reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 7 listů papíru.

Gulášová polévka z mletého masa

Hutná polévka z mletého masa, která zasytí.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Cibuli zpěníme na másle, do ní vložíme mleté maso a cca 10 minut smažíme za občasného míchání. Zaprášíme mletou červenou paprikou, řádně promícháme a hned podlijeme horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli je čas na solení a kořenění, jak má kdo rád.

Dále přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, masox, dolijeme horkou vodou tak, aby vše plavalo a vaříme asi 5 minut. Mezitím si uděláme máslovou jíšku, kterou po 5 minutách vylijeme do polévky a vaříme asi dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly brambory být také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnáme, případně doladíme chutě a můžeme podávat.

Gulášovou polévku z mletého masa podáváme klidně i jako hlavní chod, protože dobře zasytí.

Autor: Petr

Rychlá brokolicová polévka s nivou

Moc dobrá a rychlá polévka, k jejíž přípravě je potřeba mixér.

Ingredience

Postup přípravy

V jednom hrnci si připravíme máslovou jíšku (máslo + hladká mouka) a necháme ji zchladnout.

Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu, osolíme a vložíme do ní omytou brokolici rozebranou na růžičky. Až bude brokolice měkká (cca 7 minut), rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přidáme zeleninový bujon a nahrubo nastrouhanou nivu. Povaříme a zahustíme zchladlou jíškou. Dochutíme solí a pepřem, se solí opatrně, niva i bujon jsou dost slané.

Rohlíky, počet záleží na počtu strávníků, nakrájíme na kostičky a opečeme na másle na pánvi, na másle je to opravdu lepší než na oleji.

Rychlou brokolicovou polévku s nivou podáváme s opečenými rohlíky.

Autor: Myrrha

Vývar z králíka

Recept na jemně pikantní vývar z králíka, který je krásně čirý.

Ingredience

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu oškrábeme a přepůlíme. Česnek oloupeme a překrojíme, cibuli překrojíme i se slupkou.

Omytého králíka vložíme celého do velkého hrnce, přidáme zeleninu a zalijeme vodou. Přidáme koření a uvedeme do varu. Odebereme pěnu, osolíme a vaříme 60 - 80 minut pod pokličkou. Králíka i zeleninu vyndáme a vývar scedíme.

Vývar z králíka můžeme použít jako lehkou polévku se zavářkou z nudlí nebo jen do ní přidáme hrst smažené zavářky (tvar hrášku).

Autor: Renča

Česká rybí polévka

Českou vánoční rybí polévku podáváme se smaženou houskou. Chutná výborně!

Ingredience

Postup přípravy

Kapří hlavy omyjeme, odstraníme z nich žábry, oči a ploutve. Celer, mrkev a petržel očistíme, oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku usekáme.

Rybí vnitřnosti propláchneme a uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. V hrnci na másle zpěníme cibuli a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jakmile zelenina zhnědne, zalijeme ji vodou a vložíme kapří hlavy, odřezky z kapra a hrách. Vše vaříme asi půl hodiny doměkka.

Potom rybí polévku přecedíme, osolíme a ochutíme pepřem a mletým zázvorem. Vmícháme uvařené vnitřnosti a zahustíme máslovou jíškou. Českou rybí polévku povaříme ještě asi 10 minut, vsypeme usekanou petrželku a můžeme podávat.

K české vánoční rybí polévce nesmějí samozřejmě chybět houskové krutony.

Autor: Jarka-P

Rybí polévka

Oblíbená česká klasika.

Ingredience

Postup přípravy

Omytou rybí hlavu s odstraněnými žábry dáme vařit s cibulí. Vnitřnosti opereme pod studenou vodou a nakrájíme na větší kousky.

Jemně strouhanou kořenovou zeleninu orestujeme na pánvi na rozpuštěném másle a později přidáme na větší kousky nakrájené vnitřnosti. Podlijeme troškou vývaru z hlavy a ještě chvíli dusíme.

Z jedné lžičky másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem z hlavy, vymícháme a povaříme asi 15 minut.

Podušené vnitřnosti odložíme stranou a později je přidáme do povařené jíšky společně s masem obraným z hlavy.

K rybí polévce podáváme na kostičky opečený chléb.

Autor: konvalinka

Szegedské halászlé

Chutná verze rybí polévky z Maďarska.

Ingredience

Postup přípravy

Kaprovi odřežeme hlavu a vyfiletujeme ho. Maso nakrájíme na kostky a odložíme do chladničky. Zeleninu dobře očistíme.

Do hrnce s olejem přidáme pokrájenou cibuli, rajčata, papriku, hlavu s kostmi a ocasem. Zalijeme vodou, osolíme, okořeníme a uvaříme.

Hotový vývar propasírujeme a dáme znovu vařit. Přidáme mletou papriku, nakrájené maso z kapra a szegedské halászlé vaříme ještě 30 minut.

Szegedské halászlé podáváme při štědrovečerní večeři a jiných příležitostech.

Autor: Ludvo

Výborná smetanová rybí polévka

Trochu jiná rybí polévka, která obvykle chutná i těm, kterým obyčejná rybí polévka nechutná. Můžeme si ji připravit nejen o Vánocích.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si rybí hlavy tak, že odstraníme oči, žábra a podélně je ze spodní strany nakrojíme, aby se líp vyvařily. Očištěné hlavy vložíme do hrnce s vodou, pokud máme, můžeme přidat i ploutve, ocas a kosti. K rybímu masu přidáme pepř, sůl, bobkový list, nové koření, muškátový květ, čerstvý nastrouhaný zázvor a trochu octa. Vaříme asi 2 hodiny při mírném probublávání. Na povrchu se bude vytvářet pěna, kterou průběžně odebíráme a vyhazujeme, aby vývar zůstal čirý.

Rybí vývar přecedíme, hlavy si odložíme k vychladnutí, koření vyhodíme. Připravíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), kterou oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a osmahneme s česnekem na másle. Polovinu přidáme do vývaru. Vrátíme hrnec na sporák a 20 minut vaříme. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci a necháme na sporáku.

Až hlavy vychladnou a nepálí do prstů, obereme z nich libové maso a vrátíme ho do rybího vývaru. Zbytek hlav a kostí vyhodíme. Přidáme nadrobno nakrájené vnitřnosti a mlíčí/jikry. Dále do vývaru přidáme cibule (pouze odstraníme slupku, jinak necháme v celku), druhou polovinu připravené kořenové zeleniny a opět vaříme. Po 5 minutách přidáme sterilovaný hrášek (bez láku), smetanu a povaříme posledních 5 minut. Smetanovou rybí polévku osolíme a pro ozdobu přidáme nasekanou hladkolistou petrželku.

Výbornou smetanovou rybí polévku podáváme s libovolným typem krutonů. Připravit si můžeme třeba petrželkové z uvedených surovin (příloha). Rohlíky nakrájené na kostičky smícháme s nasekanou petrželkou a krátce osmahneme na olivovém oleji, dále přidáme česnek utřený se solí. Krutony do polévky vkládáme vždy až na talíři těsně před konzumací, aby při jídle byly ještě křupavé.

Smetanová rybí polévka podle tohoto receptu chutná opravdu všem.

Autor: