reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 25 listů papíru.

Kuřecí prsa s hermelínem a smetanou

Kuřecí prsa zapečená s cibulí, hermelínem a smetanou - dobrůtka.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, osolíme, okořeníme podle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovací koření a jiné).

Dno sádlem vymazaného pekáčku obložíme na tenká kolečka nakrájenou cibulí, na ni naskládáme kousky masa, na maso plátky hermelínu, celé zalijeme šlehačkou (nebo zakysanou smetanou) a pečeme na 180 °C asi 1 hodinu, až je maso měkké.

Kuřecí prsa s hermelínem a smetanou podáváme s přílohou podle vlastního výběru.

Hermelín by měl být bez příchuti. Já jsem pekla s paprikovým hermelínem, ale pak se míchalo moc chutí dohromady a výsledek byl horší.
S množstvím smetany to také nepřeháníme, aby se v ní maso nevařilo, ale aby se peklo.

Autor: nasa-haniczka

Smažené bramborové válečky

Smažené chuťovky z bramborového těsta plněné anglickou slaninou a čerstvým špenátem.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Brambory oloupeme, nakrájíme na poloviny a uvaříme v osolené vodě doměkka. Mouku prosejeme a promícháme s krupicí a kypřícím práškem. Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se 3 lžícemi oleje. Listy špenátu očistíme od delších stonků, omyjeme a necháme oschnout.

Připravíme si bramborové těsto. Vlažné brambory osolíme a rozšťoucháme dohladka. Přidáme jedno vejce, rozpuštěné máslo a postupně do těsta zapracujeme moučnou směs. Podle potřeby přidáváme tolik mouky, dokud nevznikne hladké, vláčné a nelepivé těsto.

Z těsta vyválíme plát silný asi 1/2 cm, který nakrájíme na obdélníky. Každý kousek potřeme česnekovým olejem, poklademe kouskem anglické slaniny a listy špenátu. Těsto svineme do ruličky a okraje pevně uzavřeme. Takto připravené válečky pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje dorůžova.

Smažené bramborové válečky podáváme jako slanou chuťovku nebo teplou večeři.

Autor: Jarka-P

Vepřová kýta gyros

Vepřová kýta připravená na způsob gyros.

Ingredience

Postup přípravy

Maso nakrájíme přes vlákna na tenké plátky, posypeme kořenicí směsí, přidáme olej, mírně osolíme, dobře promícháme a necháme 30 minut odležet.

Mezitím si očistíme cibuli a nakrájíme na proužky, papriku zbavenou semínek a středu nakrájíme na nudličky.

Na pánvi prudce opečeme cibuli, přidáme okořeněné maso, papriky a za stálého míchání opečeme. Maso můžeme také rožnit na jehle.

Vepřovou kýtu gyros podáváme s bílým pečivem, chlebem nebo rýží a salátem.

Autor: Jiří Viktor K

Pangasius ze Švédska

Jeden z mnoha receptů na pangase.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Brambory a pórek nakrájíme na kolečka, mrkev nastrouháme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem.

Pekáč vymažeme máslem a naskládáme na dno kolečka brambor. Osolíme je a okmínujeme. Na brambory rozložíme připravenou směs. Pangase osolíme, posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme do pekáče. Pangase ze Švédska dáme zapéct do trouby na 15 minut při 200 °C.

Mezitím si připravíme omáčku ze 2 zakysaných smetan, kopru a pažitky nebo jiných bylinek. Přidáme trochu soli a pepře. Nastrouháme si sýr. Po 15 minutách navršíme na rybu bylinkovou smetanu a zasypeme sýrem. Ztlumíme teplotu na 175 °C a pečeme zhruba hodinu.

Pangase ze Švédska ihned podáváme.

Autor: Háňa

Pikantní topinky s kuřecím

Recept na pikantní topinky s masem.

