reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 35 listů papíru.

Malinová omáčka na moučníky

Výborná ovocná omáčka na moučníky.

Ingredience

Postup přípravy

Ve vodě svaříme škrobovou moučku a dáme prochladnout.

Do mixéru vložíme maliny a cukr. Po částech přidáváme prochladlou převařenou škrobovou moučku. Vše rozmixujeme dohladka. Malinová omáčka by měla být řídká a hladká.

Hotovou malinovou omáčkou poléváme kynuté ovocné knedlíky, palačinky nakrájené na jemné proužky.

Omáčku na moučníky můžeme připravit i z jiného drobného ovoce, třeba z jahod nebo rybízu.

Autor: tajemná neznámá

Hrnková bublanina

Rychlá a chutná vláčná bublanina, kterou zvládne ukuchtit každá kuchařka. Bublaninu s ovocem,které Vás napadne nebo máte čerstvé na zahrádce.

Ingredience

Postup přípravy

1. Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek mléka, hrnek cukru a olej.
Vše mixérem, nebo ručně promícháme (jak je kdo zvyklý).

2. Plech vymažeme olejem, nebo máslem a vysypeme moukou.
Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně.
3. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova.

4. Upečenou hrnkovou bublaninu nakrájíme a můžeme podávat.




Zobrazit dalších 114 receptů BUBLANINU?








Tipy a triky:





Při zadělávání těsta na bublaninu lze použít místo mléka ovocnou kompotovou šťávu. Moučník bude mít hned lepší příchuť.
Třené těsto na bublaninu je hotové, když těžce odpadává z metliček šlehače zpátky do mísy.
Přeslazené těsto zachráníme přidáním jablečného octa nebo citronové šťávy. Koláč bude po upečení navíc krásně voňavý.
Abychom předešli "nafouknutí" bublaniny, zapíchneme do těsta před pečením několik makaronů (s dírkou). Dírkami unikne vzduch a povrch zůstane krásně rovný.

Autor: Instant3

Piškotová roláda podle fantazie

Piškotová roláda je rychle hotová. Recept na oblíbený moučník.

Ingredience

Postup přípravy

Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem.

Vejce ušleháme s vodou, cukrem a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4 - 5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování.

Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená nebo posypaná cukrem a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme.

Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění pocukrujeme, ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným.

Autor: BÁRBÍNA

Babiččiny laskonky

Laskonky, po kterých se jen zapráší.

Ingredience

Postup přípravy

V páře vyšleháme cukr s bílky. Pak vařečkou vmícháme ořechy (kokos), prosátý solamyl a ocet.

Plech vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou. Použijeme šablonu na laskonky. Pečeme na 60 °C asi 50 minut. Vychladlé laskonky sejmeme z plechu a spojujeme krémem.

Krém: Do studeného mléka vmícháme maizenu a vaříme (za stálého míchání), zchladíme ve vodě a stále mícháme. Pak nástavbu všleháme do ušlehaného másla a dochutíme cukrem.

Babiččiny laskonky se hodí na jakoukoliv oslavu.

Autor: Niky01

Mrkvový moučník s ořechy

Moučník vhodný ke kávě.

Ingredience

Postup přípravy

Mrkev oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Ořechy nasekáme na menší kousky.

Vejce ušleháme šlehačem do pěny. Pak do nich postupně zašleháme olej, pomalu přidáme smíchanou mrkev s ořechy, moukou, sodou, skořicí a cukrem. Mrkvové těsto rozetřeme na plech o rozměrech asi 20 x 30 cm vyložený papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Upečený mrkvový moučník necháme vychladnout.

Zatím si připravíme krém. Všechny přísady pouze dobře promícháme. Krém natřeme na vychladlý mrkvový korpus a vidličkou na něm vytvoříme vlnky. Podle fantazie můžeme mrkvový moučník s ořechy ozdobit čokoládovou polevou.

Mrkvový moučník s ořechy necháme uležet, nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: kutilkova

Výborné loupáčky

Domácí loupáčky jsou výborné, lepší než kupované.

