reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tisk kuchařky

Tisk této kuchařky spotřebuje pravděpodobně více než 16 listů papíru.

Hrnková bublanina

Rychlá a chutná vláčná bublanina, kterou zvládne ukuchtit každá kuchařka. Bublaninu s ovocem,které Vás napadne nebo máte čerstvé na zahrádce.

Ingredience

Postup přípravy

1. Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek mléka, hrnek cukru a olej.
Vše mixérem, nebo ručně promícháme (jak je kdo zvyklý).

2. Plech vymažeme olejem, nebo máslem a vysypeme moukou.
Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně.
3. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova.

4. Upečenou hrnkovou bublaninu nakrájíme a můžeme podávat.




Zobrazit dalších 114 receptů BUBLANINU?








Tipy a triky:





Při zadělávání těsta na bublaninu lze použít místo mléka ovocnou kompotovou šťávu. Moučník bude mít hned lepší příchuť.
Třené těsto na bublaninu je hotové, když těžce odpadává z metliček šlehače zpátky do mísy.
Přeslazené těsto zachráníme přidáním jablečného octa nebo citronové šťávy. Koláč bude po upečení navíc krásně voňavý.
Abychom předešli "nafouknutí" bublaniny, zapíchneme do těsta před pečením několik makaronů (s dírkou). Dírkami unikne vzduch a povrch zůstane krásně rovný.

Autor: Instant3

Babiččina květáková polévka

Výborná polévka s opraženou dětskou krupičkou.

Ingredience

Postup přípravy

Do hrnku s vodou dáme omytý a na růžičky nakrájený květák, přidáme silný zeleninový vývar nebo zeleninový bujón, špetku soli, pepře, kmínu a necháme povařit.

Mezitím na suché pánvi opražíme bez tuku 2 lžíce dětské krupičky do
světle hnědého zabarvení a přidáme do hrnce. Povaříme 10 minut, polévka vezme hezkou barvu.

V hrníčku rozmícháme jedno vejce a zavaříme do polévky. Nakonec přidáme jednu lžíci másla a květákovou polévku můžeme podávat.

Foto: Vojtěch Leman

Autor: mont

Fazole v pikantní omáčce s uzeninou

Snadný recept na sytý hlavní chod vhodný pro zimní období. Velké bílé fazole ve smetanovo-paprikové pikantní omáčce s uzeninou vás jistě zahřejí.

Ingredience

Postup přípravy

Velké bílé fazole namočíme na 12 hodin do studené vody. Nabobtnalé fazole scedíme, zalijeme čerstvou vodou a neosolené uvaříme téměř doměkka. Předvařené fazole slijeme a necháme na sítu okapat. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

Na oleji necháme zvolna zesklovatět cibulku a česnek. Pak přidáme sladkou i pálivou mletou paprikou a za stálého míchání vše krátce opečeme. Tento základ podlijeme vývarem, vložíme fazole, bobkový list, sůl, pepř a zakryté zvolna vaříme, dokud nebudou fazole zcela měkké. Pak odstraníme bobkový list a tyčovým mixerem několikrát promixujeme jen tak, aby se část fazolí rozmělnila a tím pokrm zahustila a ostatní fazole zůstaly celé. Pak k fazolím přidáme oblíbenou uzeninu (mohou to být nakrájené vídeňské mini párky nebo klobásky), směs zjemníme smetanou a zvolna prohřejeme.

Fazole v pikantní omáčce s uzeninou rozdělíme na porce, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme jako hlavní chod.

Autor: Jarka-P

Klasický španělský ptáček

Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.

Ingredience

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

Autor: Renča

Znojemská omáčka

Chutná znojemská omáčka, kterou můžeme podávat s knedlíkem, rýží i těstovinami.

Ingredience

Postup přípravy

Nejprve orestujeme jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme drcený kmín, maso na kostičky a orestujeme. Trošku osolíme, přidáme sladkou papriku (nemusí být) a maso podlijeme vodou.

Do základu omáčky přidáme půlku masoxu (nebo vývar) a nalisovaný česnek. Základ omáčky vaříme v tlakovém hrnci asi 20 minut do měkka.

Po uvaření přidáme nakrájené nebo na hrubo nastrouhané okurky, které necháme v omáčce chvilku vařit. Omáčku nakonec ještě zahustíme.