Ingredience

Postup přípravy

Polovinu rajčete nakrájíme na kolečka a polovinu na kostečky. Papriku zpracujeme stejným způsobem. Bílou cibulku najemno nasekáme, červenou menší cibulku nakrájíme na kolečka. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, ochutíme sójovkou, posypeme solamylem a zamícháme.

Na oleji osmažíme najemno nakrájenou bílou cibuli, kuřecí nudličky a kostičky papriky. Přilijeme kečup, přidáme česnek a krátce povaříme. Směs naneseme na topinky smažené v oleji.

Pikantní topinky s kuřecím poklademe kolečky červené cibule, rajčat a paprikou. Topinky ihned podáváme.

Autor: ttter

Rajčatové lasagne

Náročnější recept na lasagne se spoustou rajčat, šunky a sýru. Vegetariáni vynechají šunku.

Ingredience

Postup přípravy

Rajčata z konzervy scedíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli, česnek a kořenovou zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nasekáme. Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, 2 -3 nakrájíme na plátky a zbytek spaříme, oloupeme, zbavíme dužniny a nakrájíme na kostky. Sýry nastrouháme a goudu smícháme s 200 gramy eidamu. Zapékací misku nebo formu vymažeme. Lasagne připravíme podle návodu na obalu.



Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem osmažíme. Vmícháme pokrájená rajčata a kořenovou zeleniny a společně vše dusíme, než vznikne hustá omáčka. Tu podle chuti osolíme a opepříme.



Na másle osmahneme mouku a za stálého míchání do ní přiléváme mléko. Pak ji provaříme a podle chuti osolíme a opepříme a dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Předehřejeme troubu na 190 °C.



Do formy vložíme 3 plátky lasagní, pokryjeme plátky šunky, sýrem a střídavě vrstvy zaléváme oběma omáčkami. Opět vložíme lasagně a postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Formu vložíme do trouby a zapékáme 20 - 30 minut.



Nakonec lasagne obložíme plátky rajčat, posypeme je zbylými 20 gramy eidamu a zapékáme dalších 10 minut.



Hotové lasagne ihned podáváme.

Autor: Vilienka

Rajská omáčka s koulemi od babičky

Tuhle rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce, vyzkoušela jsem ji a od té doby ani jinou nevařím.

Ingredience

Postup přípravy

Masové koule




Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.



Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě - v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.




Rajská omáčka




V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.



Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.



K omáčce si můžete připravit domácí houskový knedlík dle našeho videoreceptu







Zdroj: aktuálně.cz

Autor: AnnieV

Dietní kuře s ananasem na bazalce

Chutné, rychlé, levné a dietní jídlo. Kuře podle tohoto receptu je dobré teplé i studené

Ingredience

Postup přípravy

Nejlépe jasmínovou rýži uvaříme v lehce osolené vodě podle postupu, který je uveden na obalu.

Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na nudličky a osolíme, opepříme. Na olivovém oleji osmažíme a přidáme čerstvě nasekanou bazalku, která kuřecí prsa krásně provoní, poté přidáme nakrájený ananas, může být i z konzervy. Chvíli dusíme.

Dietní kuře s ananasem na bazalce podáváme s jasmínovou rýží. Jídlo je chutné i studené, takže jako svačina či oběd do práce (školy) nejlepší.

Autor: Helenka

Dietní žampionové rizoto

Vynikající dietní a navíc ještě snadné žampionové rizoto.

Ingredience

Postup přípravy

Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji. K žampiónům přidáme nakrájený pórek, najemno nastrouhanou mrkev a podusíme.

Smícháme s rýží, přidáme pepř a případně ještě dosolíme.

Autor: Loekie

Kuře alá kachna

Kuře jako dietní kachna. Jednoduchý a oblíbený recept na nedělní i všední oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Zelí i s lákem rozprostřeme na dno pekáče. Na něj rozprostřeme slaninu. Troubu předehřejeme na 190 °C.

