reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 13 listů papíru.

Houby s rajčaty

K bílému pečivu jsou dobré dušené houby s rajčaty.

Ingredience

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli nasekáme, houby nakrájíme na plátky. Uzeninu nakrájíme na kostičky.

Na másle zpěníme cibuli. Přidáme uzeninu a plátky hub. Směs podusíme. Když jsou houby téměř měkké, přidáme rajčata a podle chuti směs osolíme.

Houby s rajčaty rozdělíme na talíře, posypeme sekanou pažitkou a ihned podáváme. Houby s rajčaty podáváme s bílým pečivem.

Autor: konko

Houby v tuku

Houby zavařené v tuku v zimě používáme stejně jako čerstvé.

Ingredience

Postup přípravy

Houby očistíme, poté opláchneme a nakrájíme na kostky nebo silnější plátky. Rozložíme je na vál (plech) a necháme je minimálně 2 hodiny oschnout.

Potom je sesypeme do hrnce, zasypeme solí a dusíme za stálého míchání 15 minut. V jiném hrnci rozehřejeme polovinu tuku, přidáme houby a 5 minut je restujeme. Ještě horké houby plníme do nahřátých sklenic.

Sklenice zalijeme zbylým rozpuštěným tukem, aby byly houby potopené. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 30 minut na 100 °C. Za dva dny sterilaci opakujeme.

Houby v tuku nám skvěle nahradí ty čerstvé.

Autor: Renča

Houby v octu

Pokud stejně jako u nás máte rádi houby na kyselo, můžete si je připravit i doma. První houby už dávno rostou.

Ingredience

Postup přípravy

Všechny uvedené ingredience na nálev přivedeme k varu a necháme vychladnout.

Hříbky očistíme, pokrájíme na plátky, menší kousky necháváme vcelku a přibližně 10 minut je povaříme v osolené vodě. Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Houby naskládáme do sklenic, přelijeme studeným nálevem, uzavřeme víčky a ukládáme na tmavé, chladné místo.

Foto: Profimedia.cz

Autor: admin_martina

Dědečkův bezinkový likér

Recept na vynikající bezinkový likér mého dědečka. Mlsné jazýčky mají zelenou.

Ingredience

Postup přípravy

Čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou - utopené. Dáme vařit.

Připravíme si citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor, pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.

Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme.

Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě.

Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.

Šťávu dáme vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty.

Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.

Foto: Pixabay.com

Autor:

Bábovka z cukety

Vynikající bábovka z cukety.

Ingredience

Postup přípravy

Na bábovku použijeme cuketu, kterou oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme z ní přebytečnou tekutinu.

Připravíme si těsto. Vyšleháme vejce s moučkovým cukrem. Přidáme olej, skořici, kakao a vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva a nakonec nastrouhanou cuketu. Vše smícháme dohromady.

Těsto na bábovku z cukety vlijeme do vymazané a kokosem vysypané formy, pečeme asi 45 minut.

Bábovku z cukety vyklopíme, rozkrájíme a podáváme.

Autor: Háňa

Zázvorová limonáda s medem

Recept na osvěžující a zdravý nápoj.

Ingredience

Postup přípravy

Zázvor oloupeme, nastrouháme, zalijeme 800 ml vroucí vody a necháme asi 10 minut louhovat. Následně slijeme přes sítko.

Do výluhu přidáme šťávu ze 2 citronů a med, který můžeme nahradit cukrem. Po vychladnutí skladujeme zázvorovou limonádu v lednici.

Před podáváním doléváme zázvorovou limonádu s medem vychlazenou minerální (nebo i obyčejnou) vodou.

Autor: AT

Hlávkové zelí zapečené s klobásou

Recept na chutnou směs zelí, klobásy a slaniny.

Ingredience

Postup přípravy

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, slaninu nakrájíme nadrobno, pikantní klobásu a okurku nakrájíme na kostičky. Brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek utřeme a cibuli nakrájíme nadrobno.

K zelí přidáme sůl, kmín, trochu vody a podusíme. V pekáčku rozškvaříme na oleji drobně nakrájenou slaninu, osmahneme na ní cibuli a potom vmícháme scezené zelí, na kostičky nakrájenou pikantní klobásu a okurky, rajčatový protlak, utřený česnek a nakonec nakrájené brambory.

Pekáč vložíme do předehřáté trouby a směs pečeme asi 30 minut.

Hlávkové zelí zapečené s klobásou podáváme s brambory nebo s chlebem.

Autor: Jiří Viktor K

Mletá kapie s česnekem

Směs používám na dochucování všech pokrmů připravovaných s paprikou - dršťková polévka, všechny druhy gulášů, pod maso. Jednu dávku dělám i s feferonkami.

Ingredience

Postup přípravy

Z kapií odstraníme vnitřek se semeny, blánu na žebrech a oloupeme si česnek. Kapie s česnekem umyjeme pod tekoucí vodou a společně pomeleme na masovém mlýnku. Do pomleté směsi přidáme sůl a 50 ml oleje. Důkladně promícháme.

