reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 11 listů papíru.

Pórek po židovsku

Výtečný recept na úpravu pórku od herečky Ljuby Hermannové.

Ingredience

Postup přípravy

Pórek očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli drobně nasekáme a česnek prolisujeme.

Cibuli necháme na másle trochu zezlátnout. Přidáme prolisovaný česnek, necháme ho zavonět a vmícháme pórek. Osolíme, jen mírně zastříkneme vodou a krátce dusíme. Jakmile pórek slehne, poprášíme ho hladkou moukou a podusíme asi 15 minut. Nakonec pórkovou směs dochutíme solí a pepřem.

Pórek po židovsku podáváme k masu a bramborové kaši. Výborný je i s osmaženým sójovým masem. Stejným způsobem lze připravit i mrkev nakrájenou na slámu nebo nastrouhanou nahrubo.

Autor: veraricna

Panissa

Recept na proslulou italskou cizrnovou kaši.

Ingredience

Postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu vodu. Mouku prosejeme.

Za stálého míchání postupně vsypeme cizrnovou mouku. Hmotu osolíme a směs prolisujeme přes síto do druhého hrnce a při mírné teplotě kaši pomalu vaříme asi hodinu.

Panissa je hotová, když se přestane lepit na kastrol. Kaši ještě podle chuti osolíme a případně i opepříme.

Panissu servírujeme na talíře, pokapeme olivovým olejem a posypeme restovanou cibulí nebo čerstvým pórkem.

Autor: Vilienka

Návykové knedlíky

Tak tyto knedlíky musíte vyzkoušet. Dame do nich slaninku, póreka zelenou petrželku.

Ingredience

Postup přípravy

Rohlíky nakrájíme na kousky, přelijeme mlékem a necháme nasáknout. Pak pečivo vymačkáme, přidáme vejce, petrželku, pórek, nadrobno nakrájenou slaninu, osolíme, opepříme. Nakonec vše zahustíme moukou a vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní kulaté knedlíky z těsta a vaříme asi 10-15 minut podle velikosti. Hotové knedlíky vyjmeme, propíchneme vidličkou a podáváme k masu.

Autor: 100

Dušený pórek s rozinkami

Netradiční zeleninová příloha. Nebo se jedná o salát? Posuďte sami.

Ingredience

Postup přípravy

Pórky očistíme a pořádně omyjeme. Necháme je okapat a nakrájíme je na širší kolečka.



Rozpálíme si pánev a přidáme máslo a vzápětí kolečka pórku. Ten na másle jemně orestujeme. Pak jej podlijeme vodou a přidáme zeleninový bujon. Přisypeme rozinky a vše dusíme maximálně 10 minut.



Nakonec směs zalijeme smetanou a ochutíme solí, popřípadě pepřem.

Autor: Vilienka

Smetanové brambory

Brambory vařené ve smetaně s pórkem a spoustou jarních bylinek.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory omyjeme a nakrájíme na velké kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka.



Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme brambory, které asi 5 minut zprudka restujeme, a pak je zalijeme vývarem. Přidáme smetanu a vaříme asi 10 minut.



Pórek a jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Bazalku s petrželkou omyjeme, osušíme a nasekáme. Pórek přidáme k bramborám a necháme vše vařit dalších 15 minut. Nakonec do brambor přidáme bazalku, petržeku a cibulku, osolíme, opepříme a necháme prohřát.



Ihned podáváme.

Autor: Vilienka

Bramborový pekáček s kuřecím

Brambory, kuřecí plátky, pórek a smetana - základ pekáčku, který nejenže zasytí, ale chuťově uspokojí i náročné.

Ingredience

Postup přípravy

Velké brambory oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky. Pórek očistíme, okrájíme kořínky a nepěkné části a nakrájíme na kolečka.

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a mírně naklepeme. Naložíme do marinády, kterou jsme vymíchali z kysané smetany, olivového oleje a prolisovaného česneku. Maso necháme alespoň hodinu proležet (lépe pak přes noc).

Brambory osmahneme ze všech stran prudce na oleji, až chytnou zlatavou barvu. Osmažené brambory vsypeme do pekáčku, hustě posypeme grilovacím kořením a promícháme. Zasypeme sušeným česnekem, opět nešetříme. Na zbylém oleji osmahneme kolečka pórku a vsypeme na brambory. Stejnou pánev použijeme i na orestování masa.

Maso poklademe na brambory a pórek, přelijeme zakysanou smetanou vymíchanou s mlékem a ochucenou grilovacím kořením. Na závěr poklademe plátky mozzarelly a znovu posypeme grilovacím kořením, už jen zlehka na sýr.

Bramborový pekáček s kuřecím dáme do trouby vyhřáté na 170 - 175 °C a pečeme zhruba 40 - 50 minut. Brambory musí být měkké, šťáva vypečená a mozzarella krásně zlatavá a křupavá.

Bramborový pekáček s kuřecím podáváme ihned po upečení, jako přílohu můžeme přidat libovolný čerstvý salát nebo sterilovanou zeleninu.

Autor: Michy

Mleté maso na zelenině z wok pánve

Mleté maso, kukuřice, pórek, paprika, jasmínová rýže a orientální koření v rychlém receptu.

Ingredience

Postup přípravy

Rýži propláchneme a dáme vařit, jak jsme zvyklí.

Pórek a papriku očistíme a nakrájíme.

Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje, na něm opékáme mleté maso, přitom maso rozdělujeme na drobné kousky. Okořeníme podle receptu nebo podle vlastní chuti. Přisypeme mraženou kukuřici a na kostky nakrájenou červenou papriku, za stálého míchání krátce smažíme, ke konci přípravy vsypeme jemně nakrájený pórek a ten už jen krátce orestujeme.

Na talíř upravíme vařenou rýži do hnízda a do něj naservírujeme masovo-zeleninovou směs z wok pánve.

Autor: hanka123

Kuřecí prsa s nivou a pórkem

Pórek v kapse z kuřecího masa a ještě ve smetanové omáčce - vynikající a jemná chuť!

Ingredience

Postup přípravy

Před přípravou masa si dáme péct brambory - nakrájené na menší kousky je rozložíme na suchý plech a necháme je asi 50 minut péct při 170 °C v horkém vzduchu.

Příprava masa - kuřecí prsa dobře očistíme, opláchneme vodou a necháme okapat. Nožem opatrně vytvoříme kapsu, vložíme do ní silnější proužek nivy a nakrájený pórek (do každé kapsy 1 lžíci, zbytek použijeme do omáčky). Kapsu stáhneme a uzavřeme párátkem. Připravené porce vložíme do kastrolku, posypeme kořením a zakapeme olivovým olejem. Necháme je chvíli uležet a zatím si nahřejeme hlubší pánev s poklicí.

Na pánev vložíme připravené kapsy z kuřecích prsou. Opečeme je z jedné strany, pak otočíme a přikryjeme poklicí. Krátce opékáme, pak znovu otočíme a podlijeme mlékem smíchaným s kysanou smetanou. Mírně osolíme, opepříme a přisypeme nakrájený pórek. Pod poklicí necháme prohřát.

Servírujeme pečené brambory, kapsu plněnou nivou a pórkem a podléváme smetanovou omáčkou s pórkem.

Autor: Stáňa

Pikantní filé s medem

Jemné rybí maso skvěle zvýrazní spojení ďábelského koření a medu. Pórek nesmí chybět.

Ingredience

Postup přípravy

Rybí filé očistíme, použijeme naporcované ryby (ne kostky). Pokapeme čerstvým citronem a výrazně posypeme ďábelským kořením, jemněji bylinkovou solí. Koření do rybího filé prsty jemně zatlačíme a necháme alespoň 30 minut odležet.

Mezitím si na kolečka nakrájíme zelenou část pórku a zprudka jej na olivovém oleji osmahneme. Vhodíme kousky filé (3 - 4 porce), posypeme celým pepřem a necháme zatáhnout. Pokapeme trochou tmavé sójové omáčky. Párkrát zlehka obrátíme, dokud není maso na povrchu bílé. Poté podlijeme vodou, přidáme rozdrobenou čtvrtku bujónu a přikryjeme pokličkou. Chvíli podusíme, přidáme lžíci medu, zvýšíme teplotu a necháme šťávu z poloviny vydusit (ale už bez pokličky). Celková příprava by neměla trvat déle než 10 - 12 minut.

Pikantní filé s medem ihned podáváme. Jako přílohu volíme tmavé pečivo, vařené brambory nebo jen čerstvou zeleninu.

Autor: Michy

Vegetariánské zapékané brambory

Takto připravené brambory nemají chybu. Jsou rychle hotové a pórek byste v nich nepoznali.

Ingredience

Postup přípravy

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na ne úplně tenké plátky. Celý pórek nakrájíme na kolečka, očištěnou papriku na proužky. Mozzarellu slijeme a nakrájíme na plátky. Balkánský sýr nastrouháme nebo lépe rozdrobíme. Připravíme si zapékací misku.

Brambory vhodíme do hluboké pánve na rozpálený olej, posypeme grilovacím kořením a osmahneme za občasného promíchání. Asi po 10 minutách přisypeme všechen pórek a opět asi 5 minut propékáme. Když jsou brambory zlatavé, odstavíme.

Brambory s pórkem vsypeme do zapékací misky a roztáhneme po celé ploše pekáčku. Posypeme provensálským kořením a mezi brambory vtlačíme mozzarellové plátky. Posypeme balkánským sýrem a znovu provensálskými bylinkami. Poklademe tenkými proužky papriky.

Vegetariánské brambory dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. V půlce pečení ještě přelijeme smetanou.

Vegetariánské zapékané brambory podáváme ještě teplé třeba se sterilovanou okurkou. Pórek osmažený a zapečený v receptu připomíná chuť zelí.

Autor: Michy

Houbový špíz

Houby, pórek a rajčátka na špízu s opečeným sýrovým toastem.

Ingredience

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na větší kostky. Šalotku očistíme a nakrájíme na silnější kolečka. Rajčátka opláchneme a větší překrájíme. Pórek omyjeme a nakrájíme na silná kolečka. Sýr (modrý - nivu, blue) nastrouháme.

Na špízové jehly (špejle) střídavě napichujeme houby, šalotky, rajčátka a pórek. Každý špíz potřeme olejem, osolíme a prosypeme provensálským kořením.

Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje zvolna opékáme špízy až do změknutí hub. Na pánvi nasucho opečeme toastový chléb a zasypeme ho nastrouhaným sýrem, který necháme "rozpustit" a zapéct.

Houbové špízy podáváme se zapečeným toastovým chlebem.

Autor: Renča