reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 45 listů papíru.

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a zelím

Recept na chutné moravské vrabce.

Ingredience

Postup přípravy

Bůček a maso nakrájíme na kostky. Maso vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme a promícháme s na plátky nakrájenou cibulí a česnekem. Vše podlijeme pivem a vývarem. Moravského vrabce pečeme při 180 °C asi hodinu doměkka a do zlatohněda. Během pečení podléváme pivem a vývarem. Tradičně se zahušťuje moukou, ale my odlehčujeme, takže nezahustíme.

Oba druhy brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme je s ostatními ingrediencemi a pomocí lžíce, kterou namáčíme ve studené vodě, je zaváříme v osolené vodě. Jakmile chlupaté knedlíky vyplavou na povrch, jsou uvařené.

Na rozpáleném sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme zelí, ochutíme kmínem a solí. Zelí povaříme doměkka.

Chlupaté knedlíky, zelí a moravské vrabce rozdělíme na talíře. Ihned podáváme.

Autor: Bourák

Kapr na pivu

Recept na jednoduchou úpravu kapra.

Ingredience

Postup přípravy

Kapra nakrájíme na porce, osolíme a potřeme jednou paličkou rozmačkaného česneku a necháme hodinu odležet v chladu.

V pekáčku rozpálíme olej, porce kapra obalíme v hladké mouce a prudce opečeme z obou stran.
Olej z pekáčku slijeme až na výpek, přidáme 1/8 másla, podlijeme půl litrem světlého piva.

Kapra na pivu pečeme ve vyhřátě troubě na 220 °C za občasného přelévání šťávou, až šťáva zhoustne. Pečení trvá cca 20 minut.

Kapra na pivu podáváme s chlebem.

Autor: Šaňomach

Plněná krůtí prsa se sýrovou omáčkou

Recept na krůtí prsa plněná nivou, šunkou a anglickou slaninou, přelitá sýrovou omáčkou.

Ingredience

Postup přípravy

Řízky z krůtích prsou jemně naklepeme, osolíme a natřeme pomazánkou z třené nivy, poklademe anglickou slaninou a šunkou, zavineme a závitek sešpendlíme párátky.

Na oleji opečeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme závitky obalené v mouce a orestujeme ze všech stran. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Když jsou závitky měkké, vyjmeme je a do šťávy dáme nahrubo nastrouhanou nivu, rozšleháme a necháme provařit. Můžeme v případě potřeby zahustit hladkou moukou rozšlehanou ve vodě.

Plněná krůtí prsa se sýrovou omáčkou podáváme s těstovinami.

Autor: Šaňomach

Krůtí rizoto

Vynikající rizoto z krůtího masa.

Ingredience

Postup přípravy

Vařené krůtí maso obereme z kostí a nakrájíme na větší kousky. Může se použít maso z kostry, křídel krku apod.

Rýži propláchneme 2 x vařící vodou a 2 x studenou vodou, abychom se zbavili škrobu, necháme okapat.

V kastrolu, ve kterém budeme rizoto dělat, zpěníme na sádle nahrubo nakrájenou větší cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme propláchnutou a okapanou rýži a osmahneme ji. Odstavíme a přidáme 2 skleničky moravanky bez feferonek, cibulky a okurky překrojíme, osolíme, přidáme sladkou červenou papriku, aby mělo rizoto barvu, dochutíme podravkou. Zalijeme 1/2 litrem vývaru z krůtího masa a za občasného zamíchání přivedeme do varu. Když se začne krůtí rizoto vařit, zakryjeme poklicí a dáme na 20 minut do trouby dusit. Jestliže není rýže po 20 minutách dost měkká, vrátíme ji do trouby, ale nezakrýváme, necháme ji odpařit.

Krůtí rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem a s okurkou.

Autor: Šaňomach

Pizza z olomouckých syrečků

Recept na výbornou pizzu. Ač je z olomouckých syrečků, tak nesmrdí.

Ingredience

Postup přípravy

Z mouky, vajíčka, prášku do pečiva a jogurtů uděláme těsto, vylijeme je do vymaštěné koláčové formy nebo na plech, těsto rozetřeme po ploše.

Olomoucké syrečky a anglickou slaninu nakrájíme na asi centimetrové kostičky, cibuli na kolečka. Koláč posypeme cibulí, následně olomouckými syrečky promíchanými s anglickou slaninou. Nakonec pizzu z olomouckých syrečků posypeme kmínem a oreganem.