Naplníme do malých skleniček a trochu se skleničkou zatřepeme. Obsah se zarovná a zbaví vzduchu. Na směs dáme asi 1 lžičku oleje , nebo tolik, aby byl obsah zcela zalitý. Skleničky uzavřeme a dáme do hrnce s vodou, která by měla sahat až k víčkům.

Mletou kapii s česnekem sterilujeme při 100 °C po dobu 15 minut.

Při použití k přípravě jiných pokrmů na začátku jídlo méně solíme. Směs přidáváme ke konci vaření.

Autor: JanaB

Okurkovo-ananasová limonáda

Recept na limonádu s chutí okurky a ananasu, která skvěle osvěží.

Ingredience

Postup přípravy

Čerstvý ananas okrájíme od slupky a nakrájíme na kusy, které vhodíme do mixéru. Přidáme omytou okurku a s trochou vody pečlivě rozmixujeme. K ananasovo-okurkové šťávě přilijeme půl litru vody a necháme v chladu asi 20 minut odležet.

Směs poté přecedíme přes jemné sítko do džbánu, dolijeme zbytkem vody, ochutíme šťávou z limetky a přihodíme pár lístků čerstvé máty. Okurkovo-ananasovou limonádu necháme před podáváním dobře vychladit.

Okurkovo-ananasovou limonádu podáváme v horkých letních dnech jako osvěžující nápoj.

Autor: Michy

Omáčka na špagety s mletým masem

Praktický recept na dobrou omáčku s mletým masem k těstovinám.

Ingredience

Postup přípravy

Špagety uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě s trochou oleje. Špagety slijeme a propláchneme teplou vodou. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nakrájíme na proužky. Pórek nakrájíme na kousky.

Ve větší pánvi orestujeme nakrájenou cibule a česnek. Mezitím smícháme mleté maso s kořením a sójovou omáčkou. Na pánev přidáme mleté maso a podusíme, dokud nepustí šťávu.

Následně přidáme pórek a mraženou zeleninu, přilijeme vodu podle uvážení a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme solamyl a jíšku, omáčku popřípadě dochutíme použitým kořením.

Omáčku na špagety s mletým masem ihned podáváme jako hlavní chod.

Autor: psychopath

Marinovaná hovězí líčka se žampiony, česnekem a majoránkou

Recept na výbornou pochoutku z marinovaných hovězích líček pomalu dušených v troubě na cibulovo-rajčatovém základě a na závěr přidanými žampiony a majoránkou.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí líčka odblaníme očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší kostky, které vydatně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, ale nesolíme. Připravíme si marinádu. Olej nalijeme do mísy a do oleje vhodíme jalovec, celé nové koření a bobkové listy. Do této marinády vložíme připravená hovězí líčka, přikryjeme a odložíme marinovat do chladničky na 24 hodin. Líčka se dobře ochutí a zkřehnou.

V den vaření marinovaná líčka vybereme z chladničky a necháme asi 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím očistíme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na jemno a česnek prolisujeme. Žampiony v žádném případě neumýváme a neloupeme, protože právě ve slupce je ukryto nejvíce chuti. Žampiony jen očistíme vlhkým hadříčkem a na konci odkrojíme. Větší cibuli překrojíme na polovinu a menší ponecháme v celku.

V hrnci rozpálíme domácí vepřové sádlo, vhodíme do něj marinovaná hovězí líčka i s olejem a kořením a zprudka opékáme za stálého míchání. Když se maso zatáhne, vybereme ho na talíř.

Do výpeku přidáme cibuli, kterou restujeme téměř do hněda, dáváme pozor, abychom ji nespálili! Stále mícháme, přidáme hnědý cukr a domácí rajčatovou šťávu, necháme orestovat a zkaramelizovat. Podlijeme malým množstvím domácího hovězího vývaru, ne bujonem z kostky! Vydusíme na tuk, zopakujeme ještě dvakrát, cibule se potom rozpadne, výborně ochutí a přirozeně zahustí jídlo.

Do tohoto zkaramelizovaného cibulovo-rajčatového základu vložíme opečená líčka i se šťávou, která se uvolnila z masa, podusíme asi 10 minut, podlijeme vývarem do výšky masa, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pomalu dusíme za občasného promícháme a podlití vývarem asi 120 minut.

Když jsou líčka téměř měkká, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, žampiony, promícháme a ochutnáme. Pokud je třeba, jemně dosolíme, ale vývar je slaný dost. Opět přikryjeme pokličkou, vrátíme do trouby, teplotu trouby snížíme na 150 °C a dusíme do změknutí masa. Když je hotovo, kdo chce, odstraní koření, já ponechávám, máme to tak rádi.

Marinovaná hovězí líčka se žampiony, česnekem a majoránkou servírujeme horká s bramborovou kaší. Hovězí líčka připravená pomalým dušením v troubě se přímo rozplývají na jazyku. Líčka jsou měkká jako máslo, velmi chutná s hustou šťávou výborné rajčatové a jemné karamelové chuti a navíc krásně voní po česneku, použitém koření a žampionech.