Ingredience

Postup přípravy

Těsto, které připravíme smícháním uvedených ingrediencí, můžeme zpracovat v domácí pekárně nebo ručně.

Hotové loupáčkové těsto necháme vykynout a na pomoučeném vále vyválíme rohlíky a opět necháme kynout.

Potom loupáky pomažeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Plech s loupáčky dáme do rozpálené trouby a pečeme dorůžova.

Autor: televize

Pravé žloutkové věnečky

Věnečky jsou dělané z odpalovaného těsta a povedou se každému.

Ingredience

Postup přípravy

Do hrnce dáme vařit vodu se solí a tukem. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další.

Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj děláme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme na 170 °C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout.

Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme v hladký pudink a za stálého míchání jej necháme vychladnout. Do změklého másla po částech zašleháme pudink. Podle chuti můžeme přidat rum.

Vychladlé věnečky rozkrojíme (nejlépe vroubkovaným nožem) a plníme krémem. Připravíme si polevu. Cukr, rum a horké mléko třeme 10 minut v misce. Polevou pak žloutkové věnečky přeléváme.

Žloutkové věnečky necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Autor: Bedřiška

Čokoládové mufiny

Taky milujete čerstvé mufiny? Zkuste tyhle čokoládové.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si předehřejem troubu na 180 °C a necháme změknout máslo. Papírové košíčky (přibližně 12 kousků) vložíme do plechu na mufiny (dortíčky) nebo na klasický rovný plech.



Hořkou čokoládu nastrouháme nahrubo nebo ji nasekáme najemno. Jednu pětinu rozdělíme do košíčků.



Do mísy prosijeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Do druhé mísy dáme změklé máslo a vyšleháme ho do pěny. Postupně do něj zapracujeme cukr, vejce a mléko. Nakonec po částech přimícháme mouku z druhé mísy. Přidáme část čokolády - trochu si necháme na posypání a vše krátce promícháme.


Připravené košíčky plníme těstem do dvou třetin a jemně posypeme zbytem čokolády. V předehřáté troubě pečeme zhruba 25 minut. Pak je vytáhneme a necháme vychladnout.

Autor: Vilienka

Domácí krtkův dort

Recept na krtkův dort hodně podobný kupovanému.

Ingredience

Postup přípravy

Horkovzdušnou troubu zapneme, aby se vyhřála na 180 °C. Nachystáme si formu na dort. Vytřeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Já používám formu o průměru 22 cm. Pokud máte větší, je to jedině dobře. Ideální je forma o průměru 26 cm.

V míse smícháme sypké suroviny (čokoládové pudinky, prášek do pečiva, moučkový cukr), pak vmícháme vejce a olej (nejlépe elektrickým mixérem). Těsto vlijeme do nachystané formy a dáme péct do předehřáté trouby. Těsto pečeme asi 20 minut. Upečený korpus poznáme tak, že se lehce odklápí od dortové formy a že se těsto nelepí na špejli.

Než se těsto upeče, nachystáme si krém. Šlehačky ušleháme do tuha. Vmícháme želatinový ztužovač, připravený podle návodu na obalu. Já používám Želatinový ztužovač Dr.Oetker (odpovídá 6 plátkům želatiny). Ten připravíme tak, že do 100 ml vlažné vody vsypeme obsah sáčku a mícháme asi 30 sekund. Poté rychle vmícháme do šlehačky a mícháme elektrickým mixérem asi 2 minuty. Přidáme asi 20 g mletého cukru (nebo víc, podle chuti), v mixéru rozmixovaný banán a čokoládu rozkrájenou na malé kousky. Takto připravený krém dáme asi na 30 minut do lednice, aby před použitím ještě trochu ztuhl.

Upečený korpus necháme zchladnout. Poté ho přendáme na talíř a lžící vydlabeme asi 1,5 cm do hloubky a necháme asi 1 cm široký okraj. Vydlabanou část korpusu v misce rozdrobíme. Vydlabaný korpus poklademe banány rozkrájenými na půlky, rozkrojenou částí dolů. Použila jsem víc banánů, proto jsem je na korpus dala celé/kulaté). Šlehačkový krém navršíme na korpus kopulovitě až k okraji a posypeme rozdrobeným korpusem. Domácí krtkův dort dáme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout.

Domácí krtkův dort podáváme vychlazený.

Autor: Myrrha

Pražský moučník

Tak tohle je ozkoušená lahůdka! Moučník, který je politý pudinkem a navrchu je kysaná smetana, mňam!

Ingredience

Postup přípravy

V míse utřeme vejce s cukrem, olejem a vodou. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme a těsto vlijeme na vymazaný plech. Pudink uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu, přelijeme jím těsto a pečeme asi 20-25 minut na 180 st. Ještě horký upečený moučník přelijeme smetanou oslazenou vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.

Autor: 100

Koláč orgasmus

Výborná buchta, kterou mám od své kamarádky.

Ingredience

Postup přípravy

Rozmixujeme ananas i se šťávou. Přidáme mouku, cukr, vejce, sodu, prášek do pečiva a důkladně promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C.

Zatím si připravíme krém. Uvaříme pudink s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme pomazánkové máslo a vanilkový cukr.

Na vychladlý koláč natřeme náplní, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a pocákáme čokoládou. Koláč orgasmus necháme ztuhnout, nakrájíme a můžeme podávat.

Autor: martík

Osvěžující zázvorový nápoj

Recept na výborný nápoj z čerstvého zázvoru, který v lednici vydrží až 2 týdny.

Ingredience

Postup přípravy

Do hrnce dáme med s vodou a vaříme, dokud se med zcela nerozpustí. Odstavíme a přidáme čerstvý nastrouhaný zázvor s citronovou šťávou. Přikryjeme a necháme odpočívat 30 minut.

Zázvorovou šťávu přefiltrujeme, doplníme vodou a přelijeme do skleněné láhve. Necháme na hodinu vychladit v lednici.

Osvěžující zázvorový nápoj podáváme studený s ledem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Zdobíme lístečky máty, plátky citronů a doplníme brčkem.

Autor: null

Bábovka Moka

Recept na velmi jemnou bábovku s příchutí kávy.

Ingredience

Postup přípravy

Celá vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, kávu, špetku soli a dobře promícháme. Za stálého míchání pomalu přidáváme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkový cukr.

Půlku těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do druhé půlky těsta přidáme kakao s trochou mléka a těsto vlijeme na první část těsta. Lehce promícháme.

Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut.

Bábovku Moka necháme vychladnout a pak ji vyklopíme. Posypeme ji moučkovým cukrem a podáváme.

Autor: null

Jogurtová bábovka

Velmi chutná bábovka, která není suchá a lépe klouže do krku.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy vsypeme mouku a smícháme ji s práškem do pečiva a oba cukry. Do mísy přidáme sladký jogurt, vejce a olej.

Všechny suroviny smícháme v nádobě za pomocí mixéru po dobu asi 30 sekund.

Vytřeme tukem formu na bábovku a vysypeme ji strouhaným kokosem. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy a pečeme, až bude bábovka hotová.

Jogurtovou bábovku můžeme podávat samotnou, ale můžeme ji ještě dozdobit polevou.

Autor: CYBERFOX

Měsíční krajina

Recept na rychlý koláč.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 200 °C. Uvaříme si pudink podle návodu na obalu. Pudink nechladíme.

Vejce s cukrem utřeme do husté hmoty. Přidáme mouku, prášek do pečiva a olej. Vyšleháme v hladké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto nalijeme pudink. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 - 20 minut.

Upečený a teplý koláč potřeme zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem. Měsíční krajinu necháme vychladnout.

Vychladlou a uleželou měsíční krajinu nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

Autor: jirten

Kakaový koláč s jablky

Šťavnatá rychlovka. Recept na fofr koláč s jablky.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce, cukr, mléko, olej a kakao smícháme, nasypeme mouku s práškem do pečiva a promícháme.

Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech nebo pekáč a posypeme oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky. Kakaový koláč s jablky upečeme ve vyhřáté troubě.