Kuře očistíme a rozčtvrtíme. Porce omyjeme, osušíme, osolíme a okořeníme. Kuřecí čtvrtky rozložíme na zelí se slaninou, podle potřeby ještě okořeníme a nakonec přelijeme olejem.

Takto připravené kuře alá kachna vložíme do trouby a pečeme hodinu. Kuře by mělo být krásně šťavnaté a měkké.

Kuře alá kachna podáváme s houskovým knedlíkem.

Autor: petrsparta

Dietní kuřecí na zelenině

Velmi jednoduchý recept na dietně připravené kuřecí.

Ingredience

Postup přípravy

Rajčata spaříme a sloupneme ze slupky. Papriky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na půlkolečka. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka.

Kuřecí stehna vykostíme a maso nakrájíme na větší kusy. Maso osolíme a opepříme.

Všechny připravené suroviny vhodíme do máslem vymazaného pekáčku. Přidáme půl kostky bujonu, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka. Občas promícháme. Podle chuti můžeme přidat i bylinky, případně kousky uzeniny, ale to už pokrm nebude tak zdravý.

Dietní kuřecí na zelenině rozdělíme do talířů a podáváme s rýží.

Autor: Michy

Římský květák

Dietní recept na květák trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Květák dobře očistíme a rozdělíme na růžičky, česnek oloupeme. Rajčata omyjeme a nakrájíme.

Květák rozebraný na růžičky vložíme do osolené vody společně s česnekem a dusíme.

Po změknutí květáku přidáme rajčata, necháme přejít varem a máme hotovo.

Květák dáme na talíř a před podáváním posypeme sýrem. Římský květák můžeme dozdobit čerstvou petrželkou.

Autor: Ludvo

Rajčata s vejci zapečená v listovém těstě

Výborná ochucená rajská jablíčka zapečená s vejcem v listovém těstě podáváme s krémem z čerstvé zeleniny.

Ingredience

Postup přípravy

Rajčata omyjeme, osušíme a horní části opatrně seřízneme. Vnitřky rajčat vydlabeme a odložíme do misky. Okurku a papriku očistíme a nakrájíme nahrubo. Vydlabaná rajčata vytřeme pestem a do každého rozklepneme jedno syrové vejce, které osolíme a opepříme.

Plát listového těsta rozdělíme na čtverce, které potřeme kečupem. Do středu každého čtverce položíme naplněné rajče a protilehlé cípy a hrany těsta pevně spojíme. Zabalená rajčata potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 15 - 20 minut dorůžova.

Mezitím si připravíme zeleninový krém. K vydlabaným vnitřkům z rajčat přidáme oloupanou okurku, očištěnou papriku, stroužek česneku, sůl a pepř. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Zeleninový krém rozdělíme do malých mističek a podáváme s pečenými rajčaty s vejci v listovém těstě.

Autor: Jarka-P

Pangasius zapečený po řecku

Velmi dobrá úprava ryby pangasius.

Ingredience

Postup přípravy

Pangasiuse omyjeme, osušíme a posypeme rybím kořením s obou stran. Pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet.

Mezitím si zapékací misku vyložíme plátky anglické slaniny. Nebo můžeme použít i uzený bůček nakrájený na slabé plátky. Kysanou smetanu v misce zředíme troškou vody a ochutíme lžičkou vegety. Zamícháme do ní vejce a rozmačkaný česnek.

Pangase položíme do pekáčku, zalijeme zálivkou z kysané smetany a dáme na do rozpálené trouby zapéct dozlatova. Pangase zapékáme asi 25 - 30 minut.

Pangasiuse zapečeného po řecku podáváme s vařenými brambory nebo kaší.

Autor: EJA

Vepřové na zelenině s bramborovou krustou

Vepřová plec dušená se zeleninou a zapečená s pórkovými šťouchanými brambory. Recept je poněkud náročnější, ale při dodržení veškerého postupu vás jeho chuť rozhodně nezklame.

