reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 21 listů papíru.

Čokoládové sušenky s kousky čokolády

Upečte tyto jednoduché sušenky a pozvěte rodinu na čaj. Budete za hvězdu.

Ingredience

Postup přípravy

Tmavou, hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, mléčnou nakrájíme na drobné kousky.

Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, použijeme elektrický šlehač, přidáme rozpuštěnou čokoládu, vejce a vanilkový cukr a stále šleháme. Vmícháme mléko, mouku s kypřícím práškem, kakao a špetku soli. Nakonec lehce vmícháme kousky čokolády.

Na plech s pečícím papírem děláme z těsta čokoládové hromádky. Nijak je neupravujeme, roztečou se samy do ideálního tvaru. Čokoládové sušenky s kousky čokolády pečeme asi 15 minut na 190 °C. Upečené sušenky necháme vychladnout.

Vychladlé čokoládové sušenky s kousky čokolády uložíme do krabice s víkem, aby nevyschly.

Autor: máma

Bleskový ovocný koláč 1

Velmi rychlý koláč s jakýmkoliv ovocem - rebarbora, rybíz, meruňky, prostě co zrovna máme na zahrádce.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, cukry a máslo smícháme v drobenku - těsto 1.

Jeden hrnek drobenky si dáme bokem. Do zbytku hmoty zamícháme vejce, mléko a prášek do pečiva máme těsto 2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou, kterou máme bokem. Bleskový ovocný koláč dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut. Bleskový koláč necháme vychladnout.

Vychladlý bleskový ovocný koláč nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: miruna

Rychlé falešné tiramisu

Recept na naprosto rychlé tiramisu.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si nádobu (nejlépe skleněnou varnou mísu, dortovou formu nebo nějaké ozdobné sklo), do které budeme chtít nepečený dezert umístit.

Na dno mísy poklademe cukrářské piškoty. Pokud nemáme, můžeme dát piškoty obyčejné. Uvaříme si kávu (klasický turek) a do kávy přidáme 2 lžičky rumu nebo amaretta, zamícháme a necháme alespoň malinko prochladnout. Piškoty pokropíme kávou.

Připravíme si krém. Smícháme tvaroh, smetanu a cukr a na vlhké piškoty potřeme vrstvu krému. Na natřený krém opět poklademe piškoty, které navlhčíme kávou s rumem a opět potřeme hustě krémem. Tuto vrstvu nakonec hustě posypeme kakaem.

Rychlé falešné tiramisu necháme ztuhnout v lednici alespoň půl dne. Rozloží se a chutě tiramisu se propojí.

Autor: morjana

Banánovo-kávové tiramisu

Recept na podobné banánové tiramisu, ovšem s jiným krémem.

Ingredience

Postup přípravy

Tvaroh vymícháme s máslem, rumem a polovinou cukru. Zbylý cukr dáme do horkého espresa, přimícháme vaječný nebo kávový likér a necháme vychladnout. Banány oloupeme a nakrájíme.

Do vychladlé kávy namočíme piškoty a uložíme na dno hlubšího plechu. Na piškoty položíme krém a banány a postup opakujeme. Vrchní vrstvu tvoří krém, který posypeme kakaem.

Banánovo-kávové tiramisu dáme ztuhnout před noc. Banánovo-kávové tiramisu podáváme vychlazené.

Autor: dee1326

Linecké cukroví s vanilkou

Klasické linecké cukroví by nemělo chybět na žádném vánočním stole. Děti při pečení rády pomůžou a cukroví nazdobí. Připravit si ho můžeme ale i během celého roku, máme-li rádi sladké.

Ingredience

Postup přípravy

Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme na hladké a vláčné těsto.

Těsto necháme na pár hodin vychladnout. Po vychladnutí těsto na vále rozválíme na tenký plát a vykrajujeme různé tvary lineckého cukroví. Poklademe na plech a dáme péct.

Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 175 °C.

Upečené linecké cukroví natřeme marmeládou a vrch namáčíme do moučkového cukru smíchaný s vanilkovým.

Autor: Jovi

Linecký koláč s tvarohem a čokoládou

Jemný koláč s tvarohovým krémem.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience zpracujeme v těsto, nezapomeneme přidat kakao. Těsto dáme na půl hodiny odpočinout do chladničky. Linecké těsto rozválíme a přendáme do koláčové formy o průměru 24 cm.

Na tvarohový krém našleháme vejce s cukrem, přidáme tvaroh, pomerančovou kůru a na malé kousky nalámanou čokoládu. Vše dobře propracujeme a
nalijeme do těstem připravené koláčové formy.

Linecký koláč s tvarohem a čokoládou pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 - 40 minut. Po upečení musí být tvarohový krém tuhý.

Upečený linecký tvarohový koláč s čokoládou necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Autor: Unavená vařečka

Čokoládová bábovka s citronovou chutí

Bábovku známe každý, tato je s citronovou chutí a je velmi jednoduchá.

Ingredience

Postup přípravy

Žloutky vyšleháme do pěny s cukrem, přidáme změklé máslo, prosátou mouku a promícháme. Těsto promícháme a rozdělíme do dvou misek. Do jedné z misek přidáme nastrouhanou kůru z čistého citronu a citronovou šťávu, do druhé misky s těstem přidáme nastrouhanou čokoládu. Do každé mísy rozdělíme půlku prášku do pečiva, promícháme a přidáme sníh z našlehaných bílků se špetkou soli. Bílkový sníh přidáváme jemně a pomalu.

První těsto dáme do vymazané a vysypané formy, na to nalijeme druhé těsto.

Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 - 50 minut. Zkoušíme však špejlí, zda máme upečeno.

Hotovou čokoládovou bábovku s citronovou chutí posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Autor: null

Brownies s lupínky bílé čokolády

Brownies podle tradiční americké receptury.

Ingredience

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 175 °C. Rozpustíme společně máslo, čokoládové hoblinky a hořkou čokoládu nad vodní lázní.

V samostatné misce smícháme dohromady vejce, prášek instantní kávu, vanilku a cukr. Vmícháme do teplé čokoládové směsi a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Smícháme 1/2 šálku mouky, prášek do pečiva a sůl. Postupně vmícháme do vychladlé čokoládové směsi. Do zbylé mouky dáme bílé čokoládové lupínky a důkladně promícháme Přidáme do čokoládového těsta. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto.

Brownies s lupínky bílé čokolády pečeme asi 30 minut. Pozor, aby se brownies moc nepřepekly, má to být čokoládový šťavnatý dezert. Necháme vychladnout a krájíme na čtverečky.

Autor: Anna

Anglický dezert

Jednoduché lahodné spojení ovoce, rumu a sýru.

Ingredience

Postup přípravy

300g jahod a polovinu malin (ovoce dobře očistíme) rozmixujeme na kaši a propasírujeme (zbavíme zrníček). Vsypeme cukr, přilijeme bílý rum a dobře promícháme.

Pudink uvaříme podle návodu na obalu a za občasného míchání ho vychladíme (ve studené vodě). Do studeného pudinku zašleháme mascarpone.

Pudinkový krém střídavě s ovocnou kaší plníme do zmrzlinových pohárů, abychom docílili efektu barevných proužků.

Povrch anglického dezertu ozdobíme zbylým ovocem a uložíme do chladničky na 10 - 15 minut rozležet.

Autor: Renča

Marquise s anglickým krémem

Recept na trochu jiný dezert.

Ingredience

Postup přípravy

Na omáčku nakrájíme 80% čokoládu na kousky, rozpustíme ji a necháme vychladnout.
Přidáme měkké máslo a třeme, až vznikne jednolitá hmota. Postupně zašleháme jednotlivá vejce a vanilkovou dřeň.