Pizzu z olomouckých syrečků pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Upečenou pizzu z olomouckých syrečků ihned podáváme.

Autor: Šaňomach

Kotlety v maltě

Recept na naložené smažené kotlety.

Ingredience

Postup přípravy

Kotlety naklepeme a nařízneme na 2 - 3 místech a namočíme je po obou stranách do malty, kterou jsme udělali z vajec, soli, pepře, worchestrové omáčky, hořčice a solamylu.
Namočené kotlety vložíme do misky, zalijeme je zbytkem malty a necháme do druhého dne v lednici odležet.

Na pánvi rozpálíme olej a kotlety po obou stranách zprudka opečeme na každé straně zhruba 3 minuty.

Hotové kotlety v maltě podáváme s vařeným bramborem.

Autor: Šaňomach

Fazole s uzeným masem

Recept na fazole s uzeným masem původem ze Srbska.

Ingredience

Postup přípravy

Předem si uvaříme fazole a uzené maso. Může být plec, bůček nebo žebírka. Uvařené fazole scedíme a do vody po fazolích vlijeme 1/4 litru vývaru z uzeného masa.

Na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme 3 lžíce hladké mouky a uděláme světlo jíšku. Do půl litru dáme rajčatový protlak, cukr, zalijeme bílým vínem a promícháme. Světlou jíšku rozředíme horkým vývarem z fazolí, rozšleháme do hustší omáčky. Přidáme rozředěný rajský protlak a necháme přejít do varu. Přidáme vařené fazole, uzené maso nakrájené na větší kousky, oregano a bazalku podle chuti. Fazole s uzeným masem dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí.

Hotové fazole s uzeným masem podáváme s chlebem.

Autor: Šaňomach

Pečené kuře opravdu po řecku

Kuře tak, jak jsem ho jedl v Řecku.

Ingredience

Postup přípravy

Kuře omyjeme, osušíme a osolíme zvenku i zevnitř lžičkou soli. Necháme sůl asi tak půl hodiny působit.

Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na klínky. Samozřejmě že na tvaru nesejde, ale chcete-li mít řecké kuře, jsou klínky lepší, takhle se totiž brambory na pečení tradičně v Řecku krájí.

Brambory dáme do pekáče, osolíme (druhou lžičkou soli), opepříme a posypeme oreganem. Doprostřed položíme kuře a všechno zalijeme citronovou šťávou smíchanou s olivovým olejem a troškou vody. Abych byl přesný, bude stačit tak asi 50 ml, ne víc.

Kuře po řecku pečeme v troubě předehřáté na 200 °C . Po 20 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 40 - 60 minut, dokud se kůže a maso nezačnou oddělovat od kosti a kůže není dozlatova upečená. V průběhu pečení kuře několikrát polijeme šťávou a v případě potřeby můžete podlít trochou horké vody. Pokud máme pocit, že se kuře již upeklo, ale brambory ještě nejsou hotové, můžeme na maso položit alobal, aby se nepřipalovalo.

Pečené kuře opravdu po řecku podáváme s upečenými brambory jako hlavní chod. Přílohou nám může být třeba oblíbený salát.

Autor: Pajazl73

Vepřový steak s vejcem

Jednoduchý vepřový steak s vejcem a barevným pepřem.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřové maso na steak (nejlépe krkovici bez kosti) lehce naklepeme, opepříme z obou stran a s trochou olivového oleje necháme uležet.

Pánev dáme rozehřát na plotnu bez oleje. Ke smažení použijeme olej z naloženého masa. Maso zprudka opečeme z obou stran a posuneme ke straně pánve. Přímo do pánve rozklepneme vejce a jeho vršek opepříme čerstvě mletým barevným pepřem.

Maso naservírujeme na talíř a na jeho vršek umístíme hotové vejce.

Autor:

Houbový závin z listového těsta

Vynikající houbový závin se šunkou a sýrem, který chutná jak teplý, tak ještě lépe studený.

Ingredience

Postup přípravy

Tvrdé houby (hříbek, kozák, křemenáč, liška, podborovák) očistíme, nakrájíme a podusíme doměkka.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, když zesklovatí, přidáme podušené houby, drcený kmín a pepř, prohřejeme, přidáme 4 vejce a osolíme. Za stálého míchání uděláme řidší smaženici a dáme vychladnout.

