloupeme a nakrájíme.

Na sádle zpěníme cibuli, zasypeme moukou a sladkou papriku, uděláme jíšku, kterou naředíme vodou.

Přidáme brambory, česnek, sůl, pepř a společně vaříme, dokud nejsou brambory skoro měkké. Pak přidáme párek nakrájený na kolečka a dovaříme.

Frankfurtskou polévku podáváme s chlebem.

Autor: Enoch

Rychlá brokolicová polévka s nivou

Moc dobrá a rychlá polévka, k jejíž přípravě je potřeba mixér.

Ingredience

Postup přípravy

V jednom hrnci si připravíme máslovou jíšku (máslo + hladká mouka) a necháme ji zchladnout.

Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu, osolíme a vložíme do ní omytou brokolici rozebranou na růžičky. Až bude brokolice měkká (cca 7 minut), rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přidáme zeleninový bujon a nahrubo nastrouhanou nivu. Povaříme a zahustíme zchladlou jíškou. Dochutíme solí a pepřem, se solí opatrně, niva i bujon jsou dost slané.

Rohlíky, počet záleží na počtu strávníků, nakrájíme na kostičky a opečeme na másle na pánvi, na másle je to opravdu lepší než na oleji.

Rychlou brokolicovou polévku s nivou podáváme s opečenými rohlíky.

Autor: Myrrha

Rychlá špenátová polévka

Rychlá pikantní polévka ze špenátu, česneku a vajec.

Ingredience

Postup přípravy

Do 3/4 l vody přidáme1 balíček mírně rozmrazeného porcovaného špenátu. Vše osolíme a základ polévky přivedeme k varu. Polévku vaříme asi 15 minut.

Mezitím si usmažíme dozlatova cibulku a připravíme si jíšku. Špenátovou polévku zahustíme jíškou a cibulkou. Nakonec vmícháme 1 vejce a 3 stroužky prolisovaného česneku. Rychlou špenátovou polévku jen krátce povaříme a máme hotovo.

Rychlou špenátovou polévku podáváme teplou. Výborná je s čerstvým pečivem.

Autor: Drahuška

Špenátová polévka se smetanou

Jemná špenátová polévka s vejci podle jednoduchého receptu.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno.

V hrnci rozpustíme máslo. Vsypeme cibuli a orestujeme ji. Přidáme mouku, osmahneme ji, promícháme a vše zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za neustálého míchání přidáme rozmrzlý špenát a masox. Podle chuti opepříme, osolíme a vaříme asi 10 minut. Poté vlijeme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme.

Do hotové špenátové polévky vložíme na měsíčky nakrájená vejce a podáváme sypané sekanou pažitkou.

Autor: admin_martina

Jemná chřestová polévka se sýrem

Snadný recept na chutnou chřestovou polévku se sýrem, zahuštěnou bramborami, kterou zvládnou i začínající kuchtíci.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.

Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.

Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

Autor: Jarka-P

Vydatná fazolová polévka

Velmi jednoduchá polévka s fazolemi a kousky chleba. Levná varianta na polévku, která je ale velmi sytá.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli, mrkev, celer a rajčata oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a rozmáčkneme.

Do hrnce s troškou olivového oleje vložíme chilli papričku s česnekem a přidáme nakrájenou zeleninu kromě rajčat. Vaříme při nízké teplotě, můžeme přidat trochu vody. Po 15 minutách odebereme česnek a přidáme rajčata s nasekaným rozmarýnem. Přidáme odkapané fazole a zalijeme vodou. Základ na fazolovou polévku dochutíme solí a pepřem. Vaříme asi 20 minut, podle potřeby doléváme.

Chléb nakrájíme na kousky a vložíme do většího hrnce, přikryjeme fazolovou vařenou směsí a vaříme, dokud nebude chléb zcela rozvařen, stačí asi 15 - 20 minut. Podléváme stále z prvního hrnce, takže první hrnec zcela vyčerpáme. Podle naší chuti vydatnou fazolovou polévku dosolíme a dopepříme.

Vydatnou fazolovou polévku upravíme do mističek, ozdobíme petrželkou a pokapeme olivovým olejem. Můžeme servírovat.

Autor: null

Jemná bramborová polévka s liškami

Jednoduchý recept na lehkou bramborovou polévku s liškami, která je odlehčená smetanou a dochucená čerstvou pažitkou.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky.
Houby lišky, očistíme a podle velikosti nakrájíme na kousky. Malé houbičky necháme vcelku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Pažitku omyjeme a usekáme najemno.

Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme pokrájené lišky, přisolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme nejméně 20 minut.

Brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kostku slepičího bujonu a ještě několik minut povaříme. Potom kastrol odstavíme, necháme mírně zchladit a brambory s vývarem rozmixujeme. Vmícháme podušené houby, zalijeme smetanou, přidáme usekanou pažitku a opět vše necháme jen krátce přejít varem.

Podle chuti polévku přisolíme a okyselíme.

Jemná bramborová polévka s liškami můžeme podávat v letních horkých dnech jako hlavní chod s vařeným bramborem na loupačku a zeleninovým salátem.

Autor: Jarka-P

Chutný fazolový guláš

Recept na hlavní chod, který se bude hodit, pokud máte doma hovězí maso a fazole.

Ingredience

Postup přípravy

Cibule a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na kostičky. Párek nakrájíme na kolečka.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme nakrájené maso, zaprášíme mletou paprikou a zalijeme vodou. Hovězí maso dusíme doměkka, potom přidáme fazole, ze kterých jsme odlili trochu láku. Přidáme sterilovaný hrášek, ze kterého jsme také odlili trochu láku, nezapomeneme na nakrájený párek. Fazolový guláš opatrně zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali ve vlažné vodě a necháme probublat. Dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou a popřípadě přidáme kostku bujonu.

Fazolový guláš můžeme podávat samostatně nebo s chlebem.

Autor: kristina

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

Hustá květáková polévka, která zasytí.

Ingredience

Postup přípravy

Květák rozebereme a na růžice a dáme vařit do osolené vody do skoro měkká.

V hrnci si připravíme z mouky a másla jíšku, kterou zalijeme vodou a vývarem z květáku. Pak našleháme, přidáme brambory, kmín, podle potřeby dolijeme vodou a vaříme brambory do skoro měkká. Přidáme květák a zalijeme mlékem a povaříme a zašleháme vejce.

Květákovou polévku ochutíme muškátovým oříškem, petrželovou natí, solí, pepřem a necháme krátce projít varem.

Autor: spider-rio