reklama
hledat uživatel
       

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 7 listů papíru.

Zázvorový sirup

Recept na zázvorový sirup vhodný k ředění i na lžičku jako prevence proti zimnímu nachlazení.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ideální množství zázvoru je 100 - 150 g zázvoru na 1 kg cukru a 0,5 litru vody.

Do hrnce nasypeme cukr a zalijeme půl litrem vody. Přidáme připravený zázvor a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut a mezitím si vymačkáme šťávu z obou citronů.

Po 15 minutách hrnec se sirupem odstavíme z plotny a vmícháme citronovou šťávu. Necháme chvíli zchladnout, přecedíme a nalijeme do skleněných lahví nebo zavařovacích sklenic.

Z tohoto množství obvykle uvařím sirup do jedné půllitrové láhve a necelých tří skleniček od přesnídávek.

Zázvorový sirup ředíme vodou podle chuti nebo užíváme po lžičkách jako prevenci proti nachlazení.

Autor: Freya

Šťáva z květu bezinek

Domácí bezinková šťáva do míchaných nápojů nebo jen tak s vodou.

Ingredience

Postup přípravy

Květy černého bezu dvakrát vypereme, celé citrony nakrájíme na kolečka.

Do 2 litrů převařené vody dáme květy bezu, citrony a kyselinu citronovou. Necháme odpočinout 24 hodin. Přes kávový filtr sirup přelijeme, přidáme 2 kg cukru zamícháme.

Necháme alespoň 6 hodin odpočinout a stáčíme do malých lahví.

Šťávu z bezinkových květů uskladníme v mrazáku nebo rovnou ředíme vodou a podáváme.

Autor: Jiří Viktor K

Šťáva z bezových květů

Recept na domácí zdravou šťávu bez chemie.

Ingredience

Postup přípravy

Citron nakrájíme, bezové květy, vodu, kyselinu a citron smícháme a necháme 24 hodin louhovat.

Druhý den vše pak přecedíme. Do tekutiny přidáme cukr a pouze zahřejeme, aby se cukr rozpustil. Nevaříme!

Šťávu z bezových květů přelijeme do lahví a uzavřeme.

Autor: Mína

Domácí citronový sirup

Velmi zdravý a chutný recept na sirup.

Ingredience

Postup přípravy

Umyté citrony rozkrojíme nožem, vytlačíme šťávu a přecedíme přes plátno.

Citronovou šťávu dáme do vhodné smaltované nebo antikorové nádoby a dobře ohřejeme. Přidáme cukr a za stálého míchání rozpustíme. Šťávu opět přecedíme přes plátno.

Citronový sirup naplníme do čistých a zahřátých sklenic, které dobře uzavřeme a uložíme na chladné, tmavé a suché místo. Domácí citronový sirup popíjíme kdykoli je chuť.

Autor: Ludvo

Bezinková šťáva

Recept na šťávu, která je velmi dobrá při nachlazení.

Ingredience

Postup přípravy

Pravé bezinky umeleme na strojku. Vařící vodu smícháme s kyselinou citronovou a necháme stát 24 hodin.

Poté k vodě a bezinkám přidáme skořici a hřebíček a asi 15 minut vaříme, sbíráme vzniklou pěnu.

Na 1 kg šťávy přidáme 80 dkg cukru a znovu 10 minut vaříme. Ještě teplé plníme do lahví, které pevně uzavřeme.

Takto připravená bezinková šťáva vydrží v lahvích i několik let.

Autor: daja9

Nevařený džem z rybízu

Trošku pracnější recept na zdravé uchování černého rybízu.

Ingredience

Postup přípravy

Černý rybíz opereme, "stáhneme" ze stonků a necháme okapat; můžeme použít i směs v poměru 4:1 (černý:červený či bílý).

Veškerý rybíz 5 minut mixujeme, přidáme 200 g cukru a znovu 5 minut mixujeme. Necháme 10 minut odpočívat, přidáme dalších 200 g cukru a znovu 5 minut mixujeme. Opět necháme 10 minut odpočívat a znovu přidáme 200 g cukru a 5 minut mixujeme. Vše ještě opakujeme 2x do vypotřebování cukru. Příprava trvá něco málo přes hodinu.

Nevařeným džemem z rybízu naplníme menší sklenice, do každé nalijeme lžičku rumu, zavíčkujeme a vychladlé skladujeme v lednici.

Autor: Renča

Babiččina bezinková šťáva

Recept na bezinkovou šťávu od babičky.

Ingredience

Postup přípravy

Nasbírané květy bezu namočíme v převařené vodě, která musí být vychladlá a necháme 24 hodin máčet.

Druhý den bezinkovou šťávu přecedíme přes plátýnko, přidáme všechen cukr a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Z citronů vymačkáme šťávu a přidáme ji do oslazené šťávy.

Bezinkovou šťávu nalijeme do vymytých a osušených sklenic, skladujeme v temnu a chladu. Nesterilujeme.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katynka