Listové těsto rozdělíme na 2 ks, z obou vyválíme plát (ne moc slabý) a na něj naklademe plátkový sýr (nejlepší je eidamer), šunku a slabou vrstvu smaženice. Houbový závin zavineme, konce zahneme dospodu a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a vidličkou opatrně propícháme.

Houbový závin z listového těsta dáme péci do trouby dozlatova. Houbový závin podáváme nakrájený na plátky.

Autor: Šaňomach

Kuře na rozmarýnu s bílými hříbky

Recept na pečené kuře trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Do pekáče vložíme 4 kuřecí čtvrtky, posolíme je, zakapeme citronovou šťávou z 1 citronu a posypeme sušeným rozdrceným rozmarýnem. Necháme nejméně 2 hodiny rozležet.

Potom na každou čtvrtku kuřete vložíme slabý plátek másla, zasypeme vše na silnější půlkolečka nakrájenou cibulí, podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby na 1/2 hodiny dusit. Po 1/2 hodině přidáme sterilované bílé hříbky (můžeme použít i žampiony) a dusíme skoro doměkka. Pak kuřecí čtvrtky odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Maso vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou a provaříme. Dochutíme podravkou, popřípadě přidáme citronovou šťávu dle chuti.

Kuře na rozmarýnu s bílými hříbky podáváme a bramborovou kaší nebo rýží.

Autor: Šaňomach

Králičí hřbet na cibuli

Králík s cibulovým zelím. Recept na dobrý oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Králičí hřbet rozdělíme na 4 porce, vložíme do olejem vylitého pekáčku. Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a naskládáme na králíka. Podlijeme vodou a dáme dusit na půl hodiny do vyhřáté trouby.

Po půlhodině pečení maso zasypeme cibulí nakrájenou na čtvrtkolečka tak, aby nebylo vidět, posypeme pepřem a dusíme dalších asi 30 minut. Poté dáme cibuli a slaninu mimo maso, podlijeme bílým vínem a pečeme odkryté, až je maso měkké a zčervená.

Králičí hřbet servírujeme společně s cibulí, výbornou přílohou jsou halušky nebo bramborový knedlík.

Autor: Šaňomach

Buránie

Recept na jehněčí s fazolovými lusky.

Ingredience

Postup přípravy

Fazolové lusky očistíme, nakrájíme na 5 cm velké kousky a uvaříme je ve slané vodě.

Na rozpuštěném másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme jehněčí maso nakrájené na kostky, osolíme a orestujeme, přidáme papriku, krátce osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme za občasného zamíchání, až je maso skoro měkké. Buránii zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve smetaně, přidáme fazolové lusky a krátce povaříme.

Buránii podáváme s chlebem.

Autor: Šaňomach

Nakládané znojemské okurky

Recept na zavařené okurky bez přípravy nálevu.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu (mrkev a cibuli) očistíme a nakrájíme na plátky.

Do zavařovací sklenice vložíme 3 plátky mrkve, plátek cibule a snítku kopru. Přidáme 8 tabletek sacharinu, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, lžičku soli, čtvrt lžičky hořčičného semínka. Naskládáme okurky, přidáme 1 dl octa a doplníme zavařovací sklenici studenou vodou.

Sklenici s nakládanými znojemskými okurkami zavřeme a sterilujeme při 90 °C 6 - 8 minut.

Autor: Šaňomach

Králík na pivu

Recept na dušeného králíka zase trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Králičí hřbet odblaníme, zbavíme tuku a protáhneme kouskem slaniny. Maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme chvíli odležet.

Na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Vložíme na ni porce králíka, opepříme, posypeme drceným kmínem a orestujeme po obou stranách. Restované maso podlijeme vařicí vodou. Přidáme bobkový list, citronovou kůru a dusíme asi půl hodiny. Vodu necháme téměř vysmahnout a přilijeme pivo.

Králíka na pivu dopečeme odkrytého doměkka. Měkké maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Šťávu zaprášíme moukou, provaříme a zjemníme kouskem másla.

Králíka na pivu podáváme s bramborovým knedlíkem, brambory nebo halušky.

Autor: Šaňomach

Škvarková pomazánka s okurkou

Recept na rychlou, ale hodně sytou pomazánku.

Ingredience

Postup přípravy

Škvarky umeleme na masovém strojku. Přidáme nadrobno nakrájené vejce a jemně nakrájenou cibuli.

Základ pomazánky ochutíme hořčicí, solí a důkladně promícháme. Nakonec přidáme jemně nakrájenou okurku a pomazánku důkladně promícháme.


Škvarkovou pomazánku s okurkou podáváme na čerstvém chlebu. Můžeme ozdobit paprikou, rajčetem nebo pórkem.

Autor: kvetina

Zapečená krkovice se sýrem

Vepřová krkovice zapečená se šlehačkou a sýrem.

Ingredience

Postup přípravy

Plátky vepřové krkovice jemně naklepeme, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem čtyř barev.

Maso dáme na plech s vyšším okrajem vymaštěný olivovým olejem, obložíme podélně nakrájenými čtvrtkami brambor, které osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 minut. Poté vyjmeme, zalijeme smetanou, zasypeme nahrubo nakrájeným sýrem, posypeme oreganem a bazalkou a dáme zapéci na dalších 20 minut.

Zapečenou krkovici se sýrem rozdělíme na talíře a podáváme.

Autor: Šaňomach

Knedlíčky z králičích jater

Jednoduché pikantní knedlíčky z jemných králičích jatýrek.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli a česnek oloupeme.

Játra najemno umeleme společně s cibulí a česnekem. Nakonec pomeleme i tvrdý rohlík. Do směsi přidáme pepř i papriku a v ruce promnutou majoránku. Přidáme žloutek, promícháme a necháme 10 minut rozležet.

Játrovou směs osolíme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi v dlaních tvarujeme kuličky.

Knedlíčky z králičích jater zavařujeme do polévky.

Autor: Renča

Krémová houbová polévka

Jemná polévka pro milovníky hub. Velmi jednoduchý a rychlý recept.

Ingredience

Postup přípravy

Houby důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky.

Cibuli s česnekem jemně nasekáme. Brambory nakrájíme na velmi malé kostičky. Čerstvý tymián umyjeme a odendáme lístečky.

Na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem a přidáme houby, brambory a tymián. Zalijeme vínem a jakmile vyprchá, dolijeme vývarem. Vaříme do změknutí. Přilijeme smetanu, ještě jednou provaříme (alespoň na 5 minut). Hotovou houbovou polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Krémovou houbovou polévku podáváme teplou .

Autor: null

Čočka na kyselo

Recept na českou zdravá klasiku za pár korun, která na Nový rok nesmí na žádném stole chybět!

Ingredience

Postup přípravy

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.

Nyní oloupeme a nakrájíme cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme.

Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá.

Autor: Sarkak

Čočková polévka narychlo

Zjednodušená verze čočkové polévky, přitom moc dobrá.

Ingredience

Postup přípravy

Potřebné množství čočky namočíme minmimálně na 30 minut. V té samé vodě přivedeme čočku k varu, osolíme a opepříme.

Na pánvi rozpustíme slaninu, kousíčky musí být opečené dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, nakonec přidáme mouku a vše přidáme do vařící se čočky.

Nakonec přidáme trochu majoránky, můžeme přichutit octem.

Autor: Berusska_1

Rychlá čočková polévka

Recept na domácí čočkovku.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.

V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a zpěníme ji. Základ zahustíme hladkou moukou, zalijeme vodou a trochou mléka. Čočku propláchneme studenou vodou a dáme do vroucí vody, necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Nakonec přidáme česnek, sůl, pepř, majoránku, podle chuti můžeme přidat i masox či jiné dochucovací prostředky.

Mezitím si orestujeme nakrájené párky a nakonec je bez omastku přidáme do hotové čočkové polévky.

Rychlou čočkovou polévku můžeme při servírování podávat i s restovanými houstičkami.

Autor: Marťulinka

Pečený losos s citronem

Recept, ve kterém kromě lososa téměř nic nepotřebujeme.

Ingredience

Postup přípravy

Lososa nakrájíme na podkovy nebo vykostíme. Lehce osolíme, pokapeme citronem. Pokud máme filety, necháme je i s kůží a můžeme do kůže udělat pár šikmých zářezů. Necháme chvilku odpočinout.

Rozehřejeme kapku olivového oleje a lososa opečeme, filety nejdřív ze strany s kůží, asi po minutě otočíme a opečeme i z druhé strany. Hlavně nesmíme lososa vysušit, musí uvnitř zůstat růžový (polosyrový).

