reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 7 listů papíru.

Bramborové knedlíky od babičky

Recept na jednoduché a výborné bramborové knedlíky, které můžete dát i do mrazničky. Dají se použít jako vynikající příloha k masu, špenátu, zelí.

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme brambory ve slupce (nejlépe 1 den předem). Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše prohněteme rukama a pořádně propracujeme.

Když je těsto pořádně zpracované, uválíme z něj válečky - knedlíky. Mně většinou vyjdou 3 knedlíky.

Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10 - 12 minut. Já osobně vařím knedlíky 6 minut na jedné straně a pak je otáčím.

Po vyjmutí z vody hotové knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily. Na krájení knedlíků se mi nejvíce osvědčila zubní nit.

Bramborové knedlíky od babičky podáváme jako vynikající přílohu k masu, špenátu nebo zelí.

Autor: Lusy

Květákové placičky

Velmi jednoduchý recept. Lze využít jako přílohu i jako samostatné jídlo.

Ingredience

Postup přípravy

Květák si rozebereme na růžičky a necháme 15 minut vařit. Poté z něj slijeme vodu a rozš'toucháme jakoby na kaši. Klidně však mohou zůstat sem tam větší kousky.

Pak přidáme sůl, mouku, dětskou krupici, vajíčko, majoránku a pepř.

Děláme menší placičky nebo karbanátky. Směs by měla být hustší.

Placičky poté opékáme z obou stran dozlatova. Květákové placičky lze podávat teplé i studené.

Autor: sikina

Kari placičky z kokosového mléka

Snadný a rychlý recept na smažené placičky z kokosového těstíčka s chutí kari. Kari placičky podáváme jako chuťovku a přílohu k pikantním polévkám.

Ingredience

Postup přípravy

V míse rozšleháme vejce s kokosovým mlékem a moukou. Tekuté těstíčko ochutíme kari kořením a osolíme.

Z těsta lžící tvoříme na horkém oleji placičky, které osmažíme z obou stran dozlatova a necháme na papírové utěrce okapat.

Kari placičky z kokosového mléka výborně chutnají teplé jako příloha k Čočkové polévce na indický způsob. Pochutnat se na nich dá i jen tak a za studena.

Autor: Jarka-P

Přílohové noky

Rychlé noky ke smetanovým omáčkám. Jsou lehhčí než knedlky a nestrávíte věčnost u plotny.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozšleháme metličkoku s vodou. Přidáme sůl a za stálého mícháme přisypáváme mouku, než vznikne hladké těsto. Množství mouky není určující. Můžeme jí použít více nebo méně. Celý proces nezabere víc než 3 minuty.

Noky lžičkou vhazujeme do vroucí a lehce osolené vody a vaříme, dokud noky nevyplavou na hladinu. Pak je povaříme 1 - 2 minuty a vytahujeme.

Noky vaříme na etapy.

Foto: Vojtěch Leman

Autor: maya

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle jsou vhodné do polévky.

Ingredience

Postup přípravy

Z mléka, vajíčka, mouky a špetky soli připravíme řídké těsto.

Rozpálíme si pánev s trochou oleje a z těsta smažíme tenké omelety.

Hotové omelety nakrájíme na tenké nudličky. Podle chuti je můžeme ještě samostatně osmažit na pánvi. Také můžeme omelety svinout, nakrájet na proužky usmažit do růžova.

Připravené nudle podáváme v polévce.

Autor:

Moje domácí nudle

Nad domácí nudle prostě není! Vyzkoušejte můj recept.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku smícháme se solí a nasypeme na vál. Vidličkou uděláme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme vodu. Pak opatrně vidličkou vmícháme vejce s vodou do mouky. Vidličku odložíme a čistýma rukama vypracujeme tužší těsto.

Vál mírně poprášíme moukou a na ní těsto rozválíme na co nejtenčí plát. Během válení plát několikrát otočíme spodní stranou nahoru a vál průběžně poprašujeme moukou, aby se na něj zpracovávané těsto nelepilo. Tence vyválený plát lehce poprášíme moukou a necháme jej asi 30 minut osychat. V polovině uvedené doby plát obrátíme spodní stranou nahoru. Z oschlého plátu nakrájíme ostrým nožem nudle: Nejprve plát nakrájíme na pruhy široké asi 2 - 3 cm, ty naskládáme na sebe a příčně nakrájíme na tenoučké nudle. Zpočátku se nikomu nedaří krájet skutečně (vlasové) nudle, chce to jen hodně ostrý nůž a trochu cviku. S každou přípravou nudlí to jde lépe. A i nedokonale nakrájené domácí nudle mají v polévce svou nezaměnitelnou chuť.

Nakrájené nudle necháme ve slabé vrstvě mírně proschnout a pak je v polévce vaříme asi 3 minuty. Zbylé nudle můžeme nechat úplně usušit (budou se lámat), pak je opatrně nasypeme do sklenice s těsně přiléhajícím víčkem a máme je připravené na použití kdykoli příště. Pokud budeme polévku podávat až druhý den, je lepší nudle uvařit samostatně v mírně osolené vodě, scedit, nechat okapat a po vychladnutí v misce uložit do chladničky. V tom případě pak podáváme horkou polévku, do které si každý sám nabere studené domácí nudle.

Autor: suback

Bavorské nudle - špecle

Recept na levnou přílohu hodící se např. k ragú.

Ingredience

Postup přípravy

Hladkou nebo polohrubou mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl a asi 1/8 litru vody. Vařečkou vypracujeme těsto, až se vytvoří vzduchové bubliny. Přitom přiléváme vodu, dokud není těsto hladké, pevné a vláčné. Pokud použijete místo vody mléko, budou nudle jemnější. Pak těsto na bavorské nudle - špecle necháme 15 minut být.

V hrnci dáme vařit litr vody. Přidáme lžičku soli a lžíci oleje. Mokré struhadlo položíme na hrnec a do vroucí vody strouháme nudle. Nebo těsto postupně rozetřeme mokrým nožem na prkénko, ponoříme do vroucí vody a nožem seškrabujeme tenké nudličky. Bavorské nudle jsou uvařené, když vyplavou na povrch. Vyjmeme děrovanou naběračkou.

Bavorské nudle - špecle se hodí k masu, ragú nebo pečeni.

Autor: bannans19