Malou pudinkovou formu vyložíme průsvitnou fólií a naplníme čokoládovou hmotou. Marquise dáme přes noc do chladničky.

Druhý den si připravíme anglický krém. Ušleháme žloutky s cukrem, až vznikne pěna. Svaříme mléko a odstavíme ze sporáku. Žloutkovou pěnu vložíme do horké vodní lázně, šleháme a pozvolna přiléváme mléko. Stále šleháme a necháme 1x přejít varem. Anglický krém ihned vyjmeme z lázně a šleháme dalších 5 minut. Necháme vychladnout.

Marquise nakrájíme, přelijeme anglickým krémem a ihned podáváme.

Autor: MarciZ

Švédský koláč

Recept na úžasný tvarohový koláč, který se rozplývá na jazyku.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme dohromady. Polovinu sypké směsi rovnoměrně nasypeme na plech, který předem v silné vrstvě vymažeme máslem.

V misce smícháme tvarohy, cukr, vajíčka, vanilkový cukr a trochu mléka a vyšleháme hladkou hmotu, do které přidáme rozinky. Opatrně nalijeme na sypké těsto a rozetřeme do krajů.

Druhou polovinu těsta rovnoměrně nasypeme na tvarohovou hmotu. Nakonec hustě poklademe tenkými plátky másla. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45minut.

Autor: bro-nka

Čokoládové košíčky

Úžasné čokoládové košíčky plněné krémem. Recept na skvělé vánoční cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Čokoládu nastrouháme. Mouku prosejeme. Vmícháme do ní ořechy, čokoládu, citronovou kůru a vanilkový cukr. Pak přidáme změklý tuk s vejci a vypracujeme hladké těsto.

Formičky ve tvaru košíčků podle potřeby vymažeme máslem a vtlačíme do nich kousky těsta. Košíčky vložíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Zatím si připravíme krém. Máslo nebo heru utřeme s kakaem a postupně do něj zašleháváme salko. Krém můžeme ochutit rumem.

Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a naplníme čokoládovým krémem a na chladném místě je necháme ztuhnout.

Připravíme si polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se tukem omega. Polevu necháme trochu zchladnout.

Naplněné košíčky uhladíme, přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme loupanou mandlí nebo půlkou vlašského ořechu.

Hotové čokoládové košíčky necháme ztuhnout, vložíme do krabice a necháme uležet.

Autor: konko

Rafaelo se salkem

Rafaelo se slazeným mlékem, ale hlavně s kokosem a mandlí, jako první mizí z talířků s vánočním cukrovím.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo s oběma druhy cukru rozpustíme ve vodní lázni a za občasného míchání necháme vychladnout.

Pak do směsi přidáme salko a kokos, důkladně promícháme a uložíme do chladničky asi na 1 - 2 hodiny ztuhnout.

Mandle spaříme, oloupeme a necháme třeba na topení oschnout.

Z těsta tvoříme kuličky, do každé zabalíme mandli a kuličky obalujeme v kokosu.

Rafaelo se salkem ukládáme do papírových košíčků.

Z jedné dávky je asi 65 kuliček - záleží na velikosti.

Zkuste také božské Bounty tyčinky jen ze tří surovin





Autor: Renča

Svěží citronová poleva

Výborná svěží poleva na moučníky. Pokaždé krásně ztuhne a dodá dezertu šmrnc.

Ingredience

Postup přípravy

Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.

Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.

Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojnásobit. Citronová poleva se hodí na perníky, cuketové moučníky, apod.

Autor: Káka

Šlehačková čokoládová poleva

Poleva na moučníky, která se při krájení neláme, navíc je krásně lesklá.

Ingredience

Postup přípravy

Do menšího kastrůlku dáme nalámanou čokoládu na vaření a ve vodní lázni rozpustíme. Do rozehřáté čokolády přidáme asi 3 lžíce tekuté šlehačky a dobře rozmícháme.