Pečeného lososa s citronem můžeme s vařeným bramborem nebo s čerstvým pečivem.

Autor: rudla

Losos na másle s bazalkou

Recept na úpravu čerstvého lososa na másle s limetkou.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvého lososa nakrájíme na porce, pokapeme šťávou z poloviny limetky, trochu osolíme a necháme minimálně 1/2 hodiny v lednici odležet.

Pánev vymažeme máslem, rozpálíme tak, aby se máslo nepřepalovalo, lososa osušíme a vložíme na pánev, pečeme 4 - 5 minut z každé strany. Maso musí zůstat uvnitř růžové.

Když se maso lososa peče, nasekáme lístky z bazalky a utřeme je ze zbytkem másla. Před dopečením jím potřeme porce lososa.

Lososa na másle s bazalkou podáváme s bramborem.

Autor: Šaňomach

Karbanátky z trouby

Výborné a odzkoušené karbanátky, vždy se po nich jen zapráší! Však sami vyzkoušejte tenhle úžasný recept.

Ingredience

Postup přípravy

Slaninku si nakrájíme na kostičky a opražíme ji na suché pánvi (bez tuku, oleje), sama totiž pustí šťávu. Pak k ní přidáme na drobno pokrájenou cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí.

Do mísy dáme všechny vypsané suroviny, k nim pak přidáme slaninu s cibulí a důkladně smícháme - nejlépe rukou. Poté rovnou tvarujeme kuličky, velikost kuliček záleží jen na nás.

Troubu si předehřejeme cca na 200 °C.

Vytáhneme si větší plech a na něj dáme pečící papír. Pak na něj naskládáme karbanátky a ty pak z každé strany mírně polijeme olejem. Plech s karbanátky dáme do trouby a pečeme asi 20 - 30 minut. V polovině pečení karbanátky otočíme.

Karbanátky z trouby většinou podáváme s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory. Jsou opravdu výborné!

Autor: Peťula

Losos s koprovou zálivkou

Nenáročný a rychlý recept na chutného lososa.

Ingredience

Postup přípravy

Čisté plátky z lososa osolíme, opepříme a orestujeme na olivovém oleji z obou stran. Smetanu promícháme s nasekaným koprem. Omáčku ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Připravené rybí plátky uložíme na olejem vytřený pekáček, zalijeme smetanou s koprem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Losos s koprovou zálivkou zapékáme 10 - 20 minut, podle velikostí porcí.

Lososa upravíme na talíře a zalijeme koprovou zálivkou. Lososa s koprovou zálivkou ihned podáváme. Třeba s oblíbenou bramborovou přílohou jako hlavní chod.

Autor: null

Vepřové závitky na smetaně

Recept na vepřové závitky z bůčku s uzeným sýrem a šunkou, které překvapí svou skvělou chutí.

Ingredience

Postup přípravy

Z vepřového bůčku krájíme plátky způsobem, že první plátek nedořízneme do konce a až druhý plátek oddělíme. Tím nám vznikne dostatečně velký plátek na zabalení závitku. Vzniklé plátky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, přikryjeme plátkem šunky a uzeného sýra, posypeme cibulí nakrájenou na rozpůlená kolečka. Nakonec plátek masa zavineme a sepneme párátkem.

Připravené závitky naskládáme do pekáče a podlijeme vodou. Dále do pekáče přidáme zbytek cibule a dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Závitky občas přeléváme šťávou. Asi po 3/4 hodině šťávu vysmahneme a zalijeme smetanou ke šlehaní. Za občasného přelévání šťávou pečeme vepřové závitky na smetaně další asi 1,5 hodiny.

Upečené vepřové závitky na smetaně podáváme s vařenými brambory.

Autor: Šaňomach

Šišky z mletého masa - čevapčiči

Pravé čevapčiči bychom měli připravit ze tří druhů mletého masa. Ale nezoufejte, pokud vám chybí skopové. Šišky z mletého masa trochu ošidíte a připravit je můžete jen z vepřového a hovězího.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a na hodně drobno pokrájíme. Mleté maso důkladně, nejlépe rukama, promícháme s cibulí, solí, pepřem a červenou paprikou.

Ze směsi vytvarujeme šišky, ne příliš velké, a zprudka je opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji nebo sádle. Usmažené šišky z mletého masa ihned podáváme.