Autor: Libchen

Hovězí líčka na rajčatech

Recept na hovězí líčka pečená na rajčatech. Tip na skvělý víkendový oběd či večeři.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí líčka řádně očistíme, osolíme, opepříme a naklepeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Na oleji zprudka opečeme líčka z obou stran do zlatohnědé barvy a přendáme je do pekáče. Na výpeku orestujeme cibuli dozlatova, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, česnek a vše necháme zpěnit. Pak směs podlijeme vývarem (200 ml) a krátce povaříme.

Opečená líčka přelijeme cibulovou směsí, obložíme rajčaty a pečeme zakryté při 160 °C alespoň 3 hodiny. Během pečení maso podléváme vývarem a výpekem. Měkká líčka vyjmeme z pekáče a uchováme na teple. Výpek se zeleninou propasírujeme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Hovězí líčka rozdělíme na porce, přelijeme rajčatovou šťávou a podáváme s bramborem.

Autor: Jarka-P

Burgundská hovězí líčka

Recept na starodávné a tradiční jídlo francouzské kuchyně, které je oblíbené i dnes, připravuje se na červeném víně s perlovými cibulkami a žampiony. Jídlo je chutné a velmi syté.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí líčka omyjeme, osušíme a pokrájíme na velké kostky o hraně asi 5 x 5 cm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na plátky. Očištěnou mrkev pokrájíme na kolečka silná asi 3 - 4 mm a petrželovou nať nasekáme na hrubo.

Domácí uzenou slaninu i s kůží povaříme v horké vodě asi 10 minut, scedíme, necháme odkapat dobře z vody a úplně vychladnout. Když slanina vychladne, odřežeme kůži ze slaniny a slaninu pokrájíme na malé kostky, které vyškvaříme v hrnci. Opraženou slaninu vybereme na talíř a tuk ze slaniny ponecháme v hrnci.

Na rozpáleném tuku ze slaniny postupně po menších dávkách opečeme hovězí líčka zprudka do hněda na povrchu (asi 2 - 3 minuty) za stálého míchání a vybereme na talíř. Ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli až do hněda a plátky česneku necháme jen pěkně rozvonět (asi 1 minutu). K cibuli přidáme kolečka mrkve a necháme je za stálého míchání zkaramelizovat.

Když mrkev zkaramelizuje, přidáme kostky opečené slaniny i s kůží, vrátíme opečená hovězí líčka i se šťávou z masa, kterou pustila, posypeme 1 lžící hladké mouky, přikryjeme pokličkou a dobře potřeseme hrncem tak, aby se každý kousek masa obalil moukou.

Vložíme péct do trouby vyhřáté na 225 °C. Přikryté pokličkou na roštu v dolní třetině trouby pečeme 5 minut, vyndáme, znovu posypeme maso lžící hladké mouky a celý postup znovu opakujeme. Hovězí líčka budou mít na povrchu křupavou kůrku a uvnitř budou krásně šťavnaté a nevysuší se. Opadaná mouka pokrm výborně zahustí.

Vyndáme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, tymiánem, přidáme bobkové listy, krátce opražíme, zalijeme horkým domácím vývarem z morkových hovězích kostí do výšky masa, přilijeme červené víno, přivedeme do varu, jemně dosolíme, přičemž vývar je slaný dost. Přikryjeme pokličkou a vložíme dusit do trouby na 3 hodiny. Dusíme pomalu při snížené teplotě 150 °C doměkka, nemícháme, žádnou tekutinu nepřidáváme, už ničím nepodléváme.

Krátce před koncem dušení dáme do pánve rozpustit čerstvé máslo a opečeme na něm perlové cibulky tak, aby se rovnoměrně obalily máslem (asi 3 - 4 minuty). Cibulky získají jemnou máslovou chuť, opečené cibulky vybereme na talíř s kuchyňskou papírovou utěrkou a necháme odsát od přebytečného tuku. Do pánve dáme druhou část másla, necháme rozpustit, přilijeme citronovou šťávu z půlky citronu, necháme ohřát a opečeme v tomto základě malé žampiony v celku do zlatohněda.

Na talíře nabereme hotová hovězí líčka i se šťávou a zeleninou, přidáme opečené perlové cibulky a opečené žampiony, posypeme posekanou petrželovou natí. Burgundská hovězí líčka servírujeme s čerstvě upečeným domácím selským chlebem.

Hovězí líčka jsou měkká a přímo se rozplývají v puse. Šťáva je poměrně hustá, krásně voňavá po uzené slanině, výborně chutná po červeném víně, rajčatové šťávě, bylinkách, česneku a koření. Chuť je zjemněná o karamelizovanou mrkev, perlovou cibulkou a žampiony opečené na másle. Je to dokonalé spojení chutí a barev, toto jídlo zasytí a zahřeje. Je to sice selské jídlo, ale na svoje si přijdou všichni labužníci bez rozdílu.

Autor: Libchen