Místo jablek můžeme na kakaový koláč použít i hrušky nebo třeba broskve.

Vychladlý kakaový koláč s jablky pocukrujeme moučkovým cukrem se skořicí.

Autor: Hojerka

Nepečený dort s jablky a piškoty

Recept na výborný letní lehký dortík. Nejlépe chutná ke kávě či čaji se šlehačkou.

Ingredience

Postup přípravy

Oloupeme jablka, nakrájíme je na větší kostky a povaříme je do změknutí spolu s vanilkovým a krystalovým cukrem ve čtvrt litru vody.

V druhém čtvrt litru vody smícháme pudinky a nalijeme do jablečné směsi. Mícháme do zhoustnutí.

Do formy na dort vyskládáme na dno piškoty a zalijeme je částí jablečné směsi. Opět klademe piškoty a opět zalijeme jablky. Vše opakujeme. Poslední vrstva musí být piškotová! Nepečený dort s jablky a piškoty necháme ztuhnout v chladné místnosti.

Ztuhlý nepečený dort s jablky a piškoty nakrájíme, ozdobíme a můžeme podávat.

Autor: Ariko

Hraběnčiny řezy

Řezy plněné jablky se sněhem.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh, žloutky použijeme do těsta.

Ze všech surovin - mouky, změklého tuku, cukru, žloutků a prášku do pečiva - zpracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části.
Jednu část dáme ztuhnout do lednice a druhou vyválíme na nízký plech - vymaštěný a vysypaný. Doporučujeme těsto válet přes mikrotenový sáček, hrozně se lepí, je možné těsto roztáhnout po plechu ručně a dohladit okraje.

Potom nastrouháme asi 6 větších jablek a promícháme je asi s hrstí ořechů a rozinek. Veškeré suroviny dáme na těsto.

Jablka posypeme skořicí a cukrem. Sníz z bílků rozetřeme na jablka. Zbylé ztuhlé těsto nastrouháme navrch.

Hraběnčiny řezy pečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé rozkrájíme a pocukrujeme.

Řezy mají jednu velkou výhodu. Vydrží dlouho křehké a měkké.

Autor: Kliveta

Řezy Raffaello

Vynikající a rychlý moučník, kterým překvapíte každého.

Ingredience

Postup přípravy

Předehřejeme si troubu na 170 °C a připravíme hluboký plech, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Ze všech ingrediencí na těsto vyšleháme hladkou hmotu, kterou vylijeme do připraveného plechu. Dobře promícháme kokos s cukrem a rovnoměrně touto směsí posypeme těsto.

Pečeme necelých 20 minut, kokos by neměl zrůžovět, takže je nutné ho při pečení hlídat.

Ihned, jak vyndáme z trouby, zalijeme celý moučník šlehačkou a necháme odležet. Pak moučník nařežeme a podáváme.

Autor: konvalinka

Marshmallows potahovací hmota

Vyzkoušejte fondán z marshmallows, nejlépe Mignon.

Ingredience

Postup přípravy

Máslo necháme povolit. Marshmallow nasypeme do větší nádobky určené do mikrovlnné trouby. Vložíme do mikrovlnky a necháme je rozpustit na nejvyšší teplotě asi na 30- 40 sekund. Záleží na mikrovlnné troubě.

Do hmoty vidličkou pomalu přimícháme vodu s vanilkou a cukr. Jednu skleničku cukru si necháme stranou. Do hmoty za stálého míchání přidáme postupně půl skleničky prosátého cukru. Získáme lepkavou a hustou hmotu. Nelekněte se, hmota bude hladká.

Kuchyňský vál posypeme zbytkem cukru. Čisté ruce si potřeme máslem a hmotu rukama zpracujeme. Hněteme určitě více jak 10 minut, hmota musí být dobře zpracovaná, hladká a nelepkavá. Z připravené hmoty zpracujeme bochníček a necháme alespoň jednu noc v lednici.

Před použitím marshmallows potahovací hmotu vyjmeme z lednice a necháme přejít na pokojovou teplotu.