K čevapčiči se nejvíce hodí uvařené brambory. Doporučuji chuť doplnit plnotučnou hořčicí, tatarkou a ozdobit cibulí a kyselou okurkou.

Autor: Dana

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.

Ingredience

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Autor: dadulka111

Pravá jihočeská kulajda s vejcem

Recept na vynikající rychlou polévku.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list. Vody nedáváme příliš, polévka by měla zůstat hustá. Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.

Podle chuti pak kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka provoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plný hrnec.

Pravou jihočeskou kulajdu s vejcem podáváme s čerstvým chlebem.

Autor: Martina Hájková

Bramborové knedlíky od babičky

Recept na jednoduché a výborné bramborové knedlíky, které můžete dát i do mrazničky. Dají se použít jako vynikající příloha k masu, špenátu, zelí.

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme brambory ve slupce (nejlépe 1 den předem). Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše prohněteme rukama a pořádně propracujeme.

Když je těsto pořádně zpracované, uválíme z něj válečky - knedlíky. Mně většinou vyjdou 3 knedlíky.

Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10 - 12 minut. Já osobně vařím knedlíky 6 minut na jedné straně a pak je otáčím.

Po vyjmutí z vody hotové knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily. Na krájení knedlíků se mi nejvíce osvědčila zubní nit.

Bramborové knedlíky od babičky podáváme jako vynikající přílohu k masu, špenátu nebo zelí.

Autor: Lusy

Chutný losos s čerstvou petrželkou

Opravdu velmi jednoduchý, ale výborný recept na chutnou rybu.

Ingredience

Postup přípravy

Čtyři čerstvé lososové plátky opláchneme a důkladně osušíme. Mělký talíř pokapeme olivovým olejem a rybí plátky dobře obalíme z obou stran.

V jiném talíři promícháme strouhanku s čerstvě nasekanou petrželkou, solí, mletým pepřem a rybí plátky též dobře obalíme.

Obalené lososové plátky uložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme upéct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut. Po 10 minutách plátky jemně obrátíme.

Chutného lososa s čerstvou petrželkou před podáváním pokapeme citronovou šťávou.

Chutný losos s čerstvou petrželkou se podává jako hlavní chod s oblíbenou bramborovou přílohou nebo jen se salátem.

Autor: null

Segedínský guláš s houskovým knedlíkem

Recept na skvělý segedínský guláš, který podáváme s houskovým knedlíkem.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve na sádle nebo oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibulku. Potom přidáme maso nakrájené na kostičky a orestujeme. Do základu přidáme sůl, pepř, mletý kmín, sladkou papriku a promícháme s masem. Nakonec vše podlijeme trošku vody. Aby paprika nezhořkla přidáme bobkový list, půlku masoxu, dolijeme vodu podle potřeby a dáme vařit. (Já vařila 25 minut v papináku.)

Po uvaření základu segedínského guláše přidáme proprané a zvlášť uvařené měkké zelí a dochutíme podle potřeby.

Pokud chcete mít víc šťávy, tak je potřeba přidat trochu vody. Nakonec segedínský guláš zahustíme.

Skvělá příloha k tomuto segedínskému guláši je domácí houskový knedlík.

Autor: Zdenka :-)

Dejvická dršťková

Dršťkovou polévku nemusíme jíst pouze v hospodách a restauracích, můžeme si ji připravit i doma.

Ingredience

Postup přípravy

Dršťky důkladně vydrhneme a uvaříme doměkka. Je to poněkud delší proces - asi 2,5 hodiny. Měkké vyndáme a pokrájíme na nudličky.

Během vaření očistíme cibuli a česnek a oboje posekáme najemno.

Na sádle osmahneme jemně posekanou cibuli s česnekem, zaprášíme moukou, opražíme a zalijeme vodou. Přidáme majoránku, mletou papriku, sladkou i pálivou, pokrájené dršťky a ještě půl hodiny povaříme.

Nakonec osolíme a můžeme podávat.

Autor: konvalinka

Salát z hlávkového zelí

Tento salátek je nejen plný vitamínů, ale také dobře chutná.

Ingredience

Postup přípravy

Hlávku zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Zelí dáme do kastrolu, doplníme studenou vodou a alespoň 15 minut necháme namáčet. Pak vodu slijeme, ještě jednou ve studené vodě vypereme. Poté necháme zelí na sítu okapat.