Ingredience

Postup přípravy

K dušení masa a zeleniny budeme potřebovat středně velký pekáček s těsnící poklicí nebo pánev s odjímatelnou rukojetí.

Maso omyjeme a osolíme. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na středně velké kostičky. Naložená rajčata rozmixujeme dohladka. Troubu předehřejeme na 160 - 170 °C.

Nakrájenou zeleninu, česnek i cibuli vložíme do pekáčku, osolíme, přidáme kuličky pepře a promícháme s umixovanými rajčaty. Na zeleninu rozložíme plát masa, vše zalijeme do 2/3 studeným vývarem, zakryjeme poklicí a na plotýnce přivedeme k varu. Pak zakrytý pekáček přendáme do předehřáte trouby a zvolna dusíme přibližně 1 až 1,5 hodiny, dokud maso není zcela měkké. Pak maso vyjmeme, nakrájíme na porce a uchováme na teple. Do horké zeleniny s vývarem vložíme mražený hrášek, vše opět zakryjeme a necháme na teple asi 15 minut odležet.

Asi 35 - 40 minut před dopečením masa si připravíme šťouchané brambory s pórkem. Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, které necháme zesklovatět na malém množství oleje. Potom pórek i s olejem nalijeme na uvařené slité brambory, přidáme sůl, mletý pepř, vše zjemníme smetanou a lehce rozšťoucháme.

Nyní přistoupíme k závěrečné části přípravy pokrmu. Gril předtopíme na maximum. Dušenou zeleninu s hráškem slijeme, tak aby na dně pekáčku zůstalo se zeleninou minimum vývaru, do kterého zamícháme pokrájené porce masa. Vše zakryjeme vrstvou šťouchaných brambor, poklademe plátky másla a vložíme pod rozpálený gril. Jakmile pokrm získá zlatohnědou barvu a vytvoří se krustička, ihned pekáček vyjmeme, naporcujeme a servírujeme.

Šťavnatou vepřovou dušenou plec se zeleninou a bramborovo-pórkovou krustou podáváme se zeleninovými saláty.

Autor: Jarka-P

Luxusní špagety se žampionovou omáčkou

Sešly se mi doma dvě čerstvé ingredience ve skvělé kvalitě - žampiony a rozmarýn. A vznikla nebeská krmě - pozor, kvalita a čerstvost surovin jsou klíčové!

Ingredience

Postup přípravy

Dáme vařit dobře osolenou vodu. Hodně vody, to mají špagety rády.

Když se voda začíná pomalu vařit, nakrájíme si suroviny na omáčku - tedy cibuli na tenká půlkolečka a žampiony na silnější plátky.

Jak se začne voda vařit, nalijeme do ní olivový olej a vložíme špagety. Vaříme 5 minut - mezitím stihneme na másle osmahnout cibulku a žampiony tak, že začnou zlátnout.

Vypneme špagety (není podstatné info na obale), přikryjeme kastrol utěrkou, pak pokličkou a necháme 15 minut stát v horké vodě. Mezitím doděláme omáčku, osmahnuté žampiony zasolíme, přidáme čerstvě mletý pepř, snítku rozmarýnu a zalijeme smetanou. Chvilku provaříme, vyndáme pryč snítku rozmarýnu a odstavíme z plotny. Do již chladnoucí omáčky vmícháme jeden syrový žloutek.

Špagety budou po 15 minutách hotové - provedeme test al dente - vylovíme jednu špagetu a hodíme ji na svislé dlaždičky nebo co máme v kuchyni. Zůstane-li špageta přilepená, jsou hotové, pokud spadne, chce to ještě chvilku.

Scedíme, dáme špagety na talíř, rozdělíme žampiony s omáčkou a hlavně se vyvarujeme pokušení přidat cokoliv typu eidam. Věřte, tento recept velejemné chuti nechce ani parmezán. Ty čerstvé žampiony dělají hotový zázrak samy o sobě. Luxusní špagety s žampionovou omáčkou ihned podáváme.