Marshmallows potahovací hmotu máme připravenou a teď již záleží na nás jakou velikost tvarujeme, na jaký
moučník a jaké potravinářské barvivo použijeme.

Autor: null

Brownies s mascarpone

Jednoduchý recept na moučník doplněný chutným mascarpone.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu 20 x 20 cm vymažeme a vysypeme.

Máslo s čokoládou rozehřejeme a přelijeme do mísy. K roztavené čokoládě s máslem přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, kvalitní kakaový prášek, mascarpone a vejce. Dobře společně promícháme. Nakonec do základu těsta přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Můžeme přidat trošku mléka.

Brownies s mascarpone pečeme asi 35 minut. Zkoušíme však špejlí, těsto se nesmí na špejli lepit. Moučník necháme vychladnout. Mascarpone promícháme s vanilkovým cukrem a potřeme vychladlý brownies. Můžeme ozdobit čokoládou.

Brownies s mascarpone po ztuhnutí krému nakrájíme a podáváme.

Autor: null

Mufiny s čokoládou

Recept na muffiny, které zvládne upéct i dítě.

Ingredience

Postup přípravy

Ve větší míse promícháme uvedené množství polohrubé mouky, vody, krupicového cukru a oleje. Přidáme vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kakao a čokoládu (nalámanou nebo nastrouhanou) s vanilkovým pudinkovým práškem. Všechno pořádně zamícháme dohromady. Na odměření používám červený hrnek Nescafé.

Těsto na muffiny s čokoládou nalijeme do formiček na muffiny, které jsme vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Můžeme použít i košíčky.

Muffiny s čokoládou pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut. Po upečení necháme muffiny trochu vystydnout a vyklopíme.

Muffiny s čokoládou jsou výborné teplé i studené. Ke kávičce chutnají úžasně.

Autor:

Závin z listového těsta s tvarohem

Koupíme hotové listové těsto. Z jedné půlky těsta bude třeba pizza a z druhé sladký závin.

Ingredience

Postup přípravy

Vyválíme půlku listového těsta.

V misce si rozmícháme jeden tvaroh s cukrem podle chuti (mě stačí vanilkový cukr) + 1 žloutek a ušleháme s 1 bílkem. Pokud budeme dělat závin z celého těsta, dáváme dvojitou dávku tvarohu i vajec. Cukr podle chuti.

Tvaroh lžicí dáme doprostřed vyváleného těsta, jak asi chceme mít široký závin, na to vložíme ananas nebo mandarinky. Náplň přikryjeme těstem. Na konci závin uzavřeme, aby náplň nevytekla. Před pečením potřeme spojení těsta rozkvedlaným vajíčkem, aby se nám závin neotevřel. Pak jej potřeme celý, aby byl po upečení krásně lesklý.

Závin z listového těsta s tvarohem pečeme přibližně 10 minut. Když zrůžoví, vyndáme z trouby a pocukrujeme.

Autor: malymacicek

Kakaovo-banánové muffiny

Vynikající pochoutka, která potěší hlavně ty menší. Rodiče se taky nadlábnou.

Ingredience

Postup přípravy

V jedné misce si smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem.

V druhé misce si rozšleháme rozmačkaný banán a mléko. Potom, co se nám ztratí kousky banánu, přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Vše promícháme. Smícháme obsah obou misek a pořádně rozmícháme.

Kakaovo-banánové těsto plníme lžící do formy na muffiny, případně košíčků. Kakaovo-banánové muffiny pečeme asi 20 minut podle velikosti muffinků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.

Upečené kakaovo-banánové muffiny necháme trochu vychladnout a můžeme se do nich pustit.

Autor: Naťa

Vláčná mramorová bábovka

Recept na olejovou bábovku, která vydrží i týden.

Ingredience

Postup přípravy

Cukr krupici, žloutky a vanilkový cukr vyšleháme do zhoustnutí, až se dělá pěna. Pak pomalu vmícháme olej s vodou a přimícháváme po částech mouku.
Z bílků vyšleháme do tuha sníh a nakonec ho opatrně vmícháme do těsta. Odložíme si 1/3 těsta bokem.