Dostaneme se k ochucování. Zelí osolíme, posypeme kmínem a dáme do mísy. Salát z hlávkového zelí zalijeme olivovým olejem, opepříme.

Salátek necháme odležet a podáváme jako přílohu k masu, ale i samotný.

Autor: Fendryska

Blesková pomazánka z tyčinek surimi

Pomazánka, která má velký úspěch u dětí i dospělých a jejíž příprava se vejde do 5 minut. Potřebujeme pouze ruční kráječ - sekáček.

Ingredience

Postup přípravy

Krabí tyčinky rozbalíme a zbavíme samostatných obalů.

Do ručního kráječe dáme nejdříve majonézu, kysanou smetanu a až nakonec krabí tyčinky. Kráječ uzavřeme a rychle několikrát otočíme. Tyčinky se tak nasekají na drobné kousky a zároveň se promíchají s majonézou a smetanou.

Nyní pomazánku osolíme, opepříme, popřípadě lehce zakapeme citronovou šťávou, opět uzavřeme a ještě asi třikrát kráječem otočíme.

Nyní je pomazánka hotová. Bleskovou pomazánku z tyčinek surimi podáváme na čerstvém chlebu a můžeme ji doplnit plátkem citronu.

Autor: konvalinka

Tzatziki tety Věry

Řecká klasika s nezapomenutelnou chutí, která se hodí k celé řadě pokrmů. Výborné tzatziki snadno připravíme podle receptu od tety Věry.

Ingredience

Postup přípravy

Česnek prolisujeme a kopr nasekáme nadrobno. Jogurt necháme okapat na sítu. Umyté okurky podélně rozkrojíme, zbavíme měkké části se semínky, jemně nastrouháme, osolíme a po chvíli dobře vyždímáme v dlaních, abychom je zbavili přebytečné šťávy.

Okurky promícháme s tzatziki kořením, solí, mletým pepřem, koprem, česnekem, lučinou a vmícháme do jogurtu.

Tzatziki tety Věry podáváme dobře vychlazené k různým pokrmům podle chuti,
například je výborné s řeckými brambory a sofritem, ale i jen tak s bagetou.

Autor: veraricna

Luxusní králík

Recept na přípravu králíka pečeného ve smetaně.

Ingredience

Postup přípravy

Kousky králíka (já dělám nohy) obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, osolené vejce a strouhanka.

Obalené kousky králíka opečeme na pánvi. Králíka stačí opékat do chvíle, dokud se nám neudělá zlatavá krustička, asi 2 minuty z každé strany. Přendáme ho do pekáče a polijeme i trochou oleje, ve kterém jsme smažili. Králíka zalijeme smetanou, kterou mírně osolíme a opepříme. Necháme péct asi 45 minut při 170 °C.

Luxusního králíka je nejlepší podávat s novými brambory a domácím kompotem.

Autor: konrade

Tradiční valašská kyselica

Chutná vydatná polévka ze zelí, brambor, klobásy, slaniny a zakysané smetany. Recept na opravdu sytou polévku, která se může podávat místo hlavního jídla.

Ingredience

Postup přípravy

Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Kyselica se může podávat samotná nebo s čerstvým chlebem.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Autor: Smart Press

Husa od maminky

Výborná husa na kmínu naplněná jablky. Recept na vydatný sváteční oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Očištěnou husu zbavíme konců křídel, protože ty dáme při pečení do pekáče pod ni, aby se nám kůže nepřipékala k pekáči. Husu zevnitř i vně posolíme i pokmínujeme a necháme v chladničce přes noc odležet.

Druhý den omyjeme a očistíme malá červená jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jadřinců a naplníme jimi husu. Jablka zabrání vysušení masa během pečení. Husu dáme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme horkým vývarem z husích drobů.

Husu pečeme asi dvě a půl hodiny, potom husu obrátíme prsíčky nahoru a dopečeme dozlatova. Doba pečení záleží podle velikosti husy, ale pečeme asi další hodinu.

Husu od maminky podáváme s haluškami se zelím či s vařeným bramborem, dobrá je i tradičně s knedlíkem a zelím.

Autor: veraricna

Vánoční kapr mojí babičky

Starý osvědčený recept na přípravu svátečního kapra.

Ingredience

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na másle, přidáme asi 200 ml vroucí vody, 2 - 3 lžíce octa, sůl, koření, nastrouhanou citronovou kůru a pivo.

Všechno 10 minut povaříme a vložíme porce kapra. Podle potřeby dolijeme vodu, aby byla ryba ponořená. Velmi zvolna kapra uvaříme, potom vyjmeme a necháme v teple.

Omáčku propasírujeme přes síto (babička neměla mixér) a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Přidáme pokrájené švestky a asi 10 minut vaříme. Vánočního kapra ochutíme solí, cukrem a octem.

Vánočního kapra mojí babičky na talíři podlijeme omáčkou a posypeme plátky mandlí. Babička jako přílohu podávala opečené bramborové šišky, ale vhodné jsou i vařené brambory.

Autor: lumik

Zapečené těstoviny s chřestem

Jednoduchá a sytá příprava na zapečené těstoviny.

Ingredience

Postup přípravy

Těstoviny, nejlépe penne, uvaříme al dente. Očištěný chřest zbavený dřevnatých konců nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Vejce promícháme se smetanou, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem.

Oloupanou a nakrájenou menší cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou zelenou nebo červenou papriku a cuketu. Krátce společně provaříme.

Ochucené a dobře promíchané vejce promícháme s vařeným chřestem a vařenými těstovinami. Nakonec přidáme restovaný základ s cibulí.

Těstovinovou směs vložíme do vymazané kulaté formy vhodné do trouby. Směs přimáčkneme a zapečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 - 15 minut. Vejce musí být dobře zapečená.

Zapečené těstoviny s chřestem nakrájíme na díly a podáváme jako hlavní chod třeba s okurkou.

Autor: null

Babiččina čočková polévka

Polévky z mé oblíbené luštěniny tak, jak ji dělala moje babička.

Ingredience

Postup přípravy

Čočku propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme 1 hodinu stát.

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekané šalotky a nastrouhanou mrkev. Přidáme nakrájenou klobásku a po chvíli opékání i scezenou čočku.

Čočkový základ zalijeme 2 litry zeleninového vývaru, přidáme majoránku, česnek utřený nožem a vaříme 45 minut. Podle chuti čočkovou polévku dosolíme a opepříme.

Babiččinu čočkovou polévku na talíři ozdobíme zelenou bylinkou a podáváme.

Autor: Michy

Candát na víně

Pečený candát, který skvěle chutná s pečenými brambory. Recept je jednoduchý.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme, pórek očistíme. Candáta nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a pokapeme limetkou.

V pekáčku rozpustíme máslo, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pórek. Mírně osmahneme. Do tohoto základu vložíme candáta, podlijeme vínem, přelijeme smetanou a posypeme tymiánem.

Candáta na víně pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Upečeného candáta na víně podáváme s opečeným bramborem.

Autor: Michy

Fazole s klobásou v rajčatové omáčce

Recept na pikantní fazole v rajčatové omáčce, které lze připravit doma i v kotlíku nad ohněm třeba z konzervovaných fazolí.

Ingredience

Postup přípravy

Přes noc namočíme hrnek velkých bílých fazolí, hrnek červených fazolí a dva hrnky malých bílých fazolí. Fazole by měly být hodně zalité vodou, protože přes noc nabobtnají. Fazole necháme uvařit doměkka. Velké fazole je lepší vařit zvlášť, protože se vaří trochu déle.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Chilli papričku nakrájíme nadrobno. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Papriku nakrájíme na proužky a klobásu na kolečka.

V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme rajský protlak a necháme 3 minuty zarestovat a přidáme nakrájenou chilli papričku. Dále přidáme pokrájená oloupaná rajčata a pomalu dusíme 20 minut. Rajčata v sobě mají vody dost a není třeba podlévat.

Omáčku osolíme, opepříme a přidáme lžíci worchesterové omáčky. Přidáme uvařené scezené fazole, pokrájenou papriku a klobásu a necháme 20 minut dusit. Nakonec přidáme kukuřici a necháme dvě minuty prohřát v omáčce.

Kdo má rád pálivější, může s chilli papričkou přidat utřený česnek, mletou pálivou papriku, chilli koření nebo třeba Sriracha omáčku. Bez klobásy je omáčka vhodná i pro vegetariány.

Fazole s klobásou v rajčatové omáčce můžeme podávat s chlebem nebo pečivem.

Autor: cubeec