Znojemskou omáčku podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

Autor: Zdenka :-)

Domácí kynutý knedlík

Recept na domácí kynutý knedlík od maminky.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl vložíme do mísy. Navrch vložíme droždí a necháme 15 minut vzejít kvásek.

Potom vše smícháme a 15 minut hněteme v robotu nebo mixérem. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla nebo třeba na topení.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou propracujeme a vytvarujeme knedlíkové šišky. Šišky necháme ještě asi 10 minut dokynout, otočíme a zároveň dáme vařit osolenou vodu.

Do vroucí vody vložíme kynuté knedlíky tak, že knedlík opět otočíme. Domácí kynutý knedlík vaříme 15 minut, neotáčíme a po vyjmutí ihned propícháme.

Domácí kynutý knedlík podáváme jako přílohu k omáčkám a masu.

Autor:

Svíčková na smetaně po našem

Svíčková omáčka na smetaně tak, jak ji máme rádi u nás doma.

Ingredience

Postup přípravy

Maso (falešnou nebo pravou svíčkovou) očistíme, ze slaniny si nakrájíme klínky a maso slaninou prošpikujeme po směru vláken. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme na jemno. Předehřejeme si troubu na 230 °C. Maso nasolíme, opepříme, obalíme v koření (nové koření + tymián), dále obalíme v cibuli a nastrouhané zelenině. Vložíme do pekáčku nebo hrnce, zasypeme zbytkem zeleniny, pokapeme šťávou z půlky citronu a zalijeme cca 100 g rozpuštěného másla. Pečeme doměkka cca 2,5 hodiny zakryté, zbytečně neodkrýváme, ať vůně zůstanou tam, kde mají. V případě potřeby podlijeme jen opravdu malým množstvím hovězího vývaru. Pokud nebudete pekáček příliš často odklápět, nebude potřeba tolik podlévat.

Po upečení maso vyjmeme z pekáčku na prkénko a necháme pár minut odpočinout, zeleninu přemístíme do hrnce, vyjmeme kuličky nového koření. Přilijeme hovězí vývar dle požadovaného množství, přivedeme k varu a omáčku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem - opravdu do jemna. Přidáme 2 kysané smetany a povaříme. Dále přidáme smetanu na vaření. Dochutíme (citron, sůl, pepř, případně cukr). Většinou není potřeba dále zahušťovat (to záleží na množství zeleniny - čím více, tím hustší). Nakonec nakrájíme maso na tenčí plátky a naházíme do omáčky. Necháme pomalu varem probublat cca 10 minut.

Svíčkovou na smetaně po našem podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčem (plátek citronu, šlehačka, brusinky)

Pro ty, kteří vydrží, je tady ještě jeden tip. Omáčka chutná ještě lépe druhý den, když se krásně odleží.

Autor: FuFajz

Zapečené brambory s uzeným

Nastrouhané vařené i syrové brambory zapékáme s uzeným masem a kysanou smetanou. Sypeme petrželkou.

Ingredience

Postup přípravy

Vařené i syrové oloupané brambory nastrouháme, přidáme drobně pokrájené uzené maso, vejce, osolíme, opepříme a zalijeme kysanou smetanou. Dobře promícháme a vlijeme do dobře vymazaného pekáče. Potom vložíme do předehřáté trouby a zapečeme. Těsně před koncem tepelné úpravy posypeme strouhaným tvrdým sýrem a necháme ještě několik minut v troubě, až se sýr roztaví.

Autor: 100

Čočka na kyselo

Recept na českou zdravá klasiku za pár korun, která na Nový rok nesmí na žádném stole chybět!

Ingredience

Postup přípravy

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.

Nyní oloupeme a nakrájíme cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme.

Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá.

Autor: Sarkak

Pórková polévka s bramborem

Velmi jednoduchá polévka z pórku. Recept zvládne úplně každý.

Ingredience

Postup přípravy

Velký pórek očistíme a nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na malé kostičky.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a zprudka orestujeme pórek s cibulí a kmínem. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory, majoránku, sůl a pepř. Pórkovou polévku s bramborem přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut do změknutí brambor. Část hotové pórkové polévky můžeme tyčovým mixérem rozmixovat, polévku tak zahustíme.

Pórkovou polévku s bramborem podáváme teplou, nejlépe chutná s čerstvým chlebem.

