reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 8 listů papíru.

Dvoubarevné hvězdičky

Dejte si s přípravou trošku práce a vykouzlíte nádherné cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku smícháme s práškem do pečiva i oběma druhy cukru a vysypeme na vál. Do sypké směsi uděláme důlek, do kterého vyklepneme vajíčko a přidáme změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vpracujeme kakaovou kašičku (mléko+kakao). Těsta přikryjeme utěrkou a necháme na vále 30 minut odpočívat.

Z obou částí těsta vyválíme pláty asi 5 mm silné a formičkami vypichujeme hvězdičky. Ze středu potom vypíchneme ještě malou hvězdičku a středy si vzájemně barevně vyměníme. Barevné středy jemně přimáčkneme, spojíme s obvodovou hvězdičkou.

Dvoubarevné hvězdičky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 5 - 8 minut na 175 °C. Hvězdičky (asi 70 kousků) necháme na plechu vychladnout. Pozor - jsou křehké!

Autor: Renča

Jednoduchý falešný marcipán

Opravdu velmi jednoduchý recept, jak připravit falešný marcipán na ozdobu dortů a cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Sušené mléko s cukrem prosejeme a smícháme. Přidáme lžíci vody a pomalu rukou hněteme.

Čím více cukru do hmoty dáme, tím více se lepí. Marcipán je dobré zpracovávat v igelitovém sáčku. Podle chuti a potřeby jej můžeme obarvit i ochutit. Můžeme přidat i kapku oleje, marcipán bude vláčnější, ale nebude tak pevný.

Tento falešný marcipán je jednoduchý na přípravu a díky mléku a cukru rychle tvrdne. Z marcipánu vykrajujeme tvary podle potřeby. Lze z něj tvarovat i růžičky a zvířátka.

Autor:

Křehká plněná kolečka

Velmi jednoduché vánoční cukroví, které nezklame.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, máslo, cukr a mleté ořechy smícháme na vále v těsto.

Vál posypeme hladkou moukou a vyválíme plát asi 3 mm silný. Z těsta opatrně vykrajujeme kolečka a pečeme na plechu s pečícím papírem nebo vymazaném dorůžova.

Z másla, cukru a kakaa vymícháme krém, kterým slepujeme dvě prochladlá kolečka k sobě.
Povrch plněných koleček polijeme čokoládovou polevou a zdobíme marcipánovým kvítkem nebo půlkou mandle.

Křehká plněná kolečka necháme ztuhnout a uložíme do krabičky.

Autor: čáslavačka

Babiččiny boží milosti

Recept našich babiček na smažené cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Na vále zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto, které necháme pod utěrkou asi půl hodiny odpočívat.

Potom těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenký plát a vykrajujeme z něj různé tvary. Uprostřed je rádýlkem prořízneme.

Boží milosti smažíme na oleji po obou stranách dozlatova. Po usmažení je vyndáme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk a milosti obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.Nejchutnější jsou čerstvé.

Autor: máma

Kremrole

Sladké kremrole ke kávě.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve prosejeme mouku a poté ji promneme s nastrouhaným tukem. Je lepší ho mít v ledničce, lépe se strouhá. Přidáme žloutek, ocet a ledovou vodu. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme alobalem a necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Po 2 hodinách těsto rozválíme na plát a nakrájíme na zhruba 2 cm proužky. Plechové trubičky potřeme tukem a proužky na ně natočíme tak, aby se těsto překrývalo. Kremrole potřené vajíčkem pokládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při vysoké teplotě asi 15 - 20 minut. Upečené kremrole necháme vychladnout a vyndáme trubičky.

Studené kremrole plníme sněhem z bílků ušlehaných v horké lázni za přidávání cukru.

Kremrole se nemusí hned plnit, můžeme je dát i zamrazit a plnit je až po čase. Do mrazáku je můžeme dát i plněné. Z jedné dávky jsem udělala asi 20 kremrolí. Náplň je psaná na jednu dávku, ale já jsem s ní naplnila skoro 40 kremrolí.

Autor: skvrnda

Jednoduché linecké těsto

Základní recept na oblíbené linecké těsto. To můžeme použít jak na cukroví, tak na koláče nebo buchty na plech. Recept je na 1 dávku.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Do mísy prosejeme mouku a cukr.

Do mísy přidáme žloutky a máslo a rychle vše vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout.

Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů.

Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 - 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie.

Autor:

Velikonoční perníčky jinak

Recept na perníčky, které se dají využít na velikonoční i vánoční stůl.

Ingredience

Postup přípravy

Ze všech surovin a koření vypracujeme tužší, ale hladké těsto. Necháme ho v lednici odležet do druhého dne.

Pak z těsta na perníčky vyválíme placku tlustou zhruba půl centimetru. Vykrajujeme tvary (zajíčky, srdíčka, kolečka).

Velikonoční perníčky jinak vložíme na vymazaný plech a pečeme při 170 °C asi 8 minut.

Velikonoční perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou můžeme obarvit potravinářským barvivem.

Foto: Shutterstock.com

Autor: Moňulineczka

Nepečená kávová roláda

Jednoduchá sladká roláda, kterou máte za chvíli a nemusíte ji péct.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve rozdrtíme piškoty skoro až na prach, abychom poté neměli v těstu kousky. Piškoty smícháme s cukrem, nalijeme kafe, které nemusíme dát úplně všechno. Raději potom přidáme, když bude potřeba. Přidáme rum a kakao. Když se bude zdát kakaa málo, tak můžeme klidně dát více. Těsto zpracujeme a můžeme nechat chvíli odležet. Suroviny nemusí být úplně přesně odměřeny, někdo má raději sladší, někdo nemusí rum.

Zatím si připravíme naplň. Lehce ušleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme kokos tak, aby se náplň dala alespoň trochu spojit.

Na vál si dáme potravinářskou fólii nebo sáček. Na fólii těsto rozvalíme do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 0,5 cm - 1 cm. Na těsto naplácáme rovnoměrně naplň a srolujeme. Nepečenou roládu můžeme zabalit do fólie a dát do ledničky ztuhnout.

Nepečenou kávovou roládu můžeme zdobit kokosem, čokoládovou polevou nebo jen posypat strouhanou čokoládou.

Autor: Maruska57