reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 9 listů papíru.

Okurkový salát se smetanou a česnekem

Recept na jednoduchý salát ze salátové okurky.

Ingredience

Postup přípravy

Salátovou okurku dobře omyjeme, konce odkrojíme a i se slupkou ji nastrouháme na hrubém struhadle. Já na 1 zakysanou smetanu použila 2 středně velké salátové okurky. Okurku osolíme a necháme asi 20 minut stát, poté z ní přes síto vymačkáme vodu. Nemusí být úplně do sucha. Šťávu můžeme osladit medem, ochutit citronem a vypít. Využijeme tak okurku úplně celou.

Nastrouhanou okurku dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, zakysanou smetanu, sůl a čerstvě mletý pepř. Kdo chce, přidáme i lžíci tatarské omáčky, ale nemusí být. Salát dobře promícháme.

Okurkový salát se smetanou a česnekem podáváme s libovolným pečivem. Je vhodný i jako dip k namáčení.

Autor: Michy

Lečo

Tip, jak využít zeleninu ze zahrádky. Připravit si lečo, které jistě nasytí i zachutná.

Ingredience

Postup přípravy

Na másle zpěníme cibuli, přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a osmažíme ji.

Postupně přidáme na větší proužky pokrájenou papriku, na kostky nakrájenou cuketu, sůl, pepř a papriku. Vše promícháme. Přikryjeme poklicí a necháme chvíli dusit.

Asi po 2 - 3 minutách přidáme pokrájená rajčata, promícháme a opět na chvíli přikryjeme poklicí. Před dokončením vmícháme vidličkou rozmíchaná vajíčka a necháme je zatuhnout.

Lečo podáváme s krajícem chleba nebo vařenými bramborami. Pro jedlíky můžeme přiložit plátky houskového knedlíku - lečo s knedlíkem chutná skvěle.

Autor: Stáňa

Lečo s párkem

Recept na klasické lečo doplněné párkem.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo.

Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.

Autor: Michy

Cuketové lečo s pikantní klobásou

Recept na výborné lečo z cukety.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriky očistíme a nakrájíme na proužky.



Na pánvi rozehřejeme 1 - 2 lžíce oleje a cibuli osmahneme. Poté přidáme papriku a znovu asi 2 minuty restujeme.



Cuketu omyjeme, podélně rozkrojíme a měkký střed vydlabeme, cuketu s omytými rajčaty nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.



K orestované paprice vsypeme cuketu, rajčata a česnek. Směs na cuketové lečo osolíme, opepříme a okmínujeme.



Zeleninu podlijeme trochou vody, počítáme s tím, že spoustu tekutiny pustí i zelenina během dušení. Přikryjeme pokličkou a 5 - 10 minut podusíme. K podušené zelenině přisypeme nakrájenou slaninu a klobásku. Cuketové lečo za občasného promíchání dusíme doměkka.



Cuketové lečo v závěru podle potřeby dochutíme a máme hotovo. Cuketové lečo podáváme jako hlavní chod s chlebem.

Autor: Michy

Dobré domácí housky

Tyto domácí houstičky jsou velmi jednoduché a zamiluje si je každý.

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.

Po vykynutí si vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako větší meruňka. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Nevadí, že jsou kuličky hrbolaté, oni se nám při pečení srovnají. Můžeme je z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout.

Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme solí, mákem, sezamem, strouhaným sýrem a podobně podle chuti.

Dobré domácí housky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Autor: Mamina1a1a1

Bramborové knedlíky od babičky

Recept na jednoduché a výborné bramborové knedlíky, které můžete dát i do mrazničky. Dají se použít jako vynikající příloha k masu, špenátu, zelí.

Ingredience

Postup přípravy

Uvaříme brambory ve slupce (nejlépe 1 den předem). Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše prohněteme rukama a pořádně propracujeme.

Když je těsto pořádně zpracované, uválíme z něj válečky - knedlíky. Mně většinou vyjdou 3 knedlíky.

Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10 - 12 minut. Já osobně vařím knedlíky 6 minut na jedné straně a pak je otáčím.

Po vyjmutí z vody hotové knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily. Na krájení knedlíků se mi nejvíce osvědčila zubní nit.

Bramborové knedlíky od babičky podáváme jako vynikající přílohu k masu, špenátu nebo zelí.

Autor: Lusy

Chalupářské lečo

Vyrazili jste na chalupu a vzali jen to nejnutnější? Nevadí, i ze zahrádky uvaříte chutnou večeři. Stačí už jen vejce a pro masožravce klobása.

Ingredience

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a osmahneme na sádle dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu (kabanos, špekáčky, klobásu) a papriku (může býi i barevná). Promícháme a zaprášíme sladkou paprikou i solí. Necháme asi 5 minut dusit a pak přidáme na měsíčky nakrájená, spařená a oloupaná rajčata a najemno nasekaný česnek.

Chalupářské lečo dusíme asi 20 minut, až se vydusí z rajčat voda. V misce rozklepneme vajíčka, rozkvedláme je, osolíme i opepříme a za stálého míchání přilijeme do hrnce. Vajíčka necháme "srazit" a chalupářské lečo máme hotové.

Jako příloha k chalupářskému leču postačí čerstvý chléb.

Autor: Renča

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Tip na celkem snadný oběd.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme náplň. V míse smícháme mleté maso, 2 na kostičky nakrájené papriky, sůl, pepř, rýži a vejce. Touto směsí naplníme papriky a přiklopíme je odříznutou stopkou.

Plněné papriky vložíme na pekáč a podlijeme trochou vody. Dáme do trouby a pečeme asi na 150 - 180 °C, dokud papriky nezměknou a masová náplň nebude hotová. Posledních 15 minut pečení, papriky odklopíme.

Zatím si připravíme omáčku. Do hrnce vložíme máslo. Až se rozehřeje, přidáme cukr a zamícháme. Než směs zhnědne, přidáme rajčatové protlaky a vodu. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit. Když se omáčka vaří, rozděláme si jíšku a lijeme do hrnce za stálého míchání. Rajskou omáčku opět necháme projít varem. Ke konci přidáme smetanu a povaříme.

Plněné papriky podáváme s rajskou omáčkou a přílohou podle chuti. Vhodné jsou houskové knedlíky, rýže nebo těstoviny.

Autor: Jituska32A

Lečo podle Ady

Lečo s uzeninou je letní klasika, která v parných dnech zasytí tak akorát a zároveň příjemně osvěží. Moje lečo je postavené na specificky vybraných typech ingrediencí, které léta neměním.

Ingredience

Postup přípravy

V pánvi wok na másle a oleji osmažíme oloupanou a na jemno nakrájenou větší cibuli, zároveň spolu s na kostičky nakrájenými párky (používám výhradně jemné párky z plechovky - Hamé). Ke konci smažení přidáváme sladkou papriku a ještě chvíli smažíme dozlatova. Přidáme očištěnou papriku, nakrájenou někdy na kostky, jindy zase na kroužky a dusíme pod poklicí zhruba 4-5 minut.

Větší rajčata spaříme chvíli v horké vodě, poté ochladíme studenou vodou a zbavíme slupky. Rajčata pokrájená na kostky nebo půlměsíce, zbavená tuhých středů, přídám do pánve, osolíme a opepříme dle chuti a dusím dalších cca 4-5 minut, pod poklicí. Na závěr přidáme vejce, které předtím pečlivě rozšleháme s trochou smetany vidličkou v hrnku, pomalu vmícháváme do leča vařečkou, již nezakrýváme. Vejce necháme v leču lehce zatuhnout.

Lečo podle Ady podávám s bagetou s bylinkovým máslem (kupovaná), kterou dopékáme v troubě. Dle chuti můžeme na lečo při podávání nasekat také bylinky. Dobrou chuť!

Autor: Adriane