Autor: Michy

Vynikající mrkvová polévka

Když někomu řeknu, že miluji mrkvovou polévku, většinou se ošklíbají, ale když ochutnají, chtějí ještě.

Ingredience

Postup přípravy

Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme. Asi tak 10 minut na mírném ohni.

Pak mrkev zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujon, na kostky nakrájené brambory a přikryjeme pokličkou. Mrkvovou polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Po změknutí brambor polévku osolíme, trošku opepříme a vlijeme smetanu z kelímku. Zamícháme, maličko povaříme a zahustíme jíškou. Mrkvovou polévku mírně povaříme a poté ihned podáváme.

Na talíři posypeme mrkvovou polévku čerstvou nakrájenou petrželkou na ozdobu.

Autor: mrnousek

Dušené vepřové s karotkou

Dušená vepřová plec s mladou mrkví. Tradiční recept trochu jinak.

Ingredience

Postup přípravy

Vepřové očistíme, omyjeme a osušíme. Pak maso osolíme a opepříme.

V kastrolu si rozehřejeme trochu oleje. Vložíme maso a ze všech stran ho zprudka osmažíme, aby se zatáhlo. Pak maso podlijeme, do hrnce rozdrobíme kostku bujonu a maso dusíme asi 30 minut.

Zatím očistíme mrkev a máslo utřeme s moukou. K poloměkkému vepřovému přidáme karotku, moučné máslo a vše dusíme, dokud není maso i mrkev měkké. Asi 15 - 20 minut.

Dušené vepřové s karotkou podáváme nejlépe s vařenými brambory.

Autor:

Rychlý koláč s tvarohem a jahodami

Koláč je velice chutný a vláčný.

Ingredience

Postup přípravy

Mouku, cukr, strouhaný kokos a prášek do pečiva v misce promícháme, přidáme vejce, olej, mléko a mícháme vařečkou do té doby, než je těsto hladké a vláčné.

Vymíchané těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Tvaroh, kysanou smetanu a vanilkový cukr rozmícháme a krém natřeme na těsto, pak poklademe omytými jahodami.

Takto přichystaný koláč s tvarohem a jahodami pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 25 - 30 minut.

Autor: Bedřiška

Rychlý jahodový koláč

Je to opravdu rychlovka. Recept na moučník s tvarohem a čerstvými jahodami.

Ingredience

Postup přípravy

Na těsto smícháme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a ušleháme do pěny. Přidáme mléko, olej a mouku s práškem do pečiva. Vymícháme hladké těsto.

Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe oslazeným tvarohem a jahodami. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme, až je povrch zlatavý.

Rychlý jahodový koláč necháme chvíli vychladnout a poté krájíme na kostky. Jahodový koláč je dobrý k čaji.

Piškot, který vznikne mám jako univerzální podklad. Dá se na něj přidávat cokoli - od pudingu, krémů, ovoce a želatiny.

Autor: Kayla

Linecký koláč s jahodami

Recept na jahodový koláč netradičně - z lineckého těsta.

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry, špetkou soli a spojíme s vejcem a změklým máslem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.

Jahody očistíme a nakrájíme podle potřeby na menší kousky. Z másla, cukru a mouky rozžmouláme mezi prsty drobenku.

Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy. Posypeme částí drobenky, poklademe ovocem a zasypeme zbytkem drobenky.

Troubu rozehřejeme na 175 °C a linecký koláč v ní pečeme asi 35 minut.

Upečený linecký koláč s jahodami rozkrájíme a podáváme k čaji, kávě, na svačinu a jen tak na chuť.

Autor: Michy

Pštrosí vejce od babičky

Recept na pštrosí vejce z mletého masa, tak jak ho dělala naše babička.

Ingredience

Postup přípravy

Mleté maso smícháme s nakrájenou cibulí, syrovým vejcem, osolíme a okořeníme mletým pepřem. Pokud je masová směs řídká, zahustíme ji strouhankou.

Uvařené vejce oloupeme, obalíme směsí a potom obalíme mleté maso s vejcem uvnitř jako řízek v trojobalu. Takto upravené vejce smažíme na oleji. Smažíme pomalu, aby se maso dostatečně propeklo.

Pštrosí vejce od babičky podáváme s brambory a čerstvým salátem.

Autor: Ludvo