Formu bábovky vymažeme a vysypeme krupičkou. Nalijeme těsto do bábovkové formy a do odloženého těsta vmícháme kakao a přilijeme do formy.

Mramorovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 3/4 hodiny.
Zkusíme vpíchnutím do bábovky špejlí, zda je upečená. Nelepí-li se nám těsto na špejli, je bábovka hotová.

Mramorovou bábovku necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Vláčná nám vydrží až týden.

Autor: buchticka

Staročeské lívance

Recept na lívance, které jsou skvělé s marmeládou i povidly.

Ingredience

Postup přípravy

Z půl šálku vlažného mléka oslazeného cukrem, lžičky mouky a droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.

Mezitím zbylé vlažné mléko smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla, vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny.

Potom rozehřejeme lívanečník, do každého dílku vlijeme lžičku oleje a sběračkou nalijeme těsto. Lívance pečeme po obou stranách dočervena.

Ještě horké staročeské lívance potíráme džemem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, případně přeléváme medem a zdobíme ovocem.

Foto: Shutterstock.com

Autor: Princeznaa1

Nadýchaný piškotový korpus

Recept na piškotový korpus pro základ jakéhokoliv dortu. Piškot je krásně nadýchaný.

Ingredience

Postup přípravy

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh.

Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.

Piškotový korpus pečeme při 180 °C asi 15 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Pro jistotu zkusíme uprostřed propíchnout špejlí, těsto se nesmí lepit.

Nadýchaný piškotový korpus můžeme použít pro základ jakéhokoliv dortu.

Autor: Lenka

Úžasné tvarohové řezy

Recept na vynikající tvarohové řezy s čokoládovou polevou. Jednoduché na přípravu.

Ingredience

Postup přípravy

Smícháme hladkou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, mléko, olej a těsto důkladně vyšleháme. Půlku těsta nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Do druhé půlky těsta vmícháme 2 lžičky kakaa a 2 lžičky rozpustné kávy. Vzniklé tmavé těsto nalijeme na světlé těsto.

Korpus upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.

Uvaříme pudink podle návodu na balení a ještě do horkého pudinku zašleháme 2 tvarohy a půlku másla. Krém potřeme na upečený korpus a necháme vychladnout. Navrchu potom potřeme polevou z rozpuštěné čokolády, do které jsme vmíchali zakysanou smetanu. Polevu necháme zatuhnout a potom moučník nakrájíme a můžeme podávat.

Úžasné tvarohové řezy podáváme jako vynikající moučník ke kávě nebo čaji.

Autor: Marie

Tvarohové Míša řezy

Řezy s chutí tolik oblíbeného nanuka.

Ingredience

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vyšší plech vymažeme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Oddělíme žloutky a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem, olejem, kakaem. Zašleháme mouku a nakonec lehce vmícháme připravený sníh. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech, vložíme do trouby a krátce pečeme.

Než se těsto upeče, ušleháme tvaroh, máslo a cukr do hladkého krému a ve vodní lázni si rozpustíme tuk s čokoládou na polevu.

Na vychladlý piškot rozetřeme krém a polijeme polevou. Řezy dáme ztuhnout do lednice a můžeme podávat.

Autor: konvalinka

Velikonoční jidáše

Ingredience

Postup přípravy

Vytvoříme si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s jednou lžící cukru a lžící mouky, necháme to přikryté ubrouskem kynout 5-10 minut. Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku, zbylé mléko, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho 40 – 60 min kynout. Z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirály. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme ještě 15 min kynout. Jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme medem.








Autor: admin_lucka

Výborné piškotové těsto

Recept na piškotové těsto. Zkuste a již nikdy nebudete dělat jiné.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků. Na jedno vejce použijeme lžíci oleje. Dávka ze 4 vajec stačí na dortový korpus. Bábovku uděláme ze 7 vajec.

Bílky dáme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí - vznikne cukrová pěna. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Je dobré nalévat těsto směrem od krajů do středu, hlavně u korpusu. Netvoří se pak uprostřed kopeček.

Pokud děláme těsto kakaové, dáme kakao na úkor mouky. Takže pokud dáme 2 lžíce kakaa, mouky 2 lžíce odebereme. Vyhneme se tak tuhé buchtě.

Autor: Dášena

Míša řezy 1

Jemný a chutný moučník nejen pro děti.

Ingredience

Postup přípravy

Ve větší míse rozmixujeme žloutky s cukrem, olejem a kakaem. Z bílků a špetky soli ušleháme v jiné míse tuhý sníh. Sníh přidáme ke hmotě a promísíme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Do mísy dáme tvaroh, změklé máslo a cukr, vše důkladně rozmícháme. Dáváme pozor, aby nám tvaroh nedělal hrudky. Nakonec přilijeme rum. Náplň nanášíme na vychladlý piškot.

Míša řezy necháme vychladit a před podáváním poléváme rozpuštěnou čokoládou.

Autor: Renča

Výborné vaflové těsto

Těsto na vafle zase jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny ingredience (žloutky, cukr, mouku s práškem do pečiva, olej, sůl, mléko) smícháme a nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků a vytvoříme těsto.

Těsto lijeme na rozpálený a olejem vytřený vaflovač.

Hotové vafle potíráme marmeládou, zdobíme šlehačkou a podle chuti sypeme kakaem či grankem. Můžeme přidat i pár kousků ovoce.

Foto: Thinkstock.com

Autor: Zadoticka

Hrnečková jogurtová bábovka

Bábovka podle receptu, ve kterém není potřeba vážit suroviny, nejlépe chutná přelitá horkou čokoládovou polevou.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce rozklepneme do mísy, vsypeme cukr, vanilkový cukr a vyšleháme. Přidáme jogurt, rozpuštěné a vychladlé máslo, pudinkový prášek rozmíchaný v mléce, a mouku s práškem do pečiva. Vymícháme husté hladké těsto.

Bábovkovou formu důkladně vymažeme a vysypeme. Vlijeme připravené těsto na jogurtovou bábovku a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Bábovku pečeme zhruba 45 minut podle typu trouby.

Mezitím si rozpustíme kvalitní čokoládovou polevu nebo toping.

Upečenou bábovku překryjeme vlhkou utěrkou a na to suchou utěrkou, necháme chvíli stát. Potom bábovku vyklopíme, půjde to díky této fintě lépe.

Hrnečkovou jogurtovou bábovku nakrájíme na dílky a těsně před podáváním přelijeme čokoládovou polevou.

Autor: Michy

Křehké svatební koláčky

Koláčky jsou vynikající a vydrží dlouho vláčné.

Ingredience

Postup přípravy

Do vlažného mléka si dáme cukr a kvasnice, zamícháme a necháme vykynout.
Mezitím si na vál dáme mouku, do které zamícháme sůl. Uděláme si důlek, do kterého nastrouháme tuk a máslo, dáme žloutky. Pokud nám kvasnice nakynou zhruba o polovinu, tak je nalijeme na ostatní suroviny a vše důkladně ručně vypracujeme.

Hned po vypracování se těsto vyválí a podle libosti nakrájí, naplní a zamotá.

Svatební koláčky dáme na vymaštěný plech jeden vedle druhého. Nenecháme skoro žádné mezery, koláčky pak budou krásně hranaté. Ale nemusíme se bát, jdou po upečení krásně oddělit. Po naplnění můžeme svatební koláčky dát hned do trouby. Koláčky pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Po vytažení z trouby koláčky ihned potřeme rumem smíchaným s máslem. Nebojte se vypotřebovat vše, skoro až koláčky plavou. Uvidíte, že budou vynikající.

Po natření je necháme tak napůl vychladnout a potom je obalíme v cukru. Pokud máte rádi hodně obalené, tak je obalte skoro ihned. Ale obalujte opatrně, jsou opravdu křehké. Koláčka nedávejte ani nepřikrývejte igelitem, není to potřeba jen by zvlhly a nebudou tak dobré.

Takto připravené svatební koláčky budou i týden vláčné. Pokud je zatím nesníte.

Autor: Horynče