Autor: Saille

Muffiny se sýrem a pórkem

Recept na výborné sýrové muffinky s pórkem, které podáváme jako chuťovku. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina a nejrůznější dipy.

Ingredience

Postup přípravy

Sýr eidam jemně nastrouháme a goudu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Pórek očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Do mouky vmícháme asi 5 - 6 lžic smetany a vše rozkvedláme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky rozšleháme se zbývající smetanou.

Do smetany se žloutky vmícháme nakrájený pórek, prolisovaný česnek, usekaný tymián, nastrouhaný sýr a mouku. Směs osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a řádně promícháme. Nakonec těsto odlehčíme ušlehaným bílkovým sněhem.

Formičky na muffiny vymažeme máslem, do 2/3 naplníme těstem a poklademe kousky sýru gouda. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 - 25 minut.

Muffiny se sýrem a pórkem podáváme teplé. Výborně chutnají se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Autor: Jarka-P

Kuřecí prsa s kokosovým mlékem

Můj vlastní recept, který nadchne děti i dospělé. Zejména u dětí je tento recept oblíbený díky jemně nasládlé chuti masa.

Ingredience

Postup přípravy

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, posolíme je a poklepe lehce pěstí. Pokud neděláme pokrm pro děti, tak také plátky opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.

Plátky zprudka orestujeme zhruba po 2 minutách na každé straně na olivovém oleji s troškou másla.

Do zapékací mísy s víkem si položíme na plátky nakrájenou větší červenou cibuli a lehce posolíme. Na cibuli položíme orestované maso a vše zalijeme kokosovým mlékem. Zaklopíme zapékací mísu víkem a pečeme v předehřáté troubě 35 - 40 minut.

Kuřecí prsa s kokosovým mlékem podáváme s rýží nebo brambory či bramborovou kaší.

Autor: Jirka

Vaječná tlačenka z moravanky

Vaječná tlačenka, na které si všichni pochutnají.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli a salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z moravanky vyndáme a nakrájíme na menší kousky. Nálev si dáme stranou.

Vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se salámem a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme hořčici s majonézou. Směs promícháme.

Připravíme si nálev. K nálevu z moravanky přidáme asi 150 ml vody, masox a necháme přejít varem. Pak přidáme želatinu na vaječnou tlačenku, vodu a rozmícháme.

Nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme a vlijeme do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z moravanky necháme v lednici ztuhnout.

Ztuhlou vaječnou tlačenku servíruje podle chuti, zdobíme čerstvou zeleninou a podáváme s pečivem.

Autor: martina2308

Krkovička na hořčici

Plátky vepřové krkovičky s hořčicí a smetanou.

Ingredience

Postup přípravy

Krkovičku nakrájíme na plátky, trochu osolíme a opepříme, pokapeme olejem, potřeme pikantní hořčicí a necháme asi na 30 minut odpočinout.

Poté plátky krkovičky na malém množství oleje opečeme z obou stran a přikryté dusíme doměkka. Podléváme malým množstvím vývaru nebo horkou vodou. Měkké plátky odložíme. Do výpeku přidáme zbývající hořčici s polovinou smetany, krátce povaříme, pak přidáme brandy a zbytek smetany.

Vařící omáčkou přelijeme plátky masa a můžeme podávat. Přílohou mohou být hranolky nebo pečené brambory.

Když vynecháme brandy, použijeme všechnu smetanu s hořčicí.

Autor: konko

Dobrá hermelínová pomazánka

Velmi jednoduchá pomazánka, jen smícháte všechny ingredience dohromady.

Ingredience

Postup přípravy

Vajíčka uvařená natvrdo, cibuli (zhruba jednu malou), salám a hermelín nakrájíme nadrobno.

K nakrájeným surovinám přimícháme měkký sýr a majonézu (dávám ještě trochu víc majonézy, záleží ale čistě na chuti strávníků). Trochu osolíme a opepříme, případně přidáme lžíci až dvě mléka pro získání správné mazací konzistence.