Šlehačkovou čokoládovou polevu ihned potíráme na řezy nebo roládu. Pracujeme rychle, poleva brzo ztuhne. Při krájení se tato čokoládová poleva neláme.

Autor: Hrneček

Krájecí poleva

čokoláda

Ingredience

Postup přípravy

Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci.

Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.

Práce s krájecí polevou


Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě kolem 30 stupňů, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortu i na bocích. Na roztírání krájecí polevy použijeme dlouhý nůž nebo paletku.

Autor:

Rumová poleva

Poleva vhodná na sušší moučníky nebo na cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr utřeme s horkou vodou, po kapkách přidáváme rum a třeme do té doby, dokud není poleva hustá, lesklá a hladká.

V případě, že nezhoustne, jemně přisypáváme cukr do potřebného zhoustnutí.

Rumovou polevu ihned roztíráme. Je skvělá na nejrůznější druhy cukroví, ale i moučníky suššího typu.


Vyzkoušejte také cukroví polo-nero - úžasné kakaové piškoty









Autor: admin_hela

Čokoládová dortová poleva

Skvělá poleva na dorty.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si vodní lázeň a předepsané suroviny.

Rozehřejeme máslo, vyšleháme s cukrem (stačí ručně), pro barvu a chuť přidáme čtverečky čokolády. Pak přidáme rum a kakao rozmíchané ve vodě. Mícháme, až je poleva hladká.

Čokoládovou polevou poléváme dorty nebo jiné moučníky, dezerty.

Autor: Kačík

Skořicové vločky

Výborné vánoční cukroví.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo nakrájíme, smícháme s moukou prosátou s kypřícím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme vejce, vanilkový cukr, mletou skořici a zpracujeme na hladké a nelepivé těsto. Skořicové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout.

Pak skořicové těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a vykrajujeme z něj hvězdičky. Skořicové vločky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Bílek smícháme s citronovou šťávou a cukrem na hladkou hmotu. Polevou naplníme sáček s malou špičkou a skořicové vločky podle fantazie zdobíme. Nakonec necháme ozdobené skořicové vločky ztuhnout a můžeme se do nich pustit.

Autor: pavučinka

Křehká plněná kolečka

Velmi jednoduché vánoční cukroví, které nezklame.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, máslo, cukr a mleté ořechy smícháme na vále v těsto.

Vál posypeme hladkou moukou a vyválíme plát asi 3 mm silný. Z těsta opatrně vykrajujeme kolečka a pečeme na plechu s pečícím papírem nebo vymazaném dorůžova.

Z másla, cukru a kakaa vymícháme krém, kterým slepujeme dvě prochladlá kolečka k sobě.
Povrch plněných koleček polijeme čokoládovou polevou a zdobíme marcipánovým kvítkem nebo půlkou mandle.

Křehká plněná kolečka necháme ztuhnout a uložíme do krabičky.

Autor: čáslavačka

Jablečný šťavnatý koláč

Výborné těsto s nakrájenými jablky a drobenkou. Mizí ze stolu ještě teplý.

Ingredience

Postup přípravy

Na recept použijeme menší jablíčka. Oloupaná a zbavená jádřinců, nakrájená na kostičky. Promícháme je s krupicovým, skořicovým a vanilkovým cukrem, citronovou šťávou. Necháme chvíli odležet.

Mezitím si připravíme těsto. Heru utřeme s cukrem a vejcem, Přidáme sůl, mouku a vytvoříme těsto.

Těstem vyložíme vymazanou a vysypanou menší formu, vytvoříme vyšší okraj. Jablka rozprostřeme na těsto, zasypeme drobenkou (z cukru, mouky a másla).

Jablečný šťavnatý koláč pečeme na 190 °C asi 30 - 35 minut. Podáváme teplý i studený.

Autor: Michy