Na co hermelínovou pomazánku se salámem namazat opět záleží na chuti, já mám nejraději rohlík.

Autor: aluka

Nadýchaná vajíčková pomazánka

Recept na rychlou pomazánku, která se dá lehce proměnit v lahodný salát.

Ingredience

Postup přípravy

Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Rozpůlíme je a vyjmeme žloutky.

Žloutky prolisujeme. Přidáme sýry, máslo, hořčici a malou tatarskou omáčku. Vše vyšleháme do pěny šlehačem. Cibuli očistíme a spolu s bílky ji nastrouháme na hrubším struhadle. Případně je můžeme nakrájet na drobné kousky. Pak už vše jen smícháme.

Nadýchanou vajíčkovou pomazánku mažeme na čerstvé pečivo. Podle fantazie lze do pomazánky přidat ochucený sýr. Fantazii se meze nekladou.

Autor:

Chléb bez hnětení

Recept na vynikající chléb bez zdlouhavého hnětení.

Ingredience

Postup přípravy

V míse smícháme 3 hrnky hladké mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku drceného kmínu a sáček sušeného droždí. Přilijeme 1,25 hrnku studené vody a směs promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 6 - 8 hodin.

Vykynutou směs přendáme na pomoučněný vál, těsto roztáhneme na obdélník o síle asi 2 cm a přeložíme na třetiny - jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku. Takto přeložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout. Současně předehřejeme troubu na 225 °C a vložíme do ní hrnec nebo pekáček i s poklicí a necháme důkladně rozpálit. Po půl hodině přendáme těsto do rozehřátého hrnce, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut přikryté a 15 minut bez pokličky.

Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.

Chléb bez hnětení konzumujeme podle chuti.

Zkuste také výborný česnekový chléb



Autor: dadulka111

Bramborový pekáček s uzeninou

Levný a rychlý oběd či večeře. Recept, který si můžete upravit podle toho, co je zrovna v lednici.

Ingredience

Postup přípravy

Menší brambory očistíme a ve slupce v osolené vodě uvaříme. Scedíme, necháme trochu vychladnout a oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky nebo na kolečka.

Mezitím si nakrájíme libovolnou uzeninu (měkký salám, klobásku, párek) a sýr nastrouháme. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno.

Brambory v míse promícháme s uzeninou a sýrem. Vsypeme do vymazaného pekáčku a zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, které nesmíme zapomenout ochutit polévkovým kořením (vegetou) a pepřem. Posypeme petrželkou. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Bramborový pekáček s uzeninou rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme jako hlavní chod. Přidáme tatarskou nebo jinou omáčku.

Autor: Michy

Vepřové maso na žampionech

Recept na vynikající vepřové maso s žampiony a krémovou omáčkou vhodný jako nedělní oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve si připravíme vepřové maso, které nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme najemno, žampiony nakrájíme asi na 3 mm široké plátky.

V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Jakmile nám zpění, tak přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Opečené ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Vepřové zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání.

Až nám maso změkne, přidáme přichystané žampiony. Promícháme a znovu dusíme, aby nebyly žampióny moc tvrdé. Mezitím si v hrnku se studenou vodou rozmícháme 1 lžící hladké mouky. Moje zkušenost je taková, že ne vždycky se mi podaří omáčku zahustit napoprvé, proto uvádím, že 1 lžíce je minimum. Záleží na množství masa, žampionů a představy, kolik si přejete mít omáčky.

Hrnek s rozmíchanou moukou vlijeme do hrnce, hned mícháme a necháme povařit. Když je maso i žampiony měkké, přilijeme smetanu a znovu mícháme.
Pro silnější chuť můžeme přidat i kostku hovězího bujonu, prolisovat pár stroužků česneku, pár kapek citronu i připepřit, vše podle chutí rodiny.

Vepřové maso na žampionech